Aleksandr Lukașenko în timpul protestelor din Belarus

Lukașenko le-a arătat adversarilor din Occident are mâini lungi

822
Belarusul se află din nou în topul știrilor: Aleksandr Lukașenko a făcut din nou ceea ce nu se aștepta de la el.

Anul trecut, el nu a demisionat după declanșarea protestelor în urma alegerilor prezidențiale, iar în urmă cu câteva ore, pe aeroportul din Minsk, a fost arestat un cetățean al Belarusului – Roman Protasevici.

Fostul redactor-șef al canalului Telegram Nexta – care este un jurnalist anti-Lukașenko, coordonatorul protestelor de anul trecut – și-a părăsit patria încă în noiembrie 2019 (primind ulterior statutul de refugiat în Polonia) și cu siguranță nu intenționa să se întoarcă în Belarus în viitorul apropiat.

Împotriva lui Protasevici a fost deschis un dosar penal. El este acuzat de organizare de tulburări în masă la Minsk și de "incitare la ostilitate socială" la adresa reprezentanților autorităților și poliției. El a fost inclus (împreună cu fondatorul Nexta, Stepan Putilo) în lista "persoanelor implicate în activități teroriste". Cum deci a ajuns la Minsk? Ca urmare a unei coincidențe ciudate sau a unei operațiuni a serviciilor speciale din Belarus? Desigur ca urmare a unei operațiuni a serviciilor speciale din Belarus, deși este clar că Minskul nu va recunoaște niciodată acest lucru în mod public.

Protasevici zbura de la Atena la Vilnius – pe deasupra Belarusului. Dar deja în apropiere de frontiera lituaniană, avionul companiei Ryanair s-a întors și a aterizat la Minsk. Se presupune că a fost primit un semnal de prezență la bord a unei bombe și piloții înșiși au cerut aeroportului din Minsk o aterizare de urgență. Potrivit unei alte versiuni, motivul întoarcerii a devenit faptul că la bordul avionului a avut loc un conflict între echipaj și unul dintre pasageri: Nexta spune că "bătaia cu echipajul în timpul zborului a fost organizată de ofițerii KGB care au insistat că la bord se află un dispozitiv exploziv".

Lukașenko a ordonat ca un MiG-29 să escorteze avionul, dar după ce aeronava Ryanair a aterizat la Minsk, s-a dovedit că nu era nicio bombă la bord. Avionul a fost inspectat, iar câteva ore mai târziu a decolat spre Vilnius. Cu toți pasagerii – în afară de Roman Protasevici, care a fost descoperit printre ei. Înainte de a ateriza la Minsk, el însuși le-a spus vecinilor că, în Belarus, îl așteaptă o pedeapsă cu moartea, deși articolele, conform cărora este acuzat, prevăd maximum 15 ani de închisoare.

Reacția opoziției bieloruse la arestarea lui Protasevici și operațiunea cu avionul a fost previzibilă: aterizarea forțată pe aeroportul din Minsk a fost cerută ca să fie recunoscută drept "act terorist", iar traficul aerian pe teritoriul Belarusului să fie suspendat temporar. "Regimul a pus în pericol siguranța pasagerilor de la bord și a întregii aviații civile de dragul represaliilor împotriva omului care a fost redactorul celor mai mari canale independente de Telegram din Belarus", a scris Svetlana Tihanovskaia, care a cerut Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO) "să înceapă o investigație în ceea ce privește incidentul și să ia măsuri, inclusiv până la excluderea Belarusului din ICAO".

Și Europa este indignată: președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că "este absolut inacceptabil să forțezi avionul să aterizeze la Minsk. Toți pasagerii ar trebui să aibă posibilitatea de a-și continua călătoria imediat spre Vilnius în siguranță", iar ministrul francez de Externe a scris că este necesar "un răspuns dur și comun din partea europenilor". Eurodeputații sunt și mai sinceri – fostul președinte al Consiliului European (adică "președintele Europei") și șeful celei mai mari facțiuni din Parlamentul European, Donald Tusk (un polonez, fapt care este important în acest caz), a declarat că "Lukașenko a devenit o amenințare nu numai pentru cetățenii țării sale, dar și pentru securitatea internațională. Actul său de terorism de stat necesită un răspuns imediat și decisiv din partea tuturor guvernelor și instituțiilor europene".

Nu va trebui să așteptăm mult timp o reacție, deoarece un summit al liderilor UE este deja programat pentru mâine la Bruxelles. Unul dintre principalele subiecte la acesta trebuia să devină Rusia, iar acum se va adăuga și Belarus. Mai ales că ambele părți ale Uniunii Statale Rusia-Belarus sunt din ce în ce mai percepute în Occident ca un tot întreg, dar luptătorii pentru "calea lor europeană" (nu numai în Belarus și Rusia, ci și în Europa însăși) și-au dorit atât de mult ca acest lucru să nu se întâmple.

De fapt, pentru asta și lucra Roman Protasevici, înainte de a emigra din Belarus, activând în cadrul "Europa Liberă" și "Euroradio". Resursa Nexta a fost doar o etapă scurtă – deși cea mai frapantă – a biografiei sale. El s-a alăturat canalului deja fiind în emigrație, în 2019, și l-a părăsit în toamna anului trecut. Iar înainte, lucrând pentru "Europa Liberă", mergea în deplasări în Ucraina, "în zona ATO", adică în Donbas. Rusia reprezintă un agresor pentru el, Putin – un criminal, iar Belarusul are nevoie de un vector occidental (și, desigur, o ruptură treptată cu Rusia) – totul este așa cum trebuie să fie. Nimic nou – vedem același lucru și la "luptătorii noștri împotriva regimului". Iată cum a reacționat Leonid Volkov, cel care îndeplinește funcțiile liderului navalniștilor, la arestarea lui Protasevici:  

"Aleksandr Lukașenko este un terorist internațional. În general, desigur, răspunsul corect, legal, proporțional și adecvat al comunității internaționale ar trebui să fie trimiterea unui detașament de forțe speciale pentru a livra păduchele hematofag cu mustață la Haga. Dar vremurile nu sunt aceleași, să se limiteze la o "preocupare acută". <...> În asta constă problema uriașă în ceea ce privește Lukașenko, Putin și alți nebuni. Întreaga lume vorbește despre "linii roșii". Și cu cât vorbește mai mult (și doar vorbește), cu atât mai mulți teroriști văd că, din păcate, nu există niciun fel de "linii roșii". De fiecare dată când ei trec o nouă linie și văd "o îngrijorare profundă", ei primesc un semnal limpede și clar: nu există limite".

Da, da – să trimită forțe speciale, să aresteze și să judece peste hotare. Adică, o intervenție străină? Glumește, nu? Iar Lukașenko este paranoic atunci când vorbește despre planurile CIA de a-l ucide? Doar americanii nu omoară niciodată lideri străini – nu aranjează asasinate secrete, nu le confiscă statele? Și avioanele sunt întoarse doar de "teribilul dictator" Lukașenko?

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
Îmi este chiar oarecum incomod să vă reamintesc despre operațiunea nereușita a serviciilor speciale ucrainene de anul trecut (este clar că ei au pregătit-o împreună cu îndrumătorii lor americani). Atunci, chiar în ajunul alegerilor prezidențiale din Belarus, au vrut să rețină la Kiev, în timpul unei aterizări de urgență a cursei Minsk – Istanbul, un grup de "luptători ruși din companii private militare" (recrutarea lor pentru scopul "de a proteja obiecte peste hotare" a făcut parte, de asemenea, din provocarea Serviciului de Securitate al Ucrainei). De asemenea, a existat un incident cu întoarcerea forțată (și cu o amenințare de a folosi forța), în noiembrie 2016, a cursei  Kiev – Minsk pentru a-l scoate de la bord pe jurnalistul și activistul Armen Martirosyan.

Serviciile secrete a multor țări întorc periodic sau aterizează forțat avioane pentru a reține persoane care prezintă interes pentru ele – nu doar americanii practică acest lucru, ci și Israel, Turcia, Iran... Iar în ceea ce privește care parte din alerta de "bombă la bord" reprezintă o provocare deliberată a serviciilor speciale, noi nu vom afla niciodată. Lukașenko a reacționat dur și necivilizat? Ei bine, și situația în care se află este, la drept vorbind, neobișnuită: pe el chiar vor să-l elimine cu orice preț. Pentru el a fost foarte important să arate opoziției, care lucrează din străinătate, că nu este doar un "fermier cu mustață", ci și că poate, la fel ca și patronii lor, să găsească pe oricine. Dacă nu din pământ, atunci din cerul bielorus – cu siguranță.

Lukașenko s-a comportat așa cum se comportă americanii? Nu chiar: americanii își permit totuși să aterizeze avionul de care au nevoie nu numai în spațiul aerian al SUA, ci, în general, oriunde pot. Iar ʺoriunde potʺ reprezintă o parte destul de mare a lumii – cel mai demonstrativ exemplu a devenit întâmplarea din 2 iulie 2013, când, la ordinul SUA, a fost frânat bordul numărul unu – avionul președintelui Boliviei, Evo Morales.

Acesta zbura de la Moscova, unde (în zona de tranzit a aeroportului Sheremetyevo), la acel moment, se afla deja de zece zile Edward Snowden. Americanii au anulat documentele angajatului Agenției de Securitate Națională (NSA) și au cerut extrădarea acestuia. Rusia a refuzat Statelor Unite, iar Snowden însuși a cerut azil în mai multe țări, iar Bolivia a fost una dintre cele care au răspuns afirmativ.

Printr-o coincidență cu adevărat întâmplătoare, în acea perioadă, la Moscova, se afla președintele bolivian – și când se întorcea acasă, la Washington au decis că Morales îl scoate pe Snowden. Și au ordonat ("rugat") partenerilor lor din NATO să închidă cerul pentru avionul președintelui bolivian. Franța și Portugalia așa și au făcut, iar Morales a fost nevoit să aterizeze la Viena. Acolo avionul său a fost percheziționat de poliția austriacă – nici măcar nu întrebați cu ce drept – dar la bord nu era prezent Snowden.

Așa că Lukașenko mai are mult până să ajungă la nivelul americanilor – cu toate acestea, el nici nu aspiră la control global și dominație mondială. El s-ar mulțumi să-și apere și protejeze țara, inclusiv de asemenea luptători pentru un viitor strălucit (sinceri sau recrutați – nu contează deloc), ca Roman Protasevici. Nu, băiatul nu va fi împușcat și nici măcar nu va fi chinuit în pușcărie: va primi zece ani, iar apoi, pocăindu-se, va fi eliberat înainte de termen sub amnistie. Dacă înainte de asta nu va fi pur și simplu expulzat din țară – cel mai important lucru pentru președintele bielorus a fost să arate că are mâini lungi. Și nici măcar lui Protasevici, ci celor din Occident, care se ocupă de "direcția bielorusă".

Dar în viitorul apropiat, cazul lui Protasevici, desigur, va deveni un pretext pentru noi declarații răsunătoare și presiuni – nu numai asupra Minskului, ci și asupra Moscovei. Ei bine, ambele părți ale Uniunii Statale Rusia-Belarus, care își apără suveranitatea comună, sunt obișnuite cu așa ceva.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

822
Tagurile:
Opoziție, Reținere, Occident, SUA, Lukașenko, Belarus
Imagine din arhivă

Transnistria spulberă iluziile NATO

146
(reînnoit 15:57 17.06.2021)
Sarcina principală a militarilor ruși și, în special, a batalionului de puști motorizate al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria este menținerea păcii în Zona de securitate în componența Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Intensificarea planificată a activităților de instruire militară în cadrul Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria mărturisește intenția fermă a Federației Ruse de a păstra pacea pe pământul Moldovei, de a suprima orice provocări și recurențe ale unui conflict armat în regiune.

