Vizita oficială a Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, în România

În ce constă lipsa de tact politic manifestat de Iohannis și Duda la adresa Moldovei

218
(reînnoit 17:33 14.05.2021)
Din anumite motive, liderii unor țări occidentale s-au simțit ʺdemiurgi ai politicii internaționaleʺ, consideră deputatul Dumei de Stat Artem Turov.

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Președințele României, Klaus Iohannis, și președintele Poloniei, Andrzej Duda, întâlnindu-se la București, au acordat destul de multă atenție ʺproblemei Republicii Moldovaʺ. Pentru mulți, atât în ​​țara noastră, cât și peste hotarele ei, tema și intonația acestei conversații dintre șefii celor două state europene par a fi, cel puțin, lipsite de tact politic.

ʺAceastă situație nu este surprinzătoare, noi observăm deja de foarte mult timp cât de ușor țările occidentale se implică în treburile interne, suverane ale mai multor stateʺ, spune în interviul acordat Agenției de presă și radio Sputnik Moldova Artem Turov, deputat al Dumei de Stat, membru al Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI.

ʺNoi am văzut cum s-a comportat aceeași Polonie și cum s-au comportat Țările Baltice, de exemplu, în legătură cu evenimentele binecunoscute din Belarus. Iar faptul că așa-numitul Occident colectiv și-a arogat dreptul de a decide ce regimuri sunt legitime și ce regimuri nu sunt legitime duce adesea la tragedii".

Parlamentarul rus afirmă că liderii unor țări occidentale, din anumite motive, s-au simțit ʺdemiurgi ai politicii internaționaleʺ, permițându-și (de regulă, fără a fi întrebați) ʺsă ajute cu sfaturiʺ.

"Iar uneori – cu fapte. Avem în fața ochilor exemplul evenimentelor din Ucraina, unde o lovitură de stat, modelată complet de o serie de state europene, a dus în cele din urmă la un conflict civil. Până în prezent mor oameni, inclusiv copii, se distruge infrastructura”, spune deputatul rus.

„Cred că, înainte de a te amesteca în treburile altei țări, trebuie mai întâi să te ocupi de treburile țării tale. Iar Polonia și România au astăzi suficiente probleme politice interne proprii", a mai declarat Turov.

În același timp, în opinia sa, Rusia se comportă astăzi ca un gentleman în situații similare.

"Federația Rusă nu încearcă să dicteze condiții altor state. Noi ascultăm părerea oamenilor din acea țară, respectăm alegerea lor.

Pentru Rusia este foarte important să mențină relații de parteneriat prietenoase, de bună vecinătate cu Republica Moldova. Ceea ce și face țara noastră. Toată lumea s-a putut convinge că, chiar și după ce un alt președinte a venit la putere, cu alte puncte de vedere, Federația Rusă nu a refuzat să ajute republica – de exemplu, sprijinul umanitar oferit de Rusia Republicii Moldova mărturisește elocvent acest lucru", a declarat deputatul Dumei de Stat.

Un punct de vedere ușor diferit asupra întâlnirii dintre Iohannis și Duda și asupra subiectului Republicii Moldova discutat în cadrul acesteia are politologul moldovean Igor Volnițchi. 

ʺActualii președinți ai Poloniei și României sunt reprezentanți ai Partidului Popular European (PPE), ai celei mai mari ʺfamiliiʺ politice din Europa modernă. PPE include și Partidul Acțiune și Solidaritate din Moldova, care, până de curând, era condus de Maia Sandu. Cred că, din partea șefilor statelor Polonia și România, acest lucru a fost, în mare parte, o expresie a unui fel de solidaritate prin prisma apartenenței la aceeași mare forță politică", crede Volnițchi. 

Politologul amintește că în anii 2010-2014 un reprezentant atât de important al Partidului Popular European, precum este cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, s-a pronunțat, de asemenea, de mai multe ori în sprijinul politicienilor moldoveni, care conduceau partide incluse în componența PPE.

Dar pentru analistul politic Valentin Krîlov întâlnirea dintre Duda și Iohannis reprezintă o nouă confirmare a altor tendințe.

ʺDin momentul în care Moldova și-a obținut independența, România a acționat invariabil la adresa republicii, nici măcar ca un ʺfrate mai mareʺ, ci ca un anumit patron incontestabil, protector.

De aceea, nu este surprinzător faptul că România, prin declarațiile și acțiunile ambasadorilor săi în republică, nu numai a domnului Ioniță, ci și a predecesorilor săi, a declarat, de fapt, Republica Moldova o parte integrantă a ʺspațiului românescʺ. Prin urmare, se poate de vorbit complet deschis și la orice nivel despre ceea ce moldovenii ar trebui să facă", a spus Krîlov.

Analistul revine la teza pe care a exprimat-o în mod repetat în ultimele luni: Republica Moldova nu mai reprezintă un subiect al dreptului internațional, ea reprezintă un obiect.

"În acest context, aș dori să menționez o circumstanță care, probabil, este cea mai importantă astăzi. Recent, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a informat că astăzi în republică trăiesc 3 283 000 de alegători. Cu 403 mii mai mulți decât la 1 ianuarie 1990. Și acest lucru este o absurditate evidentă", spune Krîlov.

În ultimii 30 de ani, amintește politologul, unii oameni au plecat pur și simplu din Moldova, unii au murit. Sporul natural al populației nu poate acoperi aceste pierderi, mai ales ținând cont de faptul că ʺunii dintre oameni au părăsit jurisdicția Republicii Moldova din cauza conflictului transnistreanʺ.

"Acești trei factori indică faptul că astăzi în Republica Moldova există aproximativ două milioane de alegători. O astfel de diferență uriașă în cifre, din punctul meu de vedere, este piatra de temelie a lipsei actuale de subiectivitate a statului moldovenesc. Un stat în care puteți face orice, inclusiv ʺsă desenațiʺ cifre complet false cu ajutorul partenerilor europeni.

Și această situație nu îi deranjează în niciun mod nici pe președintele Poloniei, nici pe președintele României. Nici pe clasa politică moldovenească, care astăzi a luat apă în gură și tace...", este convins Krîlov.

Și concluzionează: la viitoarele alegeri parlamentare anticipate din Republica Moldova se pregătește o ʺvictorie triumfătoareʺ a forțelor proeuropene.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

218
Tagurile:
Andrzej Duda, Duda, Klaus Iohannis
Tematic
Iohannis a cerut la Summitul B9 mai mulți soldați americani în România
Imagine din arhivă

Transnistria spulberă iluziile NATO

183
(reînnoit 15:57 17.06.2021)
Sarcina principală a militarilor ruși și, în special, a batalionului de puști motorizate al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria este menținerea păcii în Zona de securitate în componența Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Intensificarea planificată a activităților de instruire militară în cadrul Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria mărturisește intenția fermă a Federației Ruse de a păstra pacea pe pământul Moldovei, de a suprima orice provocări și recurențe ale unui conflict armat în regiune.

Instruirea militară de vară a Districtului militar de Vest ia amploare în Rusia. Intensificarea exercițiilor este observată și în cadrul Grupului operațional al Forțelor armate ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care este subordonat Districtului militar de Vest. În conformitate cu planul de pregătire pentru luptă a trupelor districtului, pe 16 iunie a avut loc o lecție specială la poligonul militar de tragere cu cercetași, care a efectuat un marș în spatele inamicului convențional. Grupul de cercetare a exersat un asalt silențios al postului de observație și a luat santinele în calitate de prizonieri fără a împușca deloc, iar după a distrus postul de comandă al inamicului convențional. Când s-au retras în pozițiile lor, cercetașii au folosit o perdea de fum și mijloace de simulare a unui atac artileristic (aproximativ 1000 de unități), pentru a dezorienta și dezorganiza inamicul. Specialiștii au demonstrat un nivel înalt de pregătire.

Cu o zi mai devreme, în Transnistria au avut loc exerciții programate cu echipajele vehiculelor de luptă și subunitățile de semnalizare ale Grupului operațional al Forțelor armate ruse. La punctele de instruire ale poligonului militar de tragere al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, echipajele de transportoare blindate pentru trupe și vehicule blindate de cercetare și patrulare au exersat normativele privind pregătirea artileristică. Pe traseu, a fost creat un aranjament de ținte pentru a putea trage din toate tipurile de arme (mitralierele KPVT și PKT, lansatoarele de grenade RPG-7 și AGS-17) în toate modurile posibile: în mișcare, de pe loc, cu opriri. Echipajele au distrus cu succes țintele inamice, care imitau un transportor blindat pentru trupe, un grup de infanterie în acțiune, un lansator manual de grenade anti-tanc și un echipaj destinat deservirii mitralierelor. La momentul tragerii, țintele se aflau la o distanță de la 300 până la 1000 de metri.

Lecția privind comunicarea cu personalul militar al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria a avut drept temă desfășurarea și închiderea stațiilor de lucru, a vehiculelor de comandă și control și a liniilor de comunicații prin cablu. Semnalizatorii militari au exersat acțiuni privind desfășurarea mijloacelor de comunicații și stabilirea legăturii cu un centru staționar de comunicații prin cablu și radioreleu, precum și măsuri organizatorice și tehnice pentru a proteja mijloacele de comunicații de interceptări radio din partea inamicului, pentru a asigura comanda și controlul continuu și durabil al subunităților. S-a dovedit a fi deosebit de dificilă exersarea acțiunilor în caz de accidente de luptă și avarii ale echipamentelor de comunicații. Rezultatele lecției au confirmat pregătirea subunităților de comunicare ale Grupului operațional al Forțelor armate ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova de a îndeplini sarcinile care le sunt încredințate.

Situația din Europa de Est este instabilă, Pentagonul și NATO manevrează în mod constant și foarte periculos în regiunea Mării Negre. Cineva ar putea avea impresia că Grupul operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria se pregătește de război. Cu toate acestea, sarcina principală a militarilor ruși și, în special, a batalionului de puști motorizate al Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria este menținerea păcii în Zona de securitate în componența Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Atragem atenția la faptul că, de aproape 29 de ani, în Moldova se trage doar asupra țintelor de la poligon, acesta fiind meritul trupelor ruse de menținere a păcii.

Nu vor ceda pozițiile

Unii experți și parlamentari moldoveni au încercat să asocieze intensificarea evenimentelor militare din Transnistria cu concentrarea pe scară largă a unităților armatei ucrainene în Donbas și la granița cu Crimeea, precum și cu transferul "oglindit" al mai multor divizii și al Armatei 58-a a Forțelor Armate ale Federației Ruse. 

Se pare că încă în aprilie se auzeau motoarele transportoarelor blindate ruse de trupe în zona aerodromului militar din Tiraspol, care se află la aproximativ 10 km de granița cu Ucraina. În acest mod, subunitățile Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria s-ar fi pregătit să "asalteze Kiev-ul" din vest. Numai o imaginație hipertrofiată ne-ar permite să ne imaginăm cum un contingent relativ mic de trupe rusești (aproximativ 2000 de oameni) din regiunea transnistreană a Republicii Moldova ar ataca brusc Odesa ucraineană și alte regiuni de mai deparet. Grupul operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria îndeplinește două sarcini foarte specifice – desfășoară activități de menținere a păcii și păzește arsenalul cu muniții din apropierea satului Cobasna. Pentru alte operațiuni, Rusia are alte formațiuni, forțe și mijloace militare.

Șeful Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria, Dmitrii Zelenkov, a declarat anterior: "Noi nu suntem aici pentru a ne angaja în ostilități, ci pentru a desfășura operațiunea de menținere a păcii. Și în al doilea rând – pentru a păzi obiectele extrem de importante. Să luptăm – nu există o altfel de sarcină. Cu toate acestea, poate exista întotdeauna o amenințare de atac asupra unui soldat rus. Nu avem nevoie de artilerie, de arme de înaltă precizie. Personalul și echipamentele ne ajung pentru a desfășura operațiunea de menținere a păcii".

