Посольство США в Москве

"Americanii cunosc abordarea noastră". Ce a pregătit Moscova pentru Departamentul de Stat

117
(reînnoit 07:32 20.05.2021)
La Reykjavik – întâlnirea dintre Serghei Lavrov și Anthony Blinken. Șefii instituțiilor de afaceri externe vor trebui să afle unde, totuși, interesele Rusiei și ale Statelor Unite coincid.

MOSCOVA, 19 mai – Sputnik, Ksenia Melnikova. Sarcina nu este una ușoară, având în vedere abundența revendicărilor reciproce. Cu toate acestea, există mai multe direcții în care Moscova și Washingtonul ar putea coopera. Ce anume vor discuta în Islanda – în materialul Sputnik.

Treizeci și cinci de ani mai târziu

"Tot ceea ce într-un fel sau altul afectează stabilitatea strategică – armele nucleare și non-nucleare, armele ofensive și defensive – ar trebui să fie pe masa negocierilor. Americanii cunosc abordarea noastră", a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, cu câteva zile înainte de întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken.

Șeful Ministerului Afacerilor Externe mizează pe o "conversație profesională" cu colegul său american, capabil să "precizeze intențiile specifice ale Statelor Unite în ceea ce privește relațiile cu Rusia și poziția lor cu privire la problemele internaționale, care afectează într-un fel sau altul interesele rusești". Potrivit lui Lavrov, el va discuta cu șeful Departamentului de Stat acele aspecte ale "vieții internaționale, unde interesele celor două țări pot coincide și unde putem căuta un echilibru de interese pe baza egalității și respectului reciproc".

Lavrov se va întâlni cu Blinken pentru prima dată pe 19 mai – la ședința Consiliului Arctic, care va avea loc în capitala islandeză. Nu este exclus ca diplomații să poarte o conversație tête-à-tête printre altele. Reykjavik este un loc destul de simbolic: anume aici liderul sovietic, Mihail Gorbaciov, și liderul american, Ronald Reagan, s-au întâlnit cu 35 de ani în urmă.

Генеральный секретарь ЦК КПСС Михаил Горбачев (справа) и Президент США Рональд Рейган (в центре) перед началом встречи на высшем уровне в Рейкьявике. Слева - личный телохранитель М.С.Горбачева Владимир Медведев.
© Sputnik / Юрий Абрамочкин
Генеральный секретарь ЦК КПСС Михаил Горбачев (справа) и Президент США Рональд Рейган (в центре) перед началом встречи на высшем уровне в Рейкьявике. Слева - личный телохранитель М.С.Горбачева Владимир Медведев.

Conversația va fi una tensionată. Washingtonul și Moscova au acumulat multe pretenții unul față de celălalt. Relația a atins punctul cel mai scăzut atunci când Joseph Biden, care tocmai se mutase la Casa Albă, a răspuns la întrebarea unui jurnalist, declarând că îl consideră pe Vladimir Putin un "ucigaș". Moscova l-a rechemat pe ambasadorul Anatolii Antonov pentru consultații. Și este puțin probabil că acesta din urmă se va întoarce la Washington în curând.

Cei din Piața Smolensk (diplomația rusă -n.n.), politica americanilor a fost numită "fără viitor și chiar prostească". Departamentul de Stat s-a repezit și a expulzat zece diplomați ruși. "Întrebarea este dacă Moscova va continua să acționeze iresponsabil și agresiv. Dacă da, atunci președintele (al SUA – n.red.) a dat de înțeles clar că vor exista consecințe", a creionat viitorul Blinken.

Casa Albă era îngrijorată de situația de la frontiera ruso-ucraineană. "Acolo sunt concentrate mai multe trupe rusești decât au fost vreodată din 2014", a spus în aprilie șeful Departamentului de Stat într-un interviu acordat telecanalului NBC.

Aproximativ tot atunci, Washingtonul a introdus noi restricții împotriva Moscovei. Nu erau la o scară atât de mare, dar erau tangibile. Investitorilor americani li s-a interzis să cumpere obligațiuni de la Banca Centrală Rusă, de la Ministerul Finanțelor și de la Fondul Național de Bunăstare. Sancțiunile au vizat șase companii de tehnologie, care ar fi ʺsusținut programul cibernetic al serviciilor speciale ruseștiʺ, precum și o serie de alte organizații și cetățeni – ʺpentru interferență în alegeriʺ.

A dispărut și unul dintre ultimele acorduri care uneau părțile – Tratatul ʺCer Deschisʺ. SUA l-au denunțat în noiembrie, iar Rusia a răspuns simetric.

© Sputnik / Максим Блинов
Заседание комитетов СФ по обороне и по международным делам с участием посла РФ в США А. Антонова

Speranța de întâlnire

Dar mai există încă speranță de cooperare. Și este din ce în ce mai mare în ajunul întâlnirii dintre Putin și Biden, care va avea loc la propunerea părții americane. Summitul va fi organizat, probabil, într-una din capitalele europene la jumătatea lunii iunie, deși nici data, nici locul nu au fost încă stabilite.

"Întrebarea este cum să pregătim corect un astfel de contact, deoarece este clar că o întâlnire la nivel înalt reprezintă cel mai responsabil eveniment politico-diplomatic în relațiile dintre două țări", a declarat adjunctul ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Reabkov. "În special, dintre așa țări ca Rusia și SUA, care poartă o responsabilitate globală pentru menținerea păcii și securității internaționale și, din păcate, se confruntă cu o grămadă imensă de probleme, nerezolvabile de mult timp".

La jumătatea lunii mai, imaginea sumbră generală a fost completată de un alt aspect negativ: un atac cibernetic asupra Colonial Pipeline, care aproape a lăsat întreaga Coasta de Est a SUA fără combustibil. "Deocamdată nu există, din partea serviciilor noastre secrete, dovezi privind implicarea Moscovei, deși există dovezi că ransomware-ul folosit de făptași se află în Rusia", a comentat "urma rusească" Biden, adăugând că intenționează să abordeze această chestiune la întâlnirea cu Putin.

Топливные резервуары компании Colonial Pipeline в аэропорту города Шарлотт, США
© REUTERS / COLONIAL PIPELINE
Топливные резервуары компании Colonial Pipeline в аэропорту города Шарлотт, США

De această dată, retorica americanilor s-a schimbat, a menționat, într-o conversație cu agenția de presă RIA Novosti, directorul general al Consiliului rus pentru afaceri internaționale, Andrei Kortunov.

LGBT
© Sputnik / Алехандро Мартинез Велез
"O astfel de declarație moale ar putea fi un fel de propunere de cooperare. Statele Unite arată clar că hackerii aduc daune și sunt periculoși pentru ambele țări. Dar problema se află în asimetria sistemelor politice. Conceptul de intervenție este înțeles în mod diferit la Moscova și la Washington", consideră expertul.

Încă în 2013, președinții Vladimir Putin și Barack Obama au fost de acord să interacționeze în domeniul tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor. Moscova și Washingtonul au pregătit mecanisme bilaterale pentru schimbul de informații. Iar la prima întâlnire dintre Putin și Donald Trump, în timpul G20 de la Hamburg, liderul american a propus crearea unui grup bilateral de experți pentru a analiza problemele de securitate cibernetică. Din păcate, când s-a întors la Washington, acesta s-a răzgândit. Apoi, cooperarea s-a oprit cu totul. Așa și nu a fost posibilă reluarea schimbului de informații.

Puncte de contact

Noua administrație americană, în relațiile cu Rusia, încearcă să facă echilibristică. Pe de o parte, trebuie să le arate alegătorilor hotărârea de a pedepsi Moscova, pe de altă parte, nu trebuie să permită o ruptură finală.

"Trebuie să extindem serios sfera interacțiunii, deoarece concentrarea îngustă asupra securității și a armamentului a dus la un impas. Cu siguranță există probleme globale, care ar trebui să devină un câmp de interacțiune: este vorba de pandemie, de climă, de terorismul internațional. Securitatea cibernetică trebuie, de asemenea, să fie reglementată în comun, și să nu ne acuzăm reciproc de încălcarea regulilor deocamdată inexistente. În plus – conflictele regionale", enumeră în timpul conversației cu agenția de presă RIA Novosti Viktoria Juravleva, șefa Centrului pentru Studii Nord-Americane din cadrul Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale ʺPrimakovʺ (IMEMO) al Academiei Ruse de Științe.

Interesele Rusiei și ale Statelor Unite dacă nu coincid, atunci sigur se intersectează în soluționarea problemelor regionale, este de acord Andrei Kortunov. El crede că Lavrov și Blinken vor discuta despre retragerea trupelor americane din Afganistan în luna septembrie a acestui an. "Statele Unite nu pleacă cu o victorie. Preluarea puterii de către "Taliban" – este o chestiune de timp. Americanii vor să-și salveze fața și pot conta pe ajutorul Rusiei în acest sens. Există încă problema Siriei. Aici, există mai multe dezacorduri. Dar, cel puțin, este foarte actuală prevenirea eventualelor incidente: ciocniri între militarii ruși și cei americani, în special a piloților", menționează specialistul.

Государственный секретарь США Энтони Блинкен
© AP Photo / Pool / Ben Stansall
Государственный секретарь США Энтони Блинкен

Contactele continuă în ceea ce privește descurajarea nucleară și menținerea stabilității strategice, reamintește Ilia Kramnik, cercetător junior în cadrul Centrului pentru Studii Nord-Americane din cadrul Institutului de Economie Mondială și Relații Internaționale ʺPrimakovʺ (IMEMO) al Academiei Ruse de Științe. "Deși acum există puține domenii în care Rusia și SUA pot găsi limbă comună și pot menține relații normale, este încă posibilă discutarea opțiunilor pentru un nou tratat privind limitarea armelor strategice ofensive", a explicat interlocutorul agenției.

În plus, Rusia va deveni oficial președintele Consiliului Arctic în următorii doi ani. Iar în această sferă, dialogul cu americanii, în ciuda disputelor legate de problemele tehnice, continuă, totuși, fără întrerupere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

117
Tagurile:
Vladimir Putin, Joseph Biden, Joe Biden, SUA, Moscova
 Joe Biden

Biden va preciza dacă Rusia este gata se sinucidă

296
(reînnoit 22:11 11.06.2021)
"Statele fac astfel de lucruri înainte de război", a menționat între altele, în timpul unei discuții televizate, Andrei Bezrukov, colonel al Serviciului de Informații Externe, astăzi profesor la universitatea MGIMO.

Este vorba despre o acțiune cu adevărat serioasă a administrației americane, care a comandat, încă în februarie, un studiu al vulnerabilității țării în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu bunuri critice, menționează într-un editorial pentru RIA Novosti analistul Dmitrii Kosîrev. Studiul a fost finalizat acum, în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Europa, unde va avea loc, între altele, și întâlnirea acestuia cu președintele Vladimir Putin.

Despre faptul că această întâlnire de la Geneva va constitui doar o parte a schimbării de curs americane pe scena mondială, demult așteptată și foarte serioasă, vom vorbi mai jos. În ceea ce privește vulnerabilitatea Americii, aceasta, conform datelor studiului, a fost depistată în cel puțin trei sfere – în aprovizionarea cu medicamente, cu semiconductori și cu elemente terestre rare. Și în toate cazurile este vorba despre China, adică despre dependența periculoasă a aprovizionării SUA de o superputere egală cu America pe scena mondială.

Apoi, zilele trecute, a urmat acțiunea numărul doi – dezvoltarea unei legi privind inovațiile și concurența. Ea a fost aprobată de Senatul SUA și va fi pusă în aplicare în curând. Și aici este vorba, în primul rând, despre concurența cu aceeași superputere. Două sute cincizeci de miliarde de dolari au fost alocate în temeiul acestei legi pentru a îmbunătăți competitivitatea economiei americane față de China. Este vorba despre subvenții pentru a accelera inovațiile și alte tipuri de sprijin pentru industriile avansate americane.

