Construcția ʺNord Stream – 2ʺ

SUA, Rusia și Europa s-au unit împotriva Ucrainei

170
(reînnoit 16:58 08.06.2021)
Pe 16 iunie, la Geneva va avea loc întâlnirea președinților rus și american. Nu există nicio îndoială că vor fi atinse temele Ucrainei și livrării gazelor în Europa.

Aseară, Joe Biden s-a milostivit totuși și a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean. În ultimele zile, Vladimir Zelenskii a recurs la orice umilință publică în încercarea de a obține un contact personal cu stăpânul Casei Albe – până la întâlnirea acestuia din urmă cu Vladimir Putin, scrie Serghei Savciuk în materialul său de autor pentru RIA Novosti.

Ce-i drept, judecând după comentariile părții americane, conversația s-a limitat la expresii formale de sprijinire a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Se pare că nu a existat niciun progres în ceea ce privește cel mai important și mai dureros subiect pentru Kiev.

Noutatea despre faptul că construcția conductei de gaz ʺNord Stream – 2ʺ a ajuns la linia de finiș nu a putut ocoli Ucraina, care chiar de la începutul proiectului a încercat să-l încetinească pe toate căile posibile. Kievul a îndemnat la nesfârșit – și continuă să facă acest lucru – Occidentul colectiv să impună sancțiuni tot mai dure, afirmând că conducta va face existența Sistemului de Transport Gaze al Ucrainei (în continuare – STGU) lipsită de sens și ar priva țara de venituri anuale de câteva miliarde de dolari, datorate tranzitului de combustibil albastru spre Europa.

Să încercăm să ne dăm seama ce este aici adevărat și ce este manipulare politică.

Trebuie să începem de la faptul că Sistemul de Transport Gaze al Ucrainei și-a pierdut în mod sistematic propria relevanță și valoare, începând de la lovitura de stat din 2014 și de la toate evenimentele ulterioare. Mai mult, noua putere a mers în mod deliberat la uciderea uneia dintre ultimele surse garantate de infuzie de valută în buget. Conform acordului pe care ʺGazprom" și "Naftogaz" l-au încheiat la sfârșitul lunii decembrie 2019, Rusia ar fi trebuit să pompeze până la 65 de miliarde de metri cubi de gaz anul trecut, iar în perioada 2021-2024 – câte 40 de miliarde anual. Ucraina sărbătorea atunci zgomotos victoria, pentru că a reușit să prescrie în contract condiția obligatorie ʺplătește sau pompeazăʺ. Aceasta din urmă implică faptul că compania ʺGazpromʺ se angajează să plătească pentru tranzitul complet, chiar dacă, fizic, va fi pompat mai puțin.

Construcția gazoductului ʺNord Stream – 2ʺ
© Sputnik / Дмитрий Лельчук

Așa s-a și întâmplat.

În 2020, doar 55,8 miliarde de metri cubi de gaz au fost pompate prin Ucraina. Acesta este un anti-record absolut pentru ultimii 30 de ani. Pentru comparație: în 2009, prin Ucraina spre Uniunea Europeană au trecut 120 de miliarde de metri cubi de combustibil albastru. Adică, Sistemul de Transport Gaze al Ucrainei, a cărui capacitate de proiectare este de 140 de miliarde, astăzi, utilizează o treime din capacitatea sa. Cu toate acestea, un obiect tehnic de o asemenea complexitate și lungime nu poate fi pur și simplu pus pe ”pauză”, el necesită întreținere constantă, întreținere preventivă programată și infuzii de numerar.

Și aici trecem la a doua parte.

