Oficiu, buseiness

Experți: Oamenii de afaceri trec prin mari greutăți. Îi va ajuta decizia BNM? 

111
(reînnoit 13:13 16.09.2020)
Ce tactică adoptă oamenii de afaceri pe timp de criză și ce efect va avea asupra economiei diminuarea ratei de bază de către Banca Națională până la minimul istoric de 2,75%? Experții economici Roman Chircă și Viorel Gîrbu au comentat situația pentru Sputnik.  

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) a diminuat cu 0,25 puncte procentuale rata de bază, până la 2,75% anual. Decizia, luată prin vot unanim săptămâna trecută de Comitetul executiv al BNM, a derivat din „presiunile dezinflaționiste manifestate atât în mediul intern, cât și cel extern”.

Scade inflația

În august 2020, ritmul anual al inflaţiei a fost de 3,45% în Republica Moldova.

În raportul său asupra inflației din luna august, BNM a constatat că presiunile dezinflaționiste vor continua până în trimestrul trei al anului 2021. Inflația va descrește preponderent pe seama acțiunilor întreprinse de autorități pentru atenuarea crizei pandemice și ca urmare a diminuării cheltuielilor bugetare în prima jumătate a anului 2020. De asemenea, impulsul fiscal negativ și diminuarea unor tarife reglementate vor constitui principalii factorii cu acțiune dezinflaționistă. Obiectivul BNM este menținerea inflației în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu.

Ce se întâmplă atunci când rata de bază este redusă? 

Prin reducerea ratei de bază este stimulat procesul de creditare și, ca efect, este sprijinită economia națională.

Precizăm că rata de bază servește ca nivel de referinţă pentru principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt. De exemplu, atunci când rata de bază scade, băncile reduc dobânzile la credite, iar acestea devin mai atractive și mai accesibile. Atunci când, dimpotrivă, rata de bază este majorată, volumul de credite acordate de bănci scade și, implicit, se diminuează ritmul de creștere economică, pentru că antreprenorii nu dispun de bani pentru dezvoltarea afacerilor, a explicat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

Виорел Гырбу
© Sputnik / Osmatesco
Виорел Гырбу

Au existat ani în care rata de bază a atins nivelul de 12% și chiar de 20% - s-a întâmplat atunci când BNM a utilizat rata de bază pe post de instrument de sterilizare monetară, în condițiile în care crescuse peste un anumit prag masa monetară aflată în circulație, a relevat expertul economic Roman Chircă într-o discuție cu reporterul Sputnik.

Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus.
Roman Chircă

Ce efect va avea noua diminuare a ratei de bază?

Rata de bază este la „nivelul minim istoric” acum, de 2,75 puncte procentuale, a constatat, solicitat de reporterul Sputnik, expertul economic Roman Chircă.

„Acest lucru va facilitata creditele bancare, care vor fi mai accesibile. Va stimula economia prin majorarea cererii și puterii de cumpărare în rezultatul sporirii lichiditățlor disponibile. Va contribui la diminuarea costurilor pentru diversele instrumente financiare, inclusiv capacitatea de împrumut a sectorului public pentru acoperirea deficitului bugetar”, a comentat Roman Chircă.

Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat pentru Sputnik că noua diminuarea a ratei de bază va conduce la ieftinirea creditelor, însă, totuși, impactul acestei acțiuni a BNM asupra economiei va fi neglijabil. 

„Reducerea ratei de bază are efect benefic, deoarece prin acest mecanism se ieftinesc creditele oferite anteprenorilor. Totuși anticipez că impactul acestei acțiuni asupra economiei va fi neglijabil. La noi politica monetară, în general, nu este gândită să acționeze activ asupra dezvoltării economice. Mai sunt necesare acțiuni concertate din partea altor actori, Guvernul trebuie să întreprinda ceva”, a argumentat Viorel Gîrbu.

Care este în prezent tactica oamenilor de afaceri moldoveni?

I-am întrebat pe experții economici Roman Chircă și Viorel Gîrbu ce comportament adoptă oamenii de afaceri pe timp de criză și cum se comportă întreprinzătorii moldoveni în situația actuală.

