Прилет госсекретаря США Хиллари Клинтон

Asul din mâna Rusiei în conflictul cu Occidentul

304
(reînnoit 21:03 27.04.2021)
Degradarea continuă a relațiilor Rusiei cu Occidentul, în care acționează cu o insistență aparte Europa de Vest, ia turații.

Republica Cehă, Letonia, Lituania expulză diplomații ruși; după care Polonia a convocat o reuniune online a Grupului Visegrad „pe tema Rusiei”, la care prim-miniștrii țărilor participante au adoptat o declarație în sprijinul Republicii Cehe; România l-a declarat persona non grata pe asistentul atașatului militar al Rusiei; Italia s-a supărat că a fost expulzat diplomatului său de la Moscova, ca răspuns la acțiunile anterioare ale Romei; Marea Britanie a adăugat încă 14 persoane pe lista de sancțiuni a rușilor. Și aceasta nu este o listă completă a evenimentelor.

Члены экипажа входят в боевые машины Брэдли на военной базе США (11 ноября 2019). Сирия
© AP Photo / Darko Bandic
Apropo, Rusia nu a rămas datoare. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut o declarație extrem de incisivă, suspectând Republica Cehă de faptul că a încălcat normele acordurilor internaționale. În special, vorbim despre un acord de comerț cu arme - declarații făcute de Praga prea despre depozitele de arme din Vrbetica, unde au avut loc exploziile în 2014 sunt prea „confuze” și „emoționale, nu foarte articulate”.

Cum așa agenți speciali? Iarăși agenți speciali?

Ceea ce se întâmplă provoacă sentimente ambigui. Pe de o parte, este imposibil să nu observăm o înăsprire semnificativă a poziției autorităților ruse în comparație cu evenimentele de la mijlocul anilor 2010. La acea vreme, mulți erau iritați de retorica puternic pacifistă a Moscovei din seria „Băieți, haideți să trăim în prietenie”, în care unii au reușit chiar să discearnă disponibilitatea pentru concesii și chiar de abdicare. Deci, în circumstanțele actuale, duritatea Moscovei în declarațiile publice generează un larg sprijin public.

Pe de altă parte, în Rusia însăși, există destui cetățeni nemulțumiți care consideră că duritatea actuală a Kremlinului este insuficientă - pur și simplu pentru că Occidentul demonstrează un astfel de nivel de absurditate și rusofobie încât pare inutil și inoportun să continui orice, chiar și dialogul cel mai aprins. În situația actuală, li se pare cel mai corect să abandoneze complet orice interacțiune și dialog cu Occidentul, până la ruperea relațiilor diplomatice - până când acea parte va redeveni rațională și adecvată.

Această poziție este de înțeles. Ce și de ce să vorbim cu state care multiplică povești despre aceeași doi "agenți speciali Petrov și Boshirov", care îi otrăvesc pe Skripali în Anglia și aruncă în aer depozitele de arme din Republica Cehă, precum și despre uimitorul agent de război chimic Novichok, care este folosit masiv de Kremlin, dar incapabil să omoare pe cineva?

Deci, la nivelul emoțiilor, astfel de considerații sunt de înțelese, dar la o examinare rațională ele nu mai sunt corecte.

În discuțiile pe internet, există un fenomen numit „Legea lui Godwin”. Potrivit acestuia, oricine a fost primul care a comparat adversarii cu naziștii sau Hitler a pierdut - pur și simplu pentru că apelarea la acest argument înseamnă că disputatul nu avea alte argumente.

Ceva similar se poate spune și despre politică: întreruperea relațiilor diplomatice este ultimul instrument din setul de politică externă (atunci rămân cele mai radicale opțiuni, cum ar fi armata). Și deseori trădează slăbiciunea țării care a recurs la el, mai degrabă decât puterea ei.

Și dacă este să privim situația tocmai din punctul de vedere al acestui set de instrumente de politică externă, care se află la dispoziția tuturor părților implicate, atunci ceea ce se întâmplă apare într-o lumină foarte curioasă și clarificatoare.

Rusia joacă pe termen lung

Concluzia este că Occidentul și-a epuizat pur și simplu posibilitățile de a pune presiune pe Rusia - și acum este obligat să recurgă la pași care par, cel puțin, ciudați, iar cel mult cel mult - delir greu. Nu, desigur, în teorie există încă o mulțime de acțiuni și decizii care ar putea fi folosite împotriva Moscovei, dar este evident că, atunci când sunt aplicate realității, acestea sunt inacceptabile pentru partenerii occidentali.

Navă de desanat
© Sputnik / Russian Defense Ministry Press Service
Poate cel mai izbitor exemplu în acest sens este situația cunoscutului sistem de plăți internaționale SWIFT. De mulți ani, anumite forțe cer ca Rusia să fie deconectată de la ea. În acest timp, Federația Rusă și-a construit propriul sistem de comunicații financiare, în urma căruia, chiar dacă are loc o astfel de deconectare, nu va avea consecințe fatale. Cu toate acestea, în ciuda tuturor crizelor și acuzațiilor aduse Moscovei, care este acuzată de cele mai fantasmagorice crime, Occidentul nu deconectează Rusia de la SWIFT. Cel mai probabil, i-ar părea foarte rău pentru banii pe care îi va pierde în acest caz.

Se poate ghici doar de ce s-au ghidat Statele Unite și Europa atunci, în 2014, când a apărut o criză în relațiile cu Federația Rusă, au intrat imediat cu cele mai grei ași pe care îi aveau în mână. Era vorba atât de isteria din mass-media și rusofobiei politice, cât și pașilor antirusești specifici, cum ar fi sancțiunile sectoriale, care au fost într-adevăr dureroase la momentul introducerii pentru anumite sectoare ale economiei ruse, dar acum situația s-a schimbat oarecum.

© Sputnik / Алексей Витвицкий
În mare, acest lucru explică actuala politică occidentală ciudată, aparent absurdă, care combină retorica agresivă, acuzațiile ridicole și restricțiile care nu sunt împovărătoare pentru Moscova. Occidentul și-a epuizat, pur și simplu, măsurile acceptabile de influență asupra Rusiei și este obligat să alerge de-a lungul vechii piste pentru fiecare an, de fiecare dată arătând mai ridicol și, pur și simplu, mai prost.

În același timp, în arsenalul Rusiei rămâne un stoc mult mai mare de instrumente. Nu în ultimul rând, acest lucru este legat de faptul că conducerea statului rus nu se grăbește să arunce pe masă politicii mondiale așii de care dispune, ci preferă să joace o partidă politică cu bătaie lungă.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

304
Tagurile:
Occident, Moscova
Putin și Merkel, la Forumul Păcii

Un jurnalist german i-a comparat pe Putin și Merkel

28
(reînnoit 07:38 22.06.2021)
Jurnalistul german Hubert Seipel a enumerat calitățile comune pe care le au Vladimir Putin și Angela Merkel.

BUCUREȘTI, 22 iun - Sputnik, Ion Pelin. Jurnalistul, scriitorul și documentaristul german Hubert Seipel a enumerat pentru RIA Novosti ce calități comune au președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel.

În noua sa carte „Puterea lui Putin: de ce Europa are nevoie de Rusia” (Putins Macht: Warum Europa Russland braucht, publicată în 2021 de Hoffmann & Campe, Hamburg), Seipel analizează politica externă a Rusiei din ultimii ani, implicațiile negocierilor complexe dintre Occident și Moscova, care sunt necesare pentru ambele părți, precum și sistemul global de relații internaționale, care se află în prezent în regim de criză.

"Întotdeauna este vorba despre interese naționale, desigur, dar și despre propriul lor caracter. Și amândoi (Putin și Merkel) au cu siguranță o dependență comună de forță și tactici. La fel ca Putin, Merkel este îngrijorată că o altă persoană ar putea să se uite la ea în cărți ... și poate descoperi că nu există deloc un plan general. Politica este determinată de istorie, experiență colectivă și interese specifice", constată Seipel.

Potrivit acestuia, ambii lideri sunt uniți și de atitudinea lor atentă față de sondajele de opinie. De asemenea, Putin și Merkel „vorbesc unul în limba celuilalt”: președintele rus - în limba germană și cancelarul Republicii Federale Germania - în limba rusă. Toate acestea însă „nu au ușurat foarte mult situația” în relațiile dintre ei, spune Seipel.

„Libertatea este pentru ea (Merkel) America”, a scris fostul șef al departamentului internațional la (unul dintre principalele ziare germane) Süddeutsche Zeitung, în biografia „Angela Merkel, cancelarul și lumea ei”. Cartea citează dogma cancelarului: „Ceea ce ne unește și ne unește pe europeni este setul nostru comun de valori.

”O consecință logică: Germania nu ar trebui să urmeze niciodată o politică care să contravină intereselor Statelor Unite ... (Dar) pentru Vladimir Putin este puțin probabil ca lumea Angelei Merkel să-i fie apropiată, chiar dacă a trăit în RDG timp de cinci ani în timpul Uniuniii Sovietice", a mai adăugat jurnalistul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
Rusia, Germania, Putin, merkel


Загрузка...
Dolar

Record istoric: Inflația din SUA pune în pericol economia globală