NATO

Forțele cu destinație specială NATO învață asalteze Crimeea - Cum va răspunde Rusia?

248
(reînnoit 17:00 20.05.2021)
Seria de exerciții din luna mai a forțelor speciale și a grupului operativ comun de reacție rapidă a Alianței Atlanticului de Nord de pe teritoriul Bulgariei și României are un caracter deschis antirusesc.

Realizarea ipotetică a planurilor pentru utilizarea în luptă a forțelor speciale NATO în direcția Mării Negre (Crimeii) va deveni cel mai probabil ultima misiune din viață pentru majoritatea participanților – Bruxelles-ul și Washingtonul sunt conștienți de acest lucru, dar consideră opțiunea de a ʺstăviliʺ Rusia în detrimentul partenerilor Alianței din Europa de Est acceptabilă.

Exercițiile multinaționale neprevăzute Noble Jump 2021 ale Alianței Atlanticului de Nord se desfășoară în perioada 19 mai – 2 iunie în Bulgaria și România, cu participarea a aproximativ patru mii de militari din 12 țări. Scopul oficial – testarea capacității operative a grupului operativ comun de reacție rapidă. De fapt – practicarea unei operațiuni agresive cu forțele și mijloacele trupelor forțelor speciale.

Nimeni nu amenință Bucureștiul și Sofia, dar alegerea locației pentru manevrele neprevăzute nu este întâmplătoare – Bulgaria și România sunt situate la o distanță minimă de la peninsula Crimeea. Portul român Constanța și Sevastopolul rus se află la doar 380 de kilometri distanță. În plus, asistăm la o ʺmatrioșka militarăʺ integrată vertical: Noble Jump 2021 reprezintă un episod al exercițiilor militaro-navale din România Steadfast Defender 2021, care fac parte din manevrele globale ale Armatei SUA Defender Europe 2021. Principalul (existențialul) adversar militar al SUA și NATO – Federația Rusă.

Potrivit scenariului Pentagonului, rolul principal într-un ipotetic război cu Federația Rusă este atribuit trupelor forțelor speciale (Forțelor de operațiuni speciale, scafandrilor militari, Navy SEALs etc.), care trebuie să ʺdezarmezeʺ, să dezactiveze sau să distrugă obiectele strategice ale Forțelor Armate Ruse din peninsula Crimeea – posturile de comandă, nodurile de comunicare, bazele aeriene și navale ale Flotei Mării Negre, sistemele de apărare antiaeriană, complexele de coastă de rachete anti-navă. Dacă forțele speciale își vor îndeplini sarcina, în Crimeea vor putea debarca, fără pierderi, principalele forțe NATO. Anume acest scenariu a fost practicat la începutul lunii mai, într-o ʺlocație strategicăʺ, nu departe de Rusia, în timpul exercițiilor Trojan Footprint și Black Swan de către subunitățile de operațiuni speciale din mai multe țări-membre și țări-partenere NATO.

Navy SEALs troieni

Regiunea Mării Negre a devenit o platformă pentru exersarea acțiunilor ipotetice ale forțelor speciale NATO în Crimeea. Subunități din Austria, Bulgaria, Ungaria, Marea Britanie, Germania, Georgia, Muntenegru, România, SUA, Macedonia de Nord, Spania, Ucraina și Moldova au participat la desantarea instructivă și la operațiuni convenționale pe țărmul ʺlorʺ.

Pentagonul și NATO presupun că integrarea în luptă a trupelor operațiunilor speciale și a forțelor obișnuite va permite obținerea succesului în cadrul unui potențial conflict armat cu Rusia. Strategii, care nu au reușit în 20 de ani de operațiuni militare în Afganistanul ʺmedievalʺ, intenționează să ia prin surprindere o superputere de înaltă tehnologie, care dispune de rachete și arme nucleare. Ca și când primul eșalon al Navy SEALs și al ʺBeretelor verziʺ va putea distruge A2/AD (Anti Access/Area Denial) și ʺdeschide porțileʺ cetății Crimeii pentru trupele obișnuite ale Alianței. Subunitățile forțelor speciale ale Marinei SUA (SEAL) sunt capabile să debarce în secret pe coastă, să organizeze ambuscade, să instaleze mine și să pregătească diversiuni la obiectele Flotei Mării Negre a Federației Ruse.

Arătă bine doar pe hârtie. Pe Navy SEALs troieni, pe ʺBeretele verziʺ, pe Army Rangers și pe alți luptători NATO înrăiți îi așteaptă pe coasta rusească o întâlnire fierbinte. În condițiile de creștere a pericolului militar, Ministerul Apărării al Federației Ruse ia măsuri corespunzătoare. Forțele speciale din Districtul militar Sud, pe teritoriul a patru subiecți federali ai Rusiei concomitent, exersează stabilirea ambuscadelor aer-sol. În același timp, ei folosesc sistemele de înaltă tehnologie ʺArbalet-2ʺ și fac schimb de informații, prin canale de comunicare securizate, la o distanță de până la 1000 km. Anterior, în Feodosia a fost format un nou regiment de asalt aerian – Forțelor de operațiuni speciale ale Alianței le va fi foarte greu să ajungă în Crimeea și le va fi complet imposibil să iasă de acolo.

Într-o situație de conflict militar real, pot fi grav afectate țările-tranzit ale agresiunii – Bulgaria și România. Atragem atenția la faptul că în timpul exercițiilor Black Swan 21, echipajele ambarcațiunilor de luptă cu destinație specială au exersat pe Dunăre acțiuni potrivit destinației lor, ceea ce face posibilă intuirea planurilor rău intenționate ale Alianței la adresa Moldovei (Transnistriei).

ʺStăvilireaʺ Rusiei – grație unei ʺmici catastrofeʺ a partenerilor

LGBT
© Sputnik / Алехандро Мартинез Велез
În ultimii trei ani, oamenii de știință și experții militari din Regatul Unit și Statele Unite au analizat posibilele scenarii ale acțiunilor Statelor Unite, NATO și Rusiei în cazul unui conflict militar în regiunea Mării Negre (din cauza Ucrainei). Potrivit gazetei The Washington Post, în experimente, 46 de ex-experți și experți în exercițiu americani și europeni au luat 32 de decizii strategice într-un scenariu de criză realist și în toate cele 19 scenarii de dezvoltare a evenimentelor (simulații), Rusia a câștigat. Anterior, într-o simulare analoagă a realității pe computer (într-o altă regiune), Armata poloneză a fost învinsă în cinci zile.

Poate că pe Washington și Bruxelles îi aranjează o ʺmică catastrofăʺ în Europa de Est, dacă, în cele din urmă, aceasta va duce la consolidarea aliaților și la întărirea ʺizolăriiʺ Rusiei. În situația unui conflict militar cu Rusia în regiunea Mării Negre, Statele Unite și NATO pot sacrifica Bulgaria și Polonia. Ce le așteaptă pe Ucraina, Georgia și Moldova, în afară de o lovitură aprobatoare pe umăr și de rolul colectiv ʺAnti-Rusiaʺ? Nimic bun.

248
Tagurile:
SUA, Rusia, Bulgaria, România, NATO
 Joe Biden

Biden va preciza dacă Rusia este gata se sinucidă

221
(reînnoit 22:11 11.06.2021)
"Statele fac astfel de lucruri înainte de război", a menționat între altele, în timpul unei discuții televizate, Andrei Bezrukov, colonel al Serviciului de Informații Externe, astăzi profesor la universitatea MGIMO.

Este vorba despre o acțiune cu adevărat serioasă a administrației americane, care a comandat, încă în februarie, un studiu al vulnerabilității țării în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu bunuri critice, menționează într-un editorial pentru RIA Novosti analistul Dmitrii Kosîrev. Studiul a fost finalizat acum, în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Europa, unde va avea loc, între altele, și întâlnirea acestuia cu președintele Vladimir Putin.

Despre faptul că această întâlnire de la Geneva va constitui doar o parte a schimbării de curs americane pe scena mondială, demult așteptată și foarte serioasă, vom vorbi mai jos. În ceea ce privește vulnerabilitatea Americii, aceasta, conform datelor studiului, a fost depistată în cel puțin trei sfere – în aprovizionarea cu medicamente, cu semiconductori și cu elemente terestre rare. Și în toate cazurile este vorba despre China, adică despre dependența periculoasă a aprovizionării SUA de o superputere egală cu America pe scena mondială.

Apoi, zilele trecute, a urmat acțiunea numărul doi – dezvoltarea unei legi privind inovațiile și concurența. Ea a fost aprobată de Senatul SUA și va fi pusă în aplicare în curând. Și aici este vorba, în primul rând, despre concurența cu aceeași superputere. Două sute cincizeci de miliarde de dolari au fost alocate în temeiul acestei legi pentru a îmbunătăți competitivitatea economiei americane față de China. Este vorba despre subvenții pentru a accelera inovațiile și alte tipuri de sprijin pentru industriile avansate americane.

Aici există o particularitate amuzantă. Ani de zile, Statele Unite au explicat cât de inacceptabil este sprijinul statului chinez pentru industriile avansate și multe alte industrii. Programul Beijingului "Made in China 2025" a fost apreciat drept un model de concurență greșită și de întruchipare a răului. Adică, nemulțumirea consta în faptul că Beijingul nu respectă regulile, joacă necinstit. Cinstit – este atunci când concurează numai comercianții privați și victoria este determinată de o zeitate numită Piață. Dar acum, când s-a dovedit că jocul Chinei duce la câștig, inclusiv global, Statele Unite au decis destul de liniștit să facă același lucru.

Acum despre amploarea a ceea ce se întâmplă. Experții spun că administrația democraților a moștenit ideea republicanilor de a reindustrializa America și că este vorba despre programe concepute pe zece ani. Și că pentru Statele Unite chestiunea este pusă în felul următor: să câștige această luptă sau să moară.

În ceea ce privește moartea – ar putea fi prea mult. Dar iată estimarea publicației The Guardian: până la sfârșitul deceniului, China va depăși Statele Unite în ceea ce privește volumul economiei, dar nu pur și simplu, ci cu o pondere suplimentară – preluând conducerea tehnologică mondială (fapt ce împiedică Pentagonul să doarmă liniștit noaptea). Însăși ideea unei astfel de pierderi a statutului de lider este teribilă pentru Statele Unite.

Cuvântul cheie în toate aceste subiecte strâns legate este "tehnologii". Volumul total al producției într-un an este, desigur, important, dar mai degrabă în ceea ce privește propaganda. Statutul actual relativ egal al celor două superputeri în ceea ce privește superioritatea tehnologică este un coșmar, pe când preluarea conducerii tehnologice mondiale de către China este un coșmar-coșmar.

Anume cu astfel de sentimente a fost pregătită actuala călătorie a lui Joe Biden în Europa. Același material din ziarul londonez descrie destul de clar întregul concept al acestui periplu diplomatic. Biden se va întâlni cu liderii Occidentului în Cornwall, Marea Britanie, ca parte a summit-ului G7. Apoi va avea loc o discuție cu NATO și cu structurile europene. Iar conversația va atinge în primul rând și aproape exclusiv China. Biden intenționează să invite europenii, destul de sceptici, la un al doilea război rece, de data aceasta cu China.

De ce europenii sunt sceptici? Doar un detaliu despre cum ar trebui să arate un astfel de război: conform studiului menționat anterior despre vulnerabilitatea Americii și potrivit legii concurenței menționate mai sus, în Statele Unite se creează "un grup de atac", condus de un reprezentant comercial sau de o altă persoană de rang ministerial. Această forță de atac va determina care dintre mărfurile chineze se bazează pe tehnologiile furate de la americani. Și nu este vorba doar că aceste mărfuri nu vor putea fi importate în SUA. Despre statutul lor ”furat” vor fi anunțați și europenii, și alți aliați. Ulterior, aceștia din urmă vor fi rugați să-i creadă pe americani pe cuvânt și, la fel, să nu cumpere aceste produse extrem de competitive.

Vor crede oare aliații, toți până la unul? Întrebarea este complexă. Dacă ne întoarcem la articolul din The Guardian, acolo este citat un diplomat anonim, care observă: europenilor s-ar putea să nu le placă ceea ce face China (într-o situație sau alta), dar americanilor nu le place ceea ce este China, și anume, o putere egală cu America în lume, indiferent dacă face ceva în general.

Pandemia de coronavirus
© Sputnik / Анна Раткогло

Summitul de la Geneva, conform acestei logici, se dovedește a fi la periferia călătoriei europene a lui Biden. Relațiile bilaterale cu Moscova sunt secundare pentru el. Președintele american se va ocupa, în primul rând, de sondarea poziției Rusiei cu privire la viitorul război rece dintre Statele Unite și China pentru decenii înainte. Bineînțeles, nimeni nu se așteaptă că Moscova se va angaja brusc într-o confruntare cu Beijingul. Dar să afle cum se va comporta Rusia în unele situații, ipotetice deocamdată, este util pentru America. Poate că Rusia va dori brusc să se sinucidă geopolitic și să adopte un fel de poziție neutră în confruntarea iminentă.

Deși, ce poate fi mai simplu: există două superputeri, una – cea care pierde – se pregătește să se confrunte cu cealaltă. Ambele sunt giganți economici și lideri tehnologici, prin urmare parteneri potențial profitabili. Dar, în ultimii ani, o superputere i-a făcut (și i-a spus) Rusiei un număr extrem de mare de ticăloșenii. Cealaltă superputere, cel puțin, nu a făcut sau a spus nimic de genul acesta. În plus, dezvoltă cooperarea cu noi acolo îi iese asta. Și ce poziție a Moscovei am putea să ne imaginăm aici?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

221
Tagurile:
Rusia, SUA, Vladimir Putin, Joe Biden
Tematic
Blinken, despre condiția în care SUA ar putea avea ”relații stabile” cu Rusia
Kremlinul le-a cerut SUA să iasă din „cercul vicios” al sancțiunilor
Cum a comentat MAE rus discuția dintre Biden și Zelenski


Загрузка...
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?