Американская высокомобильная ракетно-артиллерийская система оперативно-тактического назначения HIMARS

"Trebuia de gândit mai înainte": SUA au găsit cu ce răspundă Rusiei

290
Rază lungă de acțiune, cadență de tragere ridicată, precizie maximă – Pentagonul a vorbit despre planurile de a crea noi subunități de artilerie. Ele vor fi înarmate cu sisteme promițătoare de atac, care se află încă în curs de dezvoltare.

Strategii de la Washington recunosc deschis că, acum, capacitățile artileriei Armatei sunt în mod clar insuficiente pentru a contracara în mod eficient Rusia și China. Au de gând să remedieze această problemă deja în viitorul apropiat.

"Argumente" cu rază lungă de acțiune

Lipsa armelor moderne cu rază lungă de acțiune în Forțele Terestre – o veche problemă a Pentagonului, căreia, în ultimele decenii, nu i s-a acordat suficientă atenție. Obuzierele și lansatoarele multiple de rachete (MLRS) de care dispunea Comandamentul american erau suficiente pentru lupta împotriva terorismului și a conflictelor armate locale. În esență, și artileria care folosește praf de pușcă sau alt explozibil pentru propulsarea proiectilului, și artileria reactivă, și complexele de rachete operativo-tactice au rămas în Statele Unite la nivelul sfârșitului Războiului Rece. Și după ce Washingtonul a luat definitiv un curs spre rivalitate cu Rusia și China, această problemă a fost scoasă la iveală.

În decembrie 2017, influentul centru de cercetare american RAND, care consiliază Pentagonul de la mijlocul secolului trecut, a publicat un raport dedicat Forțelor Armate Ruse. În opinia analiștilor, în cazul unui război, Rusia va încerca să provoace daune maxime forțelor terestre inamice, fără a a se angaja în foc direct cu acestea.

"Rușii vor folosi artileria cât mai mult posibil", a avertizat RAND. "În acest sens, au un avantaj față de armatele occidentale. De exemplu, există un singur batalion de artilerie în brigada forțelor terestre americane. Unitățile și formațiunile rusești au mult mai multe subunități de sprijin pentru foc. O brigadă de puști motorizate de trei puști motorizate și un batalion de tancuri este deseori desemnată pentru a întări două batalioane autopropulsate și un batalion de artilerie reactivă. În cazul unei bătălii "unu la unu", brigada americană se va confrunta cu un adversar care dispune de un număr mult mai mare de tunuri și MLRS-uri, capabil să folosească o gamă largă de muniții și să lovească la distanțe mari".

Artilerie pentru divizie

Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus
© AP Photo / State TV and Radio Company of Belarus
Pentru a reduce decalajul, Pentagonul intenționează să reformeze serios structura organizatorică și de personal a Forțelor Terestre la toate nivelurile, începând de la nivelul de brigadă și mai sus. În special, în diviziile blindate vor fi create batalioane de obuziere autopropulsate promițătoare M1299 ERCA (Extended Range Canon Artillery). Acest sistem a fost dezvoltat rapid: Pentagonul a semnat un contract cu compania BAE Systems în iulie 2019 și, deja în martie 2020, vehiculul autopropulsat de 155 mm a distrus cu succes ținte pe poligon.

El este construit pe șasiul principalului autotun al armatei SUA M109, dar dispune de o țeavă mai lungă (un calibru de 58 față de 39) și este capabil să distrugă ținte cu un proiectil activ-reactiv la distanțe de până la 65 de kilometri (aproape de două ori mai departe față de predecesorul său).

Marina SUA
© Sputnik / Александр Заболотный
Se așteaptă că aceste obuziere vor intra în serviciu până în 2023. Este demn de remarcat faptul că americanii nu se grăbesc să renunțe la veteranii Războiului Rece – vehiculele autopropulsante M109. Această tehnică va rămâne în componența brigăzilor blindate și va servi până în 2030.

Acum, DIVARTY-ul american (Division Artillery Command) nu dispune de obuziere sau de MLRS-uri proprii. În caz de necesitate, acestea sunt împrumutate de la corpurile de armată sau de la brigăzi. Potrivit analiștilor Pentagonului, propria artilerie cu rază lungă de acțiune va permite comandamentului divizional să planifice și să efectueze mai eficient operațiuni militare la scară largă față de acțiuni contrapartizane și antiteroriste în țările terțe.

Rachete promițătoare

La dispoziția comandamentului corpurilor de armată vor rămâne modernele lansatoare multiple de rachete HIMARS.

Cu toate acestea, vor primi noi muniții. GMLRS-urile lor actuale distrug la doar 70 de kilometri, iar promițătoarele ER GMLRS, care sunt încă în curs de testare – la 140. În același timp, corpurile de armată vor abandona treptat rachetele operativo-tactice ATACMS, cu o rază de acțiune de aproximativ 270 de kilometri. Acestea vor fi înlocuite cu sistemele de atac Precision Strike Missile (PrSM).

În luna mai, la poligonul White Sands din statul New Mexico, s-au desfășurat testările acestui complex. Potrivit concernului Lockheed Martin, racheta a distrus ținta la o distanță de 400 de kilometri, bătându-și propriul record de anul trecut (240 de kilometri). Mai mult, americanii nu au de gând să se oprească aici și vor să tripleze, cel puțin, raza de acțiune a acestei arme. Pentagonul are mari așteptări de la proiectul PrSM. În special, generalul de brigadă John Rafferty a afirmat, oarecum lăudăros, că acest complex de rachete operativo-tactic va deveni "ucigașul" sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400 "Triumf" și a navelor chineze de război din Oceanul Pacific.

Și organele de conducere vor dispune de propria artilerie. Astfel, Multi-Domain Task Force (MDTF) va fi subordonată direct Theater Command. MDTF sunt subunități responsabile de colectarea informațiilor despre inamic, spionaj și distrugerea țintelor detectate cu arme de înaltă precizie.

Componența și armamentul acestor grupuri se schimbă în funcție de misiunea de luptă, dar se știe că fiecare grup va include două baterii cu sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. Prima – cu o versiune terestră a rachetelor navale supersonice SM-6, precum și cu rachetele subsonice Tomahawk cu o rază de acțiune de peste 1,7 mii de kilometri. A doua baterie va fi înarmată cu racheta promițătoare Long-Range Hypersonic Weapon (LRHW). Experții sunt convinși că raza ei de acțiune va depăși două mii de kilometri.

Miză pe armată

Conform ideii Pentagonului, obuzierele M109 și M1299, precum și lansatoarele multiple de rachete HIMARS cu proiectilele ER GMLRS vor fi utilizate cel mai activ în războaiele următoare. Logica este clară: muniția pentru această tehnică va costa în mod evident mai puțin decât pentru sistemele cu rază lungă de acțiune și complexe.

Pe de altă parte, sistemele PrSM și mijloacele de atac ale MDTF vor juca un rol cheie în distrugerea punctuală a infrastructurii militare și a țintelor importante aflate în adâncul formațiunilor defensive ale inamicului.

Consolidarea de către Pentagon a artileriei Forțelor Terestre sugerează că Washingtonul, într-un ipotetic conflict armat cu Rusia și China, nu se va mai putea baza pe principalele sale atuuri – aviația și marina. Ambii adversari dispun de sisteme sofisticate moderne de apărare antiaeriană și de rachete anti-navă pentru a organiza o "întâlnire fierbinte" avioanelor și navelor americane. Respectiv, rolul principal în viitorul război va reveni forțelor terestre și armelor cu bazare terestră cu rază lungă de acțiune, capabile să penetreze apărarea de la o distanță sigură.

Cu toate acestea, chiar și ultimele succese ale americanilor în artileria promițătoare sunt inferioare capacităților Moscovei și Beijingului. Raza de acțiune a complexului rusesc de rachete operativ-tactic ʺIskanderʺ, care se află deja în serviciu, depășește cu o sută de kilometri rezultatul complexului PrSM. Și noul obuzier ʺKoalitsiya-SVʺ lovește mai departe decât americanul M1299 și are o cadență de tragere mai mare. Iar în ceea ce privește armele hipersonice, americanii nu au încă nici măcar un singur produs serial, iar armata rusă a adoptat mai multe modele simultan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

290
Tagurile:
Trupelor Terestre, trupe, Artilerie, SUA, rusia
Vaccinul Sputnik V

Virolog: pentru tulpina indiană a COVID-19 e nevoie de mai mulți anticorpi

85
(reînnoit 19:27 24.06.2021)
Medicul infecționist Evgheni Timakov a explicat de ce este atât de periculoasă tulpina indiană a COVID-19, dacă există riscul îmbolnăvirii după vaccinarea deplină și când se va reuși oprirea pandemiei.

MOSCOVA, 24 iun – Sputnik. “Virusul mutează mai rapid decât se presupunea. Inițial virușii nu aveau capacitatea de a ocoli barierele imune. Da, erau patogene, provocau sindroame postcovid serioase, însă peste 30 la sută din populație erau imuni la el, în cazul unui contact cu virusul și chiar la un contact strâns cu bolnavii, nu se îmbolnăveau. Virusului nu i-a plăcut acest lucru și a decis să-și schimbe proprietățile, începând să se adapteze la ele”, a declarat agenției Sputnik infecționistul, candidat în științe medicale, medicul șef al centrului Lider-Medițina, Evgheni Timakov.

Acesta a explicat că tipul coronavirusului din Wuhan a început să se schimbe în toamna anului trecut. Inițial era vorba de tulpina britanică, mult mai periculoasă și agresivă, care s-a răspândit în toată lumea. Virusul a ajuns în condiții prielnice. Ulterior, în fiecare țară au apărut mutații particulare.

“Au existat mutații epidemiologice semnificative și în Rusia – au apărut tulpini siberiene și nord-vestice. Însă ele nu s-au răspândit, fiind insuficient de patogene. Iată tulpinile care au apărut în țările calde – braziliene, sud-africane, indiene s-au modificat într-atât, încât au devenit foarte periculoase. Cea mai patogenă este acum tulpina indiană, care a suferit cinci mutații”, a explicat infecționistul.

Cel mai teribil, potrivit doctorului Timakov, este că tulpina indiană reușește să ocolească barierele imune ale omului, să se ascundă de imunitate și să schimbe tabloul clinic al îmbolnăvirii. Virusul “simulează” un simplu RTI, însă provoacă niște procese mult mai serioase.

Fiind întrebat cu poate fi oprit acest lucru, Evgheni Timakov a răspuns că sarcina constă nu în oprirea lui, cât în prevenirea unei tulpini mult mai grave, care ajunge să ocolească barierele imune nepregătite în cazul unei densități mari ai populației, în special în condițiile confortabile pentru el.

“E vorba de oamenii cu o imunitate slăbită, oamenii pe care i-a contaminat repetat, care deja aveau o imunitate față de coronavirus. Cu toate acestea el a ocolit această imunitate și i-a infectat. Vedem că pe lângă tulpina delta în India se formează și tulpina delta+, care a devenit mult mai activă. Problema nu este cum să ne apărăm de ea, ci cum să pune capăt acestei pandemii, pentru a nu sta mai mulți ani în frică. Din acest motiv e nevoie de formarea în organism a unor anticorpi activi care vor neutraliza virusul”, consideră expertul.

Pentru a evita contaminarea cu versiunea indiană a COVID-19, e nevoie de o cantitate de anticorpi de cel puțin cinci ori mai multă decât norma, menționează Timakov. Totodată, vă sfătuim să vă vaccinați, fără a mai aștepta când numărul anticorpilor va începe să scadă. Potrivit lui, vaccinul poate fi administrat și în cazul unei cantități mari de anticorpi, studiile arată – în toate statele și pe toate platformele, că acest lucru este sigur.

Evgheni Timakov a menționat în mod aparte că Sputnik V este foarte eficient, acesta sporește cantitatea anticorpilor de câteva ori mai mult decât după trecerea prin boală.

“Toate vaccinurile, platformele, nu doar Sputnik, generează de 1,3 – 1,5 mai mulți anticorpi decât un organism care a fost bolnav. Vaccinul acționează asupra organismului mult mai eficient”, a explicat specialistul. “E groaznic nu doar să treci prin boală, să ajungi la ventilator, dar e groaznic și sindromul postcovid. Printre persoanele mai în vârstă de 50 de ani, la fiecare al doilea, într-o formă sau alta. El afectează sângele, celulele sangvine, endoteliul, vasele de sânge, sistemul nervos, în general toate organele noastre. Toate acestea din cauza COVID-ului. Iar pentru a nu ne îmbolnăvi, vaccinul este singura soluție”.

Vaccinul în sine nu este purtător de virus și nu este contagioasă pentru cei din jur, a adăugat Timakov. Însă persoane care s-au vaccinat ar putea să nu dobândească suficienți anticorpi între prima și a doua administrare. Acest lucru vizează o parte din cei vaccinați – de la 2 până la 30 la sută, însă e posibil, explică medicul.

“Îmbolnăvirea e posibilă și după administrarea ambelor componente, însă vaccinul ne protejează de complicații, în urma căreia bolnavul ajunge la spital. Anume la persoanele vaccinate simptomele au forme ușoare, încât uneori omul nici nu știe că are covid”, spune Evgheni Timakov. “Dar acest lucru nu înseamnă că virusul nu e prezent în organism. Chiar și persoana vaccinată care s-a infectat cu coronavirus poate reprezenta un pericol pentru cei din jur”.

Potrivit medicului, Rusia și un șir de state din fosta URSS rămân în urmă în campania de imunizare, sunt vaccinați mai puțin de 10 la sută.

Virologul consideră că măsurile de activizare a vaccinării, care se întreprind acum de către autoritățile unor state sunt justificate.

Pandemia poate fi luată sub control doar atunci când se va desfășura în mod stabil vaccinarea primară, consideră Evgheni Timakov. Iat ulterior vor menține nivelul de anticorpi prin doze singurale ale vaccinului. Însă pentru acest lucru va fi nevoie, în opinia lui, de cel puțin doi ani.

“Virusul va trebui să se adapteze în cele din urmă la noi, iar noi vom dispune de o imunitate colectivă bună”, a conchis doctorul Timakov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85


Загрузка...
Maia Sandu

Un alt Filat - primul "mare corupt" doborât de Maia Sandu

476
(reînnoit 17:32 24.06.2021)
Luca Filat, fiul lui Vladimir Filat, este singura victimă a luptei cu corupția anunțată cu surle și trâmbițe de președintele Maia Sandu la început de mandat. Acest lucru îl afirmă chiar ea.

În raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat, prezentat joi de șeful statului, Maia Sandu bifează două realizări la acest capitol. Prima: semnarea Decretului de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție și a doua: decizia Guvernului Marii Britanii de a reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.

Că decretul de constituire a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție nu constituie o realizare pe tărâmul luptei cu corupția este mai mult decât evident. Acest Comitet este o păcăleală, el nu va aduce roade și nici nu are cum să aducă dat fiind că este o făcătură, nu are nicio încadrare legală în sistemul de drept moldovenesc.

Pe când decizia Guvernului de la Londra ca cei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, să fie transferate Moldovei este o realizare, doar că foarte măruntă. Infimă, aș spune.

În condițiile în care toți marii corupți, cel puțin pe care îi știm noi, sunt la libertate, sunt bine-mersi și nu au returnat statului practic nimic din cee