Люди на пляже в пригороде Алимос, Греция

Sezon mort: Europa a pierdut miliarde din cauza Rusiei

268
(reînnoit 20:24 02.06.2021)
UE vrea să-și deschidă granițele pentru turiști cât mai repede posibil. Dar totuși nu se grăbesc să înregistreze vaccinul rusesc. Ceea ce înseamnă că anul acesta, la fel ca și anul trecut, se vor lipsi de zeci de miliarde, pe care rușii le-ar fi putut cheltui.

În timp ce hotelierii și restauratorii calculează pierderile iminente, autoritățile de reglementare europene se tem că Moscova își va crește influența geopolitică, scrie într-un material pentru RIA Novosti Natalia Dembinskaia. Germania ar prefera să uite de politică și să pună capăt mai rapid formalităților birocratice – livrările de ʺSputnik V” erau așteptate deja în vară.

Trag de timp

Deși "Sputnik V" este recunoscut oficial în 46 de țări ale lumii, doar două state europene se află printre ele – Ungaria și Slovacia. Comitetul pentru medicamente de uz medical al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a lansat procedura de expertiză consecventă a dosarului de înregistrare a vaccinului rus pe 4 martie. Și cu asta s-a terminat.

Moscova este sigură: trag d timp în mod deliberat. După cum a remarcat directorul Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, EMA a primit în acest sens ʺsemnale de la birourile înalte ale Uniunii Europeneʺ.

În martie, agenția Reuters a menționat că UE se opune livrărilor preparatului rusesc "ca unei mișcării de propagandă a unui regim nepotrivit". Cu toate acestea, achiziționarea vaccinurilor neînregistrate nu este interzisă.

Încă în februarie, experții occidentali au început să vorbească despre "diplomația vaccinală" a Moscovei și a Beijingului. Rusia și China încheie contracte pentru vânzarea și producția propriilor preparate în întreaga lume pentru a-și extinde influența geopolitică, crede UE.

Cu toate acestea, treptat, după cum a afirmat Reuters referindu-se la surse diplomatice și oficiale, europenii au urmărit "extinderea "Sputnik-ului". Doar 450 de milioane de oameni trebuie vaccinați, iar propriile capacități sunt evident insuficiente.

Au calculat pierderile

Țările UE își deschid granițele pentru turiștii vaccinați, dar pentru cei ruși – care sunt în mod tradițional unii dintre cei mai generoși – nu încă. Evident că piața europeană este nemulțumită de acest lucru.

Potrivit Organizației Mondiale a Turismului a ONU (UNWTO), înainte de criza economică din 2014, rușii cheltuiau peste 50 de miliarde de dolari pe an în străinătate și intrau în top-5 la acest capitol.

Potrivit unui alt studiu pre-pandemic – Visa Global Travel Intentions, un călător rus cheltuiește în medie 1676 de dolari în vacanță în străinătate, în timp ce unul european cheltuie 1174 de dolari.

Conform previziunilor, în următorii doi ani, media mondială urma să crească cu 36 la sută – până la 2443 de dolari. Mai mult, turiștii din Rusia ar fi ajuns să cheltuiască cu cinci procente mai mult, din Arabia Saudită – cu zece procente mai puțin, iar un european ar fi redus complet bugetul cu o cincime.

Dar în 2020, piața nu a văzut acești bani, totul a fost ʺînghițitʺ de pandemie. Pierderile de anul trecut ale turismului mondial au fost cele mai mari din istorie. Veniturile s-au prăbușit cu 1,3 trilioane de dolari, adică de 11 ori mai mult decât în ​​anul de criza 2009, a constat UNWTO.

În special, fluxul de turiști în Europa a scăzut cu 70%. Acolo, scăderea maximă a numărului de călătorii în termeni absoluți – 500 de milioane.

Să uite de politică

Nu este surprinzător faptul că industria încearcă să recupereze ceea ce a pierdut.

După cum a declarat directorului executiv al Uniunii Europene, trebuie de compensat cât mai repede pierderile fără precedent în sfera turismului. Prin urmare, s-a recomandat să se permită intrarea cetățenilor din orice țară dacă aceștia sunt vaccinați cu un vaccin aprobat de OMS și EMA. Până în prezent, pe listă se află Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson și AstraZeneca. La rând stă vaccinul chinezec Sinovac.

Dacă speranțele rușilor și ale industriei turistice europene pentru admiterea "Sputnik V" sunt justificate este o întrebare deschisă. Se pare că hotelurile și restaurantele europene vor trebui să se descurce fără oaspeții generoși ruși și în acest an.

Și cel mai surprinzător lucru – UE este gata să cumpere un vaccin fiabil și sigur. Cu toate acestea, Bruxelles-ul nu va permite acest lucru. Un exemplu elocvent – Germania. Încă în aprilie, prim-ministrul Bavariei a semnat cu Fondul rus de Investiții Directe un memorandum privind achiziționarea vaccinului "Sputnik V". Primele livrări erau așteptate în iulie, dar acum vor fi nevoiți să aștepte cel puțin până la toamnă. Premierul bavarez a cerut autorităților UE să aprobe preparatul cât mai curând posibil și să nu ʺîntindăʺ procedura din motive politice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

268
Tagurile:
Pierderi, turism, vaccin, Europa, Rusia
Tematic
Șeful Asociației Europene a Turismului spune când ar putea fi introduse pașapoartele COVID
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

90
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden