Hacker

Londra confirmă războiul murdar, purtat împotriva Rusiei

121
(reînnoit 19:41 29.10.2020)
Lordul Sedwill a recunoscut într-un interviu că serviciile britanice desfășoară războaie informaționale și cibernetice împotriva Rusiei.

MOSCOVA, 29 oct – Sputnik. Marea Britanie a recunoscut deschis că poartă un război informational și cibernetic împotriva Rusiei. Desigur, faptul în sine nu este deloc o știre senzațională: nimeni nu își făcea iluzii în acest sens. Însă mărturiile lordului Mark Sedwill au devenit o primă confirmare publică a diversiunilor Londrei împotriva statului rus, venită din partea unui demnitar britanic. Până atunci, ei se jenau să pronunțe astfel de lucruri în public.

Se pare că Sedwill este la curent cu astfel de operațiuni din momentul în care a deținut funcția de consilier al prim-ministrului pentru securitatea națională și totodată a condus tot aparatul birocratic al Whitehall. Ziarul The Times, în interviul căruia oficialul a făcut aceste declarații, presupune că pe lângă cariera diplomatică Sedwill a fost și ofițer al MI-6.

Așadar, ce a recunoscut public fostul demnitar, care se pregătește să ocupe un loc în Camera Lorzilor până la sfârșitul acestui an? Acesta a spus că Marea Britanie aplică lovituri asupra Rusiei în spațiul cibernetic. “Faptul că nu observați cum utilizăm acest lucru, nu înseamnă că nu o facem”, a declarat cu sinceritate Sedwill. Totodată, acesta a anunțat că “Marea Britanie a efectuat o serie de atacuri secrete împotriva liderilor ruși și a intereselor lor”, adăugând că Londra vânează proprietățile și conturile bancare ale oligarhilor ruși.

Pentru cea din urmă chestiune Rusia i-ar putea fi recunoscătoare. Vladimir Putin a avertizat în mai multe rânduri oamenii de afaceri ruși cu privire la o astfel de evoluție a lucrurilor și i-a îndemnat “să-și păstreze capitalul acolo unde l-au acumulat”. Iată de ce astfel de declarații vor determina mediul de afaceri rus să asculte îndemnurile președintelui lor. Britanicii au confirmat: în Rusia capitalul se află într-o mai mare siguranță.

În ceea ce privește atacurile cibernetice și campaniile subversive împotriva Rusiei – lordul Sedwill dă dovadă de ipocrizie atunci când afirmă că Londra le-ar fi declanșat doar după incidentul cu Skripalii în Salisbury, “aplicând o lovitură de răspuns”. Cine i-ar putea crede pe cuvânt că până atunci MI-6 nici nu privea în direcția Rusiei?

Să ne amintim că cei doi Skripal s-au simțit rău pe 4 martie 2018. Iar lucrurile murdare ale serviciilor britanice au fost înregistrate în Rusia în mai multe rânduri cu mult înainte de aceste evenimente. E suficient să ne amintim de activitatea firmei britanice Strategic Communications Laboratory (SCL Group), care se specializează pe războaie informaționale și psihologice. Aceasta nici nu a ascuns că joacă rolul de executor al structurilor militare și informative din Marea Britanie, SUA și NATO în ansamblu, activând în domeniu de la începutul anilor 90.

Metodele murdare ale SCL au ieșit la iveală în martie 2018, în legătură cu scandalul din jurul structurii acesteia - Cambridge Analytica. Acest lucru a devenit posibil doar pentru că establishment-ul occidental era revoltat de implicarea firmei în campania electorală din SUA de partea lui Donald Trump. În caz contrar, nimeni nu ar fi vizat-o.

Atunci, reprezentanții structurii, crezând că discută cu un potențial client (în realitate, era vorba de niște jurnaliști sub acoperire), au recunoscut că se specializează în crearea unor conturi false pe rețele de socializare, în distribuirea informațiilor false în spațiul virtual, targhetarea publicului spre care e direcționată informația falsă etc. Adică, au recunoscut că de mai multă vreme și pe scară largă se ocupă de războaie informaționale.