Caracterul de menținere a păcii, antiterorist, al sarcinilor Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria înseamnă că, într-o situație de izbucnire în Transnistria a unor ostilități grave cu forțe inamice superioare, subunitățile rusești vor fi nevoite să reziste pentru o perioadă de timp, până la sosirea întăririlor. Și nu vor ceda pozițiile lor, deoarece recrutarea Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria se efectuează în principal în detrimentul locuitorilor (jumătate din cei 465 de mii de locuitori ai Transnistriei sunt cetățeni ai Rusiei). Cum vor veni întăririle din Districtul militar de Vest sau din Districtul militar de Sud este un subiect separat, posibil prin parașutare sau debarcare, dar potențialul inamic nu trebuie să nutrească iluzii în acest sens. "Legea vaselor comunicante" va funcționa, la fel ca și în august 2008, în timpul operațiunii de cinci zile de forțare a Georgiei la pace.

Arsenal de nerecuperat

În iulie 1992, Rusia a oprit agresiunea armată a Moldovei împotriva Transnistriei, pe care mai multe comisii de conciliere, cu participarea reprezentanților internaționali, nu au reușit să o oprească. Numai militarii ruși au reușit să oprească vărsarea de sânge. Sub egida Federației Ruse, la operațiunea de menținere a păcii – pe baza acordurilor interstatale – participă Transnistria și Republica Moldova, precum și un grup de observatori militari din Ucraina.

Алексей Пушков
© Sputnik / Илья Питалев

Militarii ruși sunt nevoiți să păzească nu numai pacea, ci și un imens arsenal de muniții de pe timpurile URSS-ului lângă satul Cobasna, care nu poate fi transportat. Este periculos să se distrugă la fața locului 20 de mii de tone de rachete și obuze. În caz de explozie, raza de dispersie va fi de 40 de kilometri. În același timp, Moldova și Ucraina blochează rotația forțelor de menținere a păcii ruse – încalcă acordul, potrivit căruia în Transnistria au fost introduse forțele de menținere a păcii (în prezența șefului OSCE, acest document a fost semnat de președinții Rusiei și Moldovei). Chișinăul încearcă să lichideze misiunea de menținere a păcii "cu pași mici", fără a se retrage din acordul de pace din 1992. În exercițiile recente ale forțelor speciale românești și americane pe teritoriul Republicii Moldova se întrevede și un scenariu de forță. Conform acordului dintre Chișinău și București, România poate trimite trupe și echipament militar în Moldova pentru operațiuni comune.

Pe de altă parte, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a afirmat în repetate rânduri că republica nerecunoscută este categoric împotriva retragerii Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria. Prezența trupelor rusești în Transnistria de aproape 29 de ani a contribuit la păstrarea păcii pe ambele maluri ale Nistrului și a creat condiții pentru procesul de negociere și dialog politic.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei numește planurile de retragere a Grupului operațional al Forțelor armate ruse din Transnistria o încercare de a submina eforturile de soluționare pașnică. Înclinarea în continuare a Moldovei spre NATO și retragerea ipotetică a forțelor de menținere a păcii ruse (așa cum și-o imaginează unii politicieni și lideri militari din Chișinău, București, Kiev, Bruxelles, Washington) este extrem de periculoasă pentru regiune. Escaladarea regională pentru accelerarea "atlantizării" Republicii Moldova este complet neconstructivă. Mai bine să negociezi într-un mod amiabil.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

183
Tagurile:
NATO, Transnistria
Tematic
Noul „manifest” antirusesc al NATO amenință toate țările CSI


Загрузка...
Președintele SUA Joe Biden

Biden, făcut praf de americani după întâlnirea cu Putin: SUA este în criză prezidențială