Maia Sandu

Sandu, despre declarația lui Putin privind statutul Transnistriei

2408
(reînnoit 14:52 07.06.2021)
Maia Sandu a comentat declarațiile făcute recent de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, privind soluțiile pentru problema transnistreană. În ce măsură coincid pozițiile celor doi și care ar fi divergențele - aflați din acest material Sputnik Moldova.

În cadrul unei emisiuni realizată de postul public de televiziune din Republica Moldova, Maia Sandu a fost solicitată să comenteze cea mai recentă declarație privind problema transnistreană făcută de președintele rus Vladimir Putin. Amintim că în data de 18 mai, în Sala Aleksandr a Marelui Palat al Kremlinului, Vladimir Putin a acceptat scrisorile de acreditare a 23 de ambasadori nou-veniți la Moscova, inclusiv a ambasadorului Republicii Moldova în Rusia – Vladimir Golovatiuc.

În context, șeful statului rus a vorbit despre reglementarea transnistreană. ʺÎn abordările noastre de interacțiune cu Republica Moldova, pornim de la tradițiile de prietenie și de la valorile spirituale comune, care leagă popoarele noastre... Vom continua să contribuim la căutarea unei soluții juste la problema reglementării transnistrene, la încheierea unor acorduri privind statutul special al Transnistriei, garantat cu deosebită siguranță, cu respectarea suveranității și asigurarea integrității teritoriale a Moldovei", a spus Vladimir Putin (precizăm că traducerea nu este oficială, ci ne aparține).

Solicitată să comenteze această declarație, Maia Sandu a spus: "Rusia participă în formatul 5+2 alături de alte țări și atunci când vorbesc despre o soluție politică, această soluție trebuie elaborată, dar vorbim despre principiile soluționării conflictului și este foarte important să menționăm: în primul rând, soluția trebuie să fie pașnică, în al doilea rând, soluția trebuie să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova și, în al treilea rând, acest proces de reintegrare trebuie să rezulte într-un stat funcțional. Deci, statul Republica Moldova, soluția care se va găsi trebuie să ne asigure un stat funcțional, nu un stat paralizat, în care instituțiile statului nu pot să-și îndeplinească sarcinile. Acestea sunt principii importante în procesul de căutare a soluției", a declarat Maia Sandu.

Constatăm că în declarația din 18 mai, președintele rus Vladimir Putin a enumerat următoarele principii în baza cărora ar urma să fie soluționată problema transnistreană:

  • soluții juste la problema reglementării transnistrene
  • încheierea unor acorduri privind statutul special al Transnistriei (asta însemnând că regiunii trebuie să i se acorde un statut special)
  • acordurile privind statutul special al Transnistriei trebuie să fie garantate în mod sigur
  • acordurile privind statutul special al Transnistriei trebuie să prevadă respectarea suveranității și asigurarea integrității teritoriale a Moldovei.

Acum să vedem care sunt principiile reglementării transnistrene enumerate de Sandu:

  • soluția trebuie să fie pașnică
  • soluția trebuie să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova
  • procesul de reintegrare trebuie să rezulte într-un stat funcțional.

În mod evident că nu există divergențe, cel puțin esențiale, între principiile enunțate de Vladimir Putin, pe de o parte, și Maia Sandu, pe de altă parte, în privința reglementării transnistrene. Chiar dacă ele nu au fost formulate exact la fel, ele exprimă, cel puțin la modul declarativ, două viziuni foarte apropiate.

Trebuie să mai menționăm că cei doi au formulat aceste principii în mod lapidar, iar Maia Sandu, în general, a improvizat, fără a avea un text special elaborat. În felul acesta poate fi explicat faptul că nu există o coincidență de sută la sută. Spre exemplu, Maia Sandu a specificat faptul că soluția transnistreană trebuie să fie eminamente una pașnică, iar Vladimir Putin - nu. Dar asta nu înseamnă că președintele rus ar avea în vedere altă cale. Oficialii ruși au optat întotdeauna pentru soluționarea pe cale pașnică a problemei transnistrene, iată de ce, probabil, el sau consilierii lui au considerat superfluu să mai repete acest lucru, acesta fiind de la sine înțeles.

Pe de altă parte, ar fi naiv să credem că lipsa unor contradicții, cel puțin la prima vedere, între viziunea exprimată de Putin și cea exprimată de Sandu în chestiunea transnistreană ar însemna un consens total între Chișinău și Moscova. Dacă ar fi existat acest consens între Chișinău și Moscova, plus Tiraspolul, diferendul transnistrean ar fi fost soluționat demult.

Aceste contradicții au existat și există în continuare. Spre exemplu, Maia Sandu, adică Chișinăul, insistă că "procesul de reintegrare trebuie să rezulte într-un stat funcțional". Din câte îmi aduc aminte încă de la polemicele provocate între părți de "Memorandumul Kozak", simplist spus, Chișinăul nu acceptă să-i ofere Tiraspolului drept de veto în legislativul țării pentru a nu se ajunge la blocajul de care vorbește Maia Sandu, iar Tiraspolul solicită acest drept de veto pentru a nu admite aderarea la NATO a Republicii Moldova reintegrată, adică cu tot cu Transnistria.

Am pus în oglindă cele două declarații ale celor doi șefi de stat dat fiind că, după cum a anunțat Maia Sandu, tot joi, la aceeași televiziune publică, în toamnă, când Maia Sandu presupune că țara noastră va avea un guvern, ar urma să aibă loc un forum important în formatul 5+2 în problema transnistreană. Și Maia Sandu a făcut aceste declarații joi, după ce a avut o întrevedere oficială cu o delegație condusă de reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Suediei pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting.

"Am discutat cu reprezentanții formatului 3+2 despre principiile soluționării conflictului transnistrean, care trebuie să aibă loc pe cale pașnică, prin dialog, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Am reiterat necesitatea formulării unei viziuni de soluționare politică a conflictului. Această acțiune trebuie să se regăsească pe agenda unui guvern cu puteri depline, instalat după alegerile parlamentare anticipate din luna iulie", a scris Maia Sandu pe Facebook după întrevedere.

Este evident că Maia Sandu își dorește să întreprindă ceva, are un plan, cel mai probabil coordonat cu partenerii occidentali, în privința soluționării probleme transnistrene, despre care noi nu cunoaștem mare lucru deocamdată pentru că nu a fost făcut public. Lucrurile ar deveni mai clare dacă Maia Sandu ar preciza dacă intenționează să purceadă la soluționarea conflictului transnistrean în lumina Legii Nr. 173 din 22-07-2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stingă Nistrului (Transnistria) sau își dorește o altă abordare, asta însemnând amendarea sau abrogarea acestei legi.

În acest moment putem spune un singur lucru: șeful statului va încerca să pună în aplicare acest plan dacă partidul prezidențial PAS va obține un rezultat bun la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și dacă după acestea va participa la formarea unei majorități parlamentare care va instala un guvern. Altfel spus - dacă șeful statului va avea asigurat controlul asupra Parlamentului și Guvernului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2408
Tagurile:
Statut special, Regiunea transnistreană, regiunea transnistreana, Reglementare, transnistrean, conflict, Transnsitria, Maia Sandu, vladimir putin
Tematic
Întrevedere în formatul 5+2: Ce decizii au fost luate
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

103
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden