De ce grănicerii FSB-ului rus au apărut la frontiera armeano-azeră

257
(reînnoit 20:08 22.12.2020)
În conformitate cu acordul trilateral din 9 noiembrie, grănicerii ruși au primit sarcini noi – pe coridoarele Lacin și Nahicevan, care unesc Armenia cu Karabahul și Azerbaidjanul cu Republica Autonomă Nahicevan (cea din urmă aflându-se în componența Azerbaidjanului).

Pe 21 decembrie, prim-ministrul armean Nikol Pașinean a vizitat provincia Syunik, adiacentă Azerbaidjanului, care, potrivit rapoartelor mass-media, devine o zonă de tensiune crescândă. Duminică, conducerea regională a îndemnat populația, din motive de securitate, să nu părăsească pentru a strânge lemne de foc din pădure, pentru a duce la păscut bovinele sau pentru alte nevoi gospodărești teritoriul provinciei Syunik, păzit de militarii armeni.

Mulțumim Rusiei: În Karabah se redeschid școlile și spitalele
© Ruptly / Минобороны России / МЧС России

Populația civilă nu este amenințată: polițiștii de frontieră armeni și azeri, împreună cu colegii lor ruși, plasează detașamente de frontieră pe tronsonul Vorotan-David Bek al autostrăzii interstatale Goris-Kapan din provincia Syunik.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei a menționat că precizarea pozițiilor de luptă este asociată cu necesitatea de a delimita o parte a frontierei cu Azerbaidjan după ce Baku a luat sub control unele părți din teritoriile care anterior făceau parte din nerecunoscuta Republică Nagorno-Karabah și se învecinau cu Armenia. Rolul de menținere a păcii al grănicerilor ruși, în această situație dificilă din punct de vedere tehnologic, este evident, aceștia oferind o plasă de siguranță împotriva unor posibile incidente private și, în general, împotriva ”reîncarnării” conflictului armat.

Demarcarea frontierei de stat dintre Armenia și Azerbaidjan în regiunea provinciei Syunik și a așezărilor Zanghilan și Qubadlı se complică din cauza faptului că porțiunea ”sovietică” de 21 de kilometri a drumului nu corespunde configurației stabilite a suveranității și integrității teritoriale ale celor două republici. Procesul de demarcare, care are o încărcătură emițională pentru populația locală, se desfășoară conform hărților URSS și va fi finalizat în zilele următoare, permițând deplasarea în siguranță pe drumul care ”șerpuiește” de-a lungul graniței armeano-azere. Pentru a asigura un trafic neîntrerupt pe porțiunea de drum Goris-David Bek, polițiștii de frontieră ruși staționează permanent pe acest segment.

În acest context, directorul FSB-ului rus, Alexandr Bortnikov, a vizitat pe 18 decembrie Erevanul și Baku-ul pentru a transmite cât mai precis posibil prim-ministrului armean, Nikol Pașinean, și președintelui azer, Ilham Aliyev, poziția principială a Moscovei cu privire la delimitarea și demarcarea frontierelor, precum și la consolidarea păcii regionale.

Extinderea zonei de responsabilitate

Potrivit informațiilor din Erevan, în ultimele zile, în afara granițelor recunoscute la nivel internațional ale Armeniei, a crescut probabilitatea reînnoirii ostilităților. Escaladarea s-ar fi putut răspândi și în provincia Syunik. Consolidarea frontierelor recunoscute la nivel internațional ale Armeniei creează noi garanții de securitate, mai ales că trupele de frontieră ale FSB-ului rus, potrivit lui Pașinean, ”sunt pe deplin implicate în Syunik”. Atragem atenția la faptul că interacțiunea de frontieră trilaterală nu este limitată la o singură provincie.

Cum monitorizează pacificatorii ruși încetarea focului din Karabah
© Video : Ruptly / Минобороны России

Pe teritoriul Armeniei, înainte de agravarea din septembrie a conflictului din Nagorno-Karabah, existau patru detașamente de frontieră ale FSB-ului rus (în Ghiumri, Armavir, Artașat și Meghri), în total aproximativ 4500 de persoane. Accentul principal a fost pus pe protecția frontierei armeano-turce, cu o lungime de peste 300 km.

În conformitate cu acordul trilateral din 9 noiembrie, grănicerii ruși au primit sarcini noi – pe coridoarele Lacin și Nahicevan, care unesc Armenia cu Karabahul și Azerbaidjanul cu Republica Autonomă Nahicevan (cea din urmă aflându-se în componența Azerbaidjanului).

La sfârșitul lunii noiembrie, pentru a consolida securitatea frontierelor Republicii Armenia, măsurile de menținere a păcii în Nagorno-Karabah și, la cererea părții armene, Departamentul de Frontieră al FSB-ului din Republica Armenia a fost alocată o rezervă suplimentară în mărime de 188 de militari și cantitatea necesară de echipament pentru desfășurarea acestora din urmă la frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan. Astăzi, există o mare probabilitate de apariție a unor noi forțe ale administrației regionale a FSB-ului rus.

Inițial, acordul trilateral nu a afectat protecția de către grănicerii ruși a frontierei armeano-azere, care are o lungime de aproximativ 1000 km. Cu toate acestea, se știe că pe partea armeană a frontierei cu Iran ”bonetele verzi” ale FSB-ului rus au fost prezente din 2017. Este posibil ca vizitele lui Alexandr Bortnikov la Erevan și Baku să fie legate cu introducerea grănicerilor ruși la frontiera armeano-azeră – pe partea armeană, exact ca în cazul protecției secțiunii armeano-turce.

O astfel de configurație este benefică pentru ambele părți ale conflictului din Nagorno-Karabah, întrucât asigură, în mod fiabil, securitatea și integritatea teritorială a Armeniei și contribuie, în mod obiectiv, la demilitarizarea economiei Azerbaidjanului, ale cărui cheltuieli militare în 2021 vor depăși 15% din bugetul de stat.

Amenințări la adresa păcii regionale

Prezența grănicerilor ruși în Karabah este capabilă să ”cimenteze” pozițiile părților instituite la 9 noiembrie 2020 și va servi stabilității regionale în viitorul apropiat.

Cum îi tratează pe pacienți din Karabah medicii militari ruși
© Video : Ruptly / Минобороны России

Deplasarea rapidă, în interes de serviciu, a lui Alexandr Bortnikov în Caucazul de Sud s-ar putea dovedi a fi o pregătire pentru noi acorduri trilaterale interstatale între Armenia, Azerbaidjan și Rusia. Pe lângă extinderea zonei de responsabilitate a Rusiei la frontiere, interlocutorii de rang înalt din Erevan și Baku ar fi putut discuta și despre creșterea prezenței militare a Turciei pe teritoriul Azerbaidjanului. O prezență care poate amenința cu o continuare și dezvoltare a unui conflict regional similar celui sirian (cu siguranță, aliații occidentali vor sprijini financiar procesul de extindere a influenței militare a Ankarei).

Anterior, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a anunțat continuarea asistenței acordate ”fraților azeri” în ”justa lor cauză” și în instruirea militarilor, inclusiv în formatul manevrelor comune. Nu merită să idealizăm asistența fraternă a Ankarei în confruntarea armată cu partea armeană, deoarece Turcia este membră a Alianței Atlanticului de Nord, care în principal "proiectează puterea" și încearcă să controleze resursele energetice ale planetei.

Experții Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) notează: "Victoria imaginară a Azerbaidjanului, obținută cu prețul unor resurse umane și materiale semnificative... este interesantă pentru viitoarele operațiuni".

Nagorno-Karabah
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Mai mult decât atât, vorbim nu numai despre lecțiile de tactică a folosirii în luptă a mijloacelor de război radio-electronic, a dronelor și a sistemelor de artilerie, despre importanța unui stoc semnificativ de muniție de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune în combinație cu mijloace dispersate de recunoaștere și urmărire a țintelor. Conflictul din Karabah a demonstrat necesitatea unor noi concepte operative și trecerea de la o structură de forță orientată către platformă la o structură de forță centrată pe rețea.

În deceniile următoare, în luptele de mare intensitate vor fi avantajate forțele armate ale puterilor mici, mijlocii și mari, care vor combina cel mai bine tehnologiile învechite cu cele noi. Trupele bine instruite și bine echipate înving întotdeauna trupele nedisciplinate, indiferent de avantajul tehnologic al acestora din urmă. Adică cuiva război și sânge și cuiva – dezvoltare de noi tehnologii și concepte.

În Occident, Caucazul de Sud este perceput ca un teren de testare sau un hipodrom (pariază pe Erdoğan). Analiștii militari străini calculează rece opțiunile de continuare: necesitatea unor investiții suplimentare în formarea militară reală, accentul pe operațiuni militare dispersate cu arme combinate și operațiuni în mai multe domenii cu utilizarea inteligenței artificiale. În acest joc geopolitic, ei nu se gândesc la securitatea reală a Armeniei, Azerbaidjanului și Rusiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

257
Tagurile:
Nagorno-Karabah, FSB
Tematic
Video: FSB a prevenit mai multe atacuri teroriste în regiunea Moscovei

"Nu pot fi găsite": Rusia construiește noi transportatoare "invizibile" de rachete

213
Sisteme de arme promițătoare, silențiozitate și o "invizibilitate" ridicată – primele submarine diesel-electrice seriale ale proiectului 677 "Lada" vor fi primite de flotă în 2022. A fost nevoie de peste 20 de ani pentru a le dezvolta.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik, Nicolai Protopopov. Acest submarin poate transporta arme de înaltă precizie, iar traseul său este extrem de dificil de urmărit. Despre caracteristicile proiectului – în materialul Sputnik.

"Copil dificil"

Submarinele "Kronstadt" și "Velikie Luki" au fost planificate să fie predate Marinei în 2021, totuși, așa cum a explicat directorul general al întreprinderii de construcții navale "Șantierele Navale Admiralty", Aleksandr Buzakov, din cauza problemelor cu partenerii, termenii au fost amânați.

În septembrie, șeful Corporației Unite de Construcții Navale, Alexei Rahmanov, a anunțat că două nave de serie vor fi finalizate cu întârziere, deoarece unul dintre furnizorii de echipamente nu a respectat graficul stabilit anterior.

Întârzierile au afectat proiectul încă de la început. Lucrările au fost inițiate la sfârșitul anilor 90, când a fost creată prima navă din această serie – "Sankt Petersburg". A fost lansată în apă în 2004 și trebuia să fie trimisă Marinei Federației Ruse în 2006. Cu toate acestea, Flota militară rusă de Nord a început să o exploateze abia în 2010.

Submarinele din clasa "Lada" urmau să înlocuiască "diesel-urile" învechite ale proiectului 877 "Paltus".

Noile submarine sunt mai mici, ceea ce înseamnă că nu sunt la fel de vizibile pentru sonare. Stealth-ul acustic este, de asemenea, îmbunătățit grație unei scheme, neconvenționale pentru construcțiile navelor autohtone, cu o singură carenă. În plus, "Ladele" sunt primele submarine rusești cu un sistem de propulsie independentă de aer (anaerob).

Poate că termenii se schimbau permanent tocmai din cauza numeroaselor soluții de proiectare noi și a complexității realizării lor "în fier". Deci, în timpul testărilor primei nave din această clasă, au fost descoperite probleme serioase cu complexul hidroacustic, iar puterea insuficientă a motorului electric cu canotaj nu permitea dezvoltarea vitezei necesare sub apă.

© Sputnik / Vitaliy Ankov
„Varshavianka”

Dar Marina Federației Ruse aștepta totuși noi submarine diesel-electrice, așa că, în loc de submarinele "Lada", au comandat pentru Flota rusă din Pacific șase submarine ale proiectului 636 "Varshavyanka", care au fost testate în timp și bine însușite.

"Micuțele" periculoase

Potrivit experților, "Ladele" sunt cele mai moderne și mai promițătoare submarine non-nucleare autohtone.

În ciuda dimensiunilor modeste, acestea sunt extrem de versatile. Ele sunt capabile să reziste submarinelor și navelor de suprafață, să distrugă ținte de pe coastă, să plaseze câmpuri de mine, să protejeze coasta de debarcări ale desanturilor, să transporte subunități sau încărcături speciale.

Principalele avantaje – automatizarea ridicată și zgomot redus, mobilitatea și manevrabilitatea, ceea ce face posibilă utilizarea lor eficientă în operațiuni de sabotaj și spionaj. De asemenea, sunt echipate cu un complex hidroacustic puternic și cu trei antene sensibile simultan: una în proră, două în lateral.

Viteza submarinului, cu un deplasament de aproximativ 1,8 mii de tone, atinge 20 de noduri. Adâncimea – până la 350 de metri. Numărul echipajului –doar 30 de persoane.

În ceea ce privește armamentul, submarinele "Lada", în mod standard, sunt dotate cu 18 torpile cu un calibru de 533 mm și aproximativ 20 de mine. Tuburile torpile sunt, de asemenea, adaptate pentru a lansa rachetele-torpilele antisubmarin de mare viteză "Șkval", care pot accelera până la 300 de kilometri pe oră. Și, desigur, submarinele "Lada", la fel ca multe alte nave rusești contemporane, sunt dotate cu rachetele de croazieră "Kalibr".

Primele două submarine seriale nu vor avea un sistem de propulsie independentă de aer, întrucât, potrivit lui Buzakov, un submarin de acest tip nu a fost încă creat în Rusia. Dar restul navelor din această familie îl vor avea.

Gardieni invizibili

"Lada" este o clasă complet nouă de submarine, bazată pe proiecte anterioare, explică agenției de presă RIA Novosti președintele Mișcării de sprijinire a flotei din toată Rusia, căpitanul de rangul întâi, Mihail Nenașev. "În ultimii 15-20 de ani, aproximativ 150 de lucrări de proiectare experimentală au fost experimentate pe "Lada". Niciun proiect nu a avut atât de multe. Este, de fapt, un mare laborator subacvatic".

După cum a subliniat expertul, în comparație cu proiectele anterioare, submarinele "Lada" pot lua la bord mai multe torpile. Datorită caracteristicilor lor tactice și tehnice unice, ele sunt capabile să rezolve sarcini în toate direcțiile tactice și strategice. În plus, designul permite amplasarea sistemelor de rachete.

"Zgomotul produs de aceste submarine diesel-electrice este comparabil cu zgomotul mării, iar noua hidroacustică ascultă mult mai mult spațiu decât alte nave", spune Nenașev. "Acest lucru este foarte important, deoarece submarinele "Lada" vor fi bazate în Arctica. Un alt plus este dimensiunea lor modestă, care permite submarinelor să fie utilizate atât în ​​ape puțin adânci, cât și la adâncimi mari. Navele atomice ale unui potențial inamic nu vor putea fi desfășurate peste tot, dar apărarea teritoriului cu ajutorul unor astfel de submarine, ca "Lada", poate fi foarte reușită".

Submarinele diesel rusești au fost recunoscute de mult timp ca fiind cele mai bune din clasa lor. Șase submarine diesel-electrice ale proiectului 636.3 sunt în serviciul flotei Mării Negre, alte șase vor fi transferate flotei ruse din Pacific în următorii ani – două submarine se pregătesc de transferul lor în locul de serviciu permanent. Pentru silențiozitatea și "invizibilitatea" lor, NATO le-a poreclit "găuri negre".

Dar submarinele "Lada" sunt încă mai silențioase. Testările primei nave din această clasă – "Sankt Petersburg" – au arătat că proiectul 677 este de aproximativ zece ori mai superior tuturor seriilor anterioare ale "diesel-urilor" în ceea ce privește "invizibilitatea".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

213
Tagurile:
rachete, transportatori, construire, Rusia
Tematic
Răspunsul american la rachetele ”Kalibr”: ce pot face cele mai noi rachete ”Tomahawk”


Загрузка...

Europa nu este lăsată se elibereze de obligațiunile de stăvilire a Rusiei

115
(reînnoit 21:55 25.02.2021)
Rusia va reconstrui relațiile cu Europa în condiții acceptabile pentru ea însăși – și cu cât UE va înțelege mai repede acest lucru, cu atât acest proces va fi mai ușor și mai rapid.

Occidentul lansează o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei: luni, Uniunea Europeană a convenit asupra impunerii unor sancțiuni personale împotriva unui șir de oficiali ruși responsabili de "urmărirea penală a lui Navalnîi" (o listă concretă va apărea peste câteva zile), iar Statele Unite finalizează pregătirea unui pachet întreg de "sancțiuni și alte măsuri", dar deja nu numai din cauza lui Navalnîi, ci și din cauza atacurilor cibernetice (numite SolarWinds) asupra instituțiilor și companiilor americane, de care este acuzată Rusia.

Toate acestea erau previzibile – ca să nu mai vorbim de faptul că presiunea sancțiunilor asupra țării noastre se desfășoară (la scară largă și nu sub formă de acțiuni individuale americane) deja de șapte ani. Am putea deja și să ne obișnuim ? Desigur, dar sunt întotdeauna interesante argumentele cu care "partenerii" noștri occidentali își susțin acțiunile – concluzii, argumente, nicidecum motive. Motivele, pe de altă parte, sunt extrem de clare – și Vladimir Putin le-a menționat miercuri, în cadrul unui discurs la ședința colegiului FSB.

"Ne confruntăm cu așa-numita politică de stăvilire a Rusiei. Nu este vorba despre o concurență firească în relațiile internaționale, ci despre o linie consecventă și foarte agresivă menită să ne perturbe dezvoltarea, să o încetinească, să creeze probleme de-a lungul perimetrului extern, să provoace instabilitate internă, să submineze valorile care unesc societatea rusă și, în cele din urmă, să slăbească Rusia și o pună sub control extern, așa cum vedem, cum știm că acest lucru se întâmplă în unele țări din spațiul post-sovietic".

Aceste obiective nu sunt secrete: după cum a remarcat Putin, "este suficient să vă familiarizați cu documentele strategice publice și cu declarațiile destul de sincere ale oamenilor de stat dintr-o serie de țări". "Nici măcar nu încearcă să ascundă atitudinea neprietenoasă față de Rusia, față de o serie de alte centre suverane și independente de  dezvoltare mondială".

Serghei Lavrov
© Sputnik / Le service de presse du ministère russe des Affaires étrangères
Toate metodele de izolare sunt, de asemenea, binecunoscute, Putin le-a enumerat pur și simplu: "Încearcă să ne împiedice cu sancțiuni economice și de altă natură, să blocheze mari proiecte internaționale de care, apropo, suntem interesați nu numai noi, ci și partenerii noștri, se amestecă direct în viața publică și politică, în procedurile democratice ale țării noastre. Și, desigur, instrumentele din arsenalul serviciilor secrete sunt utilizate în mod activ".

Toate acestea s-au întâmplat nu o dată în istoria noastră: în diverse combinații, toate metodele menționate mai sus au fost utilizate împotriva noastră, astfel încât ne-am învățat să contracarăm și să răspundem. De aceea, Putin și a spus că "o astfel de atitudine față de Rusia nu are nicio perspectivă" – nicio presiune nu ne va putea obliga să facem concesii sau să ne subminăm din interior. În același timp, Rusia își declară rolul de apărător, care își apără suveranitatea și interesele – nu rolul de agresor.

Mai mult decât atât, subliniem în permanență disponibilitatea noastră de a dezvolta relații cu toată lumea, de a iniția un dialog bazat pe încredere reciprocă și respect, după cum a amintit Putin și de această dată. Dar ce auzim drept răspuns?

Rusia nu este interesată de cooperarea cu Uniunea Europeană, iar autoritățile ruse conduc țara pe calea spre autoritarism – aceasta este concluzia la care au ajuns miniștrii de Externe ai țărilor UE în cadrul reuniunii la care au decis să introducă noi sancțiuni. Iar șeful democrației europene, Josep Borrell, a numit Rusia "un vecin care a decis să se comporte ca un adversar", subliniind faptul că: "Noi trebuie să definim un model pentru a evita confruntarea permanentă cu vecinii care au decis să acționeze în sens invers".

Adică Europa în particular și Occidentul în general prezintă problema în așa mod – Rusia caută confruntări și nu vrea să dezvolte relațiile. Mai mult, Rusia se amestecă în mod constant în treburile europene și exercită presiuni asupra UE. Prin urmare, Uniunea Europeană va construi acum relațiile cu Moscova pornind de la  trei principii.

Iată cum le-a descris Borrell: să se dea un răspuns dur în cazul în care Moscova va încălca dreptul internațional și drepturile omului, să se adopte o politică de stăvilire dacă Rusia va crește presiunea asupra UE și să se coopereze cu Rusia în domeniile în care UE este interesată. Represalii, stăvilire, cooperare acolo unde îi este convenabil Uniunii Europene – acesta este kitul de luptă al diplomației europene. Dar despre ce vorbim?

Practic, totul este acoperit de "încălcarea dreptului internațional și a drepturilor omului" – de la Crimeea și Navalnîi până la orice alt subiect, atât intern, cât și internațional. Sancțiuni pentru lipsa căsătoriilor homosexuale în Rusia – adică pentru încălcarea drepturilor omului? Poftim. Sancțiuni pentru refuzul de "a returna" Georgiei Abhazia? Fără îndoială. Sancțiuni pentru un nou emigrant sau refugiat rus ucis în Europa, sau, de fapt, pentru oricine altcineva (ca în povestea veche despre un cecen din Georgia ucis la Berlin) – în orice moment. A fost spart sistemul informatic al Bundestagului german? Desigur, Rusia trebuie pedepsită.

Rusia și Uniunea Europeană: Sfârșitul relațiilor?>>>

În același mod, orice poți numi drept presiune asupra UE. Separatiștii votează pentru secesiunea Cataluniei? Căutăm o urmă rusească. Reprezentanții fracțiunii parlamentare "Alternativă pentru Germania" vin la Moscova? Rușii sapă sub Merkel. Moscova anunță proteste împotriva demontării monumentelor în cinstea soldaților sovietici în Polonia sau Republica Cehă? Pun presiune asupra europenilor estici nefericiți și iubitori de libertate. Construiesc o conductă de gaz? Vor să împartă Europa. Refuză construcția? Vor să înghețe Europa. Absurd? Nu, este o reacție destul de calculată.

Adică, UE dorește să dețină un drept unilateral de a reglementa relațiile cu Rusia, dreptul de a pedepsi și de a ierta la propria sa discreție – iar Rusia ar trebui să se resemneze și să nu se indigneze și să fie gata, de îndată ce vor avea nevoie, să coopereze, dar numai în domeniile care sunt avantajoase pentru europenii buni.

Dar, în realitate, totul este exact invers: UE este un vecin care se comportă ca un adversar. Exercită presiune asupra Rusiei, ne pune condiții, ne învață și ne demonizează, se amestecă în afacerile noastre interne (chiar și acum Borrell a spus că "uniunea își va extinde sprijinul pentru societatea civilă din Rusia") și consideră că acest lucru este normal. UE (fie și la inițiativă atlantică) este cea care încearcă să rupă Ucraina de Rusia, să schimbe granițele istorice ale Estului și Vestului, să-și extindă spațiul vital din contul civilizației rusești – și vrea ca Rusia să accepte calm acest lucru? O astfel de îndrăzneală ar fi putut fi explicabilă acum un sfert de secol, chiar și 15 ani în urmă, când Rusia lupta pentru propria supraviețuire și nu putea să se ocupe nici de întreaga lume rusă, nici să ceară europenilor să se comporte decent, dar este ridicol acum să se aștepte că Rusia va fi ascultătoare.

A costat prea mult: Europa a pierdut miliarde din cauza Rusiei>>>

În orice caz, Rusia va reconstrui relațiile cu Europa în condiții acceptabile pentru ea însăși – și cu cât UE va înțelege mai repede acest lucru, cu atât acest proces va fi mai ușor și mai rapid. Europa oricum nu are nicio alternativă: ea nu își poate permite să se îngrădească pur și simplu de Rusia sau să se transforme dintr-un vecin într-un dușman al nostru. Mai exact, își poate permite – dar numai pentru ultimă dată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
relații, Rusia, Europa
Tematic
A costat prea mult: Europa a pierdut miliarde din cauza Rusiei
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa


Загрузка...
Troleibuz

Primarul Capitalei explică de ce nu a fost sistată activitatea transportului în weekend

0
(reînnoit 11:08 28.02.2021)
Dacă punem restricții, atunci îmbulzeala va fi și mai mare, susține primarul Capitalei. Cu această reacție a venit edilul-șef la decizia Comisie din Chișinău de a nu sista activitatea transportului în weekend. 

CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Transportul public din capitală va fi utilizat la capacitate maximă, iar în zilele de weekend nu va fi sistată activitatea acestuia. Aceasta este decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică din Chișinău, care a fost luată sâmbătă. Primarul Capitalei a scris pe pagina sa de Facebook de ce Comisia a luat o astfel de decizie și a explicat că sistarea activității transportului public în zilele de sâmbătă și duminică nu va contribui deloc la reducerea numărului de cazuri, ba din contra ar putea crea o situație mai gravă. 

„În momentul în care diminuăm sau restricționăm transportul, asta înseamnă că vom avea aglomerație și mai mare în stații și în unitățile de transport. Astăzi, pentru a controla și diminua aceste procese, nu avem cum. Dacă punem restricții îmbulzeala va fi și mai mare”, susține primarul.

În acest sens, Ion Ceban a scris că în următoarea săptămână vor fi scoase pe linie alte 20 de troleibuze noi și a precizat că municipalitatea trebuie să găsească soluții pentru a suplimenta unitățile de transport public. 

„Vedem ce putem face cu licitația cu privire la autobuze, mă refer la licitația lansată internațional, inclusiv, cu publicarea în Jurnalul UE de achiziții publice, pentru achiziționarea a celor 100 de autobuze”, a mai scris Ceban.

Amintim că sâmbătă, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău s-a reunit în ședință și a stabilit cum va circula transportul public în weekend și în zilele lucrătoare. Astfel, sâmbătă și duminică transportul public va circula conform unui program stabilit pentru zilele de odihnă, cu monitorizarea strictă a regimului epidemiologic. Acest lucru înseamnă că transportul va circula la o capacitate redusă, dar nu va fi sistat definitiv, așa cum s-a anunțat ieri după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. 

În zilele de lucru însă transportul public din Chișinău va circula la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
primărie Chişinău, autobuze, troleibuze, transport


Загрузка...