TIR

Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul

102
(reînnoit 07:13 16.09.2020)
Exporturile sunt în scădere anul acesta din cauza crizei economice provocate de COVID-19, dar și a secetei și altor intemperii care au afectat agricultura. Însă și importurile sunt mai mici în 2020, comparativ cu 2019.  

CHIȘINĂU, 15 sept – Sputnik. Exporturile Republicii Moldova sunt în scădere anul acesta, arată informațiile publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Exporturile se vor reduce mai mult decât se estima în prognoze, a comentat expertul economic Roman Chircă pentru Sputnik Moldova.

Volumul mărfurilor exportate s-a diminuat cu 5% în iulie 2020, comparativ cu iulie 2019. Pentru intervalul ianuarie-iulie 2020, scăderea exporturilor este de 12,8%, comparativ cu ianuarie-iulie 2019.

Exporturile totale s-au ridicat la 1,4 miliarde de dolari americani în ianuarie-iulie 2020. Ponderea mărfurilor autohtone în totalul exporturilor a fost de 77% (1,1 miliarde de dolari). Cota mărfurilor autohtone în structura exporturilor a scăzut cu 3,6% față de ianuarie-iulie 2019.

În ianuarie-iulie curent, comparativ cu ianuarie-iulie 2019, exporturile către țările UE au scăzut cu 10,8%, iar către țările CSI s-au redus cu 5,2%, potrivit datelor BNS. Precizăm că, în primele șapte luni ale anului, 64,8% din totalul exporturilor au mers către UE, iar 16% - către CSI.

În luna iulie, exporturile totale s-au cifrat la 209,2 milioane dolari de dolari SUA. Aceasta înseamnă un volum al exporturilor cu 10,3% mai mare față de luna iunie 2020, dar cu 5% mai mic în comparație cu luna iulie 2019. 

„Decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în ianuarie-iulie 2020 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de 1,5 miliarde dolari SUA, cu 215,8 milioane dolari SUA (-12,5%) mai puțin, comparativ cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2019”, a informat BNS.

Exporturile ne aduc valută în țară

„Exporturile sunt foarte importante” pentru Republica Moldova, „pentru că, alături de remitențe, sunt sursa principală de încasare a valutei”, a subliniat expertul economic Roman Chircă, care a acceptat să comenteze pentru Sputnik Moldova tabloul statistic al schimburilor comerciale din acest an.

În opinia sa, volumul exporturilor se va reduce cu mai mult de 9% în 2020, adică peste prognozele specialiștilor, comparativ cu 2019.

În principal, a menționat expertul economic, exporturile totale au scăzut din cauză că s-au redus cantitățile de produse agricole exportate, care au fost mai puține sau de o calitate mai proastă anul acesta, din cauza secetei și a altor intemperii. Însă și restricțiile impuse din cauza COVID-19 au condus la reducerea exporturilor.  

„Era previzibilă scăderea exporturilor. Până la sfârșitul anului se anticipează o scădere de circa 9%. În realitate, va fi mai mare. Cauza principală - scăderea exporturilor de produse agricole din cauza secetei și măsurile restrictive de circulație din cauza virusului”, a apreciat Roman Chircă.

„Pe de altă parte, balanța de plăți este compensată și acoperită de creditele în valută straină, lucru care va diminua efectele negative ale reducerii exportului. Nu în ultimă instanță, scăderea exporturilor va contribui la scăderea PIB-ului cu circa 1-2 puncte procentuale”, a adaugat expertul economic.

Potrivit BNS, Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru trimestrul II al anului 2020 în valoare nominală a însumat 44629 milioane de lei (44,6 miliarde) în prețuri curente de piață. Comparativ cu trimestrul II din 2019, PIB a scăzut cu 14% pe seria brută și cu 11,5% pe seria ajustată sezonier. Față de trimestrul I din 2020, PIB s-a diminuat cu 7% pe seria ajustată sezonier.