În 2014, șeful companiei ʺNaftogazʺ, Andrei Kobolev, a estimat costul STGU la 25-35 de miliarde de dolari. Atunci, Kievul a încurajat prin toate mijloacele companiile de profil europene să cumpere pachete de acțiuni. În calitate de părți interesate au fost desemnate: compania poloneză PGNiG, compania elvețiană AOT Energy, compania italiană Snam S.p.A. și compania slovacă Eustream a.s. Dar puterea de la Kiev nu ar fi fost ea, dacă nu ar fi încercat să-i amăgească și aici pe toți. Jucătorii europeni, în principiu, erau gata să cumpere Sistemul de Transport Gaze al Ucrainei și să elimine definitiv problema securității tranzitului gazului rusesc, dar Kievul a refuzat să vândă pachetul de control de acțiuni, limitând oferta la 49%. Ca urmare, toate licitațiile au eșuat din cauza lipsei complete a cumpărătorilor.

Timpul a trecut și a acționat în defavoarea STGU. În 2018, același Kobolev a stabilit costul sistemului național de transport al gazelor deja la 14 miliarde de dolari. Iar în 2019, când problema prelungirii tranzitului a devenit presantă, costul companiei ʺUkrtransgazʺ – operatorul care a apărut ca urmare a divizării societății-mamă și responsabil doar de tranzit – a fost de numai 1,45 miliarde. Această cifră nu a venit din pod, Kievul a invitat în mod special compania britanică de consultanță Ernst & Young pentru a efectua auditul și evaluarea.

O demonstrație clară a vechii reguli ʺun produs costă exact atât cât cumpărătorul este dispus să plătească pentru elʺ.

Nu trebuie să ne gândim că Kievul nu înțelege situația actuală și perspectivele ulterioare. Chiar în ziua declarației lui Vladimir Putin despre finalizarea instalării primei linii a gazoductului, președintele ucrainean a acordat un interviu portalului Axios, care face parte din gigantul informațional HBO. În acesta, Vladimir Zelenskii s-a plâns că Statele Unite au abandonat presiunea sancțiunilor asupra Moscovei, nu au investit bani în Sistemul de Transport gaze al Ucrainei, ceea ce reprezintă, în ansamblu, o amenințare directă la adresa securității și intereselor Ucrainei.

Mai mult, Pan Zelenskii, dându-și seama de adâncimea gropii în care el și predecesorul său au dus în mod deliberat Ucraina, a cerut practic imediat ca NATO să accepte Ucraina în componența sa. Oricât de frumos ar fi formulat discursul lui Zelenskii corpul său diplomatic, dar de facto aceasta este recunoașterea unui fiasco complet în confruntare principială cu Rusia. Vorbind mai simplu, partenerii occidentali au ʺabandonatʺ Ucraina.

Vladimir Zelenskii trece sub tăcere condițiile premisele actualei situații și, cel mai important, ceea ce se va întâmpla în continuare. Tăcerea garantului ucrainean este clară: el dorește să fie reales pentru cel de-al doilea mandat și nu îi este convenabil să-și recunoască propria neputință și propria trădare a intereselor naționale.

Noi, pe de altă parte, putem vorbi deschis.

Relațiile dintre Moscova și Kiev s-au deteriorat critic după evenimentele ultimului Maidan, care a fost inspirat și finanțat de către Statele Unite. În haosul care a urmat, mass-media americană estimează că democrații atunci la putere au spălat cel puțin 6 miliarde de dolari prin Ucraina. În același timp, acolo apare și fiul viitorului președinte democrat, Hunter Biden, în a cărui grijă este încredințată companiei de gaze Burisma. Împreună cu Biden Jr., un desant impresionantă formată din tot felul de consilieri ajunge în Ucraina, aceștia din urmă penetrând practic toate nivelurile puterii ucrainene. Specialiștii americani acordă o atenție deosebită sectorului energetic și tranzitului de gaze spre Europa.

Pentru a susține afirmația cu dovezi și fapte, vă reamintim că la inaugurarea lui Vladimir Zelenskii, Statele Unite au fost reprezentate de ministrul Energiei de atunci – Rick Perry.

Astăzi, Statele Unite au un nou președinte democrat și scenariul scris pentru Ucraina cu șapte ani în urmă continuă să fie realizat chiar în ochii noștri. Este suficient să aveți o memorie bună și să confruntați faptele.

Americanii sunt încă interesați de Sistemul de Transport gaze al Ucrainei – din simplul motiv că atunci când ʺNord Stream – 2ʺ va funcționa la capacitate maximă, tranzitul ucrainean nu își va pierde importanța și relevanța. Potrivit unui comunicat oficial al Olandei, producția de gaze naturale în bazinul Groningen va fi complet oprită deja din vara anului viitor, adică Europa se va lipsi dintr-o singură lovitură de 25 de miliarde de metri cubi de gaz, care erau asigurate de livrările din nordul Olandei. Din punct de vedere fizic, un volum atât de mare poate fi înlocuit doar cu o singură condiție – menținerea și creșterea livrării de gaz din Rusia, inclusiv tranzitul ucrainean. Kievul, întărâtat de Washington, așa și nu a permis operatorilor europeni să se atingă de conducta sa și și-a dovedit convingător incapacitatea completă de a negocia orice subiect legat de Rusia.

Este începutul lunii iunie 2021 – o vară obișnuită fără temperaturi anormale. Iar prețul gazului natural la hub-urile europene se ține stabil la aproximativ trei sute de dolari pentru o mie de metri cubi. Nu este un record, dar este totuși destul de mult. Nimeni nu se va angaja să prezică care va fi prețul combustibilului albastru până la 15 octombrie, când în Europa începe sezonul de încălzire, dar experții nu au nicio îndoială că, în anul redresării economiei mondiale după pandemie, prețul va fi destul de mare.

Iar acum să reconstruim doar lanțul evenimentelor.

Lovitura de stat de la Kiev, ministrul Energiei la inaugurarea președintelui ucrainean, consilieri americani la toate nivelurile, excluderea jucătorilor europeni în ceea ce privește tranzitul ucrainean, devalorizarea treptată a Sistemului de Transport Gaze al Ucrainei, Joe Biden refuză să impună noi sancțiuni împotriva "Nord Stream – 2", pe care Rusia îl finalizează extrem de rapid, deși, cu puțin timp înainte, proiectul a fost aproape îngropat.

Pe 16 iunie, la Geneva, va avea loc întâlnirea dintre președintele rus și cel american. Nu există nicio îndoială că, în cadrul acesteia, va fi abordată tema Ucrainei și a livrărilor de gaze în Europa. Ne permitem să presupunem că indecizia lui Biden în ceea ce privește sancțiunile este, foarte probabil, o invitație la dialog.

Dacă Statele Unite vor exclude Ucraina din schema de tranzit și vor controla direct livrările, atunci Washingtonul va putea în acest fel nu numai să influențeze direct politica Uniunii Europene, ci va câștiga și bani buni.

Aceasta, desigur, este doar o presupunere, dar o astfel de schemă este benefică pentru absolut toată lumea. Rusiei, din fața căreia sunt eliminate obstacolele pentru intrarea agresivă pe piața europeană. Uniunii Europene, care, pe fondul închiderii Groningenului, are nevoie critică de a-și asigura cu combustibil fabricile și cazangeriile. Și Statelor Unite, deși așa și nu au reușit să torpileze proiectul în ansamblu, dar grație echilibristicii diplomatice, americanii ar putea primi dividende financiare și geopolitice destul de bune.

Dacă această strategie va fi realizată, Ucraina va fi singura parte care va avea de pierdut. De altfel, aceasta a fost alegerea ei istorică conștientă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

170
Tagurile:
Europa, Sua, Rusia, Nord Stream - 2
Tematic
UE nu va da bani: experții, despre „trio asociat” - Moldova, Ucraina și Georgia
Germania respinge pretențiile Ucrainei și nu dă curs conflictului
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

64
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden

55
(reînnoit 15:16 18.06.2021)
Experții sunt de părere că după întâlnirea dintre Putin și Biden Europei îi va fi mai ușor să prietenească cu Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik, Nikita Cikunov. Întâlnirea dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a avut loc ieri, la Geneva. Ambii lideri au rămas mulțumiți de rezultate. Dar au devenit oare negocierile un pas spre apropierea statelor și relaxarea sancțiunilor? Cum va afecta conversația dintre cei doi lideri relațiile Federației Ruse cu Europa? Despre asta – în materialul Sputnik.

Rezultate pentru viitor

Conversația dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva, care a avut loc pe 16 iunie, nu a dus la schimbări revoluționare în relațiile dintre cele două țări, dar poate fi începutul unui dialog cu drepturi depline. Acest punct de vedere este împărtășit de experții care au participat la discuția cu privire la rezultatele summitului pe site-ul centrului internațional de presă multimedia ʺRossiya Segodnyaʺ.

Un rezultat important al întâlnirii dintre cei doi președinți a devenit semnarea unei declarații comune care confirmă angajamentul Rusiei și a Statelor Unite de a controla armele strategice, consideră Andrei Kortunov, directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale.

ʺDeși tratatul New START a fost prelungit pentru cinci ani, nu a rămas prea mult timp. Mi-aș dori foarte mult ca părțile să cadă de acord asupra unui nou model de control al armelorʺ, spune el.

Acordul Statelor Unite de a include problema securității cibernetice în cadrul consultațiilor reciproce este, de asemenea, important. Anterior, partea americană a reacționat negativ la o astfel de idee, preferând să acuze nefondat Moscova de atacurile cibernetice, adaugă expertul.

Decizia privind întoarcerea reciprocă a ambasadorilor la Moscova și la Washington inspiră un anumit optimism, continuă Andrei Kortunov. În același timp, el observă că acest lucru nu este suficient pentru a restabili pe deplin relațiile diplomatice.

ʺAmbasadorii sunt ʺgeneraliʺ, dar fiecare general are nevoie de o ʺarmatăʺ. Asta înseamnă că este, totuși, necesar să se restabilească activitatea ambasadelor în întregime, să revină diplomații și serviciile consulare", subliniază specialistul.

În relațiile ruso-americane s-au acumulat multe probleme, care nu vor dispărea după prima întâlnire, constată Valerii Garbuzov, directorul Institutului SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe.

ʺSummitul ar trebui să dea startul consultațiilor, negocierilor. Dacă se vor forma grupuri de lucru, dacă se vor începe întâlnirile, iar toate acestea vor fi completate de negocierile telefonice sau întâlnirile în prezență ale șefilor de stat, atunci dialogul va fi reluat. Vom vedea rezultatul în următoarele săptămâniʺ, prezice el.

Să nu să repete calea lui Trump

Summitul de la Geneva este comparat involuntar cu întâlnirea dintre Vladimir Putin și Donald Trump, care a avut loc la Helsinki în iulie 2018 – în urmă cu aproape trei ani, notează Valerii Garbuzov.

ʺȘi de la negocierile cu Trump toată lumea a avut multe așteptări. Unii chiar numeau această întâlnire una istorică. Conversația a fost plăcută, toată lumea zâmbea. În cele din urmă, totul ʺs-a dus de râpăʺ. Nu aș vrea să vorbim despre summitul de la Geneva în același mod în viitorʺ, spune expertul.

Dar întâlnirea destul de rapid organizată cu Vladimir Putin vorbește în favoarea lui Biden, atrage atenția Andrei Kortunov. Ex-președintele american – Trump – ar fi avut nevoie de un an și jumătate pentru a desfășura primele și ultimele negocieri separate cu liderul rus.

O altă diferență semnificativă constă în percepția relațiilor ruso-americane de către administrațiile Biden și Trump, adaugă Valerii Garbuzov.

ʺActuala conducere a Casei Albe vorbește despre așa-numita ʺnouaʺ atitudine față de Rusia – cooperarea electorală. Acesta este un indiciu foarte bun. Controlul armelor și problemele de securitate strategică pot deveni nucleul cooperării viitoare. Pe viitor, agenda trebuie extinsă. Declarația celor două părți în urma întâlnirii este un început promițătorʺ, consideră el.

Europa, sancțiunile și Ucraina

Chiar și o mică ʺîncălzireʺ în relațiile dintre SUA și Rusia va slăbi în mod inevitabil retorica antirusească a aliaților europeni ai Washingtonului. Prin urmare, rezultatul pozitiv al summitului este benefic pentru Moscova în ceea ce privește aspectul geopolitic, este sigur Valerii Garbuzov.

ʺAcum, susținătorilor cooperării cu Rusia de la Bruxelles le va fi mult mai ușor, fiindcă UE se uită mereu, într-un fel sau altul, la Washington. Ei iau în considerare poziția americană față de Rusia. Eu cred că colegilor noștri din Germania, Italia și Franța le va fi mai ușor să înainteze noi inițiative, să propună noi formate de interacțiune cu Moscova decât înainte de întâlnirea de la Genevaʺ, cade de acord Andrei Kortunov.

Expertul nu exclude faptul că negocierile dintre Biden și Putin vor contribui la restabilirea activității Consiliului Rusia – NATO, care a fost suspendată în aprilie 2014. Reînnoirea contactelor ar crea oportunități suplimentare pentru consolidarea securității europene.

În ceea ce privește sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, nu vor exista modificări, presupune Ivan Timofeev, director de program al RIAC, profesor asociat la MGIMO.

ʺÎn viitorul apropiat, sancțiunile americane nu vor fi anulate. Nu există condiții prealabile pentru acest lucru. O serie de sancțiuni sunt înregistrate în legislația SUA. Biden le poate doar suspenda, așa cum s-a întâmplat în cazul proiectului ʺNord Stream – 2ʺ, dar nu le poate anula. Nu cred că va exista nici măcar o relaxare a sancțiunilor. Dar nici nu trebuie să ne așteptăm la noi măsuri draconiceʺ, notează el.

Cu toate acestea, liderii celor două țări nu au reușit totuși să ajungă la o înțelegere reciprocă cu privire la unele probleme importante, constată Andrei Kortunov. El atribuie Ucraina la astfel de subiecte problematice. Opiniile părților diferă foarte mult aici – nu este deocamdată posibil să mizăm pe unitatea pozițiilor.

ʺAmbii președinți au atins acest subiect, dar nu au căzut de acord în nicio privință. Există o înțelegere comună că acordurile de la Minsk trebuie respectate. Problema este că respectarea lor este interpretată în moduri complet diferite de Rusia și de Statele Unite. Formula s-a repetat, dar fiecare a rămas pe poziția lui. S-a ridicat subiectul Ucrainei, dar nu s-au făcut progrese în această privințăʺ, conchide Ivan Timofeev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
Vladimir Putin, Putin, Joseph Biden, Joe Biden, Biden, Sua, Rusia


Загрузка...
Mare

Cumperi bilet de vacanță de la agenție de turism, dar călătoria este anulată: Ce faci?

13
Mulți moldoveni se pomenesc în situația când își cumpără bilet de vacanță de la o agenție de turism, dar călătoria este anulată. În aceste condiții, oamenii își pun întrebarea dacă pot sau nu să-și întoarcă banii. Iată ce spun specialiștii.

CHIȘINĂU,18 iun - Sputnik. Specialiștii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului susțin că nu pot interveni imediat în cazurile în care cetățenii nu-și pot recupera investițiile făcute în pachetele turistice. Totuși, există pârghii ca angajații instituției să ia măsuri ulterior mult mai drastice.

"Nu putem obliga agențiile de turism să restituie contravaloarea serviciului nevalorificat pentru că există o lege care permite agențiilor de turism până în data de 31 decembrie 2021 să restituie integral valoarea pachetului turistic. Ulterior, dacă se depășește acest termen evident că deja va interveni Agenția, cu posibilitatea inclusiv de a solicita compensații pentru fiecare zi de întârziere", a precizat Nicolai Olarașu, șef al Direcției Relații cu Consumatorii și Mediul de Afaceri, ASP.

Specialiștii Agenției susțin că unele situații de acest gen sunt destul de greu de investigat. Nicolai Olarașu a adus și un exemplu.

"În prezent, există două sesizări din partea unei asociații de profil a agențiilor de turism prin care ne reclamă activitatea dubioasă a unui tur-operator din Ucraina, care a cumpărat o companie din Moldova și încearcă să inducă în eroare consumatorii, solicitând banii de la consumatori, fără ca aceștia să cunoască despre faptul că interacționează cu o firmă străină. Astfel, va fi mult mai dificil să obținem compensarea acelor cheltuieli suportate sau repunerea drepturilor consumatorului", a spus Nicolai Olarașu, șef al Direcției Relații cu Consumatorii și Mediul de Afaceri, ASP.

Sunt cazuri când reprezentanții companiilor de turism sesizează Agenția pentru Protecția Consumatorului pentru că nu sunt în stare să-și îndeplinească promisiunile. 

"Un tur-operator a fost în imposibilitatea să efectueze zboruri charter din cauza unei companii aeriene locale, întrucât aceasta are interdicție de a zbura în Turcia și atunci tur-operatorul a fost pus în dificultate de a identifica un nou zbor charter pentru a aduce turiștii în țară și de a onora contractele semnate. Și atunci ei ne-au sesizat pentru a decide în consecință și a contracara aceste fenomene oarecum periculoase pentru consumatori. Imposibilitatea de a onora aceste pachete turistice de către tur-operatori va duce la dificultăți pentru consumatori de a se odihni, căci uneori e greu de identificat o altă perioadă comodă pentru a călători. Chiar dacă se restituie banii, oamenii rămân dezamăgiți de agenție și de imposibilitatea de a ne odihni în perioada estivală stabilită", a menționat Nicolai Olarașu, șef al Direcției Relații cu Consumatorii și Mediul de Afaceri, ASP.

Inspectorii mai spun că reprezentanții agențiilor de turism sunt obligați să informeze turiștii despre toate riscurile care pot apărea până la plecare, dar și în timpul vacanței, inclusiv să-i anunțe despre măsurile care se aplică în perioada pandemică, cum ar fi necesitatea testului COVID-19 sau vaccinarea împotriva infecției. Oamenii pot cere un alt hotel dacă întâmpină dificultăți la cazare sau nu sunt mulțumiți de igiena și regimul de alimentare.

"Oamenii trebuie să cunoască interdicțiile care pot apărea, dar și costurile adiționale pentru transport, parcare sau de izolare. Toate trebuie să fie comunicate consumatorului, fiindcă în caz contrar, agenția de turism ar putea fi pasibilă de compensații sau să ofere consumatorului perioade de cazare cu regim echivalent celui propus. Recomandăm consumatorilor să păstreze discuțiile pe astfel de teme cu operatorii, dacă sunt prin rețelele de socializare, pentru a putea demonstra că au fost înaintate pretențiile", zice Nicolai Olarașu.

Pentru turiștii moldoveni care pleacă în vacanță în perioada estivală, Agenția pentru Protecția Consumatorului va lansa un număr de viber. Oamenii vor putea apela atunci când vor dori să depună sesizări în privința unei agenții de turism care și-a încălcat promisiunile contractuale. Persoanele vor primi consultație, iar când vor reveni în țară, le vor fi compensate pierderile. Mai multe detalii, vor fi plasate pe site-ul agenției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
turism, bilet, vacanță
Tematic
O vacanță de vară interactivă: Ce îi așteaptă pe copii la bibliotecile din Capitală
Moldovenii au început să meargă în vacanță: Ce se întâmplă la vamă


Загрузка...