Maia Sandu și Wendy Morton

Banii lui Filat sau adevăratul motiv din care Morton a venit la Sandu

831
(reînnoit 20:31 12.05.2021)
Până la alegerile din 11 iulie, Chișinău va fi asaltat de un adevărat desant electoral occidental, care va veni nu ca să ne ajute, să ne susțină, cum ne spun ei în mod ipocrit, ci ca să facă campanie electorală formațiunii Maiei Sandu - PAS.

Unde s-a mai văzut ca un ditamai ministru al Marii Britanii să vină la Chișinău pentru a soluționa o problemă atât de minoră, atât de măruntă (care putea fi rezolvată și fără ca Wendy Morton să parcurgă 2,5 mii de kilometri, distanța de la Londra la Chișinău) cum sunt cele 458 de mii de lire sterline ale lui Luca Filat, care urmează să fie returnate țării noastre de sistemul britanic de justiție.

Asta intră în sfera preocupărilor unui ministru britanic? Aiurea! 

Până acum eu credeam că doar clasa politică moldovenească are prostul obicei de a crede că poporul, alegătorii sunt proști, dar acum constat că și politicienii britanici suferă de aceeași meteahnă.

Maia Sandu, panaceul Republicii Moldova

Ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, a venit astăzi la Chișinău nu pentru a rezolva problema banilor lui Filat, apropo, fostul șef de partid al Maiei Sandu, ci pentru a lustrui imaginea Maiei Sandu, pentru a o prezenta alegătorilor drept omul acțiunii, omul care rezolvă probleme, omul cu relații influente internaționale, ce mai… președintele panaceu al Republicii Moldova.

Și în felul acesta, să facă campanie electorală partidului prezidențial - PAS. Căci priviți și Dvs. - pentru cine să voteze sărmanul alegător moldovean decât pentru partidul care are în spate un asemenea șef de stat, atât de grijuliu, atât de influent, atât de răzbătător?  

Categoric, Wendy Morton a venit doar pentru acest scop la Chișinău: să facă campanie pentru PAS. Că altceva ce ar putea să facă în condițiile în care nu are cu cine discuta, în condițiile în care Republica Moldova nu are o guvernare care să o administreze: Legislativul este dizolvat, Guvernul este unul interimar, iar președinția are o singură preocuparea - alegerile parlamentare anticipate și campania electorală a PAS.

Cum era de așteptat, ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, a vorbit despre "ambițiile Maiei Sandu de a lupta cu corupția". Lupta cu corupția este o altă teză de prostit poporul.

De fapt, lupta cu corupția, lansată cu surle și trâmbițe de Maia Sandu, este doar un pretext pentru resetarea clasei politice în sensul curățării ei de toți politicienii care nu sunt docili Occidentului.

Acesta este scopul venirii Maiei Sandu în politica moldovenească. Corect ar fi să vorbim de cea de a doua venire a Maiei Sandu în activitatea politică, pentru că prima a fost braț la braț cu Vladimir Filat. Să nu credeți că după ce Maia Sandu își va duce la bun sfârșit lucrarea în Moldova nu vor mai fi politicieni corupți. Naivități…

Corupți au fost și sunt în toate partidele, de la dreapta la stânga și de la stânga la dreapta. Chiar și în cele care nu au fost niciodată la guvernare - și acelea sunt pline, dacă nu de hoți și tâlhari, atunci, cel puțin, de profitori de toată mâna, de dornici de a se pricopsi.

Dar, după ce Maia Sandu își va duce la bun sfârșit lucrarea, vom avea la fel de mulți politicieni corupți, că asta este esența acestui simulacru de democrație occidentală, pe care am acceptat-o orbește, nu vom avea doar politicieni care nu răspund, care refuză să răspundă comenzilor Occidentului. Și atât. Asta-i toată minunea. O totală supunere față de big brother-ul nostru - Occidentul. S-a terminat cu orice simulacru de democrație, independență, suveranitate, de acum încolo - colonie cu acte în regulă.   

Asta înseamnă că nu vom avea politicieni, spre exemplu, pro-ruși, cum este Igor Dodon și PSRM. Nu vom mai avea politicieni și partide emanate de tot felul de grupuri și interese economice locale, fie ele și corupte până în măduva oaselor, cu activități la limita legalității, iar uneori chiar cu un trecut de-a dreptul criminal. Toate acestea vor ține de trecut. Vom avea doar partide și politicieni pro-occidentali, care vor răspunde fără crâcnire intereselor acestuia, dar în niciun caz cel național. Dar asta nu înseamnă că toți ei, partide și politicieni de mâine, nu vor fi niciunul corupt, că vor fi imaculați, cum ne povestește astăzi Maia Sandu. Nu, vor la fel ca cei de astăzi, la fel de corupți, la fel de ipocriți, la fel de mărginiți, la fel de demagogi, la fel de ticăloși, doar că vor fi pro-occidentali și doar pro-occidentali.

Pentru asta a venit Maia Sandu în politică, asta este curățirea, mare primenire pe care a anunțat-o ea și pe care o realizează cu mult succes, bineînțeles ținută de mânuță ei fragedă de Marele Occident.

Wendy Morton, prima rândunică…

După Wendy Morton la Chișinău vor veni și alte rândunele occidentale, dacă putem spune așa fără a aduce o prea mare jignire regnului animal, care însă vor ciripi aceleași refren electoral. Spre exemplu, mâine în țara noastră vine nu un ministru occidental, ci un ditamai șef de stat - președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda. Pun mâna în foc că discursul lui va fi la fel ca tras la indigo ca și cel al lui Wendy Morton.

Și eu vă asigur că în zilele următoare, până la alegerile din 11 iulie, vom avea un adevărat desant occidental electoral în țara noastră. Exact așa cum au venit, parcă mai ieri, Biden, Merkel, Tusk, Barosso și alții să-i facă campanie lui Vladimir Filat. Nimic nou sub soare.

De fapt, citatul exact din Eclesiastul este mai lung: „Ce a fost va mai fi, și ce s-a făcut se va mai face, nu este nimic nou sub soare… totul este deșertăciune și goană după vânt”. Dar despre asta - într-un alt material.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

831
Tagurile:
Maia Sandu
 Joe Biden

Biden va preciza dacă Rusia este gata se sinucidă

289
(reînnoit 22:11 11.06.2021)
"Statele fac astfel de lucruri înainte de război", a menționat între altele, în timpul unei discuții televizate, Andrei Bezrukov, colonel al Serviciului de Informații Externe, astăzi profesor la universitatea MGIMO.

Este vorba despre o acțiune cu adevărat serioasă a administrației americane, care a comandat, încă în februarie, un studiu al vulnerabilității țării în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu bunuri critice, menționează într-un editorial pentru RIA Novosti analistul Dmitrii Kosîrev. Studiul a fost finalizat acum, în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Europa, unde va avea loc, între altele, și întâlnirea acestuia cu președintele Vladimir Putin.

Despre faptul că această întâlnire de la Geneva va constitui doar o parte a schimbării de curs americane pe scena mondială, demult așteptată și foarte serioasă, vom vorbi mai jos. În ceea ce privește vulnerabilitatea Americii, aceasta, conform datelor studiului, a fost depistată în cel puțin trei sfere – în aprovizionarea cu medicamente, cu semiconductori și cu elemente terestre rare. Și în toate cazurile este vorba despre China, adică despre dependența periculoasă a aprovizionării SUA de o superputere egală cu America pe scena mondială.

Apoi, zilele trecute, a urmat acțiunea numărul doi – dezvoltarea unei legi privind inovațiile și concurența. Ea a fost aprobată de Senatul SUA și va fi pusă în aplicare în curând. Și aici este vorba, în primul rând, despre concurența cu aceeași superputere. Două sute cincizeci de miliarde de dolari au fost alocate în temeiul acestei legi pentru a îmbunătăți competitivitatea economiei americane față de China. Este vorba despre subvenții pentru a accelera inovațiile și alte tipuri de sprijin pentru industriile avansate americane.

Aici există o particularitate amuzantă. Ani de zile, Statele Unite au explicat cât de inacceptabil este sprijinul statului chinez pentru industriile avansate și multe alte industrii. Programul Beijingului "Made in China 2025" a fost apreciat drept un model de concurență greșită și de întruchipare a răului. Adică, nemulțumirea consta în faptul că Beijingul nu respectă regulile, joacă necinstit. Cinstit – este atunci când concurează numai comercianții privați și victoria este determinată de o zeitate numită Piață. Dar acum, când s-a dovedit că jocul Chinei duce la câștig, inclusiv global, Statele Unite au decis destul de liniștit să facă același lucru.

Acum despre amploarea a ceea ce se întâmplă. Experții spun că administrația democraților a moștenit ideea republicanilor de a reindustrializa America și că este vorba despre programe concepute pe zece ani. Și că pentru Statele Unite chestiunea este pusă în felul următor: să câștige această luptă sau să moară.

În ceea ce privește moartea – ar putea fi prea mult. Dar iată estimarea publicației The Guardian: până la sfârșitul deceniului, China va depăși Statele Unite în ceea ce privește volumul economiei, dar nu pur și simplu, ci cu o pondere suplimentară – preluând conducerea tehnologică mondială (fapt ce împiedică Pentagonul să doarmă liniștit noaptea). Însăși ideea unei astfel de pierderi a statutului de lider este teribilă pentru Statele Unite.

Cuvântul cheie în toate aceste subiecte strâns legate este "tehnologii". Volumul total al producției într-un an este, desigur, important, dar mai degrabă în ceea ce privește propaganda. Statutul actual relativ egal al celor două superputeri în ceea ce privește superioritatea tehnologică este un coșmar, pe când preluarea conducerii tehnologice mondiale de către China este un coșmar-coșmar.

Anume cu astfel de sentimente a fost pregătită actuala călătorie a lui Joe Biden în Europa. Același material din ziarul londonez descrie destul de clar întregul concept al acestui periplu diplomatic. Biden se va întâlni cu liderii Occidentului în Cornwall, Marea Britanie, ca parte a summit-ului G7. Apoi va avea loc o discuție cu NATO și cu structurile europene. Iar conversația va atinge în primul rând și aproape exclusiv China. Biden intenționează să invite europenii, destul de sceptici, la un al doilea război rece, de data aceasta cu China.

De ce europenii sunt sceptici? Doar un detaliu despre cum ar trebui să arate un astfel de război: conform studiului menționat anterior despre vulnerabilitatea Americii și potrivit legii concurenței menționate mai sus, în Statele Unite se creează "un grup de atac", condus de un reprezentant comercial sau de o altă persoană de rang ministerial. Această forță de atac va determina care dintre mărfurile chineze se bazează pe tehnologiile furate de la americani. Și nu este vorba doar că aceste mărfuri nu vor putea fi importate în SUA. Despre statutul lor ”furat” vor fi anunțați și europenii, și alți aliați. Ulterior, aceștia din urmă vor fi rugați să-i creadă pe americani pe cuvânt și, la fel, să nu cumpere aceste produse extrem de competitive.

Vor crede oare aliații, toți până la unul? Întrebarea este complexă. Dacă ne întoarcem la articolul din The Guardian, acolo este citat un diplomat anonim, care observă: europenilor s-ar putea să nu le placă ceea ce face China (într-o situație sau alta), dar americanilor nu le place ceea ce este China, și anume, o putere egală cu America în lume, indiferent dacă face ceva în general.

Pandemia de coronavirus
© Sputnik / Анна Раткогло

Summitul de la Geneva, conform acestei logici, se dovedește a fi la periferia călătoriei europene a lui Biden. Relațiile bilaterale cu Moscova sunt secundare pentru el. Președintele american se va ocupa, în primul rând, de sondarea poziției Rusiei cu privire la viitorul război rece dintre Statele Unite și China pentru decenii înainte. Bineînțeles, nimeni nu se așteaptă că Moscova se va angaja brusc într-o confruntare cu Beijingul. Dar să afle cum se va comporta Rusia în unele situații, ipotetice deocamdată, este util pentru America. Poate că Rusia va dori brusc să se sinucidă geopolitic și să adopte un fel de poziție neutră în confruntarea iminentă.

Deși, ce poate fi mai simplu: există două superputeri, una – cea care pierde – se pregătește să se confrunte cu cealaltă. Ambele sunt giganți economici și lideri tehnologici, prin urmare parteneri potențial profitabili. Dar, în ultimii ani, o superputere i-a făcut (și i-a spus) Rusiei un număr extrem de mare de ticăloșenii. Cealaltă superputere, cel puțin, nu a făcut sau a spus nimic de genul acesta. În plus, dezvoltă cooperarea cu noi acolo îi iese asta. Și ce poziție a Moscovei am putea să ne imaginăm aici?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

289
Tagurile:
Rusia, SUA, Vladimir Putin, Joe Biden
Tematic
Blinken, despre condiția în care SUA ar putea avea ”relații stabile” cu Rusia
Kremlinul le-a cerut SUA să iasă din „cercul vicios” al sancțiunilor
Cum a comentat MAE rus discuția dintre Biden și Zelenski


Загрузка...
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?

140
Maia Sandu a spus că este mai bine să angajezi oameni „cu puțină experiență, dar cinstiți” în instituțiile guvernamentale decât „profesioniști care fură”.

Se pare că președintele Moldovei a subliniat noi criterii de selecție a personalului, care, în cazul în care PAS-ul pro-prezidențial reușește să formeze un guvern în viitorul parlament, se va aplica tuturor instituțiilor de stat din Moldova fără excepție.

„Există o problemă a cadrelor, pentru că mulți oameni au plecat, iar unii care au lucrat în instituțiile de stat au fost folosiți de clanurile corupte și chiar dacă sunt profesioniști, ei nu pot să rămână în sistem. [...] Mai bine să angajăm oameni noi, poate cu mai puțină experiență, dar care pot să învețe repede, care sunt cinstiți și care își doresc să rezolve problemele cetățenilor, și nu cei care câte 20 de ani tot schimbă o instituție pe alta”, a declarat Maia Sandu la un post de televiziune.

Această afirmație pare în egală măsură frumoasă și alarmantă, ca o cutie cu un cadou legată cu o panglică strălucitoare, în care ceva pulsează persistent.

Frumoasă - pentru că și cine este împotriva conducătorilor cinstiți? Este alarmantă - pentru că oameni fără experiență sunt acum cu greu angajați chiar și în calitate de casier într-un supermarket. Ca să nu mai vorbim de o organizație atât de serioasă precum biroul unei companii care vinde produse cosmetice, de exemplu, sau tricotaje turcești.

Experiența este experiență. Și un „om bun”, în ciuda tendințelor recente, nu este încă o profesie.

În teorie, conceptul de „oameni cinstiți” arată minunat. Practic, prima întrebare care se pune este cine va conduce exact selecția, separând grâul de pleavă, oamenii cinstiți de cei necinstiți.

Există îndoieli serioase că echipa Maiei Sandu, chiar și la nivelurile superioare ale acestei ierarhii, poate servi drept un criteriu strălucitor de onestitate cristalină. Oponenții în aceste zile scutură lista PAS, scot la lumină dosare penale, evaziune fiscală, licitații bizare și afaceri negre. Anterior, cu aceeași pasiune, au scuturat lista consilierilor administrației prezidențiale și nu fără succes.

Până în prezent, președinta a ignorat stoic toate acuzațiile aduse echipei sale. Cu toate acestea, nu vom ajunge așa prea departe, mai ales dacă sistemul „prezidențial” de selecție a personalului va fi extins la întreaga putere executivă din Moldova. Întrebarea „cine va păzi paznicii” rămâne deschisă. Însăși punerea pe un cântar a onestității și a experienței îndelungate, îndrăzneț construită de președinte, pare ciudată. Este ofensator pentru toți cei care lucrează în instituții și organizații bugetare de mulți ani. Și nu degeaba a fost jignit fostul viceprim-ministru Alexandr Muravski.

„Ei bine, au primit o evaluare a muncii lor funcționarii publici care slujesc statul în mod onest și fidel? Desigur, acum vor exista explicații că președintele nu a avut în vedere toată lumea, că a fost înțeleasă greșit și așa mai departe și așa mai departe. Acum puteți explica cât doriți, dar ceea ce s-a spus și ceea ce este cel mai important este că urmează o mare purjare a aparatului de stat", a scris el pe Facebook. 

Cu toții am văzut cum a arătat o mare purjare similară a aparatului de stat în Ucraina în 2014, după lovitură de stat. Aici întrebarea este și mai importantă nu „cine a fost concediat”, ci „cine a fost numit”. Și destul de des au numit „activiști”. Adică, conform principiului ideologic, acordând puțină atenție dacă o persoană este capabilă de ceva mai mult decât să ardă anvelope. Și, desigur, devotați, loiali, prieteni, rude și prieteni de rude, cum fără asta. Consecințele acestei mari curățări de la Kiev sunt încă înlăturate și vor fi înlăturate mult timp.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova

Judecând după amploarea „descomunizării” care continuă să se dezlănțuie în statul vecin, principiile selecției personalului nu s-au schimbat prea mult acolo. Adică, doar imaginează-ți că în Moldova, principiul principal la angajarea pentru o funcție publică va fi, la modul figurat, capacitatea de a săruta cu grație steagul UE, capacitatea de a „împinge” discursurile incendiare și prezența unei măști cu inscripția „Om bun”. Nefericita noastră economie, care încă se agață de un fel de denivelare pe pantă, va fi dată peste cap. Ei bine, cardul de membru PAS va fi un permis de trecere la coadă pentru orice loc.

Cu această abordare, imaginea „aparatului de stat cinstit”, strălucind ca clădirea din sticlă a Ministerului Afacerilor Interne din Tbilisi, în implementarea sa practică se va transforma într-o prăbușire totală a ceea ce încă funcționează cumva. Pentru că, dacă încă ceva funcționează în Moldova, este datorită acelor oameni cinstiți care sunt deja în posturile lor. Și le ocupă de mulți ani.

O epurare totală cu înlocuirea funcționarilor publici cu fețe noi după noi criterii de „onestitate”, care va fi formulată pe baza ideilor echipei prezidențiale despre frumusețe, nu va duce la nimic. Probabil, înainte de a schimba oameni, merită să fie schimbate principiile administrației publice. Orice s-ar întâmpla, ca în repriza de neuitat a lui Jvanețki:

"Conservator, școală postuniversitară, fraudă, înșelătorie, instanță, Siberia. Conservator, lecții private, încă o lecție privată, proteză, aur, mobilier, instanță, Siberia. Conservator, facultate de meserii, șef de producție, caviar, crabi, valută, aur, judecată, Siberia. Poate ceva nu e în regulă la conservator?"

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

140
Tagurile:
experiență, profesionisti, Maia Sandu
Tematic
Expert: Va reuși oare Sandu să înfrunte corupția din Moldova?


Загрузка...