Su-57

Avionul de vânătoare rus Su-57 cucerește lumea: Ce urmeaza?

353
Observatorul militar Sputnik Alexander Hrolenko a analizat performanța avionului de vânătoare rus Su-57.

Avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57 nu încetează să uimească prin caracteristicile sale tactico-tehnice unice, prin spectrul de tehnologii de generația a șasea, prin recunoașterea crescândă la nivel internațional, prin perspectivele de dezvoltare optimiste și prin potențialul ridicat de export.

Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor primi primul Su-57 serial deja în această lună. Primul avion de vânătoare de generația a 5-a, cu un motor de etapa a dua, va fi asamblat în 2022. Până la sfârșitul anului 2024, Forțele Aerospațiale ale Rusiei vor avea în arsenalul lor 22 de avioane de vânătoare Su-57, iar până în 2028 – 76. Versiunea de punte va fi dezvoltată până la sfârșitul anului 2021.

Există deja opt țări care doresc să cumpere avionul Su-57. Primul vicepreședinte al Comisiei militar-industriale ruse, Andrei Elcianinov, a declarat: «Analizăm diferite opțiuni de livrare: un avion separat și un avion complet înarmat, cu un sistem de servicii post-vânzare».

Algeria a fost prima care a plasat o comandă pentru 14 avione de vânătoare Su-57E în Rusia. Cel mai mare potențial client pentru Su-57 este India, care intenționează să achiziționeze piese gata făcute și să dezvolte un proiect de producție autorizat pe teritoriul său (așa cum s-a întâmplat mai devreme cu avionele de vânătoare MiG-21, MiG-27 și Su-30). Mai mult, IAF-ul preferă avionele de vânătoare cu două locuri, iar Rusia este gata să meargă în întâmpinarea partenerului său important.

Pe lângă India și Algeria, China, Myanmar, Vietnam, Malaysia, Iran și Turcia manifestă un interes semnificativ față de avionul de luptă Su-57. Se preconizează că numărul clienților străini va crește constant, dat fiind faptul că avionele de vânătoare de generația a patra sunt epuizate fizic și dispar treptat, iar Su-57 nu are un concurent demn pe piața mondială de astăzi și din viitorul apropiat. Poate că va concura încă pentru supremația aeriană cu interceptorulul rus MiG-41, care va fi mai mare și mai scump (care se dezvoltă din 2018).

Perspective fantastice

Publicația americană Military Watch Magazine se așteaptă că popularitatea avionului Su-57 va crește semnificativ în întreaga lume după ce Rusia va apropia capacitățile structurale ale aeronavei de nivelul celei de-a șasea generații, cu integrarea rachetelor hipersonice și a noilor motoare «Saturn-30». Cu toate acestea, deja astăzi Su-57 posedă o combinație unică a funcțiilor unui interceptor și a unui avion de atac. Mai mult, raportul dintre sarcina de luptă și masa aeronavei este mult mai mare decât cel al avioanelor de vânătoare de a patra generație, iar inteligența artificială permite avionului Su-57 să funcționeze cu succes împreună cu dronele de atac grele S-70 «Оhotnik» (care au propria «inteligență», un arsenal de șase tone de bombe și rachete și o rază de luptă de până la 5000 de kilometri).

Avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57 este interesant și unic prin faptul că este în mare parte «țesut» din tehnologiile celei de-a șasea generații. Este o unitate de luptă eficientă și, în același timp, un laborator științific, un teren de cercetare, un pas în viitor. Su-57 este capabil să îndeplinească 90% din sarcini în mod automat și chiar să funcționeze complet automat conform unui program pregătit anterior. Începutul integrării funcționării dronei de atac «Оhotnik» împreună cu avionul de vânătoare Su-57 duce la noi tactici și practici de utilizare în luptă a escadrilelor de avioane grele fără pilot de a șasea generație. Acest lucru nu ține de domeniul fantasticii.

Vicepremierul rus Iurii Borisov a declarat pe 21 decembrie că avionul de vânătoare de generația a șasea va fi fără pilot și că nu se creează doar o «unitate de luptă cu aripi», ci un adevărat complex aviatic eficient. O astfel de aeronavă va putea fi operată de la sol sau din o aeronavă aflată prin apropiere. La cererea Ministerului Apărării se efectuează lucrări de cercetare, iar eficacitatea diferitelor opțiuni este examinată și evaluată încă de la nivelul schițelor inginerești. De regulă, lucrul la astfel de proiecte, de la începutul activității de dezvoltare, durează aproximativ cinci – șapte ani. Crearea avionului de vânătoare de a șasea generație a început în primăvara anului 2016 și, chiar atunci Vladimir Mihailov, responsabil de programele de aviație militară în cadrul PJSC United Aircraft Corporation, a menționat că primul zbor va avea loc până în 2025.

Între timp, există avioanele Su-57 de-a cincea generație, care au un potențial de export remarcabil. Și totuși, primii care le vor primi vor fi Forțele Aerospațiale ale Rusiei. Iurii Borisov a subliniat: «Nu vom vinde nimic în străinătate până nu vom satisface toate nevoile trupelor noastre. Pot spune că există un contract semnat cu Ministerul Apărării pentru 76 de aeronave – așa că ciocanele bat».

Secretele superiorității

Caracteristicile oficiale sunt clasificate de către producător. Până astăzi, din surse deschise, se știe că complexul de luptă a avionului Su-57 include aproximativ 15 dintre cele mai noi arme de aviație «aer-aer», «aer-suprafață», inclusiv rachete anti-navă cu o rază de acțiune de până la 250 km și ALBM-ul hipersonic «Kinjal». Testarea altor tipuri de arme de ultimă generație este programată să fie finalizată în 2021.

Din punctul de vedere al gândirii militare occidentale, avionul de vânătoare rus Su-57 este un reprezentant demn al celei de-a cincea generații de avioane de luptă (tehnologiile sunt disponibile doar pentru două sau trei state din lume) și se apropie de-a șasea generație.

Vectorul de tracțiune tridimensional permite avionului Su-57 să efectueze manevre incredibile în aer, de neatins pentru toate celelalte avione de vânătoare de-a cincea generație. Radarele «laterale» asigură o autonomie ridicată în căutarea țintelor și invizibilitatea aeronavei pentru radarele inamice, toate acestea fără a pierde din eficacitatea desemnării țintelor pentru rachetele proprii aflate la bord. Sistemul integrat de război electronic (EW) permite crearea de inteferențe în toate unghiurile și proiecțiile – pentru a proteja aeronava de rachetele cu capuri căutătoare. Complexul EW «Ghimalai» este capabil, de la o distanță considerabilă, să «vadă» și să «neutralizeze», de exemplu, avioanele de vânătoare F-22 și F-35.

Avionul de vânătoare rus Su-57 a fost proiectat pentru a obține superioritatea în aer și este inaccesibil din punct de vedere tehnologic pentru F-22 și F-35 în ceea ce privește puterea armelor la bord, raza de zbor, viteza și manevrabilitatea. Comparațiile populare nu sunt întotdeauna corecte. Totuși, americanii au proiectat F-22 exclusiv pentru amplasarea rachetelor «aer-aer» (decizia este fundamental greșită), apoi au încercat să «insereze» în compartimentele existente rachetele «aer-suprafață», dar ele pur și simplu nu încăpeau acolo. Și atunci a fost necesar să se creeze ieftinul «putător de bombe invizibil» F-35 (doar 100 de milioane de dolari pe unitate). Atragem atenția la faptul că avionul de luptă multirol F-35 se bazează pe penetrarea «invizibilă-subsonică» a zonei de apărare antiaeriană a inamicului, lovind ținte la sol și coordonând acțiunile altor aeronave. Particularitățile de construcție ale aeronavelor Su-57, F-22 și F-35 le conferă acestora avantaje diferite la distanțe diferite, dar nu neagă superioritatea tehnologică și de luptă a avionului de vânătoare rus.

Multifuncționalul Su-57 este conceput pentru a nimici toate tipurile de ținte aeriene în luptele la distanțe mari și mici, pentru a distruge țintele la sol și la suprafața apei, cu depășirea apărării antiaeriene inamice, pentru a monitoriza spațiul aerian la o distanță mare de la bază și pentru a ruina sistemul de control al aviației inamice. Aeronava a fost adusă la un grad ridicat de rafinament tehnologic și a trecut cu succes testările în condițiile de luptă din Siria. Nu întâmplător Ministerul rus al Apărării a ordonat imediat un lot mare de 76 de avioane de vânătoare de generația a cincea (pentru a echipa trei regimente de aviație).

Avionul de vânătoare rus Su-57 este echipat cu un complex fundamental nou de avionică profund integrată, cu un nivel ridicat de automatizare a controlului și suport inteligent al echipajului (piloții pot avea încredere deplină în «pilotul automat» și se pot concentra pe rezolvarea sarcinilor tactice). Echipamentul de la bord permite schimbul de date, în timp real, cu sistemele de control de la sol și între membrii echipajului, precum și realizarea de sarcini în mod autonom.

Prioritățile și armamentul avionului Su-57 fac posibilă detectarea și eliminarea amenințărilor (țintelor) la distanțe mult mai mari decât sunt capabile să o facă avioanele americane F-22 și F-35. Aici asistăm la o luptă complexă între tehnologii și concepte de război.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

353
Tematic
Arme rusești: Primul avion de serie Su-57 și drona «Ohotnik»

"Lucrarea mâinilor NATO": Ce proces a demarat la hotarele Rusiei

198
(reînnoit 20:09 16.04.2021)
Spionaj aerian la frontierele Crimeii, nave NATO în Marea Neagră, pregătiri pentru exercițiile la scară largă și mărfuri misterioase pe care SUA le transferă în Ucraina – în ultimele zile, Alianța Atlanticului de Nord s-a activizat brusc în Europa de Est.

Nimeni nu ascunde că aceasta este o reacție la transferul Kievului de unități și tehnică la linia de contact din Donbas, precum și la mișcarea trupelor rusești în interiorul țării. Sputnik a încercat să afle ce se întâmplă.

Drone deasupra frontului

Odată cu începutul unei noi escaladări în Donbas, aviația țărilor NATO apare aici din ce în ce mai des. Deasupra liniei de contact, practic în continuu, zboară dronele-spioane RQ-4 Global Hawk, care urmăresc pregătirile de apărare ale armatelor Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Luhansk. Desigur, imaginile făcute de drone ajung imediat pe mesele comandanților militari de la Kiev.

Forțele armate ale Ucrainei au activat și ele spionajul aerian – miliția populară a observat dronele de atac Bayraktar TB2, cumpărate în Turcia. Dronele nu au atacat obiective terestre: se pare că operatorii aeronavelor fără pilot (UAV) studiază deocamdată teatrul potențial de ostilități. Forțele armate ale Ucrainei dispun de șase drone de acest tip. După cum informează presa ucraineană, Kievul a semnat contractul de achiziție de UAV-uri suplimentare cu Ankara în timpul unei vizite recente a președintelui Vladimir Zelenskii în Turcia.

În plus, aviația occidentală aproape zilnic monitorizează coasta Crimeii. Deasupra apelor neutre ale Mării Negre, zboară regulat avioanele britanice și americane de spionaj radioelectronic Boeing RC135W и Lockheed P-3COrion, precum și avioanele anti-submarin P-8APoseidon. Sarcina lor principală este de a urmări acțiunile navelor Flotei Mării Negre și de a descoperi pozițiile sistemelor de apărare antiaeriană trupelor militare, desfășurate în peninsulă.

Mărfuri misterioase

NATO își consolidează prezența militaro-navală din regiune. Până la sfârșitul lunii aprilie, în Marea Neagră trebuie să intre două distrugătoare armate cu rachete ale Marinei SUA. Potrivit versiunii oficiale a Pentagonului, transferul navelor poartă "un caracter de rutină". Cu toate acestea, Kremlinul a reacționat brusc. Nu e de mirare – doar aceste distrugătoare transportă mai mult de cincizeci de rachete de croazieră "Tomahawk".

"În ceea ce privește activitatea militară a Statelor Unite, inclusiv trecerea navelor în Marea Neagră, acest lucru se întâmplă în mod regulat", a menționat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. "Acum, acest lucru se face într-un mod deosebit de insistent, care este însoțit de o retorică agresivă, se pun întrebări, ce face Federația Rusă la granița cu Ucraina. Răspunsul este foarte simplu: noi trăim acolo, aceasta este țara noastră. Dar ce fac Statele Unite sub forma navelor lor, personalului militar care organizează în mod constant unele evenimente pe linia NATO în Ucraina, la mii de kilometri de teritoriul lor – această întrebare rămâne, până când, fără răspuns".

Fără răspuns rămâne și o altă întrebare interesantă: ce fel de marfă livrează avioanele aviației militare de transport a Forțelor Aeriene americane la Kiev? Specialiștii au atras atenția asupra mărturiilor serviciului de internet FlightRadar: avioanele americane C-17 și C-130, care decolează din SUA, Germania și statele Baltice, aterizează pe aeroportul Borîspil, se descărcă și zboară înapoi.

© Sputnik / Александр Гальперин
Potrivit expertului militar, Alexei Leonkov, Washingtonul transferă în Ucraina complexe de luptă radioelectronică, fapt care ar putea semnaliza ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei care ar urma să aibă loc curând. El a adus drept exemplu tactica Forțelor Armate ale SUA în operațiunea "Furtuna în deșert", când, chiar în primele zile ale conflictului, americanii au "orbit" complet armata lui Saddam Hussein. În favoarea acestei versiuni – declarația recentă a conducerii Republicii Populare Donețk despre faptul că rețelele de figuri influente ucrainești din rândul oligarhiei și al serviciilor secrete au început să blocheze dronelor misiei OSCE canalele de control și senzorii GPS pentru a ascunde sosirea la scară largă a echipamentelor militare în regiune. Cu toate acestea, nici Rusia nu intenționează să stea cu brațele încrucișate.

"Dacă se va produce o exacerbare, noi, desigur, vom face tot posibilul pentru a ne asigura garantat propria siguranță și siguranța cetățenilor noștri, oriunde s-ar afla ei", a subliniat ministrul adjunct de Externe, Serghei Reabkov. "Responsabilitatea pentru consecințele unei astfel de exacerbări ipotetice va fi în întregime pe umerii Kievului și curatorilor acestuia din Occident. De asemenea, noi avertizăm Statele Unite că ar fi mai bine ca ele să stea mai departe de Crimeea, de coasta rusească a Mării Negre. Va fi pentru binele lor".

Pregătirea pentru exerciții

Un alt motiv pentru intensificarea activității trupelor țărilor occidentale în apropierea frontierelor rusești – pregătirea NATO pentru cele mai mari exerciții militare Defender Europe 2021, care încep la mijlocul lunii mai.

Conform legendei manevrelor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă a rușilor". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijloace și forțe pentru desfășurarea "războiului". La manevre vor participa și militarii ucraineni.

Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. În plus, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Nu este exclus ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.

Potrivit comunicatului de presă, publicat pe site-ul oficial al Forțelor terestre ale SUA în Europa, exercițiile "vizează sporirea gradului de pregătire strategic și operativ și gradului de interacțiune între SUA, aliații și partenerii NATO". Se subliniază faptul că manevrele nu reprezintă o amenințare pentru țările terțe. Cu toate acestea, agenda antirusească a exercițiilor Defender Rurope 2021 este evidentă. Astfel, speaker-ul Ucrainei în grupul de contact trilateral, Alexei Arestovici, a declarat direct: ideea este de a exersa războiul cu Rusia pe teritoriile de la Marea Baltică până la Marea Neagră.

Nu este surprinzător faptul că, drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat anterior ministrul Apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate".

Între timp, potrivit ministrului Apărării, Serghei Șoigu, la frontierele occidentale ale țării, ca parte a verificării pregătirii operative, au fost dislocate două armate și trei grupuri ale Forțelor Aeropurtate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

198
Tagurile:
România, Belarus, Sua, Rusia, Nato


Загрузка...
Dolari

Rezervele valutare ale BNM au scăzut, iar inflația a crescut în martie experți

28
(reînnoit 22:28 15.04.2021)
Experții economici Roman Chircă și Viorel Gîrbu au comentat pentru Sputnik noile date despre inflație și activele oficiale de rezervă anunțate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au diminuat în martie cu 56,21 de milioane de dolari SUA. 

BNM a anunțat că rezervele sale valutare au constituit 3 miliarde 707 de milioane 680 de mii de dolari americani (3 707,68 mil. dolari SUA) pe 31 martie 2021.

BNM a informat că, în martie, a intervenit pe piața internă pentru a cumpăra valută echivalând cu 9,7 milioane dolari SUA.

Lună trecută a pus în evidență tendința de creștere a ratei inflației – o evoluție prevăzută de prognoza BNM pentru anul în curs. În martie, ritmul anual al inflaţiei a constituit 1,49 la sută, în creștere mai mult decât dublă față de februarie, când inflația a fost de 0,62% (în ianuarie: 0,22%).

De ce s-au diminuat activele oficiale de rezervă ale BNM

BNM a precizat că diminuarea, în luna martie, a activelor oficiale de rezervă cu 56,21 de milioane de dolari SUA a fost determinată de:

- deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: 49,35 mil. dolari SUA;

- plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova: 21,22 mil. dolari SUA;

- intervențiile pe piața valutară internă sub formă de vânzări de valută: 9,70 mil. dolari SUA;

- plățile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 6,81 mil. dolari SUA;

- plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova: 3,22 mil. dolari SUA.

Totodată, în martie activele oficiale de rezervă ale BNM au fost completate prin: înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale - 32,21 milioane dolari SUA; intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă -  0,82 milioane dolari SUA; veniturile din gestionarea rezervelor valutare -  0,55 milioane dolari SUA; reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții - 0,23 milioane dolari SUA; alte intrări nete - 0,28 milioane dolari SUA.

Roman Chircă: „O poziție relativ pasivă a BNM”

L-am solicitat pe expertul economic Roman Chircă să comenteze pentru Sputnik datele făcute publice de BNM.

„Diminuarea rezervelor valutare poate avea la bază următorii factori principali: în primul rând fluctuația activelor în care este investită o parte a rezervei valutare, certificate de metale prețioase, obligațiuni ale altor state etc.. Un alt factor sunt fluctuațiile valutare, în principal, recenta apreciere a dolarului american față de moneda euro”, a constatat Roman Chircă.

Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

Expertul economic a comentat și intervenția BNM pe piața valutară, care a contribuit la diminuarea rezervelor.

Potrivit lui, scăderea de 56 de milioane de dolari și intervenția de nici 10 milioane de dolari „sunt fluctuații relativ mici raportate la piața valutară și rezerva valutară”.

„Intervenția de 9,7 mln. USD în sensul cumpărării demonstrează o poziție relativ pasivă a BNM, care efectuează intervenții mici, iar cotațiile valutare sunt stabilite de inerția cererii și ofertei”, a comentat Roman Chircă.

Viorel Gîrbu: „Este o situație obișnuită și nu este cazul să ne panicăm”

Și expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Sputnik datele raportate de BNM.

„Nimic special, pentru moment, în aceste cifre nu văd. Din câte se pare, cererea de valută a fost mai mare decât oferta, iar BNM, pentru a nu admite panica, a intervenit prin vânzarea de valută”, a constatat Viorel Gîrbu.

„Pentru moment, este o situație obișnuită și nu este cazul să ne panicăm, dar trebuie de analizat cauzele fundamentale care au condus la acest efect”, a adăugat expertul.
Виорел Гырбу
© Sputnik / Osmatesco
Виорел Гырбу

Viorel Gîrbu a spus că ar trebui analizat dacă „este doar o conjunctura de moment sau ceva se întâmplă cu exporturile, ca efect al secetei de anul trecut”, sau dacă nu cumva remitențele sunt în scădere rapidă.

Indicatorul inflației nu indică „nimic deosebit”, potrivit expertului economic, pentru că „rata inflației este mult sub ținta de 5%”.

Pe 26 februarie 2021, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 890 de mii de dolari americani (3 763,89 mil. dolari SUA).

BNM avea la începutul anului 2021 cele mai mari rezerve valutare din istoria sa, după ce acestea au crescut constant în 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
inflația anuală, rezerve valutare, BNM
Tematic
Mare țeapă! Banii moldovenilor sunt folosiți de alții
Cine decide prețul euro și dolarului în Moldova – explicația expertului


Загрузка...
Vaccin AstraZeneca

”Nu a mers”: Găgăuzia i-a întors Ministerului Sănătății lotul de vaccin AstraZeneca

353
(reînnoit 22:25 16.04.2021)
Lotul de vaccin produs de AstraZeneca, repartizat Găgăuziei, dar care nu a fost utilizat în regiune, a fost returnat în întregime Ministerului Sănătății din Moldova.

COMRAT, 16 apr - Sputnik, Maxim Topal. Regiunea autonomă a primit aproximativ 1200 de doze de vaccin AstraZeneca de la Ministerul Sănătății. Ar fi trebuit să fie suficient pentru vaccinarea a 600 de persoane.

Însă după cum a menționat directorul Centrului de Sănătate Publică din Comrat, Ivan Hasta, la postul public de radio din Găgăuz, „de la bun început societatea, inclusiv comunitatea medicală, nu a acceptat vaccinul, l-au tratat o oarecare neîncredere”.

Acest lucru a fost provocat de numeroasele informații din presa străină și de la oficialități despre ineficiența vaccinului și efectele sale secundare, dintre care cel mai grav este blocarea vaselor de sânge (tromboză).

”Acest lucru a influențat negativ opinia oamenilor și din această cauză vaccinarea nu a prea mers la noi. În total, am vaccinat cu AstraZeneca în Găgăuzia doar 50 de persoane, majoritatea sunt lucrători medicali ", a spus Hasta.

Spre deosebire de AstraZeneca, vaccinul produs de Pfizer / BioNTech în cantitate de 348 de doze a fost utilizat integral în Găgăuzia.

Cu vaccinul rămas, în Găgăuzia s-a încercat vaccinarea oamenii în cadrul celei de-a doua etape a campaniei - persoane cu vârsta de peste 60 de ani, precum și persoanele cu comorbidități periculoase. Însă nici în rândul acestora vaccinul „nu s-a bucurat de o aprobare largă”.

"Valabilitatea acestui vaccin este până la 31 mai. În urma tuturor acestor acțiuni, pentru ca vaccinul să nu fie pierdut în totalitate, l-am returnat pentru ca să fie utilizat în alte regiuni ale Moldovei. Am coordonat acest lucru cu Ministerul Sănătății. Vaccinul a fost redistribuit către alte regiuni. La noi a doua etapă a vaccinării în general nu a mers ", - a adăugat specialistul.

El și-a exprimat speranța că vaccinul ”Sputnik V” produs în Rusia va fi la mare căutare în rândul locuitorilor din Găgăuzia.

"Moldova urmează să primească 182 de mii de doze de vaccin ”Sputnik V”. Dintre acestea, 62 de mii de doze sunt prevăzute pentru Transnistria. Restul vor fi distribuite uniform în toate regiunile țării, în funcție de numărul  populației. Suntem interesați să-i  vaccinăm pe toți lucrătorii din Sănătate. Sper că vaccinuri vor fi și mai multe și vor fi suficiente pentru a doua etapă a campaniei de vaccinare ", a menționat Hasta.

Până în prezent, 63 320 de persoane din Moldova și-au administrat prima doză de vaccin împotriva coronavirusului de la diferiți producători. Aceasta reprezintă doar aproximativ 2% din populația țării. În Găgăuzia au fost vaccinate doar aproximativ 400 de persoane.

Pentru ca imunitatea să se producă cu succes, oamenii trebuie să primească a doua doză de vaccin în timp de opt săptămâni de la prima vaccinare.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

353
Tagurile:
Găgăuzia, vaccinare
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Medicii din Găgăuzia au refuzat să fie vaccinați cu "AstraZeneca" și așteaptă "Sputnik V"


Загрузка...