Donbas militia in Eastern Ukraine

"Toate din cauza Donbasului": ce a organizat armata americană în Europa

298
(reînnoit 16:37 07.04.2021)
Pe fundalul agravării conflictului din Donbas și al declarațiilor belicoase ale politicienilor ucraineni, Statele Unite au transferat bazele militare din Europa de la nivelul "criză posibilă" la "criză potențial inevitabilă".

MOSCOVA, 6 apr – Sputnik, Nikolai Protopopov. Publicația americană New York Times informează că Pentagonul a hotărât să facă acest lucru din cauza escaladării ostilităților în sud-estul Ucrainei, precum și a "creșterii activității militare a Moscovei în regiune". Sputnik a analizat situația.

Kievul și "păpușarii"

Conflictul militaro-politic care mocnește în sud-estul Ucrainei este pe cale de a izbucni cu o nouă forță. Din nou aruncă lemne în el Kievul, care ignoră cu încăpățânare acordurile de la Minsk. În ultimele câteva săptămâni, reprezentanții Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk informează, în mod regulat, despre zeci de încălcări ale armistițiului – Forțele armate ale Ucrainei execută tot mai multe lovituri de artilerie și din mortier. Există victime în rândul civililor.

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, crede că evitarea războiului este aproape imposibilă.

"Judecând după acțiunile Kievului, o astfel de șansă este extrem de mică", a spus el în emisie directă la canalul de televiziune "Russia 24". "Republica Populară Donețk, precum și Republica Populară Lugansk, a făcut și continuă să facă tot posibilul pentru ca conflictul să fie rezolvat pe cale politică. Din păcate, Kievul urmărește o cale complet diferită... Minciuni, manipulare – asta e tot ce vedem acum din partea Ucrainei. În astfel de condiții, șansele de reglementare politică sunt extrem de mici, dacă nu chiar nule".

Vântul provocator de la Kiev bate nu numai spre sud-est, ci și spre vest. Zilele trecute, reprezentantul oficial al Pentagonului, John Kirby, a remarcat că Washingtonul știe despre "pregătirile militare ale Rusiei în apropierea granițelor cu Ucraina".

Kremlinul subliniază: armata rusă nu a participat și nu participă la ostilitățile din Ucraina. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitrii Peskov, conflictul din Donbas este un conflict exclusiv intern. Și nimeni din lume nu dorește "declanșarea unui război civil ca urmare a acțiunilor provocatoare ale Forțelor Armate ale Ucrainei".

Expertul militar al clubului analitic "Valdai" Artiom Kureev este sigur: președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii, nu este capabil să ia decizii independente și se supune exclusiv Statelor Unite.

"Dacă vor comanda să atace Crimeea sau Donbasul, Kievul va face acest lucru fără să se gândească la daunele pentru Ucraina", a spus Kureev în conversația cu RIA Novosti. "Mai ales că și Zelenskii, și Biden au nevoie acum de un succes militar major. Donbasul este un loc perfect pentru asta. Întreaga problemă constă în posibilitatea trupelor republicilor nerecunoscute de a respinge atacul și disponibilitatea Moscovei de a le sprijini. Cu toate acestea, Washingtonul, în orice caz, se află într-o poziție favorabilă. Ofensiva respinsă a Forțelor Armate ale Ucrainei va permite din nou demonizarea Rusiei și obținerea de noi sancțiuni, inclusiv sancțiuni legate de "Nord Stream – 2".

"Se vor descurca singuri"

Ucraina și Statele Unite continuă să toarte gaz pe foc, prezentând dislocațiile complet legitime ale trupelor rusești pe propriul teritoriu drept o pregătire pentru ostilități și o invazie a țării vecine. Astfel, ei încearcă să justifice sprijinul militar sporit al Washingtonului pentru Kiev și chiar o posibilă debarcare a trupelor americane în Ucraina.

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, într-o conversație cu colegul ucrainean Andrei Taran, a condamnat "escaladarea provocărilor rusești". Pentagonul și-a confirmat disponibilitatea de a asista autorităților de la Kiev în chestiunea "unei protecții mai eficiente împotriva agresiunii rusești". Washingtonul a reamintit că, din 2015, a alocat Ucrainei mai mult de două miliarde de dolari pentru achiziționarea de arme și pregătirea specialiștilor militari. Americanii promit să sprijine Kievul și mai departe, iar "în caz de escaladare a agresiunii rusești, Statele Unite nu vor lăsa Ucraina de una singură".

"Statele Unite au declarat, într-adevăr, că vor sprijini Kievul în conflictul cu Rusia", comentează Artiom Kureev. "Dar promisiunea este un pic neclară. Da, Ucrainei îi vor ajuta la consolidarea armatei, îi vor transmite tehnică de luptă. Dar dacă conflictul din Donbas va reîncepe, vor fi acolo agenți speciali militari, trupe militare? Un astfel de scenariu reprezintă aproape al Treilea Război Mondial".

Expertul nu crede că Pentagonul se va decide la așa ceva. Washingtonul crede că Forțele Armate ale Ucrainei, în ultimii șapte ani, s-au consolidat destul.

"Este o altă întrebare faptul că vina pentru escaladarea conflictului va fi cu siguranță pusă pe Rusia, ceea ce va provoca un nou val de sancțiuni dure", crede el. "Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor cerceta cine a tras primul, acolo este deja totul decis. Întrebarea constă doar în ceea ce poate dobândi armata ucraineană și cum va răspunde Moscova. Iar creșterea nivelului de pregătire al trupelor NATO în Europa este un semnal pentru Kiev și un fel de presiune asupra Moscovei".

Acum, pe Internet, publică adesea clipuri video cu debarcarea tehnicii militare rusești, filmate inclusiv în Crimeea și în regiunea Rostov. Cu toate acestea, toate aceste "transferuri" sunt legate exclusiv de activitățile zilnice ale Forțelor Armate și de manevrele de rutină.

De exemplu, pe 2 aprilie, Flota Mării Negre a început o inspecție de control a forțelor dislocate în Crimeea și în ținutul Krasnodar. Ca parte a instruirii tactice, grupurile de nave ale armatei, aviația și apărarea antiaeriană exersează sarcinile ofensive și defensive.

În mod evident, manevrele de o asemenea amploare necesită dislocări constante de trupe, inclusiv pe drumurile publice. SUA și Ucraina numesc videoclipurile cu coloanele militare, filmate cu ajutorul telefoanelor mobile,  "dovezi suplimentare" ale creșterii activității militare a Rusiei.

Bârna din ochi

În același timp, și Washingtonul, și Kievul, în mod tradițional, nu spun nimic despre propriile lor acțiuni. Așa, fără niciun comentariu rămân informațiile privind activarea unui pod aerian din Europa în Ucraina. Timp de câteva zile la rând, aeronavele de transport militar au livrat acolo unele mărfuri de la bazele militare.

Chiar și dacă este vorba despre pregătirea pentru noi exerciții comune, adversarul probabil în ele este indicat în mod clar: Rusia. NATO se pregătește pentru cele mai mari manevre din ultimii 25 de ani Defender Europe 2021. Sunt implicați mai mult de 20 de mii de militari americani și 17 mii – din alte țări. Este planificată exersarea operațiunilor ofensive și defensive în Europa de Est, statele Baltice, în Balcani, în apele Mării Baltice și a celei Negre.

Și Ucraina va fi implicată în exerciții – ca țară care a primit recent statutul de "partener cu oportunități extinse în relația cu NATO". Orientarea antirusească a exercițiilor Defender Europe a fost confirmată și de Kiev. Reprezentantul Ucrainei în grupul de contact trilateral privind Donbasul, Alexei Arestovici, a declarat că exercițiile Alianței sunt necesare "pentru a exersa războiul cu Rusia".

Potrivit doctorului în științe militare Konstantin Sivkov, manevrele NATO în Europa nu sunt nimic altceva decât un pretext pentru a transfera forțe suplimentare, iar nivelul "criză potențial inevitabilă" confirmă numai acest lucru.

"Statele Unite și NATO creează o grupare pentru a contracara Rusia în cazul unui conflict armat la scară largă în sud-estul Ucrainei", crede el. "Sub masca exercițiilor, ei își cresc forțele, dislocă în Europa trupe din SUA. În Donbas, acum, se află aproximativ 600 de mii de cetățeni ai Rusiei și, conform Constituției, noi va trebui să îi protejăm. În această situație, este rezonabil să ne așteptăm că NATO va interveni în conflict", a spus Konstantin Sivkov.

Toți experții intervievați de RIA Novosti sunt de acord că riscul unui război la scară largă cu participarea Rusiei și a țărilor din Alianța Atlanticului de Nord din cauza Ucrainei este mic. Chiar și cele mai fierbinți capuri din NATO înțeleg perfect: o aventură similară se va încheia prost pentru toată lumea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

298
Tagurile:
Donbas, Rusia, NATO, Ucraina
Testarea noii tehnici în condițiile Arcticii

"Așteptăm tehnica până în august": Americanii se pregătesc debarce în Arctica

99
(reînnoit 21:15 14.04.2021)
În perioada Războiului Rece, Statele Unite, spre deosebire de URSS, nu au acordat suficientă atenție acestei regiuni, de aceea Pentagonul dispune astăzi de un singur spărgător de gheață funcționabil – Polar Star.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Statele Unite încearcă să reducă rămânerea în urmă față de Rusia în Arctica. Recent, Forțele terestre au încheiat un contract cu concernul Oshkosh Defense în cooperare cu compania singaporeză ST Engineering și BAE Systems privind dezvoltarea echipamentului militar pentru Arctica. A ieșit la ineală că americanii pur și simplu nu au mașini moderne de acest tip, iar cele pe care le au sunt deja demult depășite. Comandamentul contează să testeze noutățile tehnice deja în luna august. Ceea ce se cunoaște despre acestea din urmă – aflați din materialul li Andrei Koț pentru RIA Novosti.

Construite până în iunie

Arctica reprezintă o provocare serioasă pentru orice armată. Temperaturi ultra-joase, creste de presiune, banchize în derivă, lipsa infrastructurii, logistică dificilă, noapte polară îndelungată – toate acestea complică foarte mult desfășurarea unor grupări militare mari.

De ce SUA s-au speriat de expediția arctică a Rusiei “Umka-2021”
© Sputnik / Ruptly / Ministry of Defence of the Russian Federation

În perioada Războiului Rece, Statele Unite, spre deosebire de URSS, nu au acordat suficientă atenție acestei regiuni, de aceea Pentagonul dispune astăzi de un singur spărgător de gheață funcționabil – Polar Star. Rusia are mai bine de 40 de nave de acest tip. În afară de aceasta, americanii nu au de fapt baze militare acolo.

De asemenea, Forțele terestre nu au suficientă tehnică, care ar fi în măsură să transporte încărcături și militari în condițiile polare extrem de grele. Singurele cap tractoare-ATV adecvate pentru acest lucru sunt suedezele Bandvagn 206 cu două șenile, care au fost adoptate cu denumirea Small Unit Support Vehicle (SUSV). Însă primele mașini de acest tip au fost scoase de pe linie acum 40 de ani și de mult timp nu mai corespund cerințelor actuale.

Armata a decis să actualizeze parcul de tehnică arctică și a anunțat un concurs în cadrul programului Coldweather, All-Terrain Vehicle (CATV). Pentagonul este gata să cheltuiască pentru dezvoltarea, construirea și testarea cap tractorului de perspectivă 6,6 milioane în anul fiscal 2021 și 9,25 de milioane – pentru achiziționarea a 110 unități CATV.

Parcul va fi apoi extins până la 163 de vehicule de teren. Prototipurile ar trebui să fie gata până pe 14 iunie. Din august până la sfârșitul lunii decembrie – testări la poligonul din Alaska. Câștigătorul va fi determinat în anul fiscal 2022.

Patru versiuni

Se așteaptă că vor fi prezentate patru versiuni de CATV-uri. Vehiculul de uz general trebuie să fie în stare să transporte la bord cel puțin nouă soldați, fără șofer, precum și să dispună de echipamente și provizii pentru trei zile de funcționare autonomă.

Арктические комплексы ПВО Тор-М2ДТ на базе вездехода ДТ-30 на торжественной церемонии передачи в общевойсковое соединение Северного флота на территории 726 учебного центра войсковой ПВО в городе Ейске.
© Sputnik / Виталий Тимкив
Complexele arctice de apărare antiaeriană ”Тор-М2ДТ"

Versiunea sanitară cu echipament medical este proiectată pentru doi medici, doi pacienți în poziție orizontală și patru pacienți răniți ușor. Mașina de comandă va fi echipat cu cele mai moderne mijloace de comunicare și gestionare a trupelor. În cele din urmă vehiculul de teren cargo este destinat transportării echipamentelor militare de dimensiuni mari pe distanțe lungi.

"Aceste mașini vor putea rezolva o gamă largă de sarcini la temperaturi extrem de scăzute, pe terenuri unde altă tehnică nu pot trece", le-a spus jurnaliștilor ofițerul armatei Statelor Unite, Tim Goddette, responsabil pentru programul CATV. "Ele trebuie să se deplaseze cu ușurință pe gheață, să depășească obstacolele de apă, să urce cu ușurință dealuri, să fie ușor de întreținut și să cheltuiască combustibil în mod economic ".

Participanții la concurs se bazează pe dezvoltările anterioare. Oshkosh și ST Engineering au luat drept bază cap tractorul Bronco 3. Această mașină se află în serviciul armatei britanice mai bine de 20 de ani și a participat la acțiunile de luptă din Afghanistan.

Bronco 3 dispune de un blindaj anti-glonț, o turelă cu mitralieră, fundul în formă de V, care reduce daunele în cazul exploziei unei mine. Vehiculul depășește obstacolele de apă la o viteză de cinci kilometri pe oră.

BAE Systems vor propune o noutate pe baza cap tractorului Beowulf, care este în multe privințe similar cu Bronco 3 și SUSV, dar are o capacitate de încărcare mai mare.

Să ajungă din urmă Rusia

În "Strategia Arctică" publicată acum o lună, americanii și-au declarat în mod deschis dorința de a ”înghesui” în regiune Moscova și Beijingul. Pentagonului îi provoacă o neliniște deosebită Rusia, care dispune de cea mai mare flotă de spărgători de gheață din lume, de o rețea de baze militare la latitudinile nordice și de un arsenal bogat de tehnică capabilă să funcționeze în condiții de frig extrem fără perfecționări ulterioare.

În cadrul paradelor organizate de Ziua Victoriei, participă în mod constant modificațiile arctice ale sistemelor autohtone de apărare antiaeriană: complexul cu rază mică de acțiune "Tor-M2DT", complexul "Panțir-SA", precum și versiunile speciale ale mașinilor auxiliare.

Aproape toată tehnica terestră pentru regiunea arctică este montată pe baza vehiculelor de teren cu două legături de șenile DT-30 "Vityaz", care nu se tem nici de cele mai aspre geruri (până la minus 55). Unele modificații pot traversa obstacolele de apă, fapt care, în condițiile aproape constante de formare a crestelor de presiune, crește semnificativ mobilitatea. Noile complexe "Panțir" și "Tor" protejează regiunile unde sunt bazate sistemele cu rază lungă de acțiune S-400, desfășurate în Arctica începând cu anul 2015.

Dispune de un arsenal unic și prima trupă arctică completă a Forțelor terestre – brigada 80-a de infanterie motorizată, dislocată în satul Alakurtti din regiunea Murmansk. Infanteria rezistentă la geruri învață cum să stăpânească în special vehiculele de accesibilitate ridicată în zonele mlăștinoase și înzăpezite TREKOL, care se deplasează pe roți cu anvelope enorme cu presiune ultra-scăzută. Astfel de mașini traversează inclusiv terenurile accidentate, fără a reduce din viteză.

Вездеход Bandvagn 206
© Public Domain / Harald Hansen
Vehiculul de teren Bandvagn 206

În plus, luptătorii brigăzii 80 dispun de camioane cu tracțiune integrală "Ural" și KAMAZ, adaptate la temperaturi extrem de scăzute, snowmobilurile TTM-1901 "Berkut" cu cabină încălzită, pernoptere. De asemenea, de sănii trase de câini și reni.

În anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, săniile au jucat un rol important în apărarea regiunii polare. Cu câini și reni erau aduse munițiile și personalul militar la locul de dislocare. Animalele pot să treacă pe acolo unde tehnica s-ar bloca. În afară de aceasta, pentru brigada arctică sunt dezvoltate modificări speciale ale tancurilor, mașinilor de luptă ale infanteriei și elicopterelor – de exemplu, Mi-8AMTSh-VA cu sistem de încălzire a agregatelor instalației de propulsie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

99
Tagurile:
tehnică, Antarctica, SUA
Tematic
Federația Rusă: Statele Unite vor să transforme Arctica într-un „teatru de război”
Expert militar rus, despre importanța ”cupolei” de apărare peste Arctica


Загрузка...

"Pedepsirea Moscovei": Ce se va întâmpla după deconectarea Rusiei de la SWIFT

357
(reînnoit 20:09 13.04.2021)
Federația Rusă este amenințată din 2014 cu deconectarea de la SWIFT, iar pretextele invocate au fost mai multe de-a lungul anilor.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Nu numai SUA, ci și Europa amenință cu deconectarea Rusiei de la SWIFT – sistemul global de operațiuni interbancare. De data aceasta, Parlamentul European a îndemnat la măsuri dure coordonate. Ce riscuri prezintă acest lucru și este pregătit oare sistemul financiar al țării pentru un astfel de scenariu – detalii în materialul Nataliei Dembinskaya.

S-au apucat iarăși de vechile obiceiuri

Peste 11 mii de organizații din două sute de țări sunt conectate la sistemul interbancar internațional de transfer de informații și de achitare a plăților SWIFT. Rusia se află în top 3 cei mai mari utilizatori SWIFT, iar cu deconectarea de la acesta este amenințată din 2014. Motivele sunt diverse – și Crimeea, și Donbasul, și cazul familiei Skripal, și situația cu blogger-ul Alexei Navalnîi. Abia fiind învestit în funcția de președinte al SUA, Joe Biden a promis deconectarea Rusiei de la SWIFT.

În decembrie, Reuters, citând surse familiare cu planurile echipei președintelui, a informat despre intenția lui Biden de "a pedepsi" Moscova pentru presupusa sa implicare în atacul cibernetic asupra instituțiilor de stat ale SUA. Acest lucru ar trebui să-i aducă Rusiei "pierderi economice, financiare sau tehnologice grave". Una dintre opțiuni este deconectarea de la SWIFT, a declarat James Andrew Lewis, expert în domeniul securității cibernetice în cadrul Centrului pentru cercetări strategice și internaționale de la Washington.

În aprilie, situația din estul Ucrainei s-a acutizat – iată un nou pretext. Subiectul a fost preluat de Europa. După cum s-a exprimat Manfred Weber, șeful principalei fracțiuni din cadrul Parlamentului European – Partidului Popular European, Moscova "continuă cursul provocărilor periculoase".

În opinia lui, "prin consolidarea prezenței militare" la granița cu Ucraina, Moscova testează răbdarea Occidentului. Prin urmare, SUA și UE trebuie să dea un răspuns coordonat. După cum a subliniat parlamentarul, dacă situația va escalada, "timpul sancțiunilor dozate" va rămâne în trecut. În calitate de acțiuni, care "trebuie să devină opțiuni reale", Weber a propus "înghețarea pe scară largă a conturilor oligarhilor" și, iarăși, deconectarea de la SWIFT.

Vor fi probleme

Pe de o parte, Rusia dispune de propriul său Sistem de transfer al mesajelor financiare (SPFS), lansat în 2014. Toate băncile rusești și aproximativ zece bănci din țările Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) sunt conectate la acesta. După deconectarea de la SWIFT, băncile vor trece la analogul rusesc. Însă pentru plățile internaționale, SPFS nu reprezintă deocamdată un substitut "cu drepturi depline"deplin, de aceea, lovitura va fi una puternică.

Experții atrag atenția asupra faptului că volumul operațiunilor de export și import ale Rusiei în dolari și euro sunt semnificative, iar pentru multe grupuri de produse este imposibil să se găsească o alternativă.

"Deconectarea de la SWIFT va paraliza tranzacțiile băncilor rusești", avertizează Ararat Mkrtcean, principalul strateg al companiei "Beta Financial Technologies". "Cel mai mult vor avea de suferit exportatorii majori. Ei vor fi nevoiți să lucreze exclusiv cu băncile străine pentru deservirea activității lor operaționale. Vor apărea mulți intermediari care vor ocoli restricțiile. În special, vor câștiga în urma acestui lucru instituțiile financiare ale țărilor UEEA".

Totul poate fi soluționat

O catastrofă nu se na întâmpla însă în orice caz.

“Pedepsirea Rusiei”. Ce a spus Lavrov despre relațiile cu UE>>>

"Deconectarea băncilor rusești de la SWIFT în sine înseamnă doar scumpirea și încetinirea tranzacțiilor financiare între contrapărți. Evident, lanțurile tradiționale vor fi perturbate, va fi nevoie de ceva timp pentru a le restabili. Dar acest lucru poate fi făcut într-o săptămână sau două", spune Oleg Bogdanov, analist principal la QBF.

Este altceva, adaugă expertul, dacă va urma o înghețare a mijloacelor în dolari ai rezidenților ruși. Atunci este posibilă o reacție de panică pe piețe. Pentru ca totul să se calmeze, va fi necesar un trimestru sau două, dar, în cele din urmă, conexiunile financiare vor fi restabilite oricum.

Fluctuațiile valutare bruște sunt inevitabile. Însă după o perioadă scurtă de turbulență, cursul rublei va reveni la normal.

Mai multe probleme decât merită

Și totuși, partea opusă a deconectării Rusiei de la SWIFT sugerează că lucrurile nu vor merge mai departe de amenințări. În primul rând, SWIFT este o companie privată, care câștigă de pe urma băncilor rusești. În afară de asta, sistemul nu este utilizat doar pentru tranzacțiile internaționale, ci și pentru transferurile interne interbancare. Pentru ca SWIFT să dezactiveze pe cineva, este necesară decizia UE sau sancțiuni ale SUA împotriva companiei SWIFT însăși. Dar în acest caz vor rămâne fără lucru partenerii comerciali ai Rusiei – business-ul european și american.

"Această circumstanță poate fi considerată drept o forță majoră care nu va permite companiilor rusești și statului să-și plătească obligațiile. Datoria externă a țării este de aproximativ 450 de miliarde de dolari. În consecință, creditorii se vor confrunta cu probleme financiare. În afară de aceasta, se vor complica operațiunile cu partenerii comerciali principali, cel mai mare dintre aceștia fiind Uniunea Europeană. Apelurile Parlamentului European nu sunt nimic altceva decât populism de bazar", crede Andrei Kocetkov, analistul companiei "Open Broker".

Cu noile sancțiuni, Occidentul trage Cortina de Fier>>>

Nici Statelor Unite nu le va fi mai ușor. În primul rând, Washingtonul are doar o influență ipotetică asupra companiei SWIFT, al cărei sediu se află în Belgia. În al doilea rând, Rusia poate răspunde cu sancțiuni dure împotriva băncilor și politicienilor americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

357
Tagurile:
UE, SUA, Rusia, sancțiuni
Tematic
Parlamentul European a fost îndemnat să lupte cu sancțiunile SUA împotriva Nord Stream - 2
SUA își distrug cu ajutorul sancțiunilor hegemonia asupra lumii


Загрузка...

INTERSECȚII cu Andrei Porubin

0
(reînnoit 10:21 15.04.2021)
Otilian Alinescu este un poet inedit de la Ialoveni, poezia căruia pendulează ușor între comic (satiric) și lirico-dramatic. Majoritatea poemelor lui sunt cu caracter autobiografic, sau vizeză trăiri profund personale ale autorului

Otilian Alinescu este un poet inedit de la Ialoveni, poezia căruia pendulează ușor între  comic (satiric) și lirico-dramatic. Majoritatea poemelor lui sunt cu caracter autobiografic, sau vizeză trăiri profund personale ale autorului. Otilian are 53 de ani, are studii tehnice superioare, dar nu a activat ca și specialist în inginerie electrică. Prima poezie si-a publicat-o în 1996.

0


Загрузка...