Американские военные во время посадки в самолет на авиабазе в Киркуке, Ирак

Americanii nu se mai simt în siguranță în propriile baze militare

189
(reînnoit 21:15 01.06.2021)
"Totul s-a schimbat": Cele mai mari baze militare americane au fost recunoscute ca fiind lipsite de apărare.

Militarii americani, staționați în întreaga lume, nu se mai simt în siguranță. Analiștii Centrului pentru evaluări strategice și bugetare (Center for Strategic and Budgetary Assessments, CSBA) susțin că bazele americane din străinătate sunt extrem de vulnerabile la atacuri. Rusia și China sunt destul de capabile să le penetreze apărarea, așa că sunt necesare sisteme fundamental noi de arme. Despre concluziile și recomandările CSBA – în materialul RIA Novosti.

Vulnerabilitate critică

Americanii au astăzi peste 800 de baze militare.

Din 1945, majoritatea sunt considerate sigure și aproape invulnerabile. Pentagonul este obișnuit să considere un atac limitat cu rachete balistice și de croazieră din partea "țărilor-outsideri", de exemplu, din partea Republicii Populare Democrate Coreene și a Iranului, drept una dintre amenințările principale. Cu toate acestea, experții CSBA sunt nevoiți să constate: armele antiaeriene disponibile nu vor fi suficiente pentru a respinge un atac din partea Chinei sau Rusiei.

"Sistemul de apărare al bazelor noastre de peste hotare nu va putea face față unui număr mare de rachete sau drone", se pune în raportul Centrului pentru evaluări strategice și bugetare. "Astăzi, ne bazăm, în principal, pe sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă create încă în timpul Războiului Rece, în timp ce adversarii noștri potențiali au făcut progrese semnificative în modernizarea capacităților lor de atac".

Analiștii notează că Republica Populară Chineză are la dispoziție 1200 de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și 200-300 de muniții, capabile să ajungă la al doilea lanț insular din Marea Chinei de Sud. În plus, Beijingul are 1000 de rachete de croazieră cu bazare la sol și cu ​​o rază de acțiune de cel puțin 1500 de kilometri. Reprezintă o amenințare serioasă pentru bazele americane și flota bombardierelor strategice chinezești H-6, iar în viitor – avioanele stealth H-20, care vor fi în stare să efectueze atacuri pe teritoriul SUA.

Moscova, la rândul ei, reprezintă o amenințare la adresa obiectelor militare ale Pentagonului în Europa. Rusia dispune de un mare arsenal de arme nuclearo-tactice, de complexele balistice cu rază scurtă de acțiune "Iskander-M" și de o gamă largă de rachete de croazieră cu bazare terestră, maritimă și aeriană. În plus, noile sisteme rusești de atac hipersonice provoacă o preocupare deosebită la Washington.

Miza pe drone

Apărarea bazelor militare americane se bazează pe sistemele de apărare antiaeriană Patriot și pe sistemele antirachetă THAAD, care distrug toate tipurile de ținte aerodinamice și balistice. Pentru zona apropiată – sistemele norvegiene NASAMS și complexele de artilerie Phalanx. Cu toate acestea, eficacitatea unui astfel de sistem de apărare antiaeriană/antirachetă este discutabilă.

De exemplu, sistemele pentru export "Patriot" în Arabia Saudită au demonstrat de mai multe ori o neputință completă în fața dronelor houthienilor din Yemen. În plus, americanii nu au putut să respingă atacurile cu rachete ale Iranului asupra unei baze din Irak, în ianuarie 2020, după asasinarea generalului Qasem Soleimani.

Concluzia este următoarea: pentru a proteja în mod fiabil bazele militare de atacurile unui inamic, care se află la aproximativ același nivel ca și Statele Unite în ceea ce privește forța, este necesar să se dezvolte și să se implementeze conceptul de apărare antirachetă multistrat, cu utilizarea tehnologiilor promițătoare. Zeci de drone unite într-o singură rețea, cu senzori puternici, vor naviga în mod autonom pe posibilele traiectorii ale rachetelor de croazieră, precum și vor urmări țintele balistice și vor transmite datele pe alte platforme.

Următoarea linie de apărare – avioanele de vânătoare și dronele cu rachetele interceptoare "aer – aer" cu rază lungă de acțiune. Sarcina lor este de a intercepta țintele balistice în secțiunile accelerate ale traiectoriei și de a distruge rachetele de croazieră la o distanță sigură. O parte din drone vor fi echipate cu laserele promițătoare cu combustibil solid, care au o putere cuprinsă între 100 și 150 kilowați și care vor putea doborî aeronavele și munițiile atunci când acestea din urmă vor fi în linia de vizare.

Beneficiu economic

Se așteaptă că anume armele bazate pe noi principii fizice vor ajuta la securizarea bazelor americane, completând sistemele de apărare antiaeriană/antirachetă existente. Până în 2022, Pentagonul ar trebui să primească primele mostre ale laserului cu bazare la sol de 300 kilowați.

Acesta va fi suficient de puternic pentru a putea garanta distrugerea dronelor și a rachetelor de croazieră, iar în viitor – și avioanele cu echipaj. În plus, această instalație este mult mai eficientă decât sistemul de apărare antiaeriană din punct de vedere economic. Costul unei rachete antiaeriene pentru complexul Patriot este de aproximativ 5 milioane de dolari, în timp ce o salvă cu laser va costa o sumă ridicolă: aproximativ 100 de dolari.

Până în 2024, armata SUA va primi tunurile cu microunde THOR (Tactical High Power Operational Responder), care creează un impuls electromagnetic puternic. Aceste arme vor permite combaterea efectivă a turmelor mici de drone și de rachete de croazieră, dezactivând electronica lor complexă.

În cele din urmă, ultima linie de apărare – instalațiile de artilerie M109, pentru care se dezvoltă proiectilul hipersonic promițător HVP (Hyper-Velocity Projectile). Această muniție universală poate fi utilizată și împotriva țintelor aeriene, creând nori denși din fragmente de metal în fața rachetelor.

Potrivit analiștilor CSBA, o astfel de configurație de apărare antiaeriană/antirachetă a bazelor din străinătate va acoperi în mod fiabil personalul militar cu o umbrelă de protecție cu o rază de până la 250 de mile marine (aproximativ 460 de kilometri). Cu toate acestea, până în prezent, nu există un sistem de apărare antiaeriană care să nu poată fi penetrat – prin simpla supraîncărcare cu obiecte pentru interceptare. Pentru a face acest lucru, este suficient doar să lansezi mai multe rachete decât inamicul este capabil fizic să doboare.

Miza SUA pe sistemele laser cu bazare la sol, precum și pe armele cu microunde pare logică. Cu toate acestea, astfel de sisteme defensive sunt încă în curs de dezvoltare și nu se știe când primele mostre vor vedea lumina zilei.

189
Tagurile:
baze NATO, Baze militare
 Joe Biden

Biden va preciza dacă Rusia este gata se sinucidă

244
(reînnoit 22:11 11.06.2021)
"Statele fac astfel de lucruri înainte de război", a menționat între altele, în timpul unei discuții televizate, Andrei Bezrukov, colonel al Serviciului de Informații Externe, astăzi profesor la universitatea MGIMO.

Este vorba despre o acțiune cu adevărat serioasă a administrației americane, care a comandat, încă în februarie, un studiu al vulnerabilității țării în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu bunuri critice, menționează într-un editorial pentru RIA Novosti analistul Dmitrii Kosîrev. Studiul a fost finalizat acum, în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Europa, unde va avea loc, între altele, și întâlnirea acestuia cu președintele Vladimir Putin.

Despre faptul că această întâlnire de la Geneva va constitui doar o parte a schimbării de curs americane pe scena mondială, demult așteptată și foarte serioasă, vom vorbi mai jos. În ceea ce privește vulnerabilitatea Americii, aceasta, conform datelor studiului, a fost depistată în cel puțin trei sfere – în aprovizionarea cu medicamente, cu semiconductori și cu elemente terestre rare. Și în toate cazurile este vorba despre China, adică despre dependența periculoasă a aprovizionării SUA de o superputere egală cu America pe scena mondială.

Apoi, zilele trecute, a urmat acțiunea numărul doi – dezvoltarea unei legi privind inovațiile și concurența. Ea a fost aprobată de Senatul SUA și va fi pusă în aplicare în curând. Și aici este vorba, în primul rând, despre concurența cu aceeași superputere. Două sute cincizeci de miliarde de dolari au fost alocate în temeiul acestei legi pentru a îmbunătăți competitivitatea economiei americane față de China. Este vorba despre subvenții pentru a accelera inovațiile și alte tipuri de sprijin pentru industriile avansate americane.

Aici există o particularitate amuzantă. Ani de zile, Statele Unite au explicat cât de inacceptabil este sprijinul statului chinez pentru industriile avansate și multe alte industrii. Programul Beijingului "Made in China 2025" a fost apreciat drept un model de concurență greșită și de întruchipare a răului. Adică, nemulțumirea consta în faptul că Beijingul nu respectă regulile, joacă necinstit. Cinstit – este atunci când concurează numai comercianții privați și victoria este determinată de o zeitate numită Piață. Dar acum, când s-a dovedit că jocul Chinei duce la câștig, inclusiv global, Statele Unite au decis destul de liniștit să facă același lucru.

Acum despre amploarea a ceea ce se întâmplă. Experții spun că administrația democraților a moștenit ideea republicanilor de a reindustrializa America și că este vorba despre programe concepute pe zece ani. Și că pentru Statele Unite chestiunea este pusă în felul următor: să câștige această luptă sau să moară.

În ceea ce privește moartea – ar putea fi prea mult. Dar iată estimarea publicației The Guardian: până la sfârșitul deceniului, China va depăși Statele Unite în ceea ce privește volumul economiei, dar nu pur și simplu, ci cu o pondere suplimentară – preluând conducerea tehnologică mondială (fapt ce împiedică Pentagonul să doarmă liniștit noaptea). Însăși ideea unei astfel de pierderi a statutului de lider este teribilă pentru Statele Unite.

Cuvântul cheie în toate aceste subiecte strâns legate este "tehnologii". Volumul total al producției într-un an este, desigur, important, dar mai degrabă în ceea ce privește propaganda. Statutul actual relativ egal al celor două superputeri în ceea ce privește superioritatea tehnologică este un coșmar, pe când preluarea conducerii tehnologice mondiale de către China este un coșmar-coșmar.

Anume cu astfel de sentimente a fost pregătită actuala călătorie a lui Joe Biden în Europa. Același material din ziarul londonez descrie destul de clar întregul concept al acestui periplu diplomatic. Biden se va întâlni cu liderii Occidentului în Cornwall, Marea Britanie, ca parte a summit-ului G7. Apoi va avea loc o discuție cu NATO și cu structurile europene. Iar conversația va atinge în primul rând și aproape exclusiv China. Biden intenționează să invite europenii, destul de sceptici, la un al doilea război rece, de data aceasta cu China.

De ce europenii sunt sceptici? Doar un detaliu despre cum ar trebui să arate un astfel de război: conform studiului menționat anterior despre vulnerabilitatea Americii și potrivit legii concurenței menționate mai sus, în Statele Unite se creează "un grup de atac", condus de un reprezentant comercial sau de o altă persoană de rang ministerial. Această forță de atac va determina care dintre mărfurile chineze se bazează pe tehnologiile furate de la americani. Și nu este vorba doar că aceste mărfuri nu vor putea fi importate în SUA. Despre statutul lor ”furat” vor fi anunțați și europenii, și alți aliați. Ulterior, aceștia din urmă vor fi rugați să-i creadă pe americani pe cuvânt și, la fel, să nu cumpere aceste produse extrem de competitive.

Vor crede oare aliații, toți până la unul? Întrebarea este complexă. Dacă ne întoarcem la articolul din The Guardian, acolo este citat un diplomat anonim, care observă: europenilor s-ar putea să nu le placă ceea ce face China (într-o situație sau alta), dar americanilor nu le place ceea ce este China, și anume, o putere egală cu America în lume, indiferent dacă face ceva în general.

Pandemia de coronavirus
© Sputnik / Анна Раткогло

Summitul de la Geneva, conform acestei logici, se dovedește a fi la periferia călătoriei europene a lui Biden. Relațiile bilaterale cu Moscova sunt secundare pentru el. Președintele american se va ocupa, în primul rând, de sondarea poziției Rusiei cu privire la viitorul război rece dintre Statele Unite și China pentru decenii înainte. Bineînțeles, nimeni nu se așteaptă că Moscova se va angaja brusc într-o confruntare cu Beijingul. Dar să afle cum se va comporta Rusia în unele situații, ipotetice deocamdată, este util pentru America. Poate că Rusia va dori brusc să se sinucidă geopolitic și să adopte un fel de poziție neutră în confruntarea iminentă.

Deși, ce poate fi mai simplu: există două superputeri, una – cea care pierde – se pregătește să se confrunte cu cealaltă. Ambele sunt giganți economici și lideri tehnologici, prin urmare parteneri potențial profitabili. Dar, în ultimii ani, o superputere i-a făcut (și i-a spus) Rusiei un număr extrem de mare de ticăloșenii. Cealaltă superputere, cel puțin, nu a făcut sau a spus nimic de genul acesta. În plus, dezvoltă cooperarea cu noi acolo îi iese asta. Și ce poziție a Moscovei am putea să ne imaginăm aici?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

244
Tagurile:
Rusia, SUA, Vladimir Putin, Joe Biden
Tematic
Blinken, despre condiția în care SUA ar putea avea ”relații stabile” cu Rusia
Kremlinul le-a cerut SUA să iasă din „cercul vicios” al sancțiunilor
Cum a comentat MAE rus discuția dintre Biden și Zelenski


Загрузка...
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?