Международный военно-технический форум Армия-2016. День пятый

"Rușii au țevile mai lungi": pe ce Pentagonul a decis cheltuiască mulți bani

426
Forțele terestre americane vor primi în curând noi muniții de artilerie. Obuzul ghidat ER GMLRS pentru lansatoarele multiple de rachete a fost deja testat și a distrus ținta la o distanță de 80 de kilometri.

Pentagonul este convins că acest lucru este departe de a fi o limită.  Despre perspectivele acestei arme și analogii rusești – în materialul Sputnik.

Obuzuri "de aur"

Lipsa armelor moderne cu rază lungă de acțiune în Forțele Terestre este o problemă veche pentru Comandamentul Armatei SUA. Acolo ei recunosc în mod deschis că rămân în urmă semnificativ față de Rusia în ceea ce privește artileria – atât artileria care folosește praf de pușcă sau alt explozibil pentru propulsarea proiectilului, cât și cea reactivă.

Este a doua testare recentă a muniției promițătoare. Prima, în noiembrie 2020, a fost un eșec – proiectilul a explodat în aer imediat după lansare.  Specialiștii concernului Lockheed Martin au analizat greșelile, au corectat neajunsurile și cu ER GMLRS au împușcat cu succes la poligonul White Sands din New Mexico. Focul a fost tras de către lansatorul multiplu de rachete HIMARS – muniția a fost dezvoltată special pentru aceasta.

"Noul nostru obuz ghidat reactiv va crește semnificativ raza de acțiune a MLRS-urilor", a declarat Gaylia Campbell, vicepreședintele departamentului de rachete din cadrul Lockheed Martin. "Pe parcursul testărilor, s-a reușit atingerea parametrilor doriți pe întreaga traiectorie a zborului, distrugerea țintei la distanța planificată și ajustarea software-ul HIMARS. În plus, după revizuire, muniția va putea fi utilizată și pe vechiul M270 MLRS".

Potrivit lui Campbell, în testările ulterioare, este necesar să se ajungă la o rază de acțiune record – 150 de kilometri. Dacă acest lucru se va obține, MLRS-urile americane vor avea cea mai mare rază de acțiune din lume.  Cu toate acestea, este puțin probabil ca obuzele promițătoare să devină cu adevărat disponibile pe scară largă. Costul unei versiuni convenționale cu o rază de acțiune de până la 60 de kilometri este de 100 de mii de dolari. Evident, cel îmbunătățit va costa Pentagonul mult mai mult.

ER GMLRS (Enhanced Range Guided MLRS) reprezintă un obuz reactiv ghidat cu un calibru de 227 mm și un focar de tip cluster sau monobloc. Sistemul de ghidare – inerțial și prin satelit. Scopul – distrugerea obiectelor individuale de dimensiuni mici, cum ar fi tancurile, sau distrugerea cu precizie, dintr-o singură lovitură, a unui grup mic de ținte. Acum, în arsenalele armatei SUA, există aproximativ 50 de mii de muniții GMLRS. Nu se știe încă câte obuze modernizate vor fi achiziționate, dar se știe că lansarea producției este programată pentru 2023.

Avantaj la sol

Americanii încearcă să-și consolideze și artileria ce folosește praf de pușcă sau alt explozibil pentru propulsarea proiectilului.

În martie 2020, un promițător obuzier autopropulsat ERCA (Extended Range Canon Artillery) a distrus ținta la o distanță de 65 de kilometri în timpul testărilor – la o distanță de două ori mai mare față de autotunul principal al armatei SUA – M109. Focul a fost tras dintr-un tun XM907 de calibru 155 mm/58, cu două tipuri de proiectil – Excalibur-ul ghidat, care se află în serviciu, și proiectilul experimental activ-reactiv cu rază mare de acțiune XM1113. Ambele muniții au distrus cu succes țintele mici.

Nu întâmplător Washingtonul a acordat o atenție deosebită artileriei. În decembrie 2017, influentul centru de cercetare american RAND, care consiliază Pentagonul în ceea ce privește problemele de securitate națională de la mijlocul secolului trecut, a publicat o analiză a capacităților de luptă ale forțelor armate rusești.

Potrivit analiștilor occidentali, în cazul unui război, Rusia va încerca să provoace daune maxime forțelor terestre inamice, fără a a se angaja în foc direct. Flancarea, manevrarea și blocarea vor fi utilizate pe scară largă.

"Rușii vor folosi artileria cât mai mult posibil", a avertizat RAND. "În acest sens au un avantaj față de armatele occidentale. De exemplu, există un singur batalion de artilerie în brigada forțelor terestre americane. Unitățile și formațiunile rusești au mult mai multe subunități de sprijin pentru foc. O brigadă de puști motorizate de trei puști motorizate și un batalion de tancuri este deseori desemnată pentru a întări două batalioane autopropulsate și un batalion de artilerie reactivă. În cazul unei bătălii "unu la unu", brigada americană se va confrunta cu un adversar care dispune de un număr mult mai mare de tunuri și MLRS-uri, capabil să folosească o gamă largă de muniții și să lovească la distanțe mari".

Devansare semnificativă

Americanii se află aici, într-adevăr, în rolul codașilor. Din 2016, armata rusă primește MLRS-urile modernizate "Tornado-S", cu un calibru de 300 mm, concepute pentru a distruge ținte de grup la distanțe mari (forțe de muncă, vehicule neblindate, blindate ușor și blindate), rachete tactice, sisteme antiaeriene, elicoptere în eliporturi, puncte de comandă, noduri de comunicare, infrastructură militar-industrială. Raza de acțiune este de 120 de kilometri, iar în viitor, după cum a raportat Ministerul Apărării, va fi de 200. Amintim că americanul HIMARS are o rază de acțiune de doar 80 km.

Chiar și mai puțin modernele lansatoare multiple de rachete "Smerch" lovesc cu proiectile ghidate la o sută de kilometri distanță. Da, MLRS-urile americane pot fi folosite ca lansatoare pentru rachetele balistico-tactice cu rază scurtă de acțiune ATACMS. Ele au o autonomie de 300 de kilometri. Dar complexul operativo-tactic de rachete "Iskander-M" poate distruge ținte la o distanță de 500 de kilometri.

În plus, Rusia dispunde de o gamă mai largă de MLRS-uri. Pe lângă sistemele grele de 300 mm "Smerch" și "Tornado-S", forțele terestre au în serviciu sistemele "Grad" și "Tornado-G" de 122 milimetri, cu o rază de acțiune de până la 42 de kilometri, precum și sistemlele "Uragan" de 220 de milimetri, cu o rază de acțiune de 36 de kilometri. Trupele NBC dispun de sisteme de aruncare cu flacără grele TOS-1 și TOS-2 – de fapt, acestea sunt MLRS-uri cu rază scurtă de acțiune, de până la șase kilometri.

Între timp, americanii au doar HIMARS și M270 de 227 mm, cu o rază de acțiune de 60 de kilometri (jumătate din raza de acțiune a sistemului "Tornado-S") pentru obuzul ghidat, și una de 40 de kilometri pentru cel neghidat. O situație similară este se poate observa și în artileria ce folosește praf de pușcă sau alt explozibil pentru propulsarea proiectilului. Chiar și cea mai recentă modificare a autotunului american principal M109A7 lovește, cu un proiectil de fragmentare cu o mare capacitate explozivă, la 22 de kilometri. Sistemul rusesc "Msta-S", creat încă pe timpul URSS-ului, la 25 de kilometri și cu o rată de foc mai mare. Iar autotunul promițător "Koalițiya" este capabil să distrugă ținte cu proiectile ghidate la o distanță de până la 80 de kilometri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

426
Tagurile:
Rusia, SUA, Pentagon
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

102
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden