Maia Sandu

De ce Maia Sandu nu îl ajută pe George Simion? Nu e cu Soros?

228
De bun simț este să nu punem preț nici pe impostura locală, nici pe nemernicia perversă ”europeană”. România și Republica Moldova au suficiente valori reale ca dreptatea să vină pe un cal frumos, nu pe gloabe împodobite.

Există personaje care trăiesc din scandaluri, pe care le numesc ipocrit ”luptă”. Din păcate, unii ajung chiar în poziții înalte, aducând cu ei și pârghiile specifice: dezbinarea, radicalismul inept, scandalul din orice. În acest fel, târăsc în promiscuul scandalului și funcția deținută.

Primul lor scop este ceea ce numim ”imagine”; o acoperire, o butaforie ipocrită în spatele căreia își ascund găunoșenia, arivismul abject – sau chiar planuri mârșave, ale lor sau ale altora care îi comandă.

Mai grav este că duc scandalurile în zonele cele mai sensibile – patriotismul, națiunea, credința, libertatea, dreptatea și justiția – și agită sentimente acutizante – de la frustrări justițiare la invidii egalitariste - și până la unionismul românesc. De fapt, în ei totul e fals – din păcate însă efectele manipulărilor lor sunt reale și dureroase.

Cel mai tragic exemplu este Traian Băsescu, un personaj care a făcut enorm de mult rău României, pe toate planurile, un adevărat blestem pentru țară, români, dar și pentru apropiații și rudele sale. În ticăloșia sa, a jucat (credibil, vai, pentru prea mulți!) rolul justițiarului, anticomunistului, patriotului etc – dar, ultimul pe listă, cel al unionistului!

Aceste ultim rol l-a interpretat însă în fața unei audiențe limitate, pentru că între timp credibilitatea lui năpârlise rău – trăind din frustrările puținilor români din țară, dar și pe neștiința moldovenilor în ceea ce-l privește pe ”arhanghelul unirii” – în realitate, un nemernic dovedit în toate cele rele!

Dar, Băsescu nu a fost singurul – iar piesa asta proastă a scandalurilor – acoperire s-a reluat cu USR și, mai nou, cu unii lideri AUR, mai ales cu George Simion.

USR au dur ideea de justiție la nivelul de răzbunare, de radicalism, luptă politică fără cruțare, au promovat egalitarismul și ”meritocrația”, ștergerea trecutului – asta în condițiile în care mulți lideri ai lor sunt niște oportuniști, îmbogățiți din afaceri deloc curate; alții au fost dovediți colaboratori ai Securității iar alții copii ai Sistemului – de acum sau dinainte de 1990.

Iar în privința ”meritocrației”, situația e chiar sinistră – majoritatea celor impuși în funcții guvernamentale și parlamentare sunt oameni fără experiență, chiar fără legătură cu domeniul – adică totul e o făcătură! O singură chestiune e clară: susțin necondiționat tot ce vine pe linia Soros, în primul rând politica LGBTIQ!

De cealaltă parte, AUR îmbracă sumanul naționalist, iar George Simion se declară ”liderul curentului unionist”.

Nu este clar de unde până unde este el a devenit el unionist, darămite lider, cert este că a înființat o asociație, a mâzgălit ceva pereți, s-a tăvălit, l-au arestat, ce să mai – a prestat pe gustul unui anume public. Care, în parte, l-a și votat, zice-se. Sincer, nu prea cred că e chiar așa, pentru că l-ar fi votat mai demult, de când a candidat la europarlamentare, când a mers cu un slogan clar și strict unionist.

Ori, dacă atunci nici nu le-a păsat de ”liderul unionismului”, acum lumea l-ar fi votat la greu – ceea ce mi se pare o mare făcătură. Dar, să trecem peste asta…

Daniel Ioniță
© Photo : Direcţia comunicare și protocol, Guvernul Republicii Moldova
Întreb însă – unul care nu are nicio legătură cu Basarabia, care își arogă fals calitatea de ”scriitor”, care leagă rău de tot limba română și se produce prin spectacole publice dubioase, oare un asemenea om poate fi considerat ”liderul unionismului”?!

Păi nu au fost numiți așa marii Adrian Păunescu. Ioan Alexandru sau Vadim Tudor, ori Mircea Druc, Leonida Lari sau Grigore Vieru – și poate cineva să îl creadă pe… ”Georgică peluză”?

Pare o urmare logică a leadership-ului ”unionist”: de la impostorul Băsescu, la tăvălitul Simion! Nu pot să uit faza când îl rețineau jandarmii pe Simion, la București, în 2016, iar Băsescu îi admonesta pe Facebook: 

”Ticăloşilor sau Julien, tu cu ce te ocupi? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteți fi voi, Guvernul României? Pentru violenţa jandarmilor împotriva unioniştilor din R.Moldova şi România, Ministrul Afacerilor Interne şi Dacian Julien Cioloș trebuie să dispară din viaţa publică. Slugoilor, ce tare vă doare unionismul. L-aţi ridicat pe George Simion, unul din liderii unioniştilor, ca frumos în faţa Germaniei şi a Federației Ruse”.

Anii au trecut, iar acum Băsescu spune că Simion și AUR ”arată ca niște epigoni ai lui Vadim, dar măcar ăla citise, știa să vorbească. Ăștia sunt niște îngălați, vai mama lor, au luat tricolorul în mână și poporul în gură. Vai și de mama celor care i-au votat”.

Iar Simion, ”scriitorul” cu două broșuri, este supărat că Băsescu l-a numit ”semidoct” și zixce că Băsescu nu a fost unionist, ci ”mai mult a adus dezbinare în Moldova”.
În zilele din urmă, George Simion a făcut alt circ, de data asta voind să intre în Republica Moldova, deși avea interdicție, din 2018 – după ce, în prealabil, mai avusese și altele. Da, pentru că tânărul activist și politician are o activitate atent și prietenesc consemnată pe Wikipedia, unde apar mari manifestații și alte demersuri semnificativ… de care nu-și amintește nimeni! La fel cum de campania AUR de la ultimele alegeri nu-și amintește mai nimeni!

Problema este că liderul AUR a vrut să participe la funeraliile academicianului Nicolae Dabija. Ce legătură a avut el cu Nicolae Dabija? Nu contează, cert este că era prilej de scandal!

Cristian Hrițuc, ex-consilier prezidențial, analist și consultant politic cu experiență în România și Moldova, consideră că Simion vrea atât ”o preluare a curentului unionist din Moldova”, cât și ”o campanie de imagine pentru România,  să țină reflectorul pe partidul său după ce Șoșoacă a plecat”.

Analistul amintește și de spectacolul din 2018 când, declarat indezirabil pe teritoriul moldovean și escortat la granița,  ”Simion a jucat si un teatru de zile mari”.

”A postat pe fb un material filmat în care a spus că a fost bătut de polițiștii moldoveni. Poliția România a dat un punct  de vedere atunci prin care a afirmat ca liderul Aur nu a cerut îngrijiri medicale și nici nu a făcut vreo plângere”, scrie Hrițuc.

Cât despre ce va urma, analistul consideră că, urmărind ”specificul” acțiunilor lui Simion, putem observa că ”după "proteste" urmează etapa victimizării, când acesta se plânge că este agresat”.

”Așa a fost și în Republica Moldova, și la București, când a provocat jandarmii, dar și în cazul cimitirului maghiar. Sper că acum să se rezume doar la proteste și să ne scutească de episodul ”bătăii””, scrie Hrițuc.
Sperăm și noi, pentru onoarea Parlamentului României, din care Simion face parte. Deși, la cum arată acum Parlamentul, te poți aștepta la orice. În fond, partea adversă dar la fel de ”spectaculoasă”, USR, a mâncat din coșurile de gunoi și a dormit în aula mare!

Interesantă este și reacția Maiei Sandu, căreia deputatul AUR i s-a adresat pentru a rezolva situația și… ce să vezi: președintele pro-occidental i-a dat cu flit ”liderului unionismului”!

”Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz, însă a contactat Biroul Migrație și Azil (BMA) pentru a clarifica situația. Din informațiile prezentate, singura soluție legală de anulare a deciziei BMA este procedura de judecată”, a transmis Președinția de la Chișinău.

Scurt pe doi – cu alte cuvinte l-a trimis la plimbare! Mai ales că ultima solicitare în acest sens, depusă de Simion la instanță pe 17 februarie 2021, a fost fiind respinsă. ”Următoarea ședință este preconizată pentru 7 aprilie 2021 la CSJ”, îl informează drăgălaș Maia Sandu.

Da, este aceiași Maia Sandu care se arată gata să treacă peste orice pentru a-și impune Guvernul! De ce riscă acum să-și pună în cap ”unioniștii” dând pe nas ”liderului”?!

Prima concluzie e clară: George Simion face ca întotdeauna: scandal și circ, un joc de imagine.

A doua concluzie este însă mai dificilă: ce urmărește, de fapt, Maia Sandu? Altfel spus – ce se întâmpla dacă Simion era vreun sorosist? Tot așa îl trata?

Sau oare pregătește Maia Sandu terenul pentru un alt ”lider unionist”, apropiat de zona Soros și, atenție, apropiat de un alt tip de „unire”?

Mai exact, federalizarea Europei, implicit a României și Moldovei, unul dintre obiectivele grupărilor susținute de George Soros?

Întrebarea finală e ca în bancul cu ”Și noi, belgienii, ce facem?”. Cred că de bun simț este să nu punem preț nici pe impostura locală, nici pe nemernicia ”europeană”. România și Republica Moldova au suficiente valori reale ca dreptatea să vină pe un cal frumos, nu pe gloabe împodobite.

Nu mă pot abține să nu închei cu vorba sacră a lui Nicolae Dabija: ”Avem o singură Ţară - şi ea se cheamă Limba Română”. Așa că hai să o vorbim și să o gândim corect, cu impostură și perversiuni.

Dragoș Dumitriu este jurnalist și realizator TV, fost deputat naționalist și conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice.

Opinia autorului ar putea să noi coincidă neapărat cu cea a redacției Sputnik.

 

228
Tagurile:
Simion George, George Simion, Maia Sandu, George Soros
 Joe Biden

Biden va preciza dacă Rusia este gata se sinucidă

178
(reînnoit 22:11 11.06.2021)
"Statele fac astfel de lucruri înainte de război", a menționat între altele, în timpul unei discuții televizate, Andrei Bezrukov, colonel al Serviciului de Informații Externe, astăzi profesor la universitatea MGIMO.

Este vorba despre o acțiune cu adevărat serioasă a administrației americane, care a comandat, încă în februarie, un studiu al vulnerabilității țării în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare cu bunuri critice, menționează într-un editorial pentru RIA Novosti analistul Dmitrii Kosîrev. Studiul a fost finalizat acum, în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Europa, unde va avea loc, între altele, și întâlnirea acestuia cu președintele Vladimir Putin.

Despre faptul că această întâlnire de la Geneva va constitui doar o parte a schimbării de curs americane pe scena mondială, demult așteptată și foarte serioasă, vom vorbi mai jos. În ceea ce privește vulnerabilitatea Americii, aceasta, conform datelor studiului, a fost depistată în cel puțin trei sfere – în aprovizionarea cu medicamente, cu semiconductori și cu elemente terestre rare. Și în toate cazurile este vorba despre China, adică despre dependența periculoasă a aprovizionării SUA de o superputere egală cu America pe scena mondială.

Apoi, zilele trecute, a urmat acțiunea numărul doi – dezvoltarea unei legi privind inovațiile și concurența. Ea a fost aprobată de Senatul SUA și va fi pusă în aplicare în curând. Și aici este vorba, în primul rând, despre concurența cu aceeași superputere. Două sute cincizeci de miliarde de dolari au fost alocate în temeiul acestei legi pentru a îmbunătăți competitivitatea economiei americane față de China. Este vorba despre subvenții pentru a accelera inovațiile și alte tipuri de sprijin pentru industriile avansate americane.

Aici există o particularitate amuzantă. Ani de zile, Statele Unite au explicat cât de inacceptabil este sprijinul statului chinez pentru industriile avansate și multe alte industrii. Programul Beijingului "Made in China 2025" a fost apreciat drept un model de concurență greșită și de întruchipare a răului. Adică, nemulțumirea consta în faptul că Beijingul nu respectă regulile, joacă necinstit. Cinstit – este atunci când concurează numai comercianții privați și victoria este determinată de o zeitate numită Piață. Dar acum, când s-a dovedit că jocul Chinei duce la câștig, inclusiv global, Statele Unite au decis destul de liniștit să facă același lucru.

Acum despre amploarea a ceea ce se întâmplă. Experții spun că administrația democraților a moștenit ideea republicanilor de a reindustrializa America și că este vorba despre programe concepute pe zece ani. Și că pentru Statele Unite chestiunea este pusă în felul următor: să câștige această luptă sau să moară.

În ceea ce privește moartea – ar putea fi prea mult. Dar iată estimarea publicației The Guardian: până la sfârșitul deceniului, China va depăși Statele Unite în ceea ce privește volumul economiei, dar nu pur și simplu, ci cu o pondere suplimentară – preluând conducerea tehnologică mondială (fapt ce împiedică Pentagonul să doarmă liniștit noaptea). Însăși ideea unei astfel de pierderi a statutului de lider este teribilă pentru Statele Unite.

Cuvântul cheie în toate aceste subiecte strâns legate este "tehnologii". Volumul total al producției într-un an este, desigur, important, dar mai degrabă în ceea ce privește propaganda. Statutul actual relativ egal al celor două superputeri în ceea ce privește superioritatea tehnologică este un coșmar, pe când preluarea conducerii tehnologice mondiale de către China este un coșmar-coșmar.

Anume cu astfel de sentimente a fost pregătită actuala călătorie a lui Joe Biden în Europa. Același material din ziarul londonez descrie destul de clar întregul concept al acestui periplu diplomatic. Biden se va întâlni cu liderii Occidentului în Cornwall, Marea Britanie, ca parte a summit-ului G7. Apoi va avea loc o discuție cu NATO și cu structurile europene. Iar conversația va atinge în primul rând și aproape exclusiv China. Biden intenționează să invite europenii, destul de sceptici, la un al doilea război rece, de data aceasta cu China.

De ce europenii sunt sceptici? Doar un detaliu despre cum ar trebui să arate un astfel de război: conform studiului menționat anterior despre vulnerabilitatea Americii și potrivit legii concurenței menționate mai sus, în Statele Unite se creează "un grup de atac", condus de un reprezentant comercial sau de o altă persoană de rang ministerial. Această forță de atac va determina care dintre mărfurile chineze se bazează pe tehnologiile furate de la americani. Și nu este vorba doar că aceste mărfuri nu vor putea fi importate în SUA. Despre statutul lor ”furat” vor fi anunțați și europenii, și alți aliați. Ulterior, aceștia din urmă vor fi rugați să-i creadă pe americani pe cuvânt și, la fel, să nu cumpere aceste produse extrem de competitive.

Vor crede oare aliații, toți până la unul? Întrebarea este complexă. Dacă ne întoarcem la articolul din The Guardian, acolo este citat un diplomat anonim, care observă: europenilor s-ar putea să nu le placă ceea ce face China (într-o situație sau alta), dar americanilor nu le place ceea ce este China, și anume, o putere egală cu America în lume, indiferent dacă face ceva în general.

Pandemia de coronavirus
© Sputnik / Анна Раткогло

Summitul de la Geneva, conform acestei logici, se dovedește a fi la periferia călătoriei europene a lui Biden. Relațiile bilaterale cu Moscova sunt secundare pentru el. Președintele american se va ocupa, în primul rând, de sondarea poziției Rusiei cu privire la viitorul război rece dintre Statele Unite și China pentru decenii înainte. Bineînțeles, nimeni nu se așteaptă că Moscova se va angaja brusc într-o confruntare cu Beijingul. Dar să afle cum se va comporta Rusia în unele situații, ipotetice deocamdată, este util pentru America. Poate că Rusia va dori brusc să se sinucidă geopolitic și să adopte un fel de poziție neutră în confruntarea iminentă.

Deși, ce poate fi mai simplu: există două superputeri, una – cea care pierde – se pregătește să se confrunte cu cealaltă. Ambele sunt giganți economici și lideri tehnologici, prin urmare parteneri potențial profitabili. Dar, în ultimii ani, o superputere i-a făcut (și i-a spus) Rusiei un număr extrem de mare de ticăloșenii. Cealaltă superputere, cel puțin, nu a făcut sau a spus nimic de genul acesta. În plus, dezvoltă cooperarea cu noi acolo îi iese asta. Și ce poziție a Moscovei am putea să ne imaginăm aici?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

178
Tagurile:
Rusia, SUA, Vladimir Putin, Joe Biden
Tematic
Blinken, despre condiția în care SUA ar putea avea ”relații stabile” cu Rusia
Kremlinul le-a cerut SUA să iasă din „cercul vicios” al sancțiunilor
Cum a comentat MAE rus discuția dintre Biden și Zelenski


Загрузка...
Imagine din arhivă

Vor înfrunta oare „oamenii cinstiți” profesioniștii cu experiență?