„Exporturile s-au prăbușit începând cu luna a patra a anului, iar în luna a șaptea, de fapt, ne-am apropiat cel mai mult față de ceea ce a fost anul trecut. Suplimentar, și leul puternic este un factor care a contribuit la diminuarea exporturilor”, a sintetizat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

Au scăzut și importurile de la începutul anului

În ianuarie-iulie 2020, Republica Moldova a importat mărfuri în valoare de 2,9 miliarde de dolari SUA – un volum cu 12,6% mai mic față de intervalul corespunzător din 2019.

Republica Moldova a importat cu 18,6% mai puține mărfuri din țările Uniunii Europene (UE-27) și cu 9,3% mai puține mărfuri din țările Comunității Statelor Independente (CSI) în ianuarie-iulie 2020, comparativ cu intervalul corespunzător din 2019.

În primele șapte luni ale anului 2020, importurile din UE s-au cifrat la 1,3 miliarde de dolari SUA, deținând o pondere de 45,9% în totalul importurilor. Importurile din CSI au totalizat 733,7 milioane dolari SUA, având o pondere de 25,4% în totalul importurilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
expert, exporturi, exportului, Moldova, economia
Tematic
Moldovenii au avut pierderi mari din cauza COVID-19: Cum le-a fost afectată munca
Președintele SUA, Donald Trump

SUA vor distrugă ONU, Rusia vrea salvarea ei

65
(reînnoit 19:12 23.09.2020)
Cum au contrastat discursurile și mesajele liderilor celor trei mari puteri ale lumii - SUA, China și Rusia, adresate Adunării Generale a ONU.

MOSCOVA, 23 sep – Sputnik, Irina Alksnis. Formatul video, la distanță, prin intermediul căruia liderii mondiali au participat la jubileul celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU oferă în mod involuntar mai multă informație și prilej de meditație decât discursurile tradiționale rostite de la tribuna din sediul organizației la New York. Chiar și simplul anturaj în care se află conducătorii de stat este cât se poate de simbolic.

Președintele rus Vladimir Putin
© Sputnik / Михаил Климентьев

Așa cum era de așteptat, cel mai mare interes l-au provocat discursurile a trei cei mai influenți oameni ai planetei.

Discursul lui Donald Trump a devenit un eveniment preelectoral care nu doar a accentuat vectorul principală în politica lui externă, cea antichineză, dar și a subliniat atitudinea indulgent-disprețuitoare a americanului față de Organizația Națiunilor Unite în sine.

Trump s-a prezentat în maniera obișnuită pentru conferințele de presă de la Casa Albă, pe fundalul drapelului de stat și drapelul președintelui Statelor Unite – fără nicio aluzie că discursul este adresat ONU sau cel puțin publicului internațional.

Liderul american a declarat în mai multe rânduri anterior că, odată ce țara lui este cea mai mare sursă de finanțare a Organizației Națiunilor Unite, aceasta este subordonată Washingtonului și are obligația să-i îndeplinească indicațiile. Fără îndoială, predecesorii lui gândeau la fel, însă Trump a devenit primul care și-a permis enunțarea deschis a acestei poziții, amenințând cu penalități în cazul “neascultării”. Iată de ce folosirea de către el a discursului pentru rezolvarea unor probleme electorale se încadrează perfect în logica unei astfel de abordări.

Presa rusă a remarcat că președintele american nu a menționat Rusia. În schimb, China a fost menționată de 12 ori (SUA au fost amintite doar de 10 ori). Anume acest scandalos spirit antichinez a devenit esența discursului lui Trump. Cât face simplul îndemnat de a pedepsi Beijingul pentru răspândirea coronavirusului și utilizarea în discurs a termenului “virusului chinez”.

Caracterul evident de covfruntare al raportului american contravine tradițiilor existente și regulilor nescrise ale ONU. Beijingul s-a așteptat la un astfel de demers, însă problema nu constă în faptul că reprezentantul Chinei a răspuns la atacurile președintelui american.

Discursul consistent al lui Xi Jinping a fost dedicat problemelor acute ale prezentului (în primul rând luptei mondiale cu COVID-19), păstrându-și un ton obișnuit și echilibrat.

Doar că liderul Chinei vorbea pe fundalul unei imagini care prezenta Marele Zid Chinezesc și peisajele naturii chineze. Aici poate fi întrevăzut un subtext simbolic, inclus în această compoziție: în spatele lui Xi Jinping se află o țară cu vechime și grandoare, care este gata să se opună oricărei amenințări externe.

În contrast cu discursul liderului american și a celui chinez, discursul președintelui rus, Vladimir Putin, a fost cel mai tradițional: de la o gamă largă de probleme fundamentale ale contemporanității, până la anturaj în spiritul ONU pe fundalul căruia a vorbit. A fost respectată chiar și o astfel de particularitate a liderului rus la participarea în în cadrul unor evenimente internaționale precum citirea textului exclusiv de pe hârtie, fără utilizarea prompterului.

Putin a vorbit despre rolul important pe care îl joacă ONU în menținerea stabilității strategice pe planet, despre inadmisibilitatea distorsionării istoriei, despre necesitatea păstrării controlului asupra înarmărilor și, desigur, despre importanța eforturilor colective internaționale în lupta cu epidemia de coronavirus și urmările social-economice ale acesteia.

În esență și după formă, a fost un discurs al unui om de stat, al cărui țară nu doar urmărește alunecarea lumii într-o epocă a haosului, dar și întreprinde totul pentru a nu admite un final teribil.

Putin a reamintit că în cei 75 de ani de existență a sistemului de cooperare internațională, a dialogului și înțelegerii reciproce, în trecut a fost plătit un preț îngrozitor. Iar Rusia, care și-a adus atunci o contrubuție enormă, va fi până la sfârșit o insula a normalității și bunului simț, pe care planeta va putea miza întotdeauna.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
ONU, Sua, Rusia
Tematic
Putin, despre pandemie și vaccin pentru angajații ONU


Загрузка...
Muncitor Exdrupo

Locuri de muncă bine plătite cum este posibil acest lucru în Moldova

103
(reînnoit 14:42 23.09.2020)
Noi locuri de muncă bine plătite pot fi create prin „investirea corectă” în sectoarele economiei, a spus expertul economic Serghei Ungureanu, într-o emisiune la Sputnik Moldova. Guvernul a publicat proiectul de lege ce prevede angajarea la muncă a cetățenilor străini.

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. „Investițiile corecte” pot contribui la dezvoltarea unei economii competitive, la apariția unor noi locuri de muncă bine plătite. Din acest considerent, Guvernul trebuie să stabilească clar către ce sectoare să direcționeze cele mai mari investiții, a comentat expertul economic Serghei Ungureanu, invitat în studioul Sputnik Moldova.

Totodată, expertul a subliniat că autoritățile trebuie să decidă în ce domenii este avantajos să permită investițiile străine și în care nu, pentru ca „marele capital să nu strivească întreprinderile mici”.

De asemenea, Serghei Ungureanu a subliniat că e timpul ca autoritățile să fie preocupate și de dezvoltarea economică a regiunilor, dar nu să se limiteze la situația din Chișinău și Bălți – cele mai mari orașe.  

Economia Moldovei are nevoie de diversificare, a spus expertul, și este necesară identificarea sectoarelor în care să fie făcute cele mai mari investiții.

Potrivit lui Serghei Ungureanu, o serie de sectoare ale economiei naționale au nevoie de măsuri urgente pentru reabilitare, așa că banii care vin în Moldova  sub formă de subvenții și împrumuturi trebuie direcționați către dezvoltarea lor.

Concomitent, trebuie sprijinite și sectoarele care sunt acum în fruntea economiei naționale, a adăugat expertul.

„Statul trebuie să creeze condiții pentru investitorii străini într-o serie de sectoare. În primul rând, este vorba de acele domenii din economia țării care, din păcate, nu aduc profituri mari acum. Guvernul trebuie să clarifice în ce domenii să permită investiții și în care nu, astfel încât marele capital să nu strivească întreprinderile mici dintr-un  anumit sector al economiei”, a spus Serghei Ungureanu.

Unul dintre domeniile care necesită investiții este sectorul energiei regenerabile, a apreciat expertul economic. O altă industrie care trebuie dezvoltată, în opinia sa, este prelucrarea deșeurilor menajere solide, care dăunează ecologiei țării de câteva decenii.

„Investițiile corecte vor conduce la crearea unei economii competitive, la locuri de muncă garantate și bine plătite. Nu trebuie să vă concentrați asupra dezvoltării economiei numai în Chișinău și Bălți, ci acordați atenție regiunilor țării”, a spus expertul.

Serghei Ungureanu a concluzionat că doar prin asemenea metode Cabinetul de Miniștri va reuși să prevină dispariția satelor, să prevină plecarea masivă a populației din provincie.

Angajatorii moldoveni vor lua la lucru cetățeni străini

Menționăm că, încă la începutul lunii februarie, Guvernul Chicu a anunțat că va încuraja atragerea forței de muncă de peste hotare, întrucât Republica Moldova se confruntă cu un deficit cantitativ și calitativ de lucrători. Totodată, prim-ministrul a subliniat că este necesară păstrarea „siguranței pieței interne a forței de muncă”.

Proiectul de lege ce prevede angajarea la muncă a cetățenilor străini a fost publicat pe site-ul Guvernului. Potrivit documentului, din legislație urmează a fi exclusă prevederea care-i obligă pe angajatori să angajeze străini cu salarii nu mai mici decât salariul mediu pe economie. Actualmente, salariul mediu brut pe economie este de aproape 8.000 de lei.

Conform notei explicative la proiect, numărul locurilor de muncă vacante din Moldova a crescut cu 30% în 2028, comparativ cu anii 2014-2017. Ponderea locurilor de muncă vacante cu salarii mai mici de 3.000 de lei este de aproximativ 34%.

Într-un comunicat de presă al Guvernului, din luna februarie, se arăta că deficitul de muncitori va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020, unde va fi nevoie de un volum mare de resurse umane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
Moldova, loc de munca, locuri
Tematic
Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul
Oficial: COVID-19 a lovit puternic în piața muncii – cu cât a crescut șomajul în Moldova
Câți moldoveni activează în sectorul privat: Noi informații statistice
Îngrijorător: Câți moldoveni își vor pierde locul de muncă în anul acesta – Date oficiale


Загрузка...
Президент Путин провел встречу с избранными главами регионов. 24 сентября 2020.

Putin: Rusia trece perioada de pandemie mai ușor decât alte țări

0
În timpul videoconferinței cu guvernatorii care au câștigat alegerile din septembrie, șeful statului rus a subliniat sarcinile pe care urmează să le realizeze, inclusiv lupta împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 24 sept - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut șefilor de regiuni să nu treacă pe planul secund problemele legate de coronavirus, pentru că altfel ”vor lua foc” și vor deveni o grea încercare pentru țară.

”... Voi observa că traversăm această perioadă dificilă pentru economie și sferă socială mult mai ușor decât multe alte state", a spus liderul rus.

El le-a cerut guvernatorilor ca dialogul lor cu oamenii cu privire la măsurile restrictive în situația cu coronavirusul să nu ia forme dure și de impunere, ceea ce provoacă reacții de respingere.

Totodată, șeful statului rus i-a mai îndemnat pe guvernatori să lucreze cu oamenii discret și cu grijă, dar consecvent și sistematic, astfel încât să se respecte regimul purtării măștilor și să se restabilească climatul de afaceri.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

"Vă rog să fiți cu luare aminte la acest lucru, să ajustați sistemul de sănătate din regiune astfel încât să asigurați interesele cetățenilor. Și, bineînțeles, trebuie să lucrați cu oamenii foarte atent, calm, discret, explicând complexitatea situației actuale. Și acolo unde este posibil, desigur, trebuie să le cereți oamenilor să respecte regulile necesare, inclusiv regimul purtării măștilor”, a spus Putin.

Dar, în același timp, el se arată convins că este important să ”continuăm munca pentru a restabili un ritm normal al mediului de afaceri, pentru a sprijini industriile, complexul agroindustrial, întreprinderile mici și mijlocii, pentru a restabili ocuparea forței de muncă și veniturile oamenilor”.

„Și fiecare dintre aceste domenii necesită o atenție specială, constantă, dar și mobilizare din partea dumneavoastră.”, a adăugat președintele.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
pandemie, COVID-19, Putin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Centrul Gamalei va crea un vaccin combinat împotriva coronavirusului și a gripei
Putin, despre pandemie și vaccin pentru angajații ONU


Загрузка...