În anul 2015 NATO a angajat SCL pentru activități “pe direcția rusească”. În portofoliul său compania nici nu ascunde pariticiparea la “revoluția portocalie” din Kiev în 2004. Atunci victoria “portocaliilor” a fost obținută printr-o misterioasă “otrăvire” a lui Viktor Iușcenko. Așa cum recunoaște Kievul, nu a existat niciun fel de otrăvire. Inevitabil, aici apar întrebări legate de implicarea acestor specialiști în atentatul la viața celor doi Skripal și alte “otrăviri” ale unor persoane publice din Rusia.

Noul val de rusofobie: Occidentul acuză Rusia de atacuri cibernetice
© Video : Ruptly / Sputnik / twitter.com/RussianEmbassyC

SCL a recunoscut și faptul că a fost angajată de Ministerul Apărării al Marii Britanii și autoritățile ucrainene “pentru distrugerea și slăbirea republicii populare Donețk”.

Subliniez, toate acestea s-au întâmplat cu mult timp înainte de incidentul din Salisbury. Lordul Sedwill, care activa în calitatea de consilier pentru securitate din aprilie 2017, evident, știa acest lucru. Pur și simplu, crede cu naivitate că gentelmanii întotdeauna vor fi crezuți pe cuvânt.

Toți înțeleg prea bine că în epoca noastră armele cibernetice și spionajul cibernetic sunt utilizate peste tot. Nu doar împotriva adversarilor, dar și a aliaților. Să ne amintim chiar de scandalul cu interceptarea telefonului cancelarului Germaniei, Angela Merkel, de către serviciile americane. Ar fi naiv să credem că au dat dovadă de mai puțină sârguință în privința Rusiei până la cazul Skripal.

Unele servicii occidentale chiar bravează cu modul în care “îi interceptează pe ruși”. Așa, presa britanică relatează cu entuziasm cum hackerii serviciului olandez de informații AIVD au pătruns în rețeaua unei universități din Moscova, în cadrul unei operațiuni de rutină, iar apoi au urmărit-o, pentru a descoperi gruparea de hackeri Cozy Bear. A se observa, până atunci nu existase niciun scandal cu “hackerii ruși”, iar spionii cibernetici oficiali olandezi deja recurgeau la spargerea rețelelor rusești. În plus, își manifestă mândria pentru astfel de fapte.

Acum lorzii britanici încearcă să ne convingă de faptul că tentative lor de a sparge rețeaua internă a Kremlinului (anume acest lucru susține The Times, comentând interviul cu Sedwill), reprezintă doar un răspuns la o otrăvire comisă în apropiere de Port Down, în laboratorul supersecret al Ministerului Apărării al UK.

Proaspătul lord se laudă că în replica la cazul Skripal Londra a distrus “toată rețeaua rusescă de spionaj din Regatul Unit”. Interesant, de ce în acest caz în presa britanică apar titluri șocante despre “spionii lui Putin care încearcă să urmărească regina”?

Dacă ar fi să credem ziarul The Sunday Express, “hackerii GRU” au încercat să obțină informații despre vizita Elizabetei a II-a în cel mai secret laborator “Port Down”. Din păcate, publicația nu a specificat de ce “spionii lui Putin” (ai căror rețea a fost destructurată) au întreprins astfel de măsuri și ce ar fi putut afla din programul vizitei reginei de 94 de ani. Ce rochie purta? Sau ei sperau să descopere un elixir al nemuririi, care este elaborat acolo pentru ea? Presa britanică nu-și pune astfel de întrebări, atunci când vine vorba de acuzații împotriva Rusiei.

Desigur, toți știau prea bine că serviciile occidentale desfășoară un război secret și murdar împotriva Rusiei, recurgând la dezinformări, atacuri cibernetice, spionaj și diversiuni, înțelegând că britanicii joacă un prim rol în acest război.

Însă până acum participanții direcți la această campanie negau acest fapt, afirmând că acuzațiile rușilor sunt provocate de o “paranoia”, care ar reprezenta “o religie în Rusia lui Putin”. Să-i mulțumim lui Sedwill pentru sinceritatea de care a dat dovadă. Acum Moscova are la cine face trimitere atunci când va fi vorba de o nouă provocare antirusească și noi vom putea să venim cu presupuneri despre autorii unor noi fake-uri despre Rusia sau ai unei “otrăviri” misterioase.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

121
Tagurile:
Rusiei, împotriva, război, Londra
Tematic
Foto - Ultimul zbor de pasageri al Tu-154 din Rusia
Marina americană

"Zonele au fost dezvăluite": Unde și-a îndreptat armele Flota militară a SUA

158
(reînnoit 23:38 18.01.2021)
"Descurajează și învinge" – șeful Statului Major al Marinei SUA, amiralul Michael Gilday a prezentat "Planul de navigație" pentru următorul deceniu. Principalul aspect din document – flota americană trebuie să domine în Oceanul Planetar.

Scopul controlului global este o viață liniștită și îndestulată pentru americani la ei acasă. Însă textul relevă și o agresiune deschisă împotriva altor țări. Ce au planificat amiralii de la Washington – în materialul corespondentului RIA Novosti Nicolai Protopopov.

Concurenți mondiali

Marina Statelor Unite este implicată într-o concurență îndelungată, care amenință siguranța și stilul de viață al cetățenilor americani, subliniază autorii documentului. Comandamentul Flotei Militare Maritime nu poate pierde nici un minut: trebuie să acționeze în mod efectiv pentru a menține echilibrul puterilor, nu numai în deceniul actual, ci și pe parcursul întregului secol XXI.

Principalii rivali și "violatori" ai păcii globale sunt Rusia și China. Aceste țări, potrivit amiralilor americani, subminează libertatea pe mare, care a adus mult timp beneficii întregii lumi.

Moscova și Beijing încearcă să "controleze pe nedrept" accesul la resursele marine valoroase în afara apelor teritoriale, "să-și intimideze vecinii", "impunându-le revendicările cu forța", "să îndrepte, în mod permanent, rachetele cu rază lungă de acțiune spre cele mai importante căi navigabile".

Americanilor nu le place dezvoltarea de către Rusia a navelor și submarinelor cu rachete moderne, a rachetelor hipersonice și a armelor nucleare tactice. Flota rusă, potrivit Pentagonului, intensifică activitatea în întreaga lume și își desfășoară forțele din ce în ce mai aproape de țărmurile Statelor Unite. Prin urmare, "Rusia trebuie controlată în mod fiabil".

Flota chineză, fiind în curs de dezvoltare rapidă și considerată de analiștii americani drept cea mai mare din lume, reprezintă, de asemenea, o sursă de îngrijorare. Beijingul ar provoca chipurile Washingtonul și aliații acestuia, devenind în acest mod cea mai acută și îndelungată amenințare.

În același timp, este remarcat faptul că Statele Unite sunt o putere maritimă, iar prosperitatea și securitatea acestora depinde de capacitatea lor de a menține avantajul pe mare. Pentru acest scop, este necesar să-și extindă puterea navală "în fiecare colț al Oceanului Planetar".

Americanii vor continua să navigheze și să zboare oriunde permite legea internațională, precum și să-și desfășoare forțele în diverse regiuni ale lumii pentru a contesta "ambițiile maritime excesive" ale concurenților și pentru a le contracara capacitățile de luptă.

Consolidarea flotei

Astfel, submarinele nucleare cu rachete balistice "protejează Statele Unite de un atac nuclear", iar forțele speciale "sunt gata să ia prin surprindere și cel mai puternic adversar”. Amiralii asigură că Marina SUA este capabilă să debarce trupe pe orice coastă, pentru a sprijini forțele terestre.

Forțele Militare Maritime ale SUA "dispune de toate mijloacele necesare pentru a putea descuraja agresiunea, inclusiv netradiționale". În particular, mijloacele includ tehnologiile informaționale și cibernetice, precum și alte tipuri de arme care permit atacul din largul mării, de sub apă și din aer.

Un rol semnificativ în confruntarea maritimă din următorii ani va fi acordat de către SUA inteligenței artificiale. Astfel de sisteme, asigură Marina, și-au dovedit eficacitatea și superioritatea în luptă, de aceea flota va fi modernizată cu utilizarea lor masivă.

Platformele maritime fără pilot sunt, de asemenea, "vitale". Acestea vor oferi un avantaj în recunoaștere, supraveghere și vor crește capacitățile ofensive ale flotei. Până la sfârșitul deceniului, personalul Marinei va trebui să poată lucra cu încredere și fără probleme în strânsă legătură cu aparatele robotizate.

Comandamentul Forțelor Militare Maritime ale SUA consideră că, pentru a pune în aplicare toate planurile, flota trebuie consolidată și extinsă. Sunt necesare mai multe submarine nucleare și nave de suprafață cu capacități ofensive mari. Mai mult, noile nave ar trebui să fie compacte, precum de exemplu promițătoarele fregate din clasa "Constellation".

Dar Pentagonul nu ignoră nici portavioanele. Acestea continuă să fie mândria Marinei și principalul instrument de manifestare a forței. Se remarcă semnificația specială a forțelor submarine ale flotei. Aici, prioritatea este acordată submarinelor strategice din clasa "Columbia", dar și submarinelor multi-rol din clasa "Virginia”.

Tehnologii digitale și lasere

Comandamentul Marinei recunoaște că doar tehnologia nu este suficientă. Personalul trebuie să fie instruit mai meticulos, inclusiv pentru a înțelege mai bine nuanțele comportamentului inamicului. Potrivit amiralilor, "marinarii nu trebuie numai să observe și să răspundă rapid la amenințări, ci să anticipeze instinctiv acțiunile părții adverse grație cunoașterii profunde a particularităților mentalității cetățenilor unei anumite țări”.

Scenariile "viitoarelor conflicte" vor fi testate cu ajutorul exercițiilor în întreaga lume – de la Nordul îndepărtat până la partea de vest a Oceanului Pacific. De exemplu, anul acesta, Marina SUA va desfășura manevre la scară largă cu mai multe grupuri de portavioane, inclusiv cu operațiuni de debarcare a trupelor.

Pentru prima dată, acolo vor fi implicate mici grupuri cibernetico-tactice, care vor folosi noi arme ofensive și resurse informaționale. Amiralul Gilday a spus mai anterior că amploarea acestor manevre va fi "fără precedent în istoria recentă".

Tehnologiile informaționale și digitale ocupă un loc central în strategia Marinei SUA. Operațiunile militare sunt acum imposibile fără ele. Tehnologiile digitale decid totul, permit desfășurarea rapidă și eficientă a luptelor pe mare și pe uscat.

Comandamentul Marinei presupune că "adversarii Statelor Unite mizează pe distrugerea apărării flotei cu un număr mare de rachete". Prin urmare, Pentagonul va folosi o varietate de sisteme fixe și mobile de detectare, radare de submarine și drone marine, dar va spori și capacitățile defensive ale navelor și ale avioanelor. În același timp, în lupta apropiată, este planificată utilizarea, alături de armele convenționale, a armelor energetice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

158
Tagurile:
marina, SUA
Tematic
Rusia - lider la dezvoltarea noilor tipuri de arme
„Au plecat pe la casele lor cu tot cu arme”: Victoriile și eșecurile SUA în Irak


Загрузка...
Владимир Брутер

La ce putem ne așteptăm de la vizita Maiei Sandu la Bruxelles

172
(reînnoit 08:56 18.01.2021)
Cea de-a doua vizită oficială peste hotare, după cea de la Kiev, Maia Sandu o efectuează luni la Bruxelles. Analistul politic Vladimir Bruter a făcut o analiză succintă a posibilelor rezultate ale acesteia.

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. Nu trebuie să ne așteptăm la o schimbare radicală în relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Se vor face aceleași declarații patetice că țara are o "șansă istorică" să avanseze pe calea europeană, să lupte cu corupția, să dezvolte economie, ceea ce pe viitor va da doar șansa de a pretinde la calitatea de membru al UE. De această părere este expertul Institutului de Cercetări Politice și Umanitare Vladimir Bruter.

"Cinovnicii din UE le-au spus în repetate rânduri reprezentaților autorităților moldovene că țara are șansă să adere la această comunitate. Așa vor spune și acum, dar nu vor fixa un termen și nu vor demara nici negocierile. Așa că mie mi se pare că este lipsit de orice rezon să așteptăm începerea negocierilor la această etapă, pentru că Sandu a acces doar de curând în funcție", a declarat expertul în studioul radio Sputnik Moldova.

Potrivit expertului, Bruxelles-ul nu se va grăbi să-i acorde un credit în alb făcând promisiuni privind susținerea ei totală de către conducerea Uniunii Europene. Bruter a spus că o astfel de establishmentul european al fi lipsită de logică. Singurul lucru pe care poate conta noul președinte al Republicii Moldova în urma vizitei sale la Bruxelles este garanții că va fi acordată susținere financiară, susține politologul.

"Dar acordarea ajutorului financiar Moldovei de către țările Uniunii Europene, de fiecare dată, va fi condiționat, inclusiv cu solicitări ce vizează politica de cadre, inclusiv ce ține de eșaloanele superioare ale puterii. Dar ajutorul care va fi acordat va fi suficient doar pentru menținerea infrastructurii și pentru menținerea numărului necesar de locuri de muncă, nu mai mult", a menționat Bruter.

Politologul le-a recomandat cetățenilor moldoveni să nu-și facă mari iluzii privind banii veniți din Uniunea Europeană, acești nu vor fi acordați în favoarea Moldovei, oricum valoarea adăugată și în general capitalul se va întoarce în Occident.   

Amintim că președintele Maia Sandu s-a întâlnit vineri, 15 ianuarie, cu Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Interlocutorii au discutat direcțiile prioritare de cooperare între Republica Moldova și și instituțiile UE, au abordat aspecte ale politicii interne, perspectivele politicii externe, inclusiv în contextul vizitei oficiale pe care Maia Sandu o efectuează săptămâna aceasta la Bruxelles.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172
Tagurile:
Bruxelles, vizită, Maia Sandu, Vladimir Bruter


Загрузка...
Euro

Euro se depreciază în raport cu leul: Cursul valutar pentru marți

0
(reînnoit 22:21 18.01.2021)
Euro pierde din cotații. BNM anunță cursul valutar pentru marți, 19 ianuarie. Astfel, prețul pentru moneda europeană a scăzut cu opt bani. În același timp, leul s-a depreciat în raport cu dolarul cu doi bani.

CHIȘINĂU 19 ian - Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță noile rate de schimb pentru marți, 19 ianuarie. Astfel, un dolar american va putea fi cumpărat cu 17,30 lei, un euro – cu 20,87 lei, o hrivnă ucraineană – cu 61 de bani, un leu românesc – cu 4,28 lei moldovenești, iar o rublă rusească – cu 23 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 19 ianurie
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 19 ianurie

Conform cursului valutar BNM, dolarul s-a scumpit cu doi bani, euro a scăzut cu opt bani, leul românesc a coborât cu doi bani, iar rubla rusească și hrivna ucraineană au rămas la același preț. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
curs valutar, BNM, valută străină, Euro, dolar


Загрузка...