Marina SUA

De ce România cumpără rachete anti-navă NSM din SUA

374
România se transformă în principalul aerodrom și arsenal al Forțelor Aeriene și Marinei SUA din regiunea Mării Negre, iar acest „fort de rachete” care crește în mod disproporționat față de situația politico-militară amenință grav securitatea țărilor vecine.

CHIȘINĂU, 21 mai - Sputnik. Pe 20 mai, Guvernul României a semnat un acord fără precedent cu Marina Militară a SUA pentru achiziționarea sistemelor mobile de coastă cu rachete de croazieră anti-navă NSM de generația a cincea.

Acordul este estimat la 286 milioane dolari, sistemele de rachete ar trebui să fie dislocate în România până la sfârșitul anului 2024. Mai devreme în NATO, a cincea generație NSM era deținută doar de Marina Statelor Unite.

Dacă luăm în calcul pozițiile apărării antirachetă la nivel mondial a SUA cu rachete de „triplă utilizare” și cu drone de recunoaștere strategică și de lovitură MQ-9 Reaper deja desfășurate în republică, se poate afirma că România devine principalul „transportator de rachete” american în Europa de Est.

O astfel de militarizare pare o pregătire consecventă a Statelor Unite și NATO pentru agresiune într-o direcție previzibilă spre est.

Racheta de mare precizie cu rază medie de acțiune NSM (Naval Strike Missile) este proiectată pentru a distruge ținte bine protejate, pe mare și la sol. Este lansată de pe platforma unui camion tactic greu. Folosește tehnologii avansate de identificare a țintei. Raza de zbor - peste 100 de mile marine, adică peste 185 km.

Rachetele de croazieră de generația a cincea NSM nu sunt integrate tehnologic cu navele învechite și cu alte mijloace ale marinei române. Este probabilă desemnarea țintelor de către specialiștii Pentagonului (prin decizia Washingtonului). Mobilitatea lansatorului, capacitatea de a lansa de pe uscat și de pe o navă, permite NSM să fie utilizat cu promptitudine și flexibilitate în teatrele de operațiuni navale și terestre. 

Este elocvent să amintim aici câteva fapte importante. Nimeni din regiune nu amenință România, nu are pretenții teritoriale împotriva acesteia. Pe de altă parte, o serie de politicieni români vorbesc direct despre nerecunoașterea frontierei moldo-române, care se întinde de-a lungul râului Prut. Iar Pentagonul și NATO desfășoară exerciții militare cu aluzii la Crimeea.

Posibilitățile generației a cincea

Ultima generație de rachete NSM de înaltă precizie cu rază medie de acțiune a fost dezvoltată de compania norvegiană Kongsberg Defense & Aerospace și adaptată de compania americană Raytheon pentru Marina SUA în mai 2019.

Racheta de croazieră NSM este concepută pentru a angaja o gamă largă de obiective de suprafață în largul mării și în zonele pe apă. Poate fi utilizată împotriva țintelor terestre. Varianta de aviație (Joint Strike Missile) face parte din armamentul promițător al elicopterelor F-35 Lightning II, Eurofighter Typhoon, Gripen și NH90. Altitudinea rachetei NSM este de la unu la 6000 de metri, viteza este de 0,7 - 0,9 Mach.

Un sector de control inerțial funcționează pe sectorul de marș, ceea ce face posibilă deplasarea de-a lungul unei traiectorii complexe programate, ocolirea zonelor de apărare aeriană inamice și atacarea unei ținte în sectoarele vulnerabile. Corecția - conform GPS-ului de navigație prin satelit și hărților de referință ale terenului TERCOM (Terrain Contour Matching), stocate în memoria sistemului de la bord.

Transmisia bidirecțională de date permite NSM să funcționeze ca parte a unui grup de atac aerian (control de la vehicule aeriene cu echipaj și fără pilot). La linia de sosire a traiectoriei, se activează sistemul de recunoaștere a țintei autonome (ATR). Materialele compozite și radio-absorbante sunt utilizate pe scară largă în proiectare pentru a reduce semnătura radar și termică pe radarele inamice. Greutatea rachetei - 407 kg, lungimea - 3,96 m. Focosul cu o greutate de 120 kg - penetrant, exploziv. Siguranța cu întârziere oferă o detonație variată în funcție de tipul țintei.

Caracteristicile tactice și tehnice suficient de serioase sugerează că rachetele de croazieră de generația a cincea NSM au fost transferate către forțele navale românești neremarcabile „pentru depozitare” (timpul de funcționare al rachetei de croazieră într-un container este de 30 de ani) și decizia de a le utiliza nu nu se ia la București. 

„Modernizarea” marinei române pare a fi o deghizare pentru acumularea de arme de înaltă tehnologie ale Pentagonului lângă granițele rusești. Acordul asimetric al contrapărților - guvernul român și marina SUA - subliniază caracterul bizar al achiziției. De altfel, de la asta nu le este mai ușor vecinilor României.

Poziția Rusiei

Nu este dificil să prezicem un răspuns adecvat al Rusiei la apariția rachetelor de croazieră cu rază medie de acțiune „românești” lângă granițele sale, adică o creștere suplimentară a puterii de înaltă tehnologie a Flotei Mării Negre, a forțelor și mijloacelor Districtului Militar Sudic. Cred că noile poziții ale „Iskanderilor” în peninsula Crimeea vor deveni „cel mai mic rău” pentru România și alte țări NATO.

Navele de rachete rusești și avioanele de atac își desfășoară intens și aproape continuu misiunile prevăzute în Marea Neagră și pe cerul de deasupra ei.

Cantitativ și calitativ, sunt în creștere diverse grupări de trupe rusești din Crimeea. Pentru orice eventualitate, cercetașii Grupului Operațional al Forțelor Ruse din Transnistria, unde Federația Rusă acționează ca garant al păcii, învață să intre în spatele inamicului imaginar.

Președintele rus Vladimir Putin a promis pe 20 mai să „spargă dinții” tuturor celor care vor încerca să „muște” Rusia. Expresia este figurativă și, totuși, liderul rus nu spune nimic întâmplător și, spre deosebire de „parteneri”, el își îndeplinește întotdeauna promisiunile. „Accentul” anti-rus al unei serii de exerciții de primăvară SUA și NATO în regiunea Mării Negre este prea vizibil.

Operațiunea strategică pentru transferul și desfășurarea forțelor și activelor semnificative în apropierea frontierelor rusești în cadrul francizei Defender Europe 2021 are loc cu participarea a 27 de țări și 30 de mii de militari ai alianței, include acțiuni de luptă și aviație strategică, nave rachete , sisteme de apărare antirachetă, debarcări aeriene și maritime.

Scopul final poate fi intuit - blocada coastei Rusiei de la Marea Neagră și „aplicarea păcii” în condiții favorabile Occidentului colectiv. Dar într-o situație de confruntare militară reală, Federația Rusă va acționa conform planurilor Statului Major General, și nu conform calculelor strategilor Pentagonului și NATO pentru un conflict controlat și limitat (Conflict de intensitate scăzută).

În mod sigur, bazele și facilitățile militare ale Pentagonului din Europa și America de Nord vor avea de suferit, ca să nu mai vorbim de pierderile României, Bulgariei și ale altor aliați din regiunea Mării Negre.

Apariția în România a unei alte rachete de croazieră NSM drăguțe și de înaltă tehnologie este mai mult o amenințare pentru București decât o garanție a securității.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

374
Tagurile:
SUA, rachete, România
Tematic
Marina SUA a trimis nava de război USS Donald Cook în Marea Neagră-Reacția Rusiei
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

110
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden