"Deja a fost testat": Rusia își va proteja teritoriile nordice cu o armă neobișnuită

254
(reînnoit 18:54 22.03.2021)
Capacitate înaltă de deplasare pe teren accidentat, precizie în tragere, abilitatea de a acționa acolo unde tehnica obișnuită de luptă, pur și simplu, nu supraviețuiește – Rusia se pregătește să-și doteze armata cu instalația de artilerie autopropulsată "Magnolia".

MOSCOVA, 22 mart – Sputnik, Nikolai Protopopov. Această armă va fi trimisă unităților arctice, care îndeplinesc sarcini în condiții climatice extreme. Despre cel mai nou autotun și despre alte echipamente unice ale bazelor din Arctica – în materialul Sputnik.

Cerințe speciale

Despre noua instalație autopropulsată pentru unitățile din Nordul Îndepărtat s-a aflat încă în 2017. Atunci, Ministerul Apărării a declarat că "Magnolia" de 120 de milimetri va fi pusă pe șasiul transportorului blindat cu două șenile.

Modelele experimentate sunt supuse testărilor preliminare, care au arătat deja că instalația poate acționa în mod eficient pe soluri instabile, inclusiv în zone mlăștinoase și înzăpezite. Iar motorul funcționează fără probleme la temperaturi extrem de scăzute.

Испытания крылатой ракеты с ядерным двигателем «Буревестник»
© Photo : Министерство обороны РФ
Proiectul a fost elaborat de către specialiștii Institutului Central de Cercetări Științifice "Burevestnik" în cadrul lucrării experimentale de proiectare "Nabrosok". În afară de autotun, se presupune că va fi lansată o întreagă familie de mortiere de artilerie, extrem de mobile, pe diverse șasiuri, proiectate special pentru operațiunile de luptă în Nord.

Caracteristicile tehnice ale instalației "Magnolia" au fost parțial dezvăluite în cadrul forumului "Armiya 2019". Tractor – vehiculul blindat ATV cu șenile de 27 de tone DT-10PM "Vityaz", cu o capacitate transport de mai mult de zece tone cu un motor diesel de 800 de cai putere. Viteza – până la 45 de kilometri pe oră, depășirea obstacolelor de apă – până la șase kilometri pe oră. Distanța pe care poate să o parcurgă fără realimentare – aproximativ 700 de kilometri. Echipajul – patru persoane, unitatea de luptă este situată în secțiunea din spate.

Arma combinată semiautomată cu ghinturi combină funcțiile obuzierului și mortierului. Dispune de o gamă largă de muniții, inclusiv trage cu proiectilele autotunului "Nona". De asemenea, se pot utiliza ghidatele "Kitolov-2", destinate pentru distrugerea tehnicii ușor blindate și instalațiilor inginerești. Grație sistemului de ghidare semi-activ cu laser, probabilitatea unei lovituri precise a unei ținte fixe, fără o lovitură de probă, ​​este aproape de 100 de procente.

Muniția – 80 de proiectile. Arma își atinge obiectivul cu muniție puternic explozibilă la o distanță de mai mult de opt kilometri, cu muniție ghidată – până la zece. Cadența de tragere – zece lovituri pe minut.

"Panțir-ul" Arcticii

Principalele sarcini ale "Magnoliei" – distrugerea obiectelor de apărare antiaeriană și a luptei electronice, a instalațiilor de rachete, a vehiculelor blindate, a structurilor de fortificare, a mijloacelor de debarcare și a forței vii a inamicului.

Cu toate acestea, autotunul promițător este departe de a fi unicul exemplar al echipamentului militar destinat condițiilor climatice dure ale Arcticii.

De exemplu, pentru unitățile de apărare antiaeriană, a fost dezvoltată versiunea arctică a complexului de rachete antiaeriene "Panțir". Acest complex s-a dovedit a fi eficient în mai multe conflicte militare, dar, pentru Nordul Îndepărtat, s-au efectuat mai multe schimbări semnificative în construcția acestuia.

Unitatea de luptă a complexului "Panțir-SA" a fost plasată pe același tractor blindat "Vityaz", dar au renunțat la sistemul automat antiaerian, deoarece la temperaturi extrem de scăzute, eficiența de tragere a acestuia scade foarte mult. În locul acestui sistem, au fost adăugate șase lansatoare suplimentare de rachete cu o rază de acțiune de până la 20 de kilometri.

Un alt mijloc de apărare antiaeriană cu un grad de pătrundere sporit pe tern accidentat este complexul "Tor-M2DT", care a pus în dotarea armatei în vara anului trecut. Acest sistem poate funcționa la temperaturi sub minus 50 de grade, să se deplaseze de-a lungul terenurilor accidentate și să depășească obstacolele de apă. Complexul se bazează pe un vehicul blindat ATV cu două șenile. În partea din față – modulul de susținere a vieții echipajului, iar lansatorul – în spate, în cel de-al doilea modul.

Caracteristicile tactice și tehnice sunt aceleași ca și la convenționalul "Tor". Acesta distruge toate tipurile de obiective aeriene: aeronave, elicoptere, rachete de croazieră, muniții ghidate și drone de dimensiuni mici la o distanță de până la 16 kilometri și la o altitudine de până la 12 kilometri. Muniția – 16 rachete anti-aeronave, lansate la un interval de 2,5 secunde. Mai mult decât atât, "Tor" funcționează pe principiul "o rachetă – o țintă", care confirmă precizia ridicată a acestuia.

Pentru ostilitățile la sol, unităților arctice le vor fi furnizate tancurile modernizate T-80BVM, precum și obuziere bazate pe transportatorii blindați MT-LB.

Mijloace de livrare

Personalul militar al unității arctice se deplasează, de asemenea, pe tehnici special pregătite. De exemplu, pe elicopterul Mi-8AMTSH-VA. Una dintre caracteristicile acestui elicopter – încălzirea agregatelor sistemelor de ulei și transmisie, respectiv motoarele se pornesc fără probleme chiar și la minus 60. Cabina de marfă a aeronavei este, de asemenea, încălzită.

Raza de acțiune a elicopterului arctic MI-8, cu rezervoare suplimentare de combustibil, depășește 1400 de kilometri, iar în aer mașina se poate afla mai mult șapte ore.

La sol, militarii folosesc și bine-cunoscutele vehicule MT-LB, dar cu șenile speciale, care exercită asupra solului o presiune de doar 0,28 kilograme pe centimetru pătrat – mai mică decât cea exercitată de un pieton.

Există vehicule destinate zonelor mlăștinoase și înzăpezite, care au anvelope enorme cu presiune ultra-scăzută. Militarii le utilizează pentru a explora terenul, pentru a stabili rute, pentru a evalua situația privind gheața și pentru a însoți coloanele cu echipament militar.

În plus, soldații și ofițerii se deplasează pe snowmobiluri cu cabine încălzite, pe camioanele cu tracțiune integrală "Ural" și KAMaz, adaptate la temperaturi extrem de scăzute, pe pernoptere. În unele unități, sunt folosite chiar și săniile trase de câini sau reni – transportul extrem de vechi, capabil să treacă acolo unde s-ar bloca cel mai echipat ATV.

Desigur, unitățile arctice primesc și îmbrăcăminte specială. Setul de îmbrăcăminte standard constă din aproximativ 20 de elemente. Echipamentele sunt fabricate din material multistrat, foarte cald, care cântărește puțin și nu limitează mișcările luptătorului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

254
Tagurile:
Dotare, extrem, Arctica, Rusia
Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan

Experți: „Vizita ambasadorului SUA la CEC - imixtiune în alegerile parlamentare”

131
(reînnoit 17:24 23.06.2021)
Vizita ambasadorului SUA la Comisia Electorală Centrală a stârnit mai multe controverse în rândul societății. Mulți analiști politici au calificat gestul diplomatului drept o imixtiune în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Fostul deputat și vicepremier Victor Stepaniuc a remarcat în emisie la Radio Sputnik Moldova că vizita ambasadorului SUA la CEC Dereck Hogan chiar de Ziua Suveranității ne demonstrează că suveranitatea extrem de fragilă în Republica Moldova. Și asta pentru că pe agenda discuțiilor a fost organizarea procesului de vot la alegerile din 11 iulie, în special deschiderea secțiilor de votare în diasporă.

„Atunci când un stat se declară suveran și independent, trebuie să respecte suveranitatea, să ceară de la alții respectarea ei. (...) Acum suntem membri ai diferitor organizații internaționale, ONU, OSCE și altor, dar, pe de altă parte, țara noastră săracă din punct de vedere social-economic și al divizării forțelor politice pe principii geopolitice le permite partenerilor externi să se implice cu tupeu. Asta își permite să facă ambasadorul SUA, precum și alții - uneori ambasadorul României și cel al Uniunii Europene. Asta vorbește despre faptul că noi suntem o țară slăbită, că acele idei progresiste care au fost incluse în Declarația de Suveranitate au rămas doar pe hârtie”, a spus Victor Stepaniuc.

El a vorbit și despre scopul ascuns al vizitei ambasadorului Hogan la CEC în prag de alegeri 

„Dacă ambasadorul SUA își permite acest lucru, evident că are interese. America are interese în toată lumea. Este foarte important ca echipa noastră politică - președintele țării, prim-ministrul, președintele Parlamentului - să aibă un cuvânt de spus în această situație, să-și exprime atitudinea, mai ales dacă este vorba despre o implicare crasă”, a declarat Victor Stepaniuc pentru Sputnik Moldova

„Democrația perversă se întoarce împotriva unei democrații în constituire”

La rândul său, și analistul politic Corneliu Ciurea vorbește despre interese voalate și exercitarea influenței Occidentului asupra instituțiilor din Republica Moldova. 

„Aș vrea să cred că a fost o simplă discuție la o ceașcă de cafea, dar realitățile Republicii Moldova din ultimul timp, subordonarea politicului, în special a partidelor de dreapta, în fața intereselor occidentale, este prea izbitoare și, din această cauză, cred că a existat un interes specific al ambasadorilor occidentali în a-i convinge pe reprezentanții CEC-ului să cedeze în fața presiunilor care vin din afară și din interior”, a remarcat expertul.

Ciurea consideră totuși că CEC nu va ceda în fața presiunilor. 

„CEC este singura instituție care nu s-a frânt. Vedem că sistemul judecătoresc mult prea ușor cedează. CEC-ul în prezent este singura instituție care rezistă în fața acestor presiuni. Totuși, lucrurile se complică în Republica Moldova și vedem că democrația poate deveni un sistem politic de creație proprie care să reziste în fața unor presiuni care vin din ceea ce se crede a fi „patria democrației”

Democrația perversă se întoarce împotriva unei democrații în constituire și pe care astăzi CEC-ul o reprezintă deocamdată cu brio în Republica Moldova, dar există riscul ca CEC-ul să se frângă”, a menționat Ciurea. 

„Ceea ce a făcut Hogan este o încălcare”

Și comentatorul politic Ian Lisnevschi este de părere că întrevederea ambasadorului american la Chișinău cu câțiva membri ai Comisie Electorale Centrale are anumite conotații ascunse.

”Faptul că cineva din interior și din exterior încearcă să preseze situația și membrii CEC este un lucru negativ. Este o implicare din exterior care dă motive de discuții și presupuneri despre o eventuală implicare a factorului extern. Domnul Hogan trebuie să își amintească că are un statut de observator al alegerilor din 11 iulie. Ceea ce a făcut astăzi este mai degrabă o încălcare”, susține Ian Lisnevschi.

Totodată, expertul adaugă că astfel de discuții nu trebuie să fie purtate în campaniile electorale.

„Deja sunt încălcări grave ce ține de principiile democratice. Ambasadorii, nu contează, din ce țară, nu ar trebui să se implice într-o astfel de manieră”, a menționat Ian Lisnevschi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Tagurile:
CEC, Comisia Electorală Centrală, vizită, Rrepublica Moldova, ambasadorul SUA


Загрузка...

Coșmarul Occidentului: Vor forma Rusia și China o alianță militară?

150
Rusia și China vor desfășura în curând exerciții militare comune “Vest/Interacțiune 2021”. În ce măsură cooperarea militară între cele două țări poate duce la cristalizarea unei alianțe.

Experiența îndelungată a exercițiilor militare comune ale Rusiei și Chinei trece într-un plan strategic. Manevrele operativ-strategice ruso-chineze “Vest/Interacțiune 2021”, care urmează să aibă loc în nordul Chinei, vor fi integrate cu exercițiile strategice de comandă „Vest 2021” din Federația Rusă și Republica Belarus. Acest lucru arată ca o continuarea formării a unei alianței politico-militare ruso-chineze.

Putin și Merkel, la Forumul Păcii
© Photo : Пресс-служба Президента РФ
Din 22 iunie, la Habarovsk, au loc negocieri pentru organizarea unor exerciții operativ-tactice comune “Vest/Interacțiune 2021”, cu participarea trupelor rusești și chineze în districtul autonom Ningxia Hui, China. Până la finele acestei săptămâni, părțile vor conveni asupra organizării sosirii contingentului militar al Rusiei pe teritoriul Republicii Populare Chineze, componența forțelor și mijloacelor, planul de desfășurare a exercițiilor, organizarea aprovizionării material și tehnice. Deocamdată, s-a decis că din partea Districtului Militar Est al Rusiei vor participa în manevre personalul formațiunii infanteriei motorizate, inclusiv până la un batalion, unitățile aviației operativ-tactice, detașamentul combinat al aviației militare.

A se observa că pentru exersarea acțiunilor comune de către trupele diverselor țări, nu e nevoie de un număr mare de militari, sunt suficiente legăturile de comandă, implicate în controlul asupra unităților și care adoptă decizii operative.

Manevrele “Vest/Interacțiune 2021” va avea loc în a doua jumătate a anului 2021, iar denumirea vorbește despre o probabilă îmbinare a cooperării ruso-chineze în Est cu exercițiile strategice de comandă ale forțele armate ale Rusiei și Belarusului “Vest 2021”, planificate pentru prima jumătate a lunii septembrie. De la poligoanele belaruse și rusești (Districtul Militar Vest), până la poligoanele Armata Populară de Eliberare din China din nordul Chinei e o distanță de peste 5000 de kilometri, cu atât mai mult este interesantă tematica integrării militare și perspectivele de interacțiune.

Cel mai teribil coșmar al Occidentului: Rusia și China semnează un acord de cooperare militară, coaliția ruso-chineză obține o supremație în fața Pentagonului și NATO într-un ipotetic conflict militar, Washingtonul și Bruxelles vor fi nevoite să-și rescrie strategia și tactica de “descurajare” a “regimurilor” indezirabile, de asigurare a “libertății navigației” în Marea Neagră, Azov și mările chineze. Între timp, președintele rus Vladimir Putin admite posibilitatea unei alianței militare între Rusia și China. Și Beijingul este gata să atingă un nou nivel al cooperării strategice în sfera militară – cu o astfel de declarație a venit Ministerul Apărării al Chinei în luna martie. Un document formalizat nu va schimba situația.

Scenarii probabile

Pe teritoriul districtului autonom Ningxia Hui al Chinei, în zona lanțului muntos Helanshan, cu o lungime de peste 250 de kilometri, este amplasat unul din cele mai mari poligoane a armatei chineze (la o altitudine de peste 2000 metri deasupra nivelului mării), care permite exersarea celor mai dificile scenarii a manevrelor ale diverselor grupări militare.

Ideea exercițiilor operativ-strategice ruso-chineze “Vest/Interacțiune 2021” nu e clară, deocamdată, cu toate acestea putem prognoza o coincidență semnificativă cu scenariile manevrelor “Vest 2021”, în cadrul cărora urmează să fie verificate sistemele de control și toate tipurile de aprovizionare, desfășurarea sub acoperire a unor grupuri de trupe, exersarea de către grupurile tactice ale batalioanelor a unor metode non-standard de distrugere a țintelor aeriene la altitudini mici (dronele de asalt) și lupta împotriva vehiculelor blindate de o mare viteză. În cadrul exercițiilor ruso-belaruse, exclusiv defensive, va fi utilizată masiv aviația de luptă și tancurile. Similitudinea scenariilor manevrelor este determinată de existența unor amenințări comune.

Siguranța Rusiei și Belarusului este amenințată de infrastructura și prezența trupelor străine ale NATO pe teritoriul statelor vecine din regiunea Baltică și Polonia. Ar părea că regiunea Atlantică este departe geografic de mările chineze, cu toate acestea, recentul summit NATO a alocat o atenție deosebită “pericolului chinez”. Alianța consideră: “Ambițiile declarate și comportamentul agresiv al Chinei reprezintă niște provocări sistemice în adresa ordinii internaționale, bazat pe reguli”. Desigur, e vorba de niște “reguli” comode pentru NATO, inventate de statele blocului, populația cărora reprezintă doar 10 la sută din populația globului (și cedează semnificativ Chinei).

Pe lângă ambițiile declarate, vina Chinei constă de asemenea și în “cooperarea cu Rusia în sfera militară” (punctul 55 a comunicatului din 14 iunie). Statele NATO se pregătesc să susțină Statele Unite în lupta cu China în zona mărilor chineze.

Intensificarea cooperării militare ruso-chineze în acest context este destul de firească și include nu doar manevre comune, achiziții de arme, dar și schimb de tehnologii. În perioada 2014-2018 Rusia a vândut armatei Chinei avioane de luptă Su-27 și Su-35, sistemele de rachetă S-300 și S-400, cele mai noi rachete antinavă.

Achizițiile de arme din Rusia au ajuns în China la aproximativ 70 la sută din volumul total. În consecință, China a contrabalansat supremația forțelor armate ale SUA în domeniul apărării antiaeriene în Strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud.

Operațiunea ruso-chineză

Primele exerciții din istoria contemporană a trupelor Rusiei și Chinei – “Misiunea pașnică 2005” au fost dedicate lichidării unor teroriști convenționali pe pensinsula Peninsula Shandong. Exercițiile militare navale în Marea Galbenă se desfășoară anual, începând cu 2012. Aceste manevre cuprind de asemenea diverse zone ale Oceanului Planetar: de la Marea Chinei de Sud și Japonia până la Marea Mediterană și Marea Baltică.

© Sputnik / Ministry of Defence of the Russian Federation / Vadim Savitskii
Desigur, seria exercițiilor “Interacțiunea Maritimă” nu reprezintă o amenințare în adresa cuiva, însă demonstrează un potențial semnificativ de cooperare a părților în apărarea antiaeriană și antibarcă, în operațiunile de căutare și salvare, alte sfere. Subiectul rachetelor în manevrele defensive nu lasă urme de îndoială că detaliile “Interacțiunii Maritime” sunt adresate forțelor navale ale SUA și NATO și vor răcori cu siguranță mințile înfierbântate de la Washington și Bruxelles.

Pe uscat comandamentul ruso-chinez a elaborate în anul 2016 o modelare computerizată a operațiunilor de consolidare a apărării antirachetă. Conducerea armatei chineze a participat la exercițiile ale comandamentului strategic ale Forțelor Armate ale Rusiei în 2018 și 2019 – în această etapă China a obținut din partea Rusiei informații prețioase despre sistemul de avertizare asupra atacului cu rachete. Manevrele rusești de amplare “Centrul 2019” s-au desfășurat cu participarea a 3500 de militari (brigada de infanterie motorizată), 30 de avioane, 900 de unități ale tehnicii grele chineze.

În august 2019, bombardierele strategice ale celor două țări, în premieră (de după ani 50) au participa la o patrulare aeriană comună deasupra mării Chinei de Est și Mării Japoniei.

Astfel de evenimente demonstrează că Rusia și China tind să contrabalanseze strategic influența SUA și NATO, nu “au grijă” unul de altul (precum interpretează neprietenii occidentali).

Cooperarea militară “informală” între Moscova și Beijing s-a dezvoltat, practice, până la nivelul unei alianței militare. Cele două țări într-o măsură diferită sunt interesate de stabilitate și predictibilitatea spațiului geopolitic din jurul lor. Declarațiile comune ale Rusiei și Chinei din 5 iunie 2019, cu privire la consolidarea stabilității strategice globale și cu privire la dezvoltarea relațiilor în cadrul parteneriatului atotcuprinzător și de interacțiune strategică, determină vectorul politico-militar al celor două state decenii înainte.

Administrația SUA caută breșe în relațiile ruso-chineze, încercând să provoace disensiuni între Rusia și China, în primul rând, în domeniul cooperării militare. Toate aceste eforturi sunt în zadar. Președintele rus, Vladimir Putin, observă: “În ultimii ani am dezvoltat cu China niște relații de parteneriat strategic, pe care nu le-am mai avut niciodată în istoria statelor noastre. Un nivel înalt de încredere și cooperare în toate direcțiile: în politică, economie, tehnologii și cooperare tehnico-militară. China nu reprezintă pentru noi o amenințare. E o țară prietenoasă. Nici ea nu se declară dușmani, așa cum au făcut Statele Unite”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

150
Tagurile:
comune, Baze militare, militare, exerciții, china, Rusia


Загрузка...
Capitoliu și drapele SUA

Șoc în SUA: Un celebru inventator a fost găsit mort

0
(reînnoit 07:58 24.06.2021)
Un celebru inventator, ale cărui produse le-am folosit toți, a fost găsit mort într-un penitenciar, aparent sinucis, dar după ce primise amenințări cu moartea.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Creatorul celebrului sistem antivirus ”McAfee”,  John McAfee, a fost găsit mort într-o închisoare din Spania.

În vârstă de 75 de ani, John McAfee, se afla în detenție din octombrie 2020, fiind arestat în Barcelona, în baza unui mandat emis de Statele Unite pentru evaziune fiscală (în SUA) și urma să fie extrădat de autoritățile spaniole, la cererea americanilor.

John McAfee a fost găsit mort în celula sa de către gardieni şi nu a putut fi resuscitat. Conform Administraţia Penitenciarelor din Spania, datele preliminare indică o sinucidere, dar cauza decesului va fi certificată de o comisie judiciară.

Contradictorii sunt câteva aspecte. În primul rând, John McAfee a declarat că acuzaţiile au substrat politic, deoarece el ar fi dorit să candideze la alegerile prezidenţiale (din SUA) din partea Partidului Libertarian.

În al doilea rând, John McAfee își luase public angajamentul că se va sinucidă și își făcuse chiar un tatuaj în acest sens.

În al treilea rând, McAfee afirmase că a primit mesaje de amenințare din partea ”oficialilor SUA”: ”Primirea de mesaje subtile din partea oficialilor SUA spun de fapt: "Venim după tine McAfee! Te vom ucide".  Dacă mă sinucid, să știți că nu am făcut-o. Am fost lovit. Verificați-mi brațul drept“, a scris, pe Twitter, John McAfee, în 2019, relatează ”The SUN”. 

John McAfee
© Screenshot / The SUN
John McAfee

Multimilionar, pionierul sistemelor antivirus a refuzat să mai plătească impozite, declarând public că ”impozitarea este ilegală”. John McAfee nu a mai depus nicio declaraţie fiscală din 2014 până în 2018, pentru venituri estimate la peste 20 de milioane de dolari, notează presa.

Deci, o nouă moarte care ridică multe semne de întrebare – care vizează autoritățile americane. Care, desigur, sunt cele mai curate și corecte din lume – vezi cazul ”sinuciderii” în detenție a lui Jeffrey Epstein – sau complotul contra lui Trump, prin atacarea lui Michael Flynn. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Spania, mort, SUA, inventator
Tematic
Cât de mult a crescut averea miliardarilor pe timp de pandemie


Загрузка...