Typhoon-urile britanice din România vor ajuta distrugătoarele SUA tulbure Marea Neagră

250
Cum reacționează Rusia la exercițiile militare comune al NATO în Marea Neagră și la sosirea a două distrugătoare SUA.

Distrugătoarele Forțelor Navale ale SUA, Roosevelt și Donald Cook, cu o grupă de susținere aeriană în componența a șase avioane britanice de luptă, se grăbesc să intre în serviciu, sub pretextul “activizării militare ruse la frontierele Ucrainei”. Rusia pregătește măsuri de răspuns.

Distrugătoarele americane de tipul Arleigh Burke (Roosevelt și Donald Cook) cu rachete de croazieră Tomahawk vor îndeplini misiuni în bazinul Mării Negre între 14-15 aprilie, până pe 4-5 mai. Pentru a susține această misiune, Marea Britanie a expedia în baza aeriană “Mihail Kogâlniceanu” șase avioane multirol Eurofighter Typhoon, capabile să poarte rachetele cu o precizie înaltă Storm Shadow cu rază lungă de acțiune (pentru distrugerea punctelor de comandă protejate). Obiectivul comun al Washingtonului și Londrei este descurajarea “agresiunii rusești” împotriva Ucrainei. Totodată, se planifică expedierea în Ucraina a 100 de infanteriști britanici. Potrivit datelor Forțelor Armate ale Ucrainei, exercițiile ucraineano-britanice „Cossack mace 2021” se vor desfășura cu participarea a peste 1000 de militari din cinci state NATO. Manevrele sunt dedicate respingerii pe teritoriul ucrainean a ofensive de proporții ale armatei “statului agresor”.

Pe 13 aprilie, în Congresul SUA s-a anunțat expedierea în Germania a unui contingent suplimentar de 500 militari americani, iar ulterior în Europa vor fi transferate bombardiere multirol F-35. Toate acestea de dragul “descurajării” Rusiei.

Deocamdată nu se cunoaște ce nave vor acționa în Marea Neagră în faza activă a exercițiilor de proporții ale armatei SUA Defender Europe 21, cu toate acestea patru operațiuni de desant aerian, cu participarea a 7000 de militari, vor avea loc la mijlocul lunii mai pe teritoriul Bulgariei și României. Susținerea de către flota navală a SUA este una predictibilă.

Sub drapelul Defender Europe 21, în mai se vor reuni 30 de mii de militari din 26 de state. Rusia va fi nevoită să reacționeze adecvat la niște fapte evidente și amenințări reale.

“Tirul” rusesc

Toate navele SUA și NATO, intrate în Marea Neagră, vor fi supravegheate în regim permanent de forțele și mijloacele Flotei Rusești de la Marea Neagră, asta este deja o axiomă. Rusia este pregătită de sosirea a două distrugătoare cu rachetă și a comasării semnificative ale avioanelor britanice de luptă în România.

Deasupra bazinului Mării Negre au demarat exercițiile militare comune ale două “armade aeriene” – aviația Districtului Militar Sud și Aviația Navală a Rusiei. Bombardierele de front Su-24M și Su-34, avionul de vânătoare multirol Su-27SM și Su-30SM exersează lansări de rachetă și bombe asupra unor ținte de pe mare la altitudini mici, acoperirea și însoțirea navelor rusești, care își îndeplinesc misiunile conform destinației. Cu fiecare sarcină se schimbă fundalul tactic, componența grupării eterogene a unui potențial inamic. Orice manevre serioase reprezintă o multilateritate fantastică, o tensiune non-stop a zeci de mii de specialiști aflați la pozițiile de luptă, devine evidentă supremație tehnologică și de luptă sau invers. Indiferent de perioada anului, exercițiile militare se deosebesc de un război real doar prin faptul că nu mor oameni.

În aprilie, pentru a spori rezistența de luptă, aviația operativ-tactică a unității districtuale a forțelor aeriene și apărării antiaeriene au fost redislocate pe aerodromurile operative, adică a fost deconcentrată. Evenimentele de verificare cuprind toate trupele din Districtul Militar Sud și sunt îndreptate spre sporirea nivelului de pregătire operativă și de luptă, luând în considerate de situația complicată în zona vizată.

Pe lângă aviație, nave și submarine ale flotei ruse, bazinul Mării Negre se află sub supravegherea rachetele de coastă “Bal” și “Bastion”, cerul deasupra mării este scanat de sistemele antiaeriene S-400 „Triumf”. Experții occidentali menționează supremația militară totală a Rusiei în regiune și concluzionează: Marea Neagră este un “tir” rusesc, iar navele forțelor navale ale SUA sunt niște ținte ușoare.

Parteneri vagi

Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Reabkov, a declarat pe 13 aprilie că SUA sunt un adversar al Rusiei, din momentul în care Washingtonul întreprinde orice pentru a submina pozițiile Moscovei în lume – SUA și NATO incită conștient Kievul spre o confruntare cu Rusia. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Petrușev, a anunțat pe 14 aprilie că amenințarea teroristă pe teritoriul Crimeei se păstrează din cauza “activității distructive a SUA și a blocului NATO, controlat de ei”. Firește, o astfel de “descurajare” nu convine Moscovei. Și atât timp cât “partenerii” nu au revenit într-o realitate obiectivă, Rusia își va apăra dur și consecvent interesele sale naționale.

În calitate de un “partener cu oportunități extinse” al alianței, Ucraina a planificat pentru 2021 opt exerciții militare comune în vecinătatea Crimeii, cu participarea a 11 mii de militari străini.

Rusia reacționează. Acțiunile Forțelor Armate ale Rusiei în ultimele două săptămâni – viteza, inaccesibilă pentru alianță, de transferare la frontierele de Vest a două armate și trei divizii de desant aerian, reprezintă un semnal, în primul rând, pentru Washington și Bruxelles. Americanii au numărat (de la distanță, cu ajutorul dronelor) un personal de 87 de mii de oameni, 18 sisteme operativ-tactice “Iskander-M”, 1100 tancuri (T-72B/B2/B3, T-80BV/BVM, T-90A), 2600 de blindate (BTR-82A, BMP-3, “Tigr”), 1170 unități de artilerie (“Msta-B”, “Akația”, “Pion”), 400 de unități a sistemelor de lansare multiplă a rachetelor – “Grad”, “Smerci”, “Solnțepiok”.

Deocamdată, de partea Rusiei este chiar Convenția de la Montreux, care limitează semnificativ tonajul însumat (cel mult 45 mii tone) și perioada aflării în Marea Neagră (cel mult trei săptămâni) a navelor militare ale statelor din afara regiunii.

A se observa că distrugătoarele Roosevelt și Donald Cook au un tonaj însumat de până la 20 mii tone.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

250
Tagurile:
românia, război, SUA
Dolar

Record istoric: Inflația din SUA pune în pericol economia globală

92
Statele Unite se confruntă cu o creștere fără de precedent a inflației. Cu toate acestea, Rezerva Federală nu întreprinde nicio măsură. Experții consideră că această pasivitate ar putea provoca o criză de proporții în 2023.

MOSCOVA, 21 iun – RIA Novosti. O astfel de inflație nu a existat în SUA de pe timpul crizei financiare globale din 2008. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare refuză să înăsprească politica monetară. Deutsche Bank a avertizat deja: inacțiunea va avea consecințe proaste. Această bombă cu un efect întârziat amenință întreaga economie a lumii.

Accelerarea inflației

În luna mai inflația în SUA a crescut până la cinci procente în termeni anuali. Indicele de bază al prețurilor de consum, cu excepția mărfurilor volatile, cum ar fi resursele energetice și produsele alimentare, a crescut cu 3,8 la sută comparativ cu anul trecut – un nivel maxim din iunie 1992. S-a scumpit totul – automobilele, tehnica, mobila, biletele la cursele aeriene, îmbrăcămintea, produsele alimentare.

Economiștii Băncii Mondiale susțin că majoritatea statelor care aplică țintirea directă a inflației (inclusiv Rusia) nu au motive de îngrijorare: indicatorul va putea reveni, inclusiv în intervalul țintă.

Cu toate acestea, în SUA situația este diferită. Sistemul Rezervei Federale nu întreprinde nimic. În luna martie, șeful Rezervei, Jerome Powell, a declarat că nu vede nicio problemă în creșterea temporară a țintei de două la sută.

Cauzele creșterii accelerate a prețurilor de consum sunt evidente. De la începutul pandemiei, autoritățile americane au cheltuit pentru măsurile anticriză de la șase la nouă trilioane de dolari, tiparul de bani lucrând la turații maxime. Odată cu venirea lui Joe Biden, economia țării a mai obținut aproximativ două trilioane. E vorba de un pachet gigantic de măsuri stimulatorii, preponderent în sfera socială.

Datorii imense și un dolar slab

Cantitatea mare de bani a sporit datoria de stat cu un sfert. Acum această cifră depășește 28 de trilioane de dolari (aproximativ 130 la sută din PIB).

Economiștii au avertizat că noile injecții în economie ar putea avea efecte negative. Va crește povara bugetară, vor crește prețurile din cauza surplusului de bancnote nesusținute de o creștere corespunzătoare a producției.

Riscul inflaționist este, de asemenea, agravat de cererea amânată a consumatorilor pe fondul unui nivel ridicat de economii în exces. În pandemie, consumatorii americani au acumulat 1,6 trilioane de dolari, pe care încep să le cheltuie.

Un flux puternic și proaspăt de bancnote a lovit moneda americană. Dolarul se depreciază, devenind tot mai puțin atrăgător pentru investitori. În anul 2020, în raport cu euro, valoarea acestuia a scăzut de la 0,8934 la 0,8149, aproximativ cu nouă la sută. În anul 2021 ar putea să coboare cu alte 5-7 la sută.

Un alt factor este presiunea bugetară fără precedent. În anul financiar 2020 deficitul acestuia a ajuns la 16,2 la sută (3,1 trilioane de dolari), e un nivel maxim din 1945, când guvernul a alocat mijloace colosale pentru operațiuni militare de amploare.

Bula umflată

Cu toate acestea, Rezerva Federală nu intenționează să majoreze ratele de bază sau să reducă programul de achiziționare a activelor, atât timp cât nu va observa un “progres semnificativ” în atingerea obiectivelor economice, în special în restabilirea pieței muncii.

Această încredere excesivă în propriile forțe și lipsa de acțiuni ridică multe semne de întrebare.

“E nevoie de un plan clar de luptă. Persoanele care determină politica bugetar-fiscală trebuie să înțeleagă cine va fi afectat de deciziile lor. Peste 87 la sută din americani devin tot mai îngrijorați de creșterea prețurilor. Domnul Powell trebuie să recunoască saltul brusc al inflației și să înceteze să ignore această problemă, de parcă ar fi o turbulență temporară”, a declarat senatorul Rick Scott.

Economiștii atrag agenția asupra faptului că Rezerva Federală neagă în totalitate și o altă tendință îngrijorătoare – formarea unei bule globale pe piața de valori. Susținând rate de bază extrem de mici și continuând să majoreze balanța cu 120 de miliarde de dolari pe lună, în timp ce valoarea acțiunilor a ajuns la niveluri istorice maxime, Rezerva Federală riscă să supraîncălzească piața.

“Autoritatea de reglementare doar sporește șansele unei căderi dure a economiei și, în cele din urmă, va fi nevoită să înăsprească politica monetar-creditară, pentru a atinge nivelul țintă al inflației”, menționează Desmond Lachman, analistul Institutului American de Întreprinderi.

Vor suferi cei slabi

Toate acestea îi vor afecta nu doar pe americani, ci întreaga lume, avertizează analiștii Deutsche Bank.

“Ignorarea inflației în SUA menține economia globală pe o bombă cu un efect întârziat. Urmările vor fi catastrofale, în special pentru păturile cele mai vulnerabile ale societății”, explică economistul principal al băncii, David Folkerts-Landau.

Experții din Germania presupun că inflația se va păstra și în următorii ani, provocând o posibilă criză în 2023. Potrivit lor, vor avea de suferit în primul rând țările în curs de dezvoltare. Devalorizarea banilor în cele mai avansate economii sporește așteptările investitorilor în ceea ce privește majorarea ratelor de bază. Acest lucru contribuie la profitabilitatea obligațiunilor de stat, ceea ce duce la o scumpire tot mai mare a împrumuturilor.

În acest fel, constată economiștii, începutul unei refaceri economice pentru piețele în curs de dezvoltare se va transforma dintr-un factor pozitiv într-o amenințare: așa în Africa de Sud și Brazilia costul împrumuturilor a ajuns la un nivel periculos. Acolo finanțele de stat sunt și așa destul de instabile.

“Aceste țări ar trebui să se preocupe mai mult de inflația din SUA decât de propria inflație, susțin specialiștii S&P Global Ratings.

În timpul pandemiei, statele bogate s-au împrumutat la rate foarte mici, spre deosebire de cele în curs de dezvoltare.

Așa Egiptul urmează în acest an să-și refinanțeze datoria, echivalentă cu 38 la sută din PIB, și costul de deservire a creditului cu 12,1 la sută. Pentru Ghana rata e și mai mare – 15 la sută. Cu probleme similare se confruntă Brazilia, unde Banca Centrală a majorat de două ori din ianuarie ratele de bază, pentru a ușura presiunea prețurilor.

Potrivit lui William Jackson din Capital Economics, Brazilia reprezintă cel mai vădit exemplu cum inflația și creșterea profitabilității amenință stabilitatea economică. “Acest lucru a dus la o reducere a finanțelor de stat și la o creștere a ratelor de bază de către Banca Centrală, care alimentează cheltuielile pentru deservirea datoriei”, subliniază analistul.

Situația este salvată de faptul că Brazilia, Africa de Sud și India mizează mai mult pe creditori interni, decât străini. Acest lucru reduce din vulnerabilități în cazul influxului de capital.

În acest sens, Rusia este mai mult decât stabilă: cota nerezidenților în obligațiunile de stat este foarte mica. Potrivit Băncii Centrale a Rusiei, în mai acest indicator era de zece la sută (în aprilie – 19,7). Din deținătorii obligațiunilor de stat peste 80 la sută sunt investitorii autohtoni, cum ar fi băncile și fondurile de pensii. Nerezidenții sunt subsidiarele de peste hotare ale marilor bănci rusești. Acest lucru protejează atât de riscurile sancțiunilor, cât și cele inflaționiste.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
economia globală, SUA, inflație, record
Tematic
Euro și dolarul crește impresionant: Ce curs anunță BNM


Загрузка...
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite