Президент Игорь Додон на горе Афон, Греция

Ce s-a întâmplat cu fiul președintelui Dodon după ce acesta a mers la Muntele Athos

834
(reînnoit 12:34 04.09.2020)
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost solicitat de jurnaliști, în cadrul conferinței online "Președintele Răspunde" să dea detalii cu privire la recenta sa vizită pe Muntele Athos.

CHIȘINĂU, 4 sept- Sputnik. Șeful statului a spus că merge în pelerinaj pe Muntele Athos în fiecare an, deja de câțiva ani.

"Eu în fiecare an, cel puțin în ultimii 4 sau cinci ani, merg pe Muntele Athos. Este un pelerinaj de suflet, personal, nu de stat. Mă duc pentru că așa consider (că este oportun – n.n.)", a mărturisit președintele.

Pentru cine se roagă Dodon pe Muntele Athos

Dodon a spus că merge pe Muntele Athos pentru că acolo sunt multe mănăstiri ctitorite de voievozi moldoveni.

"După ce am fost prima dată în 2015 sau în 2016, mă atrage să merg acolo în fiecare an. Acolo sunt 20 de mănăstiri, marea majoritate dintre care sunt ctitorite de către voievozi moldoveni, la diferite etape. Acolo se păstrează lucruri care pentru noi sunt foarte importante: drapelul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, de exemplu, și altele. De aceea în fiecare an merg la Muntele Athos pentru a mă ruga pentru Republica Moldova", a declarat Igor Dodon.

El a spus că speră să meargă în pelerinaj pe Muntele Athos și pe viitor: "Dă Doamne să avem sănătate să merg și în anul viitor".

În cadrul aceleiași emisiuni el a povestit cum a fost influențat fiul lui cel mai mare de vizita pe Muntele Athos, acolo unde acesta s-a mărturisit și împărtășit.

Iată ce a povestit președintele.

"Eu vreau să vă povestesc un caz cu băiatul meu cel mai mare, în 2018 (atunci a fost cu el pe Muntele Athos – n.n.). Știți cum (procedează - n.n.) copiii: stau mai mult la calculatoare – vârsta de trecere. A mers cu mine pe muntele Athos atunci când ne-am ridicat până în vârf. S-a mărturisit, s-a împărtășit, s-a schimbat total după aceea: a început să cânte la pian, să învețe limbile străine. Nu știu Athosul a influențat sau nu, dar iată o așa schimbare a fost când mă refer la copii mei", a mai spus Igor Dodon.  

Relația președintelui Dodon cu creștinii ortodocși pe timp de pandemie

Vom menționa că președintele Igor Dodon nu a ezitat niciodată să-și afișeze apartenența sa la Biserica Ortodoxă, lucru pe care mulți politicieni moldoveni, dacă nu aproape toți (dintre cei care sunt ortodocși) evită să-l facă din mai multe considerente. Șeful statului s-a lăudat întotdeauna că are o relație bună cu Mitropolia Moldovei și cu mitropolitul Vladimir.

Doar că în urma restricțiilor impuse împotriva răspândirii coronavirusului, autoritățile le-au interzis creștinilor de a merge la biserică, la Liturghie și de a se mărturisi și împărtăși - de a primi Sfintele Taine. Unii preoți au fost chiar amendați pentru că i-au admis pe enoriași la slujbă în biserică, fapt care a provocat nemulțumirea creștinilor și chiar a generat critici dure din partea respectivilor preoți și enoriași la adresa autorităților, inclusiv la adresa președintelui Dodon.

Este adevărat că în această polemică cu preoții și enoriașii, Dodon a adoptat o tonalitate moderată, spre deosebire de premierul Ion Chicu, de directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, și de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. În discursurile lor publice, cei trei au avut ieșri mai puțin ortodoxe, arătându-se vizibil iritați de refuzul preoților și enoriașilor de a accepta închiderea bisericilor.

© Sputnik / Алексей Майшев
Așa cum spuneam și cu altă ocazie, cei trei poate ar fi gestionat nițel altfel această situație delicată dacă ar fi știut că a nu merge la Liturghie, temându-te de Coronavirus și, mai ales, ați fi frică că te vei molipsi de Coronavirus în timp ce primești Trupul şi Sângele Domnului înseamnă, de fapt, a înceta a mai fi ortodox. De fapt, asta ei le-au și cerut să facă creștinilor practicanți.

Paradoxul constă și în faptul că autoritățile au aplicat amenzi astronomice unor preoți care au oficiat slujbe în locașurile de cult atunci când pe zi erau înregistrați câteva zeci de noi molipsiri cu coronavirus, iar acum când avem câteva sute, peste șase sute am avut joi, aceste restricții nu mai sunt în vigoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

834
Tagurile:
Biserici creștine, biserici ortodoxe, biserici, închidere, Ortodox, Muntele Athos, Dodon
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

95
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden