De ce Rusia are nevoie de 20 de noi unități militare în direcția Vest

115
(reînnoit 18:45 02.06.2021)
Moscova răspunde asimetric și înalt tehnologic la creșterea prezenței militare a NATO în apropierea frontierelor rusești.

Drept urmare, activitatea Alianței reduce securitatea țărilor-aliate și a partenerilor din Europa și face mai evidentă lipsa de sens a cheltuielilor militare de două procente (din PIB) ale membrilor activi în cadrul blocului militar.

Rusia răspunde în mod consecvent, oportun și eficient la activitățile provocatoare ale NATO. La 31 mai, ministrul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, le-a reamintit ʺcolegilor occidentaliʺ că acțiunile lor ʺdistrug sistemul de securitate din lumeʺ și obligă Rusia să contracareze în mod adecvat – aproximativ 20 de noi unități și formațiuni vor apărea în Districtul militar Vest până la sfârșitul anului 2021. Pentru o superioritate calitativă (de luptă) în fața unui potențial inamic, aceste brigăzi și regimente vor fi înarmate cu cele mai moderne arme. Vă reamintesc că, din 2016, mai multe armate, brigăzi și regimente individuale ale Forțelor Armate ale Federației Ruse au fost deja desfășurate în direcția strategică Vest.

La 31 mai, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a încercat să spulbere definitiv iluziile politico-militare ale Occidentului colectiv cu privire la posibilitatea de a purta un dialog cu Rusia de pe poziții de forță. În interviul acordat publicației ʺRossiyskaya Gazetaʺ, el a declarat că Moscova nu exclude un răspuns militar la amenințările la adresa suveranității și integrității teritoriale, a subliniat legitimitatea utilizării ʺmăsurilor simetrice și asimetrice pentru a suprima și preveni acțiunile neprietenoaseʺ. În deplină conformitate cu noua versiune a Strategiei de securitate națională a Federației Ruse.

Tonul dur al declarațiilor lui Sergei Șoigu și Nikolai Patrușev la adresa ʺpartenerilorʺ este bine meritat. În ultimii șase ani, intensitatea zborurilor în Europa ale bombardierelor strategice ale Forțelor Aeriene ale SUA a crescut de 14 ori. Navele NATO cu rachete ghidate au ʺîndesit-oʺ în Marea Baltică și, din 2016, au intrat de optsprezece ori în zonele suspecte de lansare a rachetelor de croazieră. Se menține activitatea ridicată a Marinei NATO în vecinătatea regiunii Kaliningrad. În baza bine-cunoscutelor operațiuni ale Pentagonului în Irak, Iugoslavia, Libia și Siria, a fost studiată foarte bine tactica americană a atacurilor masive asupra inamicului cu rachete de croazieră.

În pragul loviturii principale

În imediata vecinătate a granițelor Federației Ruse, Alianța Atlanticului de Nord desfășoară forțe și mijloace semnificative, în principal americane – zone de apărare antirachetă în Polonia și România, un corp de armată al Armatei SUA în Polonia, batalioane multinaționale (în realitate – regimente) în Letonia, Lituania și Estonia. Prezența și activitatea ridicată a trupelor străine este fără precedent – în ciuda condițiilor obiective și a actului fundamental Rusia-NATO. Prin urmare, douăzeci de brigăzi și regimente noi ale Forțelor Armate ale Federației Ruse nu reprezintă o militarizare, ci un răspuns forțat. Anterior, în doar câțiva ani, au fost formate 13 divizii și brigăzi, precum și 22 de regimente pentru a întări Districtul militar Sud în cel mai scurt timp posibil.

Și totuși, pentru Districtul militar Vest, 2021 va fi un an record în ceea ce privește creșterea forțelor și a mijloacelor, a volumului armelor de înaltă tehnologie (aproximativ două mii de unități). Luând în considerare natura amenințărilor din partea aviației purtătoare de rachete, din partea complexelor de rachete maritime și terestre ale SUA și NATO, putem prezice o creștere ulterioară a numărului de nave ale Flotei Mării Baltice, a sistemelor eșalonate de apărare antiaeriană și antirachetă, o apariție de noi regimente de aviație de vânătoare (Su-57), precum și o saturație a trupelor districtului cu sisteme de rachete (ʺIskander-Mʺ).

Noile unități sunt menite, în primul rând, să răcească ʺcapetele înfierbântateʺ din NATO, care au luat prea în serios ʺjoaca de-a războiulʺ în apropierea granițelor rusești din regiunea Baltică.

Moscova a acumulat o experiență semnificativă în transformarea Forțelor Armate și în modernizarea armelor. În ultimii cinci ani, a fost finalizată o cantitate uriașă de construcții militare, ʺparteneriiʺ neputând decât să viseze la o asemenea amploare, viteză și calitate. Noua armată de tancuri și corpul de armată al Flotei Mării Baltice au fost formate în 2016 (este vorba de câteva divizii și brigăzi – de tanc, de pușcă motorizată, de artilerie și unități de rachete antiaeriene). În 2019, au apărut în componența Armatei a 20-a de arme combinate – cea mai puternică din Rusia – două regimente noi și o bază tehnică de rachete. În același an, Flota Mării Baltice a fost întărită cu un regiment separat de tancuri. În 2021, în corpul de armată al Flotei Mării Baltice a fost desfășurată suplimentar o nouă divizie (regimente de tancuri, de artilerie și de puști motorizate). În același timp, trupele Districtului militar Vest își consolidează în mod activ și continuu pregătirea în luptă și dibăcia la poligoane.

Moscova este gata să dea o lecție

Moscova a însușit cu brio lecțiile istoriei contemporane și este gata să dea o lecție. Vă reamintesc fapte foarte importante: până în 2000, Rusia a făcut multe pentru a consolida încrederea și securitatea în Europa – a inițiat dizolvarea Pactului de la Varșovia, și-a redus propriile Forțe Armate de aproximativ cinci ori, practic nu mai existau trupe de la frontiera de vest până la Moscova, cu excepția unor unităților extrem de reduse (fără baze de depozitare a echipamentului militar) și a birourilor de înregistrare și înrolare militară. Datorită dezarmării unilaterale, mii de tancuri rusești rugineau în aer liber la est de Munții Ural. URSS avea 60 de mii de tancuri de diverse modele, iar, până în 2009, Rusia avea doar 20 de mii. Trei ani mai târziu, în țară rămăseseră două brigăzi de tancuri de pregătire de luptă constantă (în Districtul militar Central și de Est) și aproximativ 20 de batalioane separate de tancuri (câte 30-40 de tancuri fiecare) în brigăzile de pușcă motorizate de pregătire de luptă constantă.

Un rezultat distinctiv al dorinței îndelungate, adusă până la sacrificiu, a Rusiei de a prieteni cu Occidentul a devenit ʺabsorbțiaʺ rapidă a țărilor din Pactul de la Varșovia de către Alianța Atlanticului de Nord, bombardări și împărțirea Iugoslaviei în 1999, precum și admiterea statelor Baltice în NATO în 2004 – un pas neprietenos al ʺpartenerilorʺ. În paralel, Washingtonul și Bruxelles-ul elaborau planuri de ʺdemontareʺ a Federației Ruse ʺprea mariʺ – prin analogie cu Iugoslavia. Cei care astăzi strigă în Occident, mai mult decât ceilalți, despre ʺRusia agresivăʺ, care își apără dur interesele naționale, ar trebui să-și amintească mai des cauzele inițiale ale confruntării de astăzi.

Consecințele anilor `90 sunt destul de firești: discursul de la München al președintelui rus Vladimir Putin (2007), operațiunea de forțare a păcii în Georgia ʺmolipsităʺ de SUA și NATO (2008), revenirea Crimeei în componența Federației Ruse după lovitura de stat pro-americană de la Kiev (2014), operațiunea antiteroristă a Forțelor Aerospațiale Ruse în Republica Arabă Siriană (2015). ʺParteneriiʺ nu văd sau nu vor să vadă lanțul și esența evenimentelor care au loc. Sancțiunile, amenințările, ultimatumurile, trupele NATO în apropierea frontierelor rusești sunt contraproductive și mai periculoase pentru Occidentul colectiv decât pentru Rusia.

115
Tagurile:
Europa, NATO, Sua, militară, militara, militar, Tehnică, armament, Rusia
 Joe Biden

Biden va preciza dacă Rusia este gata se sinucidă

246
(reînnoit 22:11 11.06.2021)
"Statele fac astfel de lucruri înainte de război", a menționat între altele, în timpul unei discuții televizate, Andrei Bezrukov, colonel al Serviciului de Informații Externe, astăzi profesor la universitatea MGIMO.

Este vorba despre o acțiune cu adevărat serioasă a administrației americane, care a comandat, încă în februarie, un studiu al vulnerabilității țării în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu bunuri critice, menționează într-un editorial pentru RIA Novosti analistul Dmitrii Kosîrev. Studiul a fost finalizat acum, în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Europa, unde va avea loc, între altele, și întâlnirea acestuia cu președintele Vladimir Putin.

Despre faptul că această întâlnire de la Geneva va constitui doar o parte a schimbării de curs americane pe scena mondială, demult așteptată și foarte serioasă, vom vorbi mai jos. În ceea ce privește vulnerabilitatea Americii, aceasta, conform datelor studiului, a fost depistată în cel puțin trei sfere – în aprovizionarea cu medicamente, cu semiconductori și cu elemente terestre rare. Și în toate cazurile este vorba despre China, adică despre dependența periculoasă a aprovizionării SUA de o superputere egală cu America pe scena mondială.

Apoi, zilele trecute, a urmat acțiunea numărul doi – dezvoltarea unei legi privind inovațiile și concurența. Ea a fost aprobată de Senatul SUA și va fi pusă în aplicare în curând. Și aici este vorba, în primul rând, despre concurența cu aceeași superputere. Două sute cincizeci de miliarde de dolari au fost alocate în temeiul acestei legi pentru a îmbunătăți competitivitatea economiei americane față de China. Este vorba despre subvenții pentru a accelera inovațiile și alte tipuri de sprijin pentru industriile avansate americane.

Aici există o particularitate amuzantă. Ani de zile, Statele Unite au explicat cât de inacceptabil este sprijinul statului chinez pentru industriile avansate și multe alte industrii. Programul Beijingului "Made in China 2025" a fost apreciat drept un model de concurență greșită și de întruchipare a răului. Adică, nemulțumirea consta în faptul că Beijingul nu respectă regulile, joacă necinstit. Cinstit – este atunci când concurează numai comercianții privați și victoria este determinată de o zeitate numită Piață. Dar acum, când s-a dovedit că jocul Chinei duce la câștig, inclusiv global, Statele Unite au decis destul de liniștit să facă același lucru.

Acum despre amploarea a ceea ce se întâmplă. Experții spun că administrația democraților a moștenit ideea republicanilor de a reindustrializa America și că este vorba despre programe concepute pe zece ani. Și că pentru Statele Unite chestiunea este pusă în felul următor: să câștige această luptă sau să moară.

În ceea ce privește moartea – ar putea fi prea mult. Dar iată estimarea publicației The Guardian: până la sfârșitul deceniului, China va depăși Statele Unite în ceea ce privește volumul economiei, dar nu pur și simplu, ci cu o pondere suplimentară – preluând conducerea tehnologică mondială (fapt ce împiedică Pentagonul să doarmă liniștit noaptea). Însăși ideea unei astfel de pierderi a statutului de lider este teribilă pentru Statele Unite.

Cuvântul cheie în toate aceste subiecte strâns legate este "tehnologii". Volumul total al producției într-un an este, desigur, important, dar mai degrabă în ceea ce privește propaganda. Statutul actual relativ egal al celor două superputeri în ceea ce privește superioritatea tehnologică este un coșmar, pe când preluarea conducerii tehnologice mondiale de către China este un coșmar-coșmar.

Anume cu astfel de sentimente a fost pregătită actuala călătorie a lui Joe Biden în Europa. Același material din ziarul londonez descrie destul de clar întregul concept al acestui periplu diplomatic. Biden se va întâlni cu liderii Occidentului în Cornwall, Marea Britanie, ca parte a summit-ului G7. Apoi va avea loc o discuție cu NATO și cu structurile europene. Iar conversația va atinge în primul rând și aproape exclusiv China. Biden intenționează să invite europenii, destul de sceptici, la un al doilea război rece, de data aceasta cu China.

De ce europenii sunt sceptici? Doar un detaliu despre cum ar trebui să arate un astfel de război: conform studiului menționat anterior despre vulnerabilitatea Americii și potrivit legii concurenței menționate mai sus, în Statele Unite se creează "un grup de atac", condus de un reprezentant comercial sau de o altă persoană de rang ministerial. Această forță de atac va determina care dintre mărfurile chineze se bazează pe tehnologiile furate de la americani. Și nu este vorba doar că aceste mărfuri nu vor putea fi importate în SUA. Despre statutul lor ”furat” vor fi anunțați și europenii, și alți aliați. Ulterior, aceștia din urmă vor fi rugați să-i creadă pe americani pe cuvânt și, la fel, să nu cumpere aceste produse extrem de competitive.

Vor crede oare aliații, toți până la unul? Întrebarea este complexă. Dacă ne întoarcem la articolul din The Guardian, acolo este citat un diplomat anonim, care observă: europenilor s-ar putea să nu le placă ceea ce face China (într-o situație sau alta), dar americanilor nu le place ceea ce este China, și anume, o putere egală cu America în lume, indiferent dacă face ceva în general.

Pandemia de coronavirus
© Sputnik / Анна Раткогло

Summitul de la Geneva, conform acestei logici, se dovedește a fi la periferia călătoriei europene a lui Biden. Relațiile bilaterale cu Moscova sunt secundare pentru el. Președintele american se va ocupa, în primul rând, de sondarea poziției Rusiei cu privire la viitorul război rece dintre Statele Unite și China pentru decenii înainte. Bineînțeles, nimeni nu se așteaptă că Moscova se va angaja brusc într-o confruntare cu Beijingul. Dar să afle cum se va comporta Rusia în unele situații, ipotetice deocamdată, este util pentru America. Poate că Rusia va dori brusc să se sinucidă geopolitic și să adopte un fel de poziție neutră în confruntarea iminentă.

Deși, ce poate fi mai simplu: există două superputeri, una – cea care pierde – se pregătește să se confrunte cu cealaltă. Ambele sunt giganți economici și lideri tehnologici, prin urmare parteneri potențial profitabili. Dar, în ultimii ani, o superputere i-a făcut (și i-a spus) Rusiei un număr extrem de mare de ticăloșenii. Cealaltă superputere, cel puțin, nu a făcut sau a spus nimic de genul acesta. În plus, dezvoltă cooperarea cu noi acolo îi iese asta. Și ce poziție a Moscovei am putea să ne imaginăm aici?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

246
Tagurile:
Rusia, SUA, Vladimir Putin, Joe Biden
Tematic
Blinken, despre condiția în care SUA ar putea avea ”relații stabile” cu Rusia
Kremlinul le-a cerut SUA să iasă din „cercul vicios” al sancțiunilor
Cum a comentat MAE rus discuția dintre Biden și Zelenski


Загрузка...
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?

128
Maia Sandu a spus că este mai bine să angajezi oameni „cu puțină experiență, dar cinstiți” în instituțiile guvernamentale decât „profesioniști care fură”.

Se pare că președintele Moldovei a subliniat noi criterii de selecție a personalului, care, în cazul în care PAS-ul pro-prezidențial reușește să formeze un guvern în viitorul parlament, se va aplica tuturor instituțiilor de stat din Moldova fără excepție.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. [...] Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a declarat Maia Sandu la un post de televiziune.

Această afirmație pare în egală măsură frumoasă și alarmantă, ca o cutie cu un cadou legată cu o panglică strălucitoare, în care ceva pulsează persistent.

Frumoasă - pentru că și cine este împotriva conducătorilor cinstiți? Este alarmantă - pentru că oameni fără experiență sunt acum cu greu angajați chiar și în calitate de casier într-un supermarket. Ca să nu mai vorbim de o organizație atât de serioasă precum biroul unei companii care vinde produse cosmetice, de exemplu, sau tricotaje turcești.

Experiența este experiență. Și un „om bun”, în ciuda tendințelor recente, nu este încă o profesie.

