tricolor

Cine va guverna Moldova: Posibile alianțe în Parlament 

365
(reînnoit 19:58 20.11.2020)
Și politicienii, și analiștii politici apreciază că, până la sfârșitul acestui an nu va fi creată o nouă majoritate parlamentară. Guvernul va rămâne minoritar până atunci. Ce coaliție parlamentară poate fi formată a încercat să afle corespondentul Sputnik.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. După ce Partidul Democrat din Moldova (PDM) s-a retras de la guvernare, în forul legislativ nu mai există o majoritate parlamentară. Din acest considerent, noțiunile de „putere” și „opoziție” nu pot fi utilizate pentru moment în sala de ședințe a Parlamentului.

Toate grupurile parlamentare sunt la guvernare

Care este guvernarea și care este opoziția a întrebat astăzi, mai în glumă, mai în serios, în plenul ședinței, deputatul independent Octavian Țîcu.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, i-a răspuns că, după destrămarea coaliției parlamentare majoritare pe care o formau democrații și socialiștii, nimeni nu mai poate spune că este în opoziție sau la guvernare.

Deputatul socialist Vasile Bolea și-a exprimat la rândul lui părerea, spunând că toți deputații se află la guvernare, dacă ar fi să judecăm după felul în care au votat pe 19 și 20 noiembrie. Vasile Bolea a avut în vedere faptul că proiectele de lege au fost adoptate cu o majoritate confortabilă de voturi, ale deputaților din toate grupurile parlamentare.

S-a modificat structura Parlamentului: Cele mai numeroase fracțiuni

Cele mai multe mandate în Parlament, 37 la număr (din totalul de 101), le deține acum Partidul Socialiștilor. 

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” s-a declarat „al doilea cel mai numeros grup parlamentar din actualul Legislativ”, cu 15 mandate -  9 deputați din Partidul „ȘOR” și 6 neafiliați.

Urmează Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS, condus de Maia Sandu), cu 14 mandate, PDM, cu 13 deputați, și fracțiunea „Pro Moldova”, în frunte cu Andrian Candu, cu 6 mandate.

Ce partide vor forma o nouă coaliție majoritară în Parlament?

În opinia comentatorului politic Roman Mihăeș, solicitat de Sputnik Moldova, situația din Parlament se va clarifica după învestirea în funcția de președinte a Maiei Sandu, care ar trebui să aibă loc nu mai târziu de 23 decembrie, când expiră mandatul președintelui Igor Dodon. 

Roman Mihăeș a presupus că socialiștii (PSRM) ar fi interesați să negocieze cu „Pentru Moldova” formarea unei coaliții majoritare în parlament, care să ofere sprijin politic Guvernului.

„Avem un Guvern fără majoritate parlamentară. Să vedem dacă PSRM va reuși să semneze cu altă fracțiune sau grup vreun acord de guvernare. Probabil, PSRM va încerca să negocieze cu grupul „Pentru Moldova”, pentru că restul au refuzat”, a spus Roman Mihăeș.

Cât privește varianta dizolvării actualului for legislativ și organizarea de alegeri parlamentare anticipate, comentatorul politic a menționat că „în actualul Parlament există fracțiuni care doresc anticipate, de exemplu PAS, care le dorește cât mai repede, dar și PSRM, care a declarat că dorește anticipate în octombrie”.

„Probabil după învestirea Maiei Sandu deja se va clarifica situația”, a apreciat Roman Mihăeș.

Igor Dodon a spus că vrea o coaliție PSRM – PAS

Președintele Igor Dodon a declarat pe 20 noiembrie, în emisiunea „Președintele răspunde” că „varianta ideală ar fi o coaliție largă între stânga și dreapta politica”, având în vedere PSRM și PAS. 

„Igor Dodon cu PSRM și Maia Sandu cu PAS sunt două forțe cu legitimitate sporită”, a apreciat Igor Dodon.

„Nu văd nicio formă de coaliție în Parlament până la sfârșitul acestui an. După Anul Nou, PSRM va examina oportunitatea creării sau nu a coalițiilor pe termen scurt și mediu. Vom vedea dacă putem crea astfel de coaliții și dacă este în interesul nostru să le creăm”, a mai spus șeful statului.

Igor Dodon a spus că PSRM va decide când și cum va fi dizolvat Parlamentul. El a afirmat că alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc în octombrie-noiembrie 2021, iar până atunci Guvernul va rămâne minoritar.

„Avem cel puțin 40 de deputați care nu vor anticipate. Formula dizolvării acestui Parlament ține de PSRM. Noi vom decide când și cum. Guvernul Chicu nu va pleca în demisie. Nu examinăm varianta ca cineva sub presiune să scrie cerere de demisie. Nu examinăm demisia din cont propriu. Am auzit idei de moțiune de cenzură. Dacă mergeți la anticipate, ați dispărut de pe arena politică. Noi mergem fără griji, da voi ce veți face?”, le-a transmis Igor Dodon politicienilor.

Deputatul socialist Vasile Bolea a apreciat, în studioul Sputnik Moldova, că la ora actuală nu există circumstanțe privind dizolvarea Parlamentului și că actualul Guvern, chiar fiind minoritar, își exercită pe deplin atribuțiile.

„Să intrăm într-o criză politică de rând cu problemele pe care le avem de ordin economic, pandemia, seceta în agricultură, ar fi un lucru nechibzuit, care va avea consecințe nefaste pentru Moldova”, a spus deputatul.

Vasile Bolea a adăugat că „nu putem să organizăm alegeri anticipate fără să avem adoptate bugetele, politica fiscală și semnat Memorandumul cu FMI”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

365
Tagurile:
guvernare, Parlament, Moldova
Tematic
Bolea: Alegeri parlamentare anticipate sunt nedorite
Dodon: Eu am dispus ca Sandu să aibă pază, deși legea nu prevede
Marina americană

"Zonele au fost dezvăluite": Unde și-a îndreptat armele Flota militară a SUA

157
(reînnoit 23:38 18.01.2021)
"Descurajează și învinge" – șeful Statului Major al Marinei SUA, amiralul Michael Gilday a prezentat "Planul de navigație" pentru următorul deceniu. Principalul aspect din document – flota americană trebuie să domine în Oceanul Planetar.

Scopul controlului global este o viață liniștită și îndestulată pentru americani la ei acasă. Însă textul relevă și o agresiune deschisă împotriva altor țări. Ce au planificat amiralii de la Washington – în materialul corespondentului RIA Novosti Nicolai Protopopov.

Concurenți mondiali

Marina Statelor Unite este implicată într-o concurență îndelungată, care amenință siguranța și stilul de viață al cetățenilor americani, subliniază autorii documentului. Comandamentul Flotei Militare Maritime nu poate pierde nici un minut: trebuie să acționeze în mod efectiv pentru a menține echilibrul puterilor, nu numai în deceniul actual, ci și pe parcursul întregului secol XXI.

Principalii rivali și "violatori" ai păcii globale sunt Rusia și China. Aceste țări, potrivit amiralilor americani, subminează libertatea pe mare, care a adus mult timp beneficii întregii lumi.

Moscova și Beijing încearcă să "controleze pe nedrept" accesul la resursele marine valoroase în afara apelor teritoriale, "să-și intimideze vecinii", "impunându-le revendicările cu forța", "să îndrepte, în mod permanent, rachetele cu rază lungă de acțiune spre cele mai importante căi navigabile".

Americanilor nu le place dezvoltarea de către Rusia a navelor și submarinelor cu rachete moderne, a rachetelor hipersonice și a armelor nucleare tactice. Flota rusă, potrivit Pentagonului, intensifică activitatea în întreaga lume și își desfășoară forțele din ce în ce mai aproape de țărmurile Statelor Unite. Prin urmare, "Rusia trebuie controlată în mod fiabil".

Flota chineză, fiind în curs de dezvoltare rapidă și considerată de analiștii americani drept cea mai mare din lume, reprezintă, de asemenea, o sursă de îngrijorare. Beijingul ar provoca chipurile Washingtonul și aliații acestuia, devenind în acest mod cea mai acută și îndelungată amenințare.

În același timp, este remarcat faptul că Statele Unite sunt o putere maritimă, iar prosperitatea și securitatea acestora depinde de capacitatea lor de a menține avantajul pe mare. Pentru acest scop, este necesar să-și extindă puterea navală "în fiecare colț al Oceanului Planetar".

Americanii vor continua să navigheze și să zboare oriunde permite legea internațională, precum și să-și desfășoare forțele în diverse regiuni ale lumii pentru a contesta "ambițiile maritime excesive" ale concurenților și pentru a le contracara capacitățile de luptă.

Consolidarea flotei

Astfel, submarinele nucleare cu rachete balistice "protejează Statele Unite de un atac nuclear", iar forțele speciale "sunt gata să ia prin surprindere și cel mai puternic adversar”. Amiralii asigură că Marina SUA este capabilă să debarce trupe pe orice coastă, pentru a sprijini forțele terestre.

Forțele Militare Maritime ale SUA "dispune de toate mijloacele necesare pentru a putea descuraja agresiunea, inclusiv netradiționale". În particular, mijloacele includ tehnologiile informaționale și cibernetice, precum și alte tipuri de arme care permit atacul din largul mării, de sub apă și din aer.

Un rol semnificativ în confruntarea maritimă din următorii ani va fi acordat de către SUA inteligenței artificiale. Astfel de sisteme, asigură Marina, și-au dovedit eficacitatea și superioritatea în luptă, de aceea flota va fi modernizată cu utilizarea lor masivă.

Platformele maritime fără pilot sunt, de asemenea, "vitale". Acestea vor oferi un avantaj în recunoaștere, supraveghere și vor crește capacitățile ofensive ale flotei. Până la sfârșitul deceniului, personalul Marinei va trebui să poată lucra cu încredere și fără probleme în strânsă legătură cu aparatele robotizate.

Comandamentul Forțelor Militare Maritime ale SUA consideră că, pentru a pune în aplicare toate planurile, flota trebuie consolidată și extinsă. Sunt necesare mai multe submarine nucleare și nave de suprafață cu capacități ofensive mari. Mai mult, noile nave ar trebui să fie compacte, precum de exemplu promițătoarele fregate din clasa "Constellation".

Dar Pentagonul nu ignoră nici portavioanele. Acestea continuă să fie mândria Marinei și principalul instrument de manifestare a forței. Se remarcă semnificația specială a forțelor submarine ale flotei. Aici, prioritatea este acordată submarinelor strategice din clasa "Columbia", dar și submarinelor multi-rol din clasa "Virginia”.

Tehnologii digitale și lasere

Comandamentul Marinei recunoaște că doar tehnologia nu este suficientă. Personalul trebuie să fie instruit mai meticulos, inclusiv pentru a înțelege mai bine nuanțele comportamentului inamicului. Potrivit amiralilor, "marinarii nu trebuie numai să observe și să răspundă rapid la amenințări, ci să anticipeze instinctiv acțiunile părții adverse grație cunoașterii profunde a particularităților mentalității cetățenilor unei anumite țări”.

Scenariile "viitoarelor conflicte" vor fi testate cu ajutorul exercițiilor în întreaga lume – de la Nordul îndepărtat până la partea de vest a Oceanului Pacific. De exemplu, anul acesta, Marina SUA va desfășura manevre la scară largă cu mai multe grupuri de portavioane, inclusiv cu operațiuni de debarcare a trupelor.

Pentru prima dată, acolo vor fi implicate mici grupuri cibernetico-tactice, care vor folosi noi arme ofensive și resurse informaționale. Amiralul Gilday a spus mai anterior că amploarea acestor manevre va fi "fără precedent în istoria recentă".

Tehnologiile informaționale și digitale ocupă un loc central în strategia Marinei SUA. Operațiunile militare sunt acum imposibile fără ele. Tehnologiile digitale decid totul, permit desfășurarea rapidă și eficientă a luptelor pe mare și pe uscat.

Comandamentul Marinei presupune că "adversarii Statelor Unite mizează pe distrugerea apărării flotei cu un număr mare de rachete". Prin urmare, Pentagonul va folosi o varietate de sisteme fixe și mobile de detectare, radare de submarine și drone marine, dar va spori și capacitățile defensive ale navelor și ale avioanelor. În același timp, în lupta apropiată, este planificată utilizarea, alături de armele convenționale, a armelor energetice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

157
Tagurile:
marina, SUA
Tematic
Rusia - lider la dezvoltarea noilor tipuri de arme
„Au plecat pe la casele lor cu tot cu arme”: Victoriile și eșecurile SUA în Irak


Загрузка...
Владимир Брутер

La ce putem ne așteptăm de la vizita Maiei Sandu la Bruxelles

172
(reînnoit 08:56 18.01.2021)
Cea de-a doua vizită oficială peste hotare, după cea de la Kiev, Maia Sandu o efectuează luni la Bruxelles. Analistul politic Vladimir Bruter a făcut o analiză succintă a posibilelor rezultate ale acesteia.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Nu trebuie să ne așteptăm la o schimbare radicală în relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Se vor face aceleași declarații patetice că țara are o "șansă istorică" să avanseze pe calea europeană, să lupte cu corupția, să dezvolte economie, ceea ce pe viitor va da doar șansa de a pretinde la calitatea de membru al UE. De această părere este expertul Institutului de Cercetări Politice și Umanitare Vladimir Bruter.

"Cinovnicii din UE le-au spus în repetate rânduri reprezentaților autorităților moldovene că țara are șansă să adere la această comunitate. Așa vor spune și acum, dar nu vor fixa un termen și nu vor demara nici negocierile. Așa că mie mi se pare că este lipsit de orice rezon să așteptăm începerea negocierilor la această etapă, pentru că Sandu a acces doar de curând în funcție", a declarat expertul în studioul radio Sputnik Moldova.

Potrivit expertului, Bruxelles-ul nu se va grăbi să-i acorde un credit în alb făcând promisiuni privind susținerea ei totală de către conducerea Uniunii Europene. Bruter a spus că o astfel de establishmentul european al fi lipsită de logică. Singurul lucru pe care poate conta noul președinte al Republicii Moldova în urma vizitei sale la Bruxelles este garanții că va fi acordată susținere financiară, susține politologul.

"Dar acordarea ajutorului financiar Moldovei de către țările Uniunii Europene, de fiecare dată, va fi condiționat, inclusiv cu solicitări ce vizează politica de cadre, inclusiv ce ține de eșaloanele superioare ale puterii. Dar ajutorul care va fi acordat va fi suficient doar pentru menținerea infrastructurii și pentru menținerea numărului necesar de locuri de muncă, nu mai mult", a menționat Bruter.

Politologul le-a recomandat cetățenilor moldoveni să nu-și facă mari iluzii privind banii veniți din Uniunea Europeană, acești nu vor fi acordați în favoarea Moldovei, oricum valoarea adăugată și în general capitalul se va întoarce în Occident.   

Amintim că președintele Maia Sandu s-a întâlnit vineri, 15 ianuarie, cu Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Interlocutorii au discutat direcțiile prioritare de cooperare între Republica Moldova și și instituțiile UE, au abordat aspecte ale politicii interne, perspectivele politicii externe, inclusiv în contextul vizitei oficiale pe care Maia Sandu o efectuează săptămâna aceasta la Bruxelles.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172
Tagurile:
Bruxelles, vizită, Maia Sandu, Vladimir Bruter


Загрузка...
Iarnă

Cât mai țin gerurile: Prognoza meteo pentru 7 zile

0
(reînnoit 22:21 18.01.2021)
Iarna s-a instalat de-a binelea. Pentru marți, 19 ianuarie, meteorologii anunță temperaturi de până la -8 grade. Totodată, izolat pe drumuri se va forma ghețuș, iar precipitații esențiale nu vor fi. 

CHIȘINĂU 19 an - Sputnik. Meteorologii prognozează pentru ziua de astăzi temperaturi de până la minus opt grade Celsius, iar vântul va sufla din Sud spre Vest, de la slab spre moderat. Totodată, presiunea atmosferică va fi ridicată. 

Mercurul din termometre va undica până la -5..-8 grade Celsius în nord, -4..-7 grade în centru și -3..-6 grade în sud. În Capitală termometrele vor indica -5..-7°С.

Prognoza meteo pentru 19 - 25 ianuarie
Prognoza meteo pentru 19 - 25 ianuarie

De menționat că meteorologii au emis anterior cod galben de răcire bruscă a vremii. Avertizarea este valabilă în perioada 16 -19 ianuarie, inclusiv, pe întreg teritoriul țării. Pentru data de 20 ianuarie, meteorologii anunță că vremea se va încălzi ușor.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în data de 19 ianuarie 1939 a fost înregistrată temperatura de +14,6 grade Celsius, fiind consideră cea mai caldă zi de 19 ianuarie de la începutul măsurărilor termice, adică din 1886. Valoarea minimă din această zi a fost înregistrată în anul 1963 și era de -21,4 de grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SHS, iarna în Moldova, vreme rece, prognoza meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi


Загрузка...