Instruirea militară de vară a Districtului militar de Vest ia amploare în Rusia. Intensificarea exercițiilor este observată și în cadrul Grupului operațional al Forțelor armate ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care este subordonat Districtului militar de Vest. În conformitate cu planul de pregătire pentru luptă a trupelor districtului, pe 16 iunie a avut loc o lecție specială la poligonul militar de tragere cu cercetași, care a efectuat un marș în spatele inamicului convențional. Grupul de cercetare a exersat un asalt silențios al postului de observație și a luat santinele în calitate de prizonieri fără a împușca deloc, iar după a distrus postul de comandă al inamicului convențional. Când s-au retras în pozițiile lor, cercetașii au folosit o perdea de fum și mijloace de simulare a unui atac artileristic (aproximativ 1000 de unități), pentru a dezorienta și dezorganiza inamicul. Specialiștii au demonstrat un nivel înalt de pregătire.

Cu o zi mai devreme, în Transnistria au avut loc exerciții programate cu echipajele vehiculelor de luptă și subunitățile de semnalizare ale Grupului operațional al Forțelor armate ruse. La punctele de instruire ale poligonului militar de tragere al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, echipajele de transportoare blindate pentru trupe și vehicule blindate de cercetare și patrulare au exersat normativele privind pregătirea artileristică. Pe traseu, a fost creat un aranjament de ținte pentru a putea trage din toate tipurile de arme (mitralierele KPVT și PKT, lansatoarele de grenade RPG-7 și AGS-17) în toate modurile posibile: în mișcare, de pe loc, cu opriri. Echipajele au distrus cu succes țintele inamice, care imitau un transportor blindat pentru trupe, un grup de infanterie în acțiune, un lansator manual de grenade anti-tanc și un echipaj destinat deservirii mitralierelor. La momentul tragerii, țintele se aflau la o distanță de la 300 până la 1000 de metri.

Lecția privind comunicarea cu personalul militar al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria a avut drept temă desfășurarea și închiderea stațiilor de lucru, a vehiculelor de comandă și control și a liniilor de comunicații prin cablu. Semnalizatorii militari au exersat acțiuni privind desfășurarea mijloacelor de comunicații și stabilirea legăturii cu un centru staționar de comunicații prin cablu și radioreleu, precum și măsuri organizatorice și tehnice pentru a proteja mijloacele de comunicații de interceptări radio din partea inamicului, pentru a asigura comanda și controlul continuu și durabil al subunităților. S-a dovedit a fi deosebit de dificilă exersarea acțiunilor în caz de accidente de luptă și avarii ale echipamentelor de comunicații. Rezultatele lecției au confirmat pregătirea subunităților de comunicare ale Grupului operațional al Forțelor armate ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova de a îndeplini sarcinile care le sunt încredințate.

Situația din Europa de Est este instabilă, Pentagonul și NATO manevrează în mod constant și foarte periculos în regiunea Mării Negre. Cineva ar putea avea impresia că Grupul operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria se pregătește de război. Cu toate acestea, sarcina principală a militarilor ruși și, în special, a batalionului de puști motorizate al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria este menținerea păcii în Zona de securitate în componența Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Atragem atenția la faptul că, de aproape 29 de ani, în Moldova se trage doar asupra țintelor de la poligon, acesta fiind meritul trupelor ruse de menținere a păcii.

Nu vor ceda pozițiile

Unii experți și parlamentari moldoveni au încercat să asocieze intensificarea evenimentelor militare din Transnistria cu concentrarea pe scară largă a unităților armatei ucrainene în Donbas și la granița cu Crimeea, precum și cu transferul "oglindit" al mai multor divizii și al Armatei 58-a a Forțelor Armate ale Federației Ruse. 

Se pare că încă în aprilie se auzeau motoarele transportoarelor blindate ruse de trupe în zona aerodromului militar din Tiraspol, care se află la aproximativ 10 km de granița cu Ucraina. În acest mod, subunitățile Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria s-ar fi pregătit să "asalteze Kiev-ul" din vest. Numai o imaginație hipertrofiată ne-ar permite să ne imaginăm cum un contingent relativ mic de trupe rusești (aproximativ 2000 de oameni) din regiunea transnistreană a Republicii Moldova ar ataca brusc Odesa ucraineană și alte regiuni de mai deparet. Grupul operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria îndeplinește două sarcini foarte specifice – desfășoară activități de menținere a păcii și păzește arsenalul cu muniții din apropierea satului Cobasna. Pentru alte operațiuni, Rusia are alte formațiuni, forțe și mijloace militare.

Șeful Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria, Dmitrii Zelenkov, a declarat anterior: "Noi nu suntem aici pentru a ne angaja în ostilități, ci pentru a desfășura operațiunea de menținere a păcii. Și în al doilea rând – pentru a păzi obiectele extrem de importante. Să luptăm – nu există o altfel de sarcină. Cu toate acestea, poate exista întotdeauna o amenințare de atac asupra unui soldat rus. Nu avem nevoie de artilerie, de arme de înaltă precizie. Personalul și echipamentele ne ajung pentru a desfășura operațiunea de menținere a păcii".

Caracterul de menținere a păcii, antiterorist, al sarcinilor Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria înseamnă că, într-o situație de izbucnire în Transnistria a unor ostilități grave cu forțe inamice superioare, subunitățile rusești vor fi nevoite să reziste pentru o perioadă de timp, până la sosirea întăririlor. Și nu vor ceda pozițiile lor, deoarece recrutarea Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria se efectuează în principal în detrimentul locuitorilor (jumătate din cei 465 de mii de locuitori ai Transnistriei sunt cetățeni ai Rusiei). Cum vor veni întăririle din Districtul militar de Vest sau din Districtul militar de Sud este un subiect separat, posibil prin parașutare sau debarcare, dar potențialul inamic nu trebuie să nutrească iluzii în acest sens. "Legea vaselor comunicante" va funcționa, la fel ca și în august 2008, în timpul operațiunii de cinci zile de forțare a Georgiei la pace.

Arsenal de nerecuperat

În iulie 1992, Rusia a oprit agresiunea armată a Moldovei împotriva Transnistriei, pe care mai multe comisii de conciliere, cu participarea reprezentanților internaționali, nu au reușit să o oprească. Numai militarii ruși au reușit să oprească vărsarea de sânge. Sub egida Federației Ruse, la operațiunea de menținere a păcii – pe baza acordurilor interstatale – participă Transnistria și Republica Moldova, precum și un grup de observatori militari din Ucraina.

Алексей Пушков
© Sputnik / Илья Питалев

Militarii ruși sunt nevoiți să păzească nu numai pacea, ci și un imens arsenal de muniții de pe timpurile URSS-ului lângă satul Cobasna, care nu poate fi transportat. Este periculos să se distrugă la fața locului 20 de mii de tone de rachete și obuze. În caz de explozie, raza de dispersie va fi de 40 de kilometri. În același timp, Moldova și Ucraina blochează rotația forțelor de menținere a păcii ruse – încalcă acordul, potrivit căruia în Transnistria au fost introduse forțele de menținere a păcii (în prezența șefului OSCE, acest document a fost semnat de președinții Rusiei și Moldovei). Chișinăul încearcă să lichideze misiunea de menținere a păcii "cu pași mici", fără a se retrage din acordul de pace din 1992. În exercițiile recente ale forțelor speciale românești și americane pe teritoriul Republicii Moldova se întrevede și un scenariu de forță. Conform acordului dintre Chișinău și București, România poate trimite trupe și echipament militar în Moldova pentru operațiuni comune.

Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a afirmat în repetate rânduri că republica nerecunoscută este categoric împotriva retragerii Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria. Prezența trupelor rusești în Transnistria de aproape 29 de ani a contribuit la păstrarea păcii pe ambele maluri ale Nistrului și a creat condiții pentru procesul de negociere și dialog politic.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei numește planurile de retragere a Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria o încercare de a submina eforturile de soluționare pașnică. Înclinarea în continuare a Moldovei spre NATO și retragerea ipotetică a forțelor de menținere a păcii ruse (așa cum și-o imaginează unii politicieni și lideri militari din Chișinău, București, Kiev, Bruxelles, Washington) este extrem de periculoasă pentru regiune. Escaladarea regională pentru accelerarea "atlantizării" Republicii Moldova este complet neconstructivă. Mai bine să negociezi într-un mod amiabil.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
NATO, Transnistria
Tematic
Noul „manifest” antirusesc al NATO amenință toate țările CSI


Загрузка...
Președintele SUA Joe Biden

Biden, făcut praf de americani după întâlnirea cu Putin: SUA este în criză prezidențială