Renato Usatîi

De ce europenii l-au îndrăgit atât de mult pe Renato Usatîi

750
(reînnoit 12:17 21.05.2021)
Astăzi avem dovada faptului că Maia Sandu îl curtează (bineînțeles, politic și electoral) cu frenezie pe Renato Usatîi, iar pețitorii ei sunt ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

Aflăm cu surprindere că astăzi un întreg desant al ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene au poposit în ospeție la primarul municipiului Bălți, Renato Usatâi, care este liderul Partidului Nostru și al Blocului Electoral „Renato Usatîi”, ce va ocupa locul trei în buletinele de vot pentru alegerile parlamentare din 11 iulie.

În mod hotărât, Renato Usatîi a încetat să mai fie un paria al politicii moldovenești chiar și pentru ambasadorii statelor UE acreditați la Chișinău. Domnul Usatîi nu mai este un hoț, un infractor, un penal, așa cum era etichetat până mai deunăzi. Și trebuie să menționăm că această schimbare bruscă de macaz nu a avut loc pentru că primarul de Bălți ar fi demonstrat opiniei publice că asupra lui nu mai planează nicio suspiciune de corupție, că deja este alb și imaculat. Apropo, să nu uităm că în vara anului 2020 Judecătoria raionului Tveri din Moscova a emis un mandat de arest în absență pe numele lui Renato Usatîi, care este acuzat de fraudă, și a fost dat și în căutare internațională.

Dar ambasadorii din statele membre ale UE au uitat de acest detaliu. Acum, pentru ei Usatâi este cel mai transparent primar din Moldova. Așa au spus-o domnii ambasadori, fiind citați de chiar primarul de Bălți.

„Domnii ambasadori s-au arătat bucuroși de faptul că, trei ani la rând, primăria Bălți este cea mai transparentă din Republica Moldova. Au spus că municipiul Bălți are perspective mari și că vor sprijini în continuare mai multe proiecte aici”, a declarat Renato Usatîi, după această întrevedere.

Deci, ce s-a întâmplat în capetele diplomaților europeni de aceștia au schimbat atât de brusc macazul? Nimic nu s-a întâmplat decât faptul că a devenit evident că formațiunea primarului de Bălți va lua un scor bun la alegerile parlamentare anticipate (a nu se uita că în primul tur al alegerilor prezidențiale din toamna lui 2020, Usatîi a luat tocmai 17 la sută din sufragii, iar acest rezultat electoral poate fi reeditat în ziua de 11 iulie) și că aceasta va fi singura entitate dintre cele care va trece parcul electoral cu care PAS-ul Maiei Sandu ar putea să constituie o majoritate parlamentară.

Apoi iată ambasadorii Uniunii Europene l-au îndrăgit atât de brusc pe Usatîi și sunt gata să-i acorde sprijin anume pentru a se asigura că acesta, cam nestatornic și sturlubatic de felul său, va face alianță postelectorală anume cu partidul prezidențial - PAS, nu cu blocul electoral format de partidele lui Igor Dodon și Vladimir Voronin. Dacă cumva, după alegeri, Usatîi se înțelege cu Dodon și Voronin, și PAS nu mai ajunge la putere, nici măcar în coaliție cu Usatîi, atunci planurile oculte ale occidentalilor privind viitoarea guvernare a Republicii Moldova s-au dus de râpă. Degeaba a mai fost dizolvat Parlamentul și s-au mai organizat alegeri parlamentare anticipate și s-a făcut atâta tam-tam cu lupta împotriva corupției.

Acum să revenim la persoana lui Renato Usatîi. Bineînțeles, nu mă apuc eu aici să-i fac rechizitoriu lui Usatîi. Ba dimpotrivă, sunt gata să recunosc că domnul primar de Bălți este alb și imaculat, că nu este corupt nici cât este negru sub unghie, dacă, cu adevărat, așa este. Eu nu sunt nici acuzatorul, nici apărătorul și nici judecătorul lui. Problema sau nedumerirea mea este alta: de ce Maia Sandu a dizolvat Parlamentul, a paralizat administrația întregii țări, a băgat țara în alegeri parlamentare anticipate, declarând că luptă cu corupții din Parlament, pentru ca, într-un final, să aducă în Parlament un personaj asupra căruia planează grave suspiciuni de corupție? Și nu doar să-l aduci în Parlament, dar deja să pregătești terenul pentru a guverna împreună cu el? Care este rezonul?

Dar există un rezon și acesta nu este lupta cu corupția cum spune Maia Sandu, ci eliminarea de la putere a socialiștilor pro-ruși și a aliaților lor - Partidul Șor, și preluarea puterii de către proeuropeanul și prezidențialul PAS. Iată de ce ambasadorii statele membre ale Uniunii Europene se produc astăzi pe post de agitatori electorali ai PAS-ului Maiei Sandu și, mai nou, a viitorilor aliați ai acestuia - blocul electoral al lui Renato Usatîi. Dixi!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

750
Tagurile:
Uniunea Europeană, Ambasadori, Maia Sandu, Usatîi Renato, Usatîi
 Joe Biden

Biden va preciza dacă Rusia este gata se sinucidă

262
(reînnoit 22:11 11.06.2021)
"Statele fac astfel de lucruri înainte de război", a menționat între altele, în timpul unei discuții televizate, Andrei Bezrukov, colonel al Serviciului de Informații Externe, astăzi profesor la universitatea MGIMO.

Este vorba despre o acțiune cu adevărat serioasă a administrației americane, care a comandat, încă în februarie, un studiu al vulnerabilității țării în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu bunuri critice, menționează într-un editorial pentru RIA Novosti analistul Dmitrii Kosîrev. Studiul a fost finalizat acum, în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Europa, unde va avea loc, între altele, și întâlnirea acestuia cu președintele Vladimir Putin.

Despre faptul că această întâlnire de la Geneva va constitui doar o parte a schimbării de curs americane pe scena mondială, demult așteptată și foarte serioasă, vom vorbi mai jos. În ceea ce privește vulnerabilitatea Americii, aceasta, conform datelor studiului, a fost depistată în cel puțin trei sfere – în aprovizionarea cu medicamente, cu semiconductori și cu elemente terestre rare. Și în toate cazurile este vorba despre China, adică despre dependența periculoasă a aprovizionării SUA de o superputere egală cu America pe scena mondială.

Apoi, zilele trecute, a urmat acțiunea numărul doi – dezvoltarea unei legi privind inovațiile și concurența. Ea a fost aprobată de Senatul SUA și va fi pusă în aplicare în curând. Și aici este vorba, în primul rând, despre concurența cu aceeași superputere. Două sute cincizeci de miliarde de dolari au fost alocate în temeiul acestei legi pentru a îmbunătăți competitivitatea economiei americane față de China. Este vorba despre subvenții pentru a accelera inovațiile și alte tipuri de sprijin pentru industriile avansate americane.

Aici există o particularitate amuzantă. Ani de zile, Statele Unite au explicat cât de inacceptabil este sprijinul statului chinez pentru industriile avansate și multe alte industrii. Programul Beijingului "Made in China 2025" a fost apreciat drept un model de concurență greșită și de întruchipare a răului. Adică, nemulțumirea consta în faptul că Beijingul nu respectă regulile, joacă necinstit. Cinstit – este atunci când concurează numai comercianții privați și victoria este determinată de o zeitate numită Piață. Dar acum, când s-a dovedit că jocul Chinei duce la câștig, inclusiv global, Statele Unite au decis destul de liniștit să facă același lucru.

Acum despre amploarea a ceea ce se întâmplă. Experții spun că administrația democraților a moștenit ideea republicanilor de a reindustrializa America și că este vorba despre programe concepute pe zece ani. Și că pentru Statele Unite chestiunea este pusă în felul următor: să câștige această luptă sau să moară.

În ceea ce privește moartea – ar putea fi prea mult. Dar iată estimarea publicației The Guardian: până la sfârșitul deceniului, China va depăși Statele Unite în ceea ce privește volumul economiei, dar nu pur și simplu, ci cu o pondere suplimentară – preluând conducerea tehnologică mondială (fapt ce împiedică Pentagonul să doarmă liniștit noaptea). Însăși ideea unei astfel de pierderi a statutului de lider este teribilă pentru Statele Unite.

Cuvântul cheie în toate aceste subiecte strâns legate este "tehnologii". Volumul total al producției într-un an este, desigur, important, dar mai degrabă în ceea ce privește propaganda. Statutul actual relativ egal al celor două superputeri în ceea ce privește superioritatea tehnologică este un coșmar, pe când preluarea conducerii tehnologice mondiale de către China este un coșmar-coșmar.

Anume cu astfel de sentimente a fost pregătită actuala călătorie a lui Joe Biden în Europa. Același material din ziarul londonez descrie destul de clar întregul concept al acestui periplu diplomatic. Biden se va întâlni cu liderii Occidentului în Cornwall, Marea Britanie, ca parte a summit-ului G7. Apoi va avea loc o discuție cu NATO și cu structurile europene. Iar conversația va atinge în primul rând și aproape exclusiv China. Biden intenționează să invite europenii, destul de sceptici, la un al doilea război rece, de data aceasta cu China.

De ce europenii sunt sceptici? Doar un detaliu despre cum ar trebui să arate un astfel de război: conform studiului menționat anterior despre vulnerabilitatea Americii și potrivit legii concurenței menționate mai sus, în Statele Unite se creează "un grup de atac", condus de un reprezentant comercial sau de o altă persoană de rang ministerial. Această forță de atac va determina care dintre mărfurile chineze se bazează pe tehnologiile furate de la americani. Și nu este vorba doar că aceste mărfuri nu vor putea fi importate în SUA. Despre statutul lor ”furat” vor fi anunțați și europenii, și alți aliați. Ulterior, aceștia din urmă vor fi rugați să-i creadă pe americani pe cuvânt și, la fel, să nu cumpere aceste produse extrem de competitive.

Vor crede oare aliații, toți până la unul? Întrebarea este complexă. Dacă ne întoarcem la articolul din The Guardian, acolo este citat un diplomat anonim, care observă: europenilor s-ar putea să nu le placă ceea ce face China (într-o situație sau alta), dar americanilor nu le place ceea ce este China, și anume, o putere egală cu America în lume, indiferent dacă face ceva în general.

Pandemia de coronavirus
© Sputnik / Анна Раткогло

Summitul de la Geneva, conform acestei logici, se dovedește a fi la periferia călătoriei europene a lui Biden. Relațiile bilaterale cu Moscova sunt secundare pentru el. Președintele american se va ocupa, în primul rând, de sondarea poziției Rusiei cu privire la viitorul război rece dintre Statele Unite și China pentru decenii înainte. Bineînțeles, nimeni nu se așteaptă că Moscova se va angaja brusc într-o confruntare cu Beijingul. Dar să afle cum se va comporta Rusia în unele situații, ipotetice deocamdată, este util pentru America. Poate că Rusia va dori brusc să se sinucidă geopolitic și să adopte un fel de poziție neutră în confruntarea iminentă.

Deși, ce poate fi mai simplu: există două superputeri, una – cea care pierde – se pregătește să se confrunte cu cealaltă. Ambele sunt giganți economici și lideri tehnologici, prin urmare parteneri potențial profitabili. Dar, în ultimii ani, o superputere i-a făcut (și i-a spus) Rusiei un număr extrem de mare de ticăloșenii. Cealaltă superputere, cel puțin, nu a făcut sau a spus nimic de genul acesta. În plus, dezvoltă cooperarea cu noi acolo îi iese asta. Și ce poziție a Moscovei am putea să ne imaginăm aici?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

262
Tagurile:
Rusia, SUA, Vladimir Putin, Joe Biden
Tematic
Blinken, despre condiția în care SUA ar putea avea ”relații stabile” cu Rusia
Kremlinul le-a cerut SUA să iasă din „cercul vicios” al sancțiunilor
Cum a comentat MAE rus discuția dintre Biden și Zelenski


Загрузка...
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?