Angela Merkel și Emmanuel Macron

Dați-ne voie conducem: Liderii UE doresc facă parte din guvernul mondial

131
(reînnoit 19:59 07.04.2021)
Declarația comună, a prim-ministrului Marii Britanii, Boris Johnson, cancelarului Angela Merkel, a "președintelui din partea Rothschild" Emmanuel Macron, directorului general al OMS și a alți conducători ai diferitor țări, în mare, europene, merită o atenție specială.

Victoria Nikiforova

Constatând faptul că guvernele naționale nu s-au descurcat cu consecințele pandemiei, ei au cerut de la omenire să se supună, cât mai curând, unui guvern mondial. În cadrul căruia, după cum se poate vedea, își rezervă deja astăzi locurile.

În mod formal, vă reamintim că este vorba doar despre "acordul mondial de combatere a pandemiei", dar remarcile care însoțesc scrisoarea colectivă arată că ambițiile autorilor sunt cu mult mai mari. Astfel, pandemia de coronavirus în sine este numită de ei drept "cea mai mare provocare pentru comunitatea mondială din anii 1940", acordul propus este în mod direct comparat cu "acordul din 1945" (adică cu acordul încheiat în cadrul Conferinței de la Ialta).

... Pur uman, această inițiativă este de înțeles. Johnson, Merkel și, poate, Macron sunt "rațe șchioape" clasice. Doamna cancelar pleacă în inexistență politică deja în decembrie. Perspectivele lui Macron în următoarele alegeri prezidențiale arată prost. Majoritatea britanicilor nu vor să-l vadă pe Johnson la postul de prim-ministru. Dar aceștia vor să mai conducă încă.

Nu este clar altceva – ce pot propune lumii toți acești lideri nerealizați? Experiența lor de conducere? Dar la nivelul țărilor lor, ei s-au descurcat extrem de rău. O serie de lockdown-uri fără sens a constrâns o mulțime de întreprinderi medii și mici să dea faliment și a ucis practic sectorul turistic. Conform expresiei nemuritoare a lui Obama, economia europeană este "ruptă în bucăți".

Povestea cu vaccinarea s-a transformat într-o serie de scandaluri nesfârșite. Populația nevrozată până la limită iese în mod regulat pe străzi, organizează pogromuri și se bate cu forțele de ordine. Guvernele, drept răspuns, înăspresc și mai mult restricțiile, impun amenzi draconice, promovează o segregare deschisă sub forma pașapoartelor covid și, riscând viața populației, continuă să refuze cu încăpățânare vaccinul rusesc.

În același timp, țările care erau numite în mod disprețuitor "în curs de dezvoltare" depășesc cu succes coronavirusul, cumpără vaccinul rusesc și, folosindu-se de declinul partenerilor europeni, își activează propria economie.

Anul 2020 a devenit pentru liderii Europei un epic fail continuu. Dar, în loc să-și ceară scuze și să se pensioneze, ei au decis brusc să se auto-numească în guvernul global. Nu, teoreticienii conspirației ne-au avertizat, desigur. Ei doar nu ne-au spus cât de nebunesc va arăta acest lucru.

Pretendenții la conducerea globală raportează cu mândrie – țările subordonate lor au suferit o prăbușire, nemaivăzută din timpurile celui de-al Doilea Război Mondial. Subtilitatea constă în faptul că această prăbușire a fost organizată personal de ei – niciun coronavirus nu s-ar fi descurcat de unul singur. Ca urmare, populația a rămas fără locuri de muncă, fără perspective și cu o singură speranță – măcar ceva plăți sociale de la stat.

De fapt, pe parcursul anului 2020, acești lideri minunați au dezlănțuit ostilități naturale împotriva popoarelor lor. Milioane de oameni au ajuns la limita sărăciei. Dar în timp ce unii mor, alții câștigă sume enorme de bani și își extind sfera influenței lor. Liderii europeni au decis că situația le oferă carte blanche la o "nouă Ialtă".  

Într-un fel, noi am desfășurat un astfel de război fals, iar acum, la sfârșit, vom reîmpărți lumea în favoarea noastră. ONU, după cum am decis, nu mai servește la nimic. Guvernele țărilor care au combătut cu succes coronavirusul deja sunt defăimate de presa anglo-saxonă ca fiind extrem de represive. Este evident că acest lucru oferă o șansă unică politicienilor ratați europeni.

Caracteristica principală a noului guvern propus – nimeni nu va alege pe nimeni acolo. Mass-media britanică și americană ne-au explicat deja cum se va face acest lucru. Revista The Week propune, de exemplu, să existe o singură persoană în frunte și să fie chemat "împărat".

Poate că în loc de împărat vor organiza un întreg "birou politic" în cea mai bună versiune a sa. Cu toate acestea, experiența existenței birocrației de la Bruxelles sugerează că, în orice caz, nimeni nu va cere opinia noastră. Pur și simplu, se vor aduna oamenii respectați și vor numi pe cine unde trebuie. Și vor ocupa aceste persoane posturile lor până la adânci bătrâneți. Democrație? Alegeri? Nu, nu am auzit.

Potențialii membri ai guvernului global au preferat să nu vorbească despre programul lor de acțiune. Ei doar au anunțat că vor fi acum pandemii una după alta, așa că regimul de vaccinare și pașapoartele covid vor fi cu noi pentru totdeauna.

Din agenda "Marelui Reset" – acesta este promovat de aceiași oameni respectați, care s-au pornit să ne organizeze guvernul mondial – este clar că războiul Europei împotriva propriei populații nu s-a sfârșit încă. În planurile conducerii – oprirea definitivă a producției industriale. Acest lucru va aduce popoarelor europene șomaj în masă și sărăcie. În calitate de hrană spirituală, vor rămâne transgender-ii și LGBT-ul. Bisericile creștine vor fi închise definitiv – ca un teren fertil pentru viruși și pentru infecțiile ideologice.

Absolut neclară a rămas întrebarea despre cum, de fapt, se planifică organizarea tranziției a aproape opt miliarde de oameni sub conducerea unui guvern mondial. Cum va arăta aparatul de coerciție, cine va sprijini gauleiter-ii, cine va omorî partizanii prin păduri, cine va tortura rebelii în închisorile speciale? Ex-trupele ONU de menținere a păcii, împreună cu angajații NATO? Armata combinată a Germaniei și a Franței, despre crearea căreia Macron și Merkel au vorbit atât de mult? Nu se știe.

Citirea listei semnatarilor acestei declarații tragico-comice oferă o plăcere deosebită. Pentru început – cine lipsește de acolo. De acolo lipsește SUA, China, Rusia, India, Brazilia, Mexic, Canada, Japonia. Vorbind sincer, de acolo lipsesc aproximativ 170 de țări-membre ale ONU.

În schimb, documentul este semnat de directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Aici nu este nimic surprinzător, organizația sa a fost "ascuțită" inițial în acest sens. Creatorul OMS, Brock Chisholm, a fost un adept deschis, fanatic al ideii unui guvern mondial. Nu au trecut nici o sută de ani că ideii lui i-a apărut o șansă.

Printre viitorii membrii ai guvernului mondial, există așa titani geopolitici ca Fiji, Albania, precum și Trinidad și Tobago. Mai aproape de sfârșitul listei – brusc – găsim Ucraina. Ea este prezentă acolo, după semnătura "Vladimir Zelenskii".

Involuntar apare așa un gând – anume pentru ucraineni au creat această fantasmagorie cu guvernul global. Doar, pentru Europa sărăcită, chiar și așa un teritoriu modest arată ca o colonie destul de bună. Acolo există cernoziomuri, mere, slănină, forță de muncă ieftină și supusă. Este o altă întrebare cum să păstreze acest teritoriu în subordonanță.

Acum șapte ani, ucrainenii nevinovați au fost ademeniți cu zăhărelul de tipul "membru al UE". De dragul acestei himere (vă amintiți, "vreau chiloți din dantelă și UE?") populația apropiată de noi și-a ruinat țara și a ajuns la un nivel de viață complet african.

Treptat, ucrainenii au început să aibă îndoieli cu privire la atingerea scopului. Fata cu chiloți a început să caute un loc de muncă în Rusia. Iar odată cu promovarea în Occident a proiectului "Nord Stream – 2", îndoielile s-au consolidat.

Și apoi, brusc, ucrainenii sunt chemați să facă parte din guvernul mondial. Rușii nu sunt chemați, dar ucrainenii sunt chemați. Iată acesta este un nou zăhărel – nou, mare! În cursa spre acesta pot petrece încă zece ani. Iar apoi, oamenii care se respectă din Europa, vor inventa altceva pentru ei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Testarea noii tehnici în condițiile Arcticii

"Așteptăm tehnica până în august": Americanii se pregătesc debarce în Arctica

97
(reînnoit 21:15 14.04.2021)
În perioada Războiului Rece, Statele Unite, spre deosebire de URSS, nu au acordat suficientă atenție acestei regiuni, de aceea Pentagonul dispune astăzi de un singur spărgător de gheață funcționabil – Polar Star.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Statele Unite încearcă să reducă rămânerea în urmă față de Rusia în Arctica. Recent, Forțele terestre au încheiat un contract cu concernul Oshkosh Defense în cooperare cu compania singaporeză ST Engineering și BAE Systems privind dezvoltarea echipamentului militar pentru Arctica. A ieșit la ineală că americanii pur și simplu nu au mașini moderne de acest tip, iar cele pe care le au sunt deja demult depășite. Comandamentul contează să testeze noutățile tehnice deja în luna august. Ceea ce se cunoaște despre acestea din urmă – aflați din materialul li Andrei Koț pentru RIA Novosti.

Construite până în iunie

Arctica reprezintă o provocare serioasă pentru orice armată. Temperaturi ultra-joase, creste de presiune, banchize în derivă, lipsa infrastructurii, logistică dificilă, noapte polară îndelungată – toate acestea complică foarte mult desfășurarea unor grupări militare mari.

De ce SUA s-au speriat de expediția arctică a Rusiei “Umka-2021”
© Sputnik / Ruptly / Ministry of Defence of the Russian Federation

În perioada Războiului Rece, Statele Unite, spre deosebire de URSS, nu au acordat suficientă atenție acestei regiuni, de aceea Pentagonul dispune astăzi de un singur spărgător de gheață funcționabil – Polar Star. Rusia are mai bine de 40 de nave de acest tip. În afară de aceasta, americanii nu au de fapt baze militare acolo.

De asemenea, Forțele terestre nu au suficientă tehnică, care ar fi în măsură să transporte încărcături și militari în condițiile polare extrem de grele. Singurele cap tractoare-ATV adecvate pentru acest lucru sunt suedezele Bandvagn 206 cu două șenile, care au fost adoptate cu denumirea Small Unit Support Vehicle (SUSV). Însă primele mașini de acest tip au fost scoase de pe linie acum 40 de ani și de mult timp nu mai corespund cerințelor actuale.

Armata a decis să actualizeze parcul de tehnică arctică și a anunțat un concurs în cadrul programului Coldweather, All-Terrain Vehicle (CATV). Pentagonul este gata să cheltuiască pentru dezvoltarea, construirea și testarea cap tractorului de perspectivă 6,6 milioane în anul fiscal 2021 și 9,25 de milioane – pentru achiziționarea a 110 unități CATV.

Parcul va fi apoi extins până la 163 de vehicule de teren. Prototipurile ar trebui să fie gata până pe 14 iunie. Din august până la sfârșitul lunii decembrie – testări la poligonul din Alaska. Câștigătorul va fi determinat în anul fiscal 2022.

Patru versiuni

Se așteaptă că vor fi prezentate patru versiuni de CATV-uri. Vehiculul de uz general trebuie să fie în stare să transporte la bord cel puțin nouă soldați, fără șofer, precum și să dispună de echipamente și provizii pentru trei zile de funcționare autonomă.

Арктические комплексы ПВО Тор-М2ДТ на базе вездехода ДТ-30 на торжественной церемонии передачи в общевойсковое соединение Северного флота на территории 726 учебного центра войсковой ПВО в городе Ейске.
© Sputnik / Виталий Тимкив
Complexele arctice de apărare antiaeriană ”Тор-М2ДТ"

Versiunea sanitară cu echipament medical este proiectată pentru doi medici, doi pacienți în poziție orizontală și patru pacienți răniți ușor. Mașina de comandă va fi echipat cu cele mai moderne mijloace de comunicare și gestionare a trupelor. În cele din urmă vehiculul de teren cargo este destinat transportării echipamentelor militare de dimensiuni mari pe distanțe lungi.

"Aceste mașini vor putea rezolva o gamă largă de sarcini la temperaturi extrem de scăzute, pe terenuri unde altă tehnică nu pot trece", le-a spus jurnaliștilor ofițerul armatei Statelor Unite, Tim Goddette, responsabil pentru programul CATV. "Ele trebuie să se deplaseze cu ușurință pe gheață, să depășească obstacolele de apă, să urce cu ușurință dealuri, să fie ușor de întreținut și să cheltuiască combustibil în mod economic ".

Participanții la concurs se bazează pe dezvoltările anterioare. Oshkosh și ST Engineering au luat drept bază cap tractorul Bronco 3. Această mașină se află în serviciul armatei britanice mai bine de 20 de ani și a participat la acțiunile de luptă din Afghanistan.

Bronco 3 dispune de un blindaj anti-glonț, o turelă cu mitralieră, fundul în formă de V, care reduce daunele în cazul exploziei unei mine. Vehiculul depășește obstacolele de apă la o viteză de cinci kilometri pe oră.

BAE Systems vor propune o noutate pe baza cap tractorului Beowulf, care este în multe privințe similar cu Bronco 3 și SUSV, dar are o capacitate de încărcare mai mare.

Să ajungă din urmă Rusia

În "Strategia Arctică" publicată acum o lună, americanii și-au declarat în mod deschis dorința de a ”înghesui” în regiune Moscova și Beijingul. Pentagonului îi provoacă o neliniște deosebită Rusia, care dispune de cea mai mare flotă de spărgători de gheață din lume, de o rețea de baze militare la latitudinile nordice și de un arsenal bogat de tehnică capabilă să funcționeze în condiții de frig extrem fără perfecționări ulterioare.

În cadrul paradelor organizate de Ziua Victoriei, participă în mod constant modificațiile arctice ale sistemelor autohtone de apărare antiaeriană: complexul cu rază mică de acțiune "Tor-M2DT", complexul "Panțir-SA", precum și versiunile speciale ale mașinilor auxiliare.

Aproape toată tehnica terestră pentru regiunea arctică este montată pe baza vehiculelor de teren cu două legături de șenile DT-30 "Vityaz", care nu se tem nici de cele mai aspre geruri (până la minus 55). Unele modificații pot traversa obstacolele de apă, fapt care, în condițiile aproape constante de formare a crestelor de presiune, crește semnificativ mobilitatea. Noile complexe "Panțir" și "Tor" protejează regiunile unde sunt bazate sistemele cu rază lungă de acțiune S-400, desfășurate în Arctica începând cu anul 2015.

Dispune de un arsenal unic și prima trupă arctică completă a Forțelor terestre – brigada 80-a de infanterie motorizată, dislocată în satul Alakurtti din regiunea Murmansk. Infanteria rezistentă la geruri învață cum să stăpânească în special vehiculele de accesibilitate ridicată în zonele mlăștinoase și înzăpezite TREKOL, care se deplasează pe roți cu anvelope enorme cu presiune ultra-scăzută. Astfel de mașini traversează inclusiv terenurile accidentate, fără a reduce din viteză.

Вездеход Bandvagn 206
© Public Domain / Harald Hansen
Vehiculul de teren Bandvagn 206

În plus, luptătorii brigăzii 80 dispun de camioane cu tracțiune integrală "Ural" și KAMAZ, adaptate la temperaturi extrem de scăzute, snowmobilurile TTM-1901 "Berkut" cu cabină încălzită, pernoptere. De asemenea, de sănii trase de câini și reni.

În anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, săniile au jucat un rol important în apărarea regiunii polare. Cu câini și reni erau aduse munițiile și personalul militar la locul de dislocare. Animalele pot să treacă pe acolo unde tehnica s-ar bloca. În afară de aceasta, pentru brigada arctică sunt dezvoltate modificări speciale ale tancurilor, mașinilor de luptă ale infanteriei și elicopterelor – de exemplu, Mi-8AMTSh-VA cu sistem de încălzire a agregatelor instalației de propulsie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
tehnică, Antarctica, SUA
Tematic
Federația Rusă: Statele Unite vor să transforme Arctica într-un „teatru de război”
Expert militar rus, despre importanța ”cupolei” de apărare peste Arctica


Загрузка...

"Pedepsirea Moscovei": Ce se va întâmpla după deconectarea Rusiei de la SWIFT

348
(reînnoit 20:09 13.04.2021)
Federația Rusă este amenințată din 2014 cu deconectarea de la SWIFT, iar pretextele invocate au fost mai multe de-a lungul anilor.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Nu numai SUA, ci și Europa amenință cu deconectarea Rusiei de la SWIFT – sistemul global de operațiuni interbancare. De data aceasta, Parlamentul European a îndemnat la măsuri dure coordonate. Ce riscuri prezintă acest lucru și este pregătit oare sistemul financiar al țării pentru un astfel de scenariu – detalii în materialul Nataliei Dembinskaya.

S-au apucat iarăși de vechile obiceiuri

Peste 11 mii de organizații din două sute de țări sunt conectate la sistemul interbancar internațional de transfer de informații și de achitare a plăților SWIFT. Rusia se află în top 3 cei mai mari utilizatori SWIFT, iar cu deconectarea de la acesta este amenințată din 2014. Motivele sunt diverse – și Crimeea, și Donbasul, și cazul familiei Skripal, și situația cu blogger-ul Alexei Navalnîi. Abia fiind învestit în funcția de președinte al SUA, Joe Biden a promis deconectarea Rusiei de la SWIFT.

În decembrie, Reuters, citând surse familiare cu planurile echipei președintelui, a informat despre intenția lui Biden de "a pedepsi" Moscova pentru presupusa sa implicare în atacul cibernetic asupra instituțiilor de stat ale SUA. Acest lucru ar trebui să-i aducă Rusiei "pierderi economice, financiare sau tehnologice grave". Una dintre opțiuni este deconectarea de la SWIFT, a declarat James Andrew Lewis, expert în domeniul securității cibernetice în cadrul Centrului pentru cercetări strategice și internaționale de la Washington.

În aprilie, situația din estul Ucrainei s-a acutizat – iată un nou pretext. Subiectul a fost preluat de Europa. După cum s-a exprimat Manfred Weber, șeful principalei fracțiuni din cadrul Parlamentului European – Partidului Popular European, Moscova "continuă cursul provocărilor periculoase".

În opinia lui, "prin consolidarea prezenței militare" la granița cu Ucraina, Moscova testează răbdarea Occidentului. Prin urmare, SUA și UE trebuie să dea un răspuns coordonat. După cum a subliniat parlamentarul, dacă situația va escalada, "timpul sancțiunilor dozate" va rămâne în trecut. În calitate de acțiuni, care "trebuie să devină opțiuni reale", Weber a propus "înghețarea pe scară largă a conturilor oligarhilor" și, iarăși, deconectarea de la SWIFT.

Vor fi probleme

Pe de o parte, Rusia dispune de propriul său Sistem de transfer al mesajelor financiare (SPFS), lansat în 2014. Toate băncile rusești și aproximativ zece bănci din țările Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) sunt conectate la acesta. După deconectarea de la SWIFT, băncile vor trece la analogul rusesc. Însă pentru plățile internaționale, SPFS nu reprezintă deocamdată un substitut "cu drepturi depline"deplin, de aceea, lovitura va fi una puternică.

Experții atrag atenția asupra faptului că volumul operațiunilor de export și import ale Rusiei în dolari și euro sunt semnificative, iar pentru multe grupuri de produse este imposibil să se găsească o alternativă.

"Deconectarea de la SWIFT va paraliza tranzacțiile băncilor rusești", avertizează Ararat Mkrtcean, principalul strateg al companiei "Beta Financial Technologies". "Cel mai mult vor avea de suferit exportatorii majori. Ei vor fi nevoiți să lucreze exclusiv cu băncile străine pentru deservirea activității lor operaționale. Vor apărea mulți intermediari care vor ocoli restricțiile. În special, vor câștiga în urma acestui lucru instituțiile financiare ale țărilor UEEA".

Totul poate fi soluționat

O catastrofă nu se na întâmpla însă în orice caz.

“Pedepsirea Rusiei”. Ce a spus Lavrov despre relațiile cu UE>>>

"Deconectarea băncilor rusești de la SWIFT în sine înseamnă doar scumpirea și încetinirea tranzacțiilor financiare între contrapărți. Evident, lanțurile tradiționale vor fi perturbate, va fi nevoie de ceva timp pentru a le restabili. Dar acest lucru poate fi făcut într-o săptămână sau două", spune Oleg Bogdanov, analist principal la QBF.

Este altceva, adaugă expertul, dacă va urma o înghețare a mijloacelor în dolari ai rezidenților ruși. Atunci este posibilă o reacție de panică pe piețe. Pentru ca totul să se calmeze, va fi necesar un trimestru sau două, dar, în cele din urmă, conexiunile financiare vor fi restabilite oricum.

Fluctuațiile valutare bruște sunt inevitabile. Însă după o perioadă scurtă de turbulență, cursul rublei va reveni la normal.

Mai multe probleme decât merită

Și totuși, partea opusă a deconectării Rusiei de la SWIFT sugerează că lucrurile nu vor merge mai departe de amenințări. În primul rând, SWIFT este o companie privată, care câștigă de pe urma băncilor rusești. În afară de asta, sistemul nu este utilizat doar pentru tranzacțiile internaționale, ci și pentru transferurile interne interbancare. Pentru ca SWIFT să dezactiveze pe cineva, este necesară decizia UE sau sancțiuni ale SUA împotriva companiei SWIFT însăși. Dar în acest caz vor rămâne fără lucru partenerii comerciali ai Rusiei – business-ul european și american.

"Această circumstanță poate fi considerată drept o forță majoră care nu va permite companiilor rusești și statului să-și plătească obligațiile. Datoria externă a țării este de aproximativ 450 de miliarde de dolari. În consecință, creditorii se vor confrunta cu probleme financiare. În afară de aceasta, se vor complica operațiunile cu partenerii comerciali principali, cel mai mare dintre aceștia fiind Uniunea Europeană. Apelurile Parlamentului European nu sunt nimic altceva decât populism de bazar", crede Andrei Kocetkov, analistul companiei "Open Broker".

Cu noile sancțiuni, Occidentul trage Cortina de Fier>>>

Nici Statelor Unite nu le va fi mai ușor. În primul rând, Washingtonul are doar o influență ipotetică asupra companiei SWIFT, al cărei sediu se află în Belgia. În al doilea rând, Rusia poate răspunde cu sancțiuni dure împotriva băncilor și politicienilor americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

348
Tagurile:
UE, SUA, Rusia, sancțiuni
Tematic
Parlamentul European a fost îndemnat să lupte cu sancțiunile SUA împotriva Nord Stream - 2
SUA își distrug cu ajutorul sancțiunilor hegemonia asupra lumii


Загрузка...

Curtea Constituțională examinează posibilitatea dizolvării Parlamentului

0
(reînnoit 09:58 15.04.2021)
Curtea Constituțională examinează astăzi sesizarea președintelui Maia Sandu privind circumstanțele în care poate fi dizolvat Parlamentul. Ședința a început la ora 10:00.

Magistrații Înaltei Curți s-au întrunit joi, 15 aprilie, într-o ședință în care se examinează circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a. Sesizarea în acest sens a fost depusă de către șeful statului.

Ulterior, la ora 15:00, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, va susține un briefing în care va vorbi despre constatările făcute de magistrați. 

Amintim că anterior, după ce fostul premier Ion Chicu a anunțat despre demisionarea Guvernului său, președintele Maia Sandu a înaintat-o pe Natalia Gavrilița la funcție de prim-ministru. Atunci, niciun deputat din forul legislativ nu a votat pentru susținerea candidatului la funcția de prim-ministru propus de Maia Sandu, dar și a echipei de miniștri prezentată de Natalia Gavrilița.

Totodată, în cadrul ședinței Parlamentului din data de 11 februarie, deputatul PSRM Corneliu Furculiță a anunțat formarea unei majorități în Legislativ din care fac parte socialiștii, Platforma Pentru Moldova, dar și deputații neafiliați Nichiforciuc, Andronache și Oleinic.

Noua majoritate anunțată, care avea 54 de deputați, a fost numită Platforma Parlamentară pentru Moldova. Tot în acea zi, majoritatea creată a propus propriul candidat la funcția de premier și anume pe fostul ministru al Finanțelor Mariana Durleșteanu. Șeful statului a refuzat să o nominalizeze și a înaintat-o repetat la funcția de premier pe Natalia Gavrilița.În data de 23 februarie, Curtea Constituțională a decis că decretul de înaintare repetată a lui Gavriliță este neconstituțional. Ulterior, după consultările cu fracțiunile parlamentare, Maia Sandu l-a propus la funcția de premier pe Igor Grosu, motivând că nu a fost propus un candidat comun.

Ulterior, PSRM și Platforma Pentru Moldova, alături de câțiva deputați neafiliați, au format o nouă majoritate parlamentară, care l-au înaintat la funcția de prim-ministru pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc. În data de 22 martie, Înalta Curte a decis că decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este constituțional.

Precizăm că Igor Grosu a publicat lista miniștrilor pe care-i propune în viitorul guvern. Totodată, în cadrul ședinței din 25 martie a Parlamentului, Igor Grosu urma să-și prezinte echipa și programul de guvernare, dar deputații PSRM și ai platformei „Pentru Moldova” au părăsit sala de plen, astfel nu a fost întrunit cvorumul. În aceste condiții, cea de-a doua tentativă de învestire a unui nou guvern se consideră consumată, a anunțat președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi. 

Ulterior, președintele Maia Sandu s-a așezat la masa de negocieri cu fracțiunile, platformele și grupurile parlamentare și au discutat probabilitatea dizolvării Parlamentului. Majoritatea deputaților s-au arătat împotriva dizolvării, deoarece țara trece printr-o perioadă grea, iar unele eventuale alegeri anticipate nu sunt potrivite pentru această perioadă. Totuși, Maia Sandu este de părere că există toate circumstanțele pentru ca actualul parlament să fie dizolvat și a depus o sesizare la Înalta Curte în acest sens. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Dizolvarea Parlamentului, dizolvare, Curtea Constituţională
Tematic
Curtea Constituțională a respins sesizarea unui deputat PAS: Detalii


Загрузка...