Aici există o particularitate amuzantă. Ani de zile, Statele Unite au explicat cât de inacceptabil este sprijinul statului chinez pentru industriile avansate și multe alte industrii. Programul Beijingului "Made in China 2025" a fost apreciat drept un model de concurență greșită și de întruchipare a răului. Adică, nemulțumirea consta în faptul că Beijingul nu respectă regulile, joacă necinstit. Cinstit – este atunci când concurează numai comercianții privați și victoria este determinată de o zeitate numită Piață. Dar acum, când s-a dovedit că jocul Chinei duce la câștig, inclusiv global, Statele Unite au decis destul de liniștit să facă același lucru.

Acum despre amploarea a ceea ce se întâmplă. Experții spun că administrația democraților a moștenit ideea republicanilor de a reindustrializa America și că este vorba despre programe concepute pe zece ani. Și că pentru Statele Unite chestiunea este pusă în felul următor: să câștige această luptă sau să moară.

În ceea ce privește moartea – ar putea fi prea mult. Dar iată estimarea publicației The Guardian: până la sfârșitul deceniului, China va depăși Statele Unite în ceea ce privește volumul economiei, dar nu pur și simplu, ci cu o pondere suplimentară – preluând conducerea tehnologică mondială (fapt ce împiedică Pentagonul să doarmă liniștit noaptea). Însăși ideea unei astfel de pierderi a statutului de lider este teribilă pentru Statele Unite.

Cuvântul cheie în toate aceste subiecte strâns legate este "tehnologii". Volumul total al producției într-un an este, desigur, important, dar mai degrabă în ceea ce privește propaganda. Statutul actual relativ egal al celor două superputeri în ceea ce privește superioritatea tehnologică este un coșmar, pe când preluarea conducerii tehnologice mondiale de către China este un coșmar-coșmar.

Anume cu astfel de sentimente a fost pregătită actuala călătorie a lui Joe Biden în Europa. Același material din ziarul londonez descrie destul de clar întregul concept al acestui periplu diplomatic. Biden se va întâlni cu liderii Occidentului în Cornwall, Marea Britanie, ca parte a summit-ului G7. Apoi va avea loc o discuție cu NATO și cu structurile europene. Iar conversația va atinge în primul rând și aproape exclusiv China. Biden intenționează să invite europenii, destul de sceptici, la un al doilea război rece, de data aceasta cu China.

De ce europenii sunt sceptici? Doar un detaliu despre cum ar trebui să arate un astfel de război: conform studiului menționat anterior despre vulnerabilitatea Americii și potrivit legii concurenței menționate mai sus, în Statele Unite se creează "un grup de atac", condus de un reprezentant comercial sau de o altă persoană de rang ministerial. Această forță de atac va determina care dintre mărfurile chineze se bazează pe tehnologiile furate de la americani. Și nu este vorba doar că aceste mărfuri nu vor putea fi importate în SUA. Despre statutul lor ”furat” vor fi anunțați și europenii, și alți aliați. Ulterior, aceștia din urmă vor fi rugați să-i creadă pe americani pe cuvânt și, la fel, să nu cumpere aceste produse extrem de competitive.

Vor crede oare aliații, toți până la unul? Întrebarea este complexă. Dacă ne întoarcem la articolul din The Guardian, acolo este citat un diplomat anonim, care observă: europenilor s-ar putea să nu le placă ceea ce face China (într-o situație sau alta), dar americanilor nu le place ceea ce este China, și anume, o putere egală cu America în lume, indiferent dacă face ceva în general.

Pandemia de coronavirus
© Sputnik / Анна Раткогло

Summitul de la Geneva, conform acestei logici, se dovedește a fi la periferia călătoriei europene a lui Biden. Relațiile bilaterale cu Moscova sunt secundare pentru el. Președintele american se va ocupa, în primul rând, de sondarea poziției Rusiei cu privire la viitorul război rece dintre Statele Unite și China pentru decenii înainte. Bineînțeles, nimeni nu se așteaptă că Moscova se va angaja brusc într-o confruntare cu Beijingul. Dar să afle cum se va comporta Rusia în unele situații, ipotetice deocamdată, este util pentru America. Poate că Rusia va dori brusc să se sinucidă geopolitic și să adopte un fel de poziție neutră în confruntarea iminentă.

Deși, ce poate fi mai simplu: există două superputeri, una – cea care pierde – se pregătește să se confrunte cu cealaltă. Ambele sunt giganți economici și lideri tehnologici, prin urmare parteneri potențial profitabili. Dar, în ultimii ani, o superputere i-a făcut (și i-a spus) Rusiei un număr extrem de mare de ticăloșenii. Cealaltă superputere, cel puțin, nu a făcut sau a spus nimic de genul acesta. În plus, dezvoltă cooperarea cu noi acolo îi iese asta. Și ce poziție a Moscovei am putea să ne imaginăm aici?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

296
Tagurile:
Rusia, SUA, Vladimir Putin, Joe Biden
Tematic
Blinken, despre condiția în care SUA ar putea avea ”relații stabile” cu Rusia
Kremlinul le-a cerut SUA să iasă din „cercul vicios” al sancțiunilor
Cum a comentat MAE rus discuția dintre Biden și Zelenski


Загрузка...
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?

146
Maia Sandu a spus că este mai bine să angajezi oameni „cu puțină experiență, dar cinstiți” în instituțiile guvernamentale decât „profesioniști care fură”.

Se pare că președintele Moldovei a subliniat noi criterii de selecție a personalului, care, în cazul în care PAS-ul pro-prezidențial reușește să formeze un guvern în viitorul parlament, se va aplica tuturor instituțiilor de stat din Moldova fără excepție.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. [...] Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a declarat Maia Sandu la un post de televiziune.

Această afirmație pare în egală măsură frumoasă și alarmantă, ca o cutie cu un cadou legată cu o panglică strălucitoare, în care ceva pulsează persistent.

Frumoasă - pentru că și cine este împotriva conducătorilor cinstiți? Este alarmantă - pentru că oameni fără experiență sunt acum cu greu angajați chiar și în calitate de casier într-un supermarket. Ca să nu mai vorbim de o organizație atât de serioasă precum biroul unei companii care vinde produse cosmetice, de exemplu, sau tricotaje turcești.

Experiența este experiență. Și un „om bun”, în ciuda tendințelor recente, nu este încă o profesie.

În teorie, conceptul de „oameni cinstiți” arată minunat. Practic, prima întrebare care se pune este cine va conduce exact selecția, separând grâul de pleavă, oamenii cinstiți de cei necinstiți.

Există îndoieli serioase că echipa Maiei Sandu, chiar și la nivelurile superioare ale acestei ierarhii, poate servi drept un criteriu strălucitor de onestitate cristalină. Oponenții în aceste zile scutură lista PAS, scot la lumină dosare penale, evaziune fiscală, licitații bizare și afaceri negre. Anterior, cu aceeași pasiune, au scuturat lista consilierilor administrației prezidențiale și nu fără succes.

Până în prezent, președinta a ignorat stoic toate acuzațiile aduse echipei sale. Cu toate acestea, nu vom ajunge așa prea departe, mai ales dacă sistemul „prezidențial” de selecție a personalului va fi extins la întreaga putere executivă din Moldova. Întrebarea „cine va păzi paznicii” rămâne deschisă. Însăși punerea pe un cântar a onestității și a experienței îndelungate, îndrăzneț construită de președinte, pare ciudată. Este ofensator pentru toți cei care lucrează în instituții și organizații bugetare de mulți ani. Și nu degeaba a fost jignit fostul viceprim-ministru Alexandr Muravski.

„Ei bine, au primit o evaluare a muncii lor funcționarii publici care slujesc statul în mod onest și fidel? Desigur, acum vor exista explicații că președintele nu a avut în vedere toată lumea, că a fost înțeleasă greșit și așa mai departe și așa mai departe. Acum puteți explica cât doriți, dar ceea ce s-a spus și ceea ce este cel mai important este că urmează o mare purjare a aparatului de stat", a scris el pe Facebook. 

Cu toții am văzut cum a arătat o mare purjare similară a aparatului de stat în Ucraina în 2014, după lovitură de stat. Aici întrebarea este și mai importantă nu „cine a fost concediat”, ci „cine a fost numit”. Și destul de des au numit „activiști”. Adică, conform principiului ideologic, acordând puțină atenție dacă o persoană este capabilă de ceva mai mult decât să ardă anvelope. Și, desigur, devotați, loiali, prieteni, rude și prieteni de rude, cum fără asta. Consecințele acestei mari curățări de la Kiev sunt încă înlăturate și vor fi înlăturate mult timp.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

Judecând după amploarea „descomunizării” care continuă să se dezlănțuie în statul vecin, principiile selecției personalului nu s-au schimbat prea mult acolo. Adică, doar imaginează-ți că în Moldova, principiul principal la angajarea pentru o funcție publică va fi, la modul figurat, capacitatea de a săruta cu grație steagul UE, capacitatea de a „împinge” discursurile incendiare și prezența unei măști cu inscripția „Om bun”. Nefericita noastră economie, care încă se agață de un fel de denivelare pe pantă, va fi dată peste cap. Ei bine, cardul de membru PAS va fi un permis de trecere la coadă pentru orice loc.

Cu această abordare, imaginea „aparatului de stat cinstit”, strălucind ca clădirea din sticlă a Ministerului Afacerilor Interne din Tbilisi, în implementarea sa practică se va transforma într-o prăbușire totală a ceea ce încă funcționează cumva. Pentru că, dacă încă ceva funcționează în Moldova, este datorită acelor oameni cinstiți care sunt deja în posturile lor. Și le ocupă de mulți ani.

O epurare totală cu înlocuirea funcționarilor publici cu fețe noi după noi criterii de „onestitate”, care va fi formulată pe baza ideilor echipei prezidențiale despre frumusețe, nu va duce la nimic. Probabil, înainte de a schimba oameni, merită să fie schimbate principiile administrației publice. Orice s-ar întâmpla, ca în repriza de neuitat a lui Jvanețki:

"Conservator, școală postuniversitară, fraudă, înșelătorie, instanță, Siberia. Conservator, lecții private, încă o lecție privată, proteză, aur, mobilier, instanță, Siberia. Conservator, facultate de meserii, șef de producție, caviar, crabi, valută, aur, judecată, Siberia. Poate ceva nu e în regulă la conservator?"

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
experiență, profesionisti, Maia Sandu
Tematic
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?


Загрузка...
Vasile Bolea, deputat PSRM

Vasile Bolea, exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională

0
(reînnoit 10:49 15.06.2021)
Deputatul Vasile Bolea a fost exclus din concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată de CSM.

CHIȘINĂU, 15 iun – Sputnik. Consiliul Superior al Magistraturii a decis în ședința de astăzi că Vasile Bolea, candidatul la funcția de judecător la Curtea Constituțională, nu a întrunit condițiile necesare pentru a candida.

Deocamdată, Bolea nu a comentat decizia CSM. Astfel, la concursul pentru suplinirea funcției de magistrat la Înalta Curte vor participa 15 persoane. Este vorba despre Alexandru Arseni, Oleg Potîrniche, Mihai Corj, Ion Păduraru, Angela Istrate, Maria Strulea, Teodor Cârnaț, Gheorghe Balan, Vasile Sturza, Andrei Negru, Lilia Mărgineanu, Radu Țurcanu, Victoria Iftodi, Procopie Zaharia și Ion Crețu.

În luna martie, Vasile Bolea, deputat pe lista Partidului Socialiștilor, și-a depus candidatura la funcția de judecător la Curtea Constituțională. De asemenea, alte 15 persoane, care activează în domeniul justiției, și-au înaintat candidatura pentru postul vacant de judecător la Înalta Curte. 

Amintim că funcţia de judecător la Curtea Constituţională a rămas vacantă după decesul magistratului Eduard Ababei în data de 27 ianuarie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
CSM, Vasile Bolea, Curtea Constituțională
Tematic
Vasile Năstase și Petru Burduja, invitați la centrul de presă Sputnik Moldova - Video
Foto: Protest cu măști la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți


Загрузка...