În teorie, conceptul de „oameni cinstiți” arată minunat. Practic, prima întrebare care se pune este cine va conduce exact selecția, separând grâul de pleavă, oamenii cinstiți de cei necinstiți.

Există îndoieli serioase că echipa Maiei Sandu, chiar și la nivelurile superioare ale acestei ierarhii, poate servi drept un criteriu strălucitor de onestitate cristalină. Oponenții în aceste zile scutură lista PAS, scot la lumină dosare penale, evaziune fiscală, licitații bizare și afaceri negre. Anterior, cu aceeași pasiune, au scuturat lista consilierilor administrației prezidențiale și nu fără succes.

Până în prezent, președinta a ignorat stoic toate acuzațiile aduse echipei sale. Cu toate acestea, nu vom ajunge așa prea departe, mai ales dacă sistemul „prezidențial” de selecție a personalului va fi extins la întreaga putere executivă din Moldova. Întrebarea „cine va păzi paznicii” rămâne deschisă. Însăși punerea pe un cântar a onestității și a experienței îndelungate, îndrăzneț construită de președinte, pare ciudată. Este ofensator pentru toți cei care lucrează în instituții și organizații bugetare de mulți ani. Și nu degeaba a fost jignit fostul viceprim-ministru Alexandr Muravski.

„Ei bine, au primit o evaluare a muncii lor funcționarii publici care slujesc statul în mod onest și fidel? Desigur, acum vor exista explicații că președintele nu a avut în vedere toată lumea, că a fost înțeleasă greșit și așa mai departe și așa mai departe. Acum puteți explica cât doriți, dar ceea ce s-a spus și ceea ce este cel mai important este că urmează o mare purjare a aparatului de stat", a scris el pe Facebook. 

Cu toții am văzut cum a arătat o mare purjare similară a aparatului de stat în Ucraina în 2014, după lovitură de stat. Aici întrebarea este și mai importantă nu „cine a fost concediat”, ci „cine a fost numit”. Și destul de des au numit „activiști”. Adică, conform principiului ideologic, acordând puțină atenție dacă o persoană este capabilă de ceva mai mult decât să ardă anvelope. Și, desigur, devotați, loiali, prieteni, rude și prieteni de rude, cum fără asta. Consecințele acestei mari curățări de la Kiev sunt încă înlăturate și vor fi înlăturate mult timp.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

Judecând după amploarea „descomunizării” care continuă să se dezlănțuie în statul vecin, principiile selecției personalului nu s-au schimbat prea mult acolo. Adică, doar imaginează-ți că în Moldova, principiul principal la angajarea pentru o funcție publică va fi, la modul figurat, capacitatea de a săruta cu grație steagul UE, capacitatea de a „împinge” discursurile incendiare și prezența unei măști cu inscripția „Om bun”. Nefericita noastră economie, care încă se agață de un fel de denivelare pe pantă, va fi dată peste cap. Ei bine, cardul de membru PAS va fi un permis de trecere la coadă pentru orice loc.

Cu această abordare, imaginea „aparatului de stat cinstit”, strălucind ca clădirea din sticlă a Ministerului Afacerilor Interne din Tbilisi, în implementarea sa practică se va transforma într-o prăbușire totală a ceea ce încă funcționează cumva. Pentru că, dacă încă ceva funcționează în Moldova, este datorită acelor oameni cinstiți care sunt deja în posturile lor. Și le ocupă de mulți ani.

O epurare totală cu înlocuirea funcționarilor publici cu fețe noi după noi criterii de „onestitate”, care va fi formulată pe baza ideilor echipei prezidențiale despre frumusețe, nu va duce la nimic. Probabil, înainte de a schimba oameni, merită să fie schimbate principiile administrației publice. Orice s-ar întâmpla, ca în repriza de neuitat a lui Jvanețki:

"Conservator, școală postuniversitară, fraudă, înșelătorie, instanță, Siberia. Conservator, lecții private, încă o lecție privată, proteză, aur, mobilier, instanță, Siberia. Conservator, facultate de meserii, șef de producție, caviar, crabi, valută, aur, judecată, Siberia. Poate ceva nu e în regulă la conservator?"

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

128
Tagurile:
experiență, profesionisti, Maia Sandu
Tematic
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?


Загрузка...
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului