Примэрия Кишинев

Expert economic: Chișinăul „va primi un morcovel” în 2021

123
(reînnoit 10:28 10.12.2020)
Chișinăul va avea un deficit bugetar fără precedent la anul – de vreo 4 ori mai mare decât în 2020. Bugetele locale pot fi aprobate cu deficit bugetar atunci când sunt prevăzute credite pentru investiții capitale, a precizat pentru Sputnik expertul Viorel Gîrbu.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Chișinăul va avea în 2021 un deficit bugetar fără precedent – estimat la 1,28 miliarde de lei, de vreo 4 ori mai mare decât cel din anul curent. Comparativ cu 2020, veniturile vor crește cu doar 300 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile vor spori cu 1,3 miliarde de lei.

„Deficitul este datorat proiectelor pe care le vom implementa, procurării autobuzelor și extinderii a două străzi”, a declarat primarul Ion Ceban la ședința Primăriei de săptămâna aceasta. Potrivit edilului, „taxele municipale, dar și alte activități pe care le avem, vor face posibilă acoperirea acestui deficit”.

Proiectul Bugetului municipiului Chișinău a fost publicat pe site-ul Primăriei, pentru consultări publice până pe data de 24 decembrie. Prin urmare, abia în ultimele zile ale anului proiectul va fi prezentat spre examinare Consiliului Municipal Chișinău (CMC), iar când va fi aprobat nu se știe.

Proiectul bugetului prevede venituri de 4,66 miliarde de lei și cheltuieli de 5,95 miliarde de lei, deficitul preconizat fiind de 1,28 miliarde de lei. Capitolul „Venituri” al bugetului capitalei ar urma să fie completat și prin transferuri de la Bugetul de Stat în valoare de 2,64 miliarde lei, acestea reprezentând peste 56% din total și fiind în creștere cu 6,5% față de 2020.

Comparativ cu 2020, cheltuielile bugetare vor crește cu 28%, potrivit proiectului. Peste o jumătate dintre cheltuielile bugetare preconizate vizează domeniul social, inclusiv sistemul de învățământ, a cărui finanțare ar urma să sporească cu mai mult de 6,5%.

În capitolul „Venituri”, veniturile proprii ale municipiului Chișinău constituie vreo 14,5%, deși în capitală este concentrată cel puțin o jumătate din economia țării.

Dacă prevede credite pentru investiții capitale, bugetul poate avea deficit 

L-am solicitat pe expertul economic Viorel Gîrbu să comenteze pentru Sputnik parametrii de bază ai bugetului municipal schițat pentru anul viitor, inclusiv din postura sa de expert al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). 

„Bugetele locale nu pot fi aprobate şi executate cu deficit bugetar. Așa ne spune legea. Derogare de la această normă există în cazul contractării de împrumuturi pentru investiții capitale. Capitala planifică în anul viitor să facă investiții capitale finanțate din împrumuturi în sume semnificativ mai mari decât în anul curent”, a menționat expertul.

În opinia lui Viorel Gîrbu, investițiile respective în infrastructura publică a Chișinăului sunt necesare.

„Nu cred că este o știre rea, toți știm cum arată Capitala și infrastructura publică din cel mai important oraș al țării”, a apreciat interlocutorul.

Ce „morcovel” va primi Chișinăul în 2021

Viorel Gîrbu a spus că, „mai degrabă, atrage atenția ponderea infimă a veniturilor proprii din capitală”, de aproximativ 14,5%.

„Deci, efectiv administrația locală este ținută în zgardă de guvern, care, dacă vrea, le oferă autorităților locale un morcovel, sau, dacă nu vrea, nu oferă nimic”, a concluzionat Viorel Gîrbu.

Menționăm că o asemenea stare de lucruri în relația autorităților centrale cu autoritățile locale este semnalată an de an de observatori, indiferent de culoarea politică a guvernărilor.

„La anul, capitala va primi morcovel - transferurile din Bugetul de Stat vor crește cu 6,5%. Dar este aceasta oare autonomie locală? Nu cred. Autoritățile centrale își bat joc de localitățile țării”, a spus Viorel Gîrbu.

Îndeosebi, elocvent în acest sens este proiectul politicii fiscale pentru 2021 aprobat de Executiv, „care și mai mult taie din autonomia locală, și mai tare lovește în localitățile țării”.

„Acest fapt este trist. Localitățile țării și așa arată ca fiind după război”, a constatat Viorel Gîrbu.

Anterior, expertul a comentat pentru Sputnik că proiectul politicii fiscale „continuă tradiția ultimilor ani” și sub aspectul că „și pentru anul viitor, Guvernul central bate încă un cui în administrația locală - de această dată, eliminând scutirea la achitarea impozitului pe imobil și prin plafonarea taxelor locale”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

123
Tagurile:
Chisinau, expert
Tematic
Video: Cum ajung pietonii din Chișinău sub roțile mașinilor
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

110
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden