Coronavirus, bărbat cu mască

Codurile pe raioane și alegerile: Există sau ba o legătură

205
(reînnoit 16:09 02.10.2020)
Există vreo legătură între alegerile prezidențiale și decizia autorităților de a introduce mecanismul de instituire a codurilor pandemice la nivel local, separat pe unități administrative? Corespondentul Sputnik a solicitat opinia unor experți politici.

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Pentru că intrăm degrabă în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, mulți s-au întrebat dacă introducerea codurilor pandemice separat pe raioane și municipii, în funcție de situația epidemică din regiunea respectivă, au legătură cu desfășurarea scrutinului.

I-am solicitat pe trei analiști politici – Corneliu Ciurea, Roman Mihăeș și Victor Nichituș - să ofere Sputnik un răspuns la această întrebare.

Niciun interlocutor n-a întrezărit o legătură directă sau intenționată între cele două evenimente. Unul dintre ei a sesizat „semnalul” că autoritățile nu doresc amânarea scrutinului și a admis că noul mecanism va fi benefic și pentru organizarea alegerilor. În general, analiștii politici cu care am discutat au apreciat că noul mecanism de atribuire a codurilor de COVID-19 separat pe unitățile administrativ-teritoriale pare a fi o decizie logică, justificată și bună.

Analistul politic Corneliu Ciurea a fost de părere că instituirea noului mecanism ar transmite, totuși, un semnal: „actuala putere nu vrea amânarea alegerilor prezidențiale și este destul de optimistă cu privire la rezultat”.
Corneliu Ciurea
© Sputnik / Mihai Caraus
Corneliu Ciurea

„Mecanismul de combatere a pandemiei la nivelul raioanelor pare să fie mai eficient și mai flexibil decât cel pe țară. În același timp, probabil, el va permite desfășurarea alegerilor fără a recurge la amânări. Asemenea acțiuni denotă faptul că actuala putere nu vrea amânarea alegerilor prezidențiale și este destul de optimistă cu privire la rezultat”, a comentat pentru Sputnik Corneliu Ciurea.

„Diferențierea pe raioane” la instituirea alertelor pandemice a fost o „măsură necesară” și în opinia analistului politic Roman Mihăeș, care a evitat să facă o legătură directă între adoptarea noului mecanism de instituire a codurilor și alegeri.
Roman Mihăeș
© Sputnik / Osmatesco
Roman Mihăeș

„Referitor la diferențierea pe raioane, e necesară măsura, căci situația diferă. Vedem că avem multe cazuri și măsurile restrictive reinstalate sunt corecte. Dar să nu se exagereze. Este important să funcționeze serviciile medicale, economia și comerțul”, a spus Roman Mihăeș.

Noul mecanism de atribuire a codurilor de COVID-19 raioanelor și municipiilor „nu are legătură cu politica” și „această formulă trebuia introdusă mai demult”, în opinia analistului politic Victor Nichituș. 
Victor Nichituș
© Sputnik / Mihai Caraus
Victor Nichituș

„Codurile pandemice la nivel local nu au legătură cu politica. Chiar dacă între Prut și Nistru există tendința de politizare a oricărui eveniment public, codurile pandemice la nivel local reprezintă o formulă targetată de raspuns a autorităților la pandemia de coronavirus. Această formulă trebuia introdusă de mai demult, deoarece autoritățile publice locale sunt cele care cunosc cel mai bine situația din teritoriul pe care îl administrează, iar la fiecare situație locală trebuie un răspuns individual”, a comentat Victor Nichituș.

Interlocutorul s-a referit și la legătura dintre geopolitică și politicile de sănătate ale statelor lumii. Victor Nichituș a constatat și faptul că acum, din cauza restricțiilor de circulație impuse din cauza COVID-19, practic nu funcționează regimul liberalizat de vize convenit de Republica Moldova cu Uniunea Europeană. 

„Politica, mai exact politicile de sănătate ale diferitor state, au mai degrabă de a face cu geopolitica. Observăm în ultima vreme gruparea unor state cu interese geopolitice comune care dau un răspuns aproape comun la provocările pandemiei. În același timp, vedem o cortină de fier care a apărut în fața statului moldovean din partea Uniunii Europene și constatăm că regimul liberalizat de vize practic nu funcționează”.

Reamintim că, pe 28 septembrie, autoritățile au introdus un mecanism ce prevede instituirea diferențiată a codurilor pandemice „roșu”, „portocaliu” și „galben” la nivel local, în funcție de situația concretă dintr-o anumită unitate administrativ-teritorială.

„Codul Roșu”, care indică cel mai înalt nivel al incidenței COVID-19, este echivalent cu starea de urgență în sănătate publică. Din 1 octombrie, „Codul Roșu” este atribuit unui număr de 26 de raioane și municipii, inclusiv orașului Chișinău. În 11 raioane a fost instituit „Codul Portocaliu” și doar pentru un singur raion (Leova) a fost anunțat „Cod Galben” de alertă pandemică de COVID-19. 

Gradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale
Gradul de alertă pe unități administrativ-teritoriale

Anterior, reporterul Sputnik a solicitat opinia unor experți economici despre instituirea codurilor pandemice diferențiate.

În opinia lor, este mai rațională instituirea gradelor de alertă pandemice și, implicit, a stării de urgență în sănătatea publică pe unități teritorial-administrative, iar carantina la nivel național trebuie aplicată doar în cazuri extreme.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

205
Tagurile:
comentariu, experți, legătură, alegerile prezidenţiale, alegeri, coduri, raioane, COVID-19
Tematic
Reguli la intrarea în Moldova din 1 octombrie – lista completă
Ce spun experții despre alertele pandemice la nivel local
Autoizolare în Moldova pentru cei care vin din 62 de țări
Putin și Merkel, la Forumul Păcii

Un jurnalist german i-a comparat pe Putin și Merkel

55
(reînnoit 07:38 22.06.2021)
Jurnalistul german Hubert Seipel a enumerat calitățile comune pe care le au Vladimir Putin și Angela Merkel.

BUCUREȘTI, 22 iun - Sputnik, Ion Pelin. Jurnalistul, scriitorul și documentaristul german Hubert Seipel a enumerat pentru RIA Novosti ce calități comune au președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel.

În noua sa carte „Puterea lui Putin: de ce Europa are nevoie de Rusia” (Putins Macht: Warum Europa Russland braucht, publicată în 2021 de Hoffmann & Campe, Hamburg), Seipel analizează politica externă a Rusiei din ultimii ani, implicațiile negocierilor complexe dintre Occident și Moscova, care sunt necesare pentru ambele părți, precum și sistemul global de relații internaționale, care se află în prezent în regim de criză.

"Întotdeauna este vorba despre interese naționale, desigur, dar și despre propriul lor caracter. Și amândoi (Putin și Merkel) au cu siguranță o dependență comună de forță și tactici. La fel ca Putin, Merkel este îngrijorată că o altă persoană ar putea să se uite la ea în cărți ... și poate descoperi că nu există deloc un plan general. Politica este determinată de istorie, experiență colectivă și interese specifice", constată Seipel.

Potrivit acestuia, ambii lideri sunt uniți și de atitudinea lor atentă față de sondajele de opinie. De asemenea, Putin și Merkel „vorbesc unul în limba celuilalt”: președintele rus - în limba germană și cancelarul Republicii Federale Germania - în limba rusă. Toate acestea însă „nu au ușurat foarte mult situația” în relațiile dintre ei, spune Seipel.

„Libertatea este pentru ea (Merkel) America”, a scris fostul șef al departamentului internațional la (unul dintre principalele ziare germane) Süddeutsche Zeitung, în biografia „Angela Merkel, cancelarul și lumea ei”. Cartea citează dogma cancelarului: „Ceea ce ne unește și ne unește pe europeni este setul nostru comun de valori.

”O consecință logică: Germania nu ar trebui să urmeze niciodată o politică care să contravină intereselor Statelor Unite ... (Dar) pentru Vladimir Putin este puțin probabil ca lumea Angelei Merkel să-i fie apropiată, chiar dacă a trăit în RDG timp de cinci ani în timpul Uniuniii Sovietice", a mai adăugat jurnalistul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
Rusia, Germania, Putin, merkel


Загрузка...
Dolar

Record istoric: Inflația din SUA pune în pericol economia globală