„Pe timp de incertitudine, cea mai bună tactică este să stai în expectativă și să salvezi resursele, până nu se întrezăresc oportunități clare de afaceri. Acest lucru se întâplă și cu economia națională - investitii nu prea se fac”, a răspuns Viorel Gîrbu.

Expertul economic a constatat că pentru moment, în Republica Moldova „vedem o creștere a cifrei de afaceri în domeniul IT, comunicare și echipamente asociate”.

„Este cumva firesc, deoarece multă lume și-a schimbat stilul de lucru. Dacă este aceastăț schimbare de durată, se va vedea. Iarăși, nu cred - în Moldova se va reveni la business as usual (ca de obicei – trad. engleză, nota red.), societatea noastră este prea inertă”, a apreciat Viorel Gîrbu.

În situații de criză economică, „în primul rand, este necesara evaluarea capacității de recuperare”, a răspuns expertul economic Roman Chircă.

„Dacă sectorul e în declin, atunci mai degrabă strategia de „ieșire” sau reprofilare este valabilă. Dacă există potențial de revenire, atunci creditele ieftine (plus dobânda subvenționată) sunt o sursa externă importantă de restricturare/dezvoltare a afacerii”, a punctat expertul.

BNM constata că în luna mai 2020 creditele noi acordate de bănci au fost în descreștere cu aproape 26 de procente (25,9%) față de luna mai a anului 2019, ca efect al pandemiei de COVID-19.

Din cauza pandemiei, oamenii se împrumută mai puțin sau deloc. Comisia Națională a Pieței Financiare a informat că volumul împrumuturilor oferite în trimestrul doi al anului 2020 a fost în scădere cu 539,1 milioane de lei (cu 5,6%), comparativ cu trimestrul unu al anului curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
baza, rata, afaceri, BNM
Tematic
Moldovenii au avut pierderi mari din cauza COVID-19: Cum le-a fost afectată munca
Victor Gaiciuc

Gaiciuc: Rachetele Patriot nu vor aduce mai multă securitate României

102
(reînnoit 18:56 18.09.2020)
Fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc consideră că achiziționarea sistemului de rachete Patriot nu este de natură să sporească securitatea statului vecin.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că procurarea de la americani a sistemelor de rachetă Patriot pot transforma România într-o potențială țintă.  

"Din puncte de vedere pur militar, desigur că orice armament este binevenit. Dar, în cazul de față nu sunt ferm convins că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Sistemul Patriot este antiaerian care are destinația să asigure securitatea țării. Însă aici trebuie să răspundem la câteva întrebări. Prima: cine este potențialul atacator, inamic? A doua: Care este situația cu fostele echipamente pe apărare antiaeriană, erau ele în stare să asigure securitatea spațiului aerian? A treia: Care sunt costurile?

Nu aș vrea să mă dau cu părerea în toate aceste aspecte, sunt treburile interne ale României, însă mie mi se pare că înarmarea României duce la ideea că ea s-ar pregăti de război și ar face-o să devină țintă în acel ipotetic război. Eu ca cetățean al Republicii Moldova nu cred că, după achiziționarea acest sistem de rachete Patriot, România ar fi în mai multă siguranță. Din contra, consider că într-un eventual conflict România ar deveni o țară țintă și acest lucru ne-ar afecta și pe noi", a declarat Gaiciuc.

El spune că România a făcut acest pas pentru a demonstra Washingtonului că este un partener loial.

"În viziunea mea, România vrea să convingă Washingtonul că este o țară credibilă și că ea va acționa în strictă conformitate cu deciziile luate de Washington, că este un partener absolut loial. Dar eu nu sunt convins că aceasta i-ar aduce avantaje pe termen lung. România va instala aceste rachete, dar eu ca militar cred că negocierile, acordurile de neagresiune sunt mai bune decât înarmarea și tensionarea situației din regiune. Dar noi avem tot mai mult armament și asta duce la ideea că acest armament ar putea fi folosit. Eu nu sunt bucuros că vecinii noștri se înarmează sau se pregătesc de război, sau au relații tensionate între ei. Asta nu este bine", a mai spus generalul de brigadă în rezervă Gaiucuc.   

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
Victor Gaiciuc, Patriot, rachetele balistice


Загрузка...
Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

Rachetele Patriot în România: Nu vor lupte, vor ruineze Rusia

97
Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. De această părere este directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

El a fost solicitat de Sputnik Moldova să comenteze evenimentul care a avut loc ieri peste Prut și anume festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

Întrebat cu ce scop au întreprins acest pas americanii, Dmitri Juravliov a spus că în evident nu pentru a lupta cu rușii.

"Este evident că americanii nu au de gând să lupte, dar este o astfel de lege: cu cât mai aproape sunt armele de țara ta, cu atât de mai multe arme ai nevoie pentru a riposta. Cu cât mai mic este timpul de zbor, cu atât mai puternică trebuie să fie apărarea. Iată de ce apropiind complexele lor militare mai aproape de hotarele rusești, ei provoacă Federația Rusă la cursa înarmării. Ca rușii să răspundă la acest pas cu altul similar, care este extrem de costisitor, ca economia rusească să se prăbușească".

Americanii au reluat tactica din perioada războiului rece

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova afirmă că SUA a reluat tactica pe care a aplicat-o în perioada războiului rece.

"E aceeași tactică ca în timpul războiului rece. Această tactică a avut-o și Obama, chiar dacă acesta declara că este împotriva războiului rece. Dar și actualul președinte american, care reprezintă blocul militar american. Iată de ce încă atunci URSS cerea scoaterea rachetelor americane din Europa de vest și din același motiv NATO a intrat în fostele state ale Tratatului de la Varșovia. Și din același motiv SUA au declanșat o adevărată isterică când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba: cu cât mai aproape este amplasat armamentul, cu atât mai multe eforturi sunt necesare pentru a te apăra de el".

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, spune că, din păcate, țările în care SUA își amplasează rachetele strategice nu înțeleg în ce joc periculos sunt implicate.

"Deci, este evident: nimeni nu vrea să lupte. Ei nu vor să lupte cu Rusia, ei vor să ruineze Rusia. De asta procedează astfel. Păcat că țările pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste complexe sunt antrenate în această contrapunere. Dacă rachetele americanilor sunt îndreptate împotriva noastră și sunt amplasate în România, atunci noi suntem nevoiți să îndreptăm rachetele noastre spre România. Și asta nu pentru că noi vrem să luptăm cu România, ci pentru că așa este acest mecanism tehnologic. Iată germanii și francezii au înțeles acest lucru și au cerut scoaterea rachetelor americane din Europa occidentală. Și asta nu pentru că îi iubesc pe ruși, ci pentru că ei se iubesc pe ei înșiși", a spus expertul.

El a precizat că, din păcate, acest lucru nu îl înțeleg țările din Europa de est.

Prezența armamentului american nu sporește, ci afectează securitatea

"Din păcate, țările Europei de est sunt atât de ahtiate de marea Americă, încât nu pot să înțeleagă acest lucru. Lor le pare că simpla prezență a armamentului american pe teritoriul lor le sporește securitatea. Aceasta este o mare iluzie. De fapt, lucrurile stau invers. Securitatea acestor țări este puternic afectată odată cu prezența armamentului american în ele, mai ales când este vorba de arme strategice", a menționat Juravliov.

"Asta înseamnă că ele singure, în mod conștient își revendică rolul de țintă într-un eventual război. Nu mă apuc acum să judec dacă ei fac acest lucru conștient sau nu pentru că nu mă apuc să judec care este nivelul de calificare al politicienilor români. Înțeleg ei, intuiesc ei cât este de periculos ceea ce fac ei? Nu știu", a mai precizat expertul rus.

Euforie în Europa de est

"Acum românii, polonezii sunt în euforie: a venit marea Americă și acum rușii au să-și închidă gura. Dar nu poți să iei decizii într-o stare euforică, euforia este mai curând o stare de beție. Trebuie ca ei să iasă din această beție și pe urmă să se gândească dacă le trebuie aceste rachete. Dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă", a conchis directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
armament, Rusia, europa, Rachete, Patriot, Dmitri Juravliov


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...