Rusia și China au întors spatele dolarului

Măsuri excepționale: Rusia și China au întors spatele dolarului

334
(reînnoit 19:17 18.08.2020)
Moscova și Beijingul se îndreaptă spre renunțarea la moneda americană. Ponderea dolarului în decontările operațiunilor comerciale dintre Rusia și China este minimă, în timp ce ponderea monedelor naționale este la maxim.

CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik, Natalia Dembinskaia. Economiștii se arată convinși că până la urmă totul se va încheia cu o „alianță financiară”, în urma căreia nu va rămâne niciun loc pentru moneda americană. În plus, investitorii părăsesc principala moneda de rezervă și investesc în aur, scrie Natalia Dembinskaia în articolul său de pe RIA Novosti.

Euro și Yuan-ul

În primul trimestru, ponderea dolarului în decontările operațiunilor comerciale dintre Rusia și China pentru prima dată în istorie a scăzut sub 50% - la 46%. Euro reprezintă acum 30%, în timp ce monedele naționale - rubla și yuanul - 24%. Această schimbare face parte dintr-o strategie de „de-dolarizare” a economiei rusești și de a o face mai rezistentă la amenințarea cu noi sancțiuni din partea SUA.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Владимир Песня

În ultimii ani, Moscova și Beijingul au exclus în mod sistematic dolarul din comerțul bilateral. În 2014, părțile au semnat un acord de swap de trei ani pentru 150 de miliarde de yuani (24,5 miliarde de dolari), care a deschis accesul reciproc la monedele naționale, fără a fi necesară achiziționarea acesteia pe piața deschisă.

În 2015, aproape 90% din tranzacții au fost efectuate în dolari. Până în 2019 - 51%. Iar gigantul petrolier rus Rosneft a transformat toate contractele de export în euro.

După cum observă Nikkei Asian Review, „de-dolarizarea” ruso-chineză se apropie de un „moment revoluționar” capabil să formeze o „alianță financiară”, practic fără participarea monedei americane.

Mașina de tipărit bani a FED

Întărirea Rusiei și a Chinei este unul dintre motivele cheie pentru scăderea cererii pentru dolar, dar departe de a fi singurul. După cum subliniază principalele bănci de investiții, FED este cea care sapă groapa pentru moneda americană.

Pentru a sprijini economia, regulatorul a redus rata la zero și a pus în funcțiune mașina de tipărit bani. De la începutul crizei coronavirusului, FED a pus pe piețe aproape 6 trilioane de dolari. Finanțatorii vorbesc despre un „experiment istoric”: tipografia funcționează la capacitate maximă, pompând în țară numerar care nu este acoperit cu nimic. Și, încet-încet, ucide dolarul.

Indicele valutar american este în continuă scădere, iar randamentul obligațiunilor guvernamentale este scade și el. Din aprilie, dolarul a pierdut zece la sută în raport cu grupul celor șase valute de bază, un asemenea nivel scăzut a fost înregistrat ultima dată în mai 2018.

Una dintre cele mai mari bănci americane, Goldman Sachs, a calculat că mașina de tipărit bani a umflat deja bilanțul FED cu 2,8 trilioane. Investitorii ies din activele dolarului și trec la aur. Și acest lucru se întâmplă pe fondul ratelor ultra-scăzute la obligațiunile guvernamentale: randamentul real al Trezoreriei este la nivelul zero.

"FED a tipărit peste patru trilioane de dolari în câteva luni - mai mult decât în ​​11 ani precedenți, își amintește expertul financiar și investitorul Yan Marchinski. - Reacția este una adecvată: moneda neacoperită de nimic este vândută, astfel dolarul devine tot mai ieftin".

Se va devaloriza cu o treime

De asemenea, Fondul Monetar Internațional a avertizat în raportul său din august despre aceste riscuri. Milioane de dolari imprimați pentru combaterea crizei și ratele ultra-scăzute subminează moneda de rezervă: investitorii fug din datoria guvernului american.

Potrivit fostului director adjunct al FMI, Zhu Ming, un nou pachet de asistență financiară din partea Congresului, cel puțin un trilion de dolari, riscă să provoace un adevărat colaps.

Bancnotă care seamănă cu dolarul american cu chipul lui Donald Trump imprimat
© Sputnik / Владимир Астапкович

”Ar trebui să ne îngrijorăm nu de faptul că rata scade treptat cu 30% în viitor, ci de faptul că va avea loc un eveniment unic, o explozie care va priva brusc dolarul de încrederea investitorilor”, a spus Zhu Ming. El a explicat că „explozia” s-ar putea întâmpla în cazul în care companiile mari împovărate de datorii vor falimenta. Odată cu criza financiară din 2008, sectorul corporativ a devenit mult mai vulnerabil, iar ratele mici i-au permis creșterea bruscă a împrumuturilor.

În cele din urmă, o datorie de 26 de miliarde apasă asupra guvernului federal, și, potrivit UBS-ului elvețian, acest lucru va afecta în cele din urmă dolarul.

”Pe termen lung, creșterea datoriilor de stat cel mai probabil va afecta moneda americană”, a declarat Thomas Flury, strateg la UBS WealthManagement.

Dolarul se bucură în continuare de „privilegii exorbitante”, dar era sa se apropie de sfârșit, potrivit fostului șef al diviziei asiatice a băncii de investiții Morgan Stanley Stephen Roach. Potrivit bancherului, moneda americană s-ar putea deprecia cu o treime. Aceasta va rezulta dintr-o scădere accentuată a economiilor gospodăriilor și o creștere a datoriei de stat pe fundalul unei recuperări reușite din criză a principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

334
Tagurile:
dolar, China, Rusia
Tematic
Șocant: Țări care renunță la dolarul american în favoarea monedelor naționale
Venezuela renunță la dolar. Care sunt avantajele trecerii la euro sau yuan?
Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah

Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah

40
(reînnoit 21:54 24.11.2020)
După conflictul armat din Nagorno-Karabah, regiunea este împânzită de mii de mine și muniții nedetonate. Cât de dificilă va fi sarcina geniștilor ruși.

Operațiunile de deminare în zonele unde s-au desfășurat acțiuni militare și în alte districte din Nagorno-Karabah, care presupun o degajare treptată de obiecte explozibile a unui teritoriu cu o suprafață de sute de kilometri pătrați, necesită surse enorme (milioane de dolari) și zeci de ani de muncă asiduă pentru a readuce terenurile în circuitul economic.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Câmpurile minate, munițiile nedetonate și dispozitive explozibile artizanale reprezintă principala problemă a oricărui teritoriu post-conflict. Cel mai proaspăt exemplu al pericolului continuu pentru viață este explozia din 23 noiembrie, în apropierea satului Madaghiz, în urma căreia au avut de suferit militari azeri, ai Rusiei și angajați ai Ministerului Situații Excepționale al autoproclamatei republici Nagorno-Karabah. Astfel de pericole îi pasc zilnic pe membrii misiunii de menținere a păcii, pe geniștii și salvatori.

Ieri, pe aerodromul orașului Erevan au fost aduși peste 100 de militari ai Centrului Internațional Antimină al Ministerului Apărării al Rusiei, precum și 13 unități de tehnică militară și specială. Astăzi, unitățile de ingineri au parcurs ruta Erevan – Goris – Stepanakert. Detașamentele de geniști au demarat acțiunile de deminare a localităților, drumurilor și obiectivelor din Nagorno-Karabah pe 23 noiembrie.

Sarcina prioritară constă în desfășurarea operativă a deminării în punctele de dislocare, pe rutele de deplasare a trupelor de menținere a păcii între posturi și anumite obiecte de infrastructură.

Pe un singur teren, geniștii ruși au dezamorsat peste 30 de mine antitanc. De regulă, munițiile descoperite sunt distruse prin metoda detonării pe un poligon special sau pe loc. Specialiștii Centrului Internațional Antimină al Ministerului Apărării al Rusiei sunt pregătiți pentru activitatea tensionată și complicată în conformitate cu standardele activității de deminare ale Organizației Națiunilor Unite, dispun de cea mai nou tehnică – detectoare de mine IMP – S2, sisteme robototehnice Uran-6. Mijloacele moderne de căutare și echipamentul de protecție diminuează, însă nu exclud, riscurile pentru sănătatea și viața militarilor ruși din Nagorno-Karabah.

Dificultatea misiunii

Conflictele locale și regionale actuale se deosebesc prin caracterul permanent al acțiunilor militare și o utilizare largă a câmpurilor minate, minelor-capcană, bombelor plasate pe drum și alte “surprize” - nemijlocit în zona operativă și în teritoriile adiacente.

Neavând un număr mare de trupe și resurse pentru crearea unei apărări bine puse la punct din punct de vedere tactic, dense, eșalonate (de exemplu, pe o linie de front de o sută de kilometri), părțile în conflict își concentrează unitățile și tehnica militară pe segmente separate, iar “găurile” le acoperă prin minarea câmpurilor.

În Karabah au fost utilizate în special mine de producție sovietică – antitanc TM-62, antipersonal PMN-2. În același timp, hărțile schematice ale amplasării lor erau elaborate din mers, fiind adesea pierdute. Sub influența fenomenelor meteorologice, minele devin defecte, iar câmpurile minate se “reînnoiesc”.

Pacificator rus în apropiere de mănăstirea Dadivank, Karabahul de Munte
© Sputnik / David Galstyan

Probabil, câmpurile minate proaspete vor fi degajate fără probleme de către părțile în conflict. Însă, după mai mulți ani de conflict în regiune, nimeni nu mai știe locul exact al tuturor câmpurilor minate. O problemă aparte o reprezintă numărul mare de muniții de artilerie neexplodate sau abandonate în condiții de luptă. Pe pământul karabah se află mii de obiecte explozibile. Iată de ce în zecile de ani de muncă a geniștilor ruși, atragerea activă a resurselor ONU și ale altor organizații umanitare reprezintă condiții minime pentru scoaterea în totalitate a teritoriului din starea de război.

Anterior, șeful Agenției Naționale pentru deminare a teritoriului Azerbaidjanului (ANAMA), Gazanfar Ahmedov, a declarat că deminarea totală a teritoriului din Karabah, trecut sub controlul Baku, va necesita mai bine de zece ani. În Siria, misiunea umanitară a Armeniei, din 83 de persoane, a reușit în șase luni ale anului 2019 să curețe de mine, muniții, bombe aeriene și dispozitive explozibile artizanale peste 20 hectare de teren.

Experiența deminării îndelungate post-conflict pe teritoriul Abhaziei și Osetiei de Sud (unde geniștii mai au mult de muncă), de asemenea, confirmă volumul global al sarcinilor din Karabah.

Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah
© Ruptly / Минобороны России

Conjugarea eforturilor

Serviciul ONU pentru deminare (UNMAS) a cheltuit anul trecut 495 de milioane de dolari în 19 state (inclusiv Irak, Afganistan și Siria). Probabil, o parte a acestor mijloace va fi îndreptate și spre deminarea teritoriului din Nagorno-Karabah. Potrivit datelor UNMAS, misiunea își va desfășura aici activitatea de la începutul lui decembrie. Mai întâi de toate, specialiștii vor aprecia volumul de lucru în condițiile dificile ale zonei montane și forestiere. Probabil, conjugarea eforturilor internaționale ale geniștilor vor permite grăbirea revenirii refugiaților în regiune.

Este încunjurătoare și poziția secretarului general al ONU António Guterres, care a declarat că încetarea focului va permite organizațiilor umanitare să obțină acces la populația civilă afectate în urma conflictului și a anunțat disponibilitatea pentru cooperare cu Rusia în Nagorno-Karabah.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
geniști, deminare, Nagorno-Karabah
Tematic
Pacificatori turci în Karabah: A fi sau a nu fi
Militar rus din trupele de menținere a păcii, rănit în Karabah


Загрузка...
Cui servesc zborurile de recunoaștere ale SUA deasupra Rusiei

"A ignorat legea": Cui servesc zborurile de recunoaștere ale SUA deasupra Rusiei

77
(reînnoit 19:54 24.11.2020)
Termenul de șase luni din data la care Statele Unite și-au anunțat retragerea din cadrul Acordului Cer Deschis a expirat.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik, Sofia Melniciuk. Washingtonul nu mai face parte din Acordul pe care „ani la rând Rusia l-a încălcat grav”. Administrația Trump este de părere că retrage țara sa din tratatele învechite care le „oferea adversarilor un avantaj în detrimentul securității naționale”. Acum, Moscova intenționează să obțină de la cei rămași în acord garanții privind îndeplinirea obligațiunilor asumate. Există oare vreo șansă ca echipa lui Biden să redeschidă cerul american, aflați din materialul RIA Novosti.

Acordul Cer Deschis nu poate exista fără încredere

Una dintre principalele obiecții ale Casei Albe față de Moscovei este restricționarea zborurilor de inspecție deasupra unor zone, și anume este vorba de: Osetia de Sud, Abhazia, Cecenia și Kaliningrad. Ca răspuns, americanii au închis cerul deasupra Alaskăi și a Insulelor Pacificului.

Conform acordului din 2002, 35 de țări participante pot efectua zboruri de recunoaștere reciproce deasupra teritoriilor lor. Datele obținute sunt disponibile tuturor. Aeronavele în acest caz nu sunt înarmate, echipamentul video este verificat în prealabil și un reprezentant al țării inspectate se află la bord.

În 2019, peste 1,5 mii de astfel de zboruri au avut loc în cadrul ACD. Dar monitorizarea și consolidarea încrederii între țări nu este singurul obiectiv. Există, de asemenea, semnale politice importante. De exemplu, după izbucnirea conflictului în Donbass, Statele Unite au zburat deasupra estului Ucrainei în semn de sprijin pentru Kiev.

Joc fără scrupule

Kremlinul consideră că acest tratat este un factor foarte important în consolidarea încrederii reciproce și controlului armelor. Retragerea SUA din Acord îl face neviabil, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus. Cu toate acestea, Moscova va continua să respecte prevederile documentului - cu câteva condiții, a subliniat Ministerul rus de Externe.

În primul rând, țările europene garantează că nu își vor împărtăși datele de zbor cu Statele Unite. În al doilea rând, aeronavele rusești vor putea inspecta obiectivele americane din Europa. Până în prezent nu au fost primite garanții, iar Moscovei nu-i convine deloc acest lucru.

”Nu este un secret faptul că SUA le cer aliaților să semneze documente potrivit cărora, după ieșirea Washingtonului (din ACD - n. red.), aceștia vor transmite părții americane informații obținute în urma zborurilor de observare deasupra Rusiei, a declarat Konstantin Gavrilov, șeful Delegației ruse la discuțiile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor. Aceasta nu este doar o încălcare a ACD, ci este un joc fără scrupule în câmpul tratatului, care a devenit o altă victimă în strategia Washingtonului de a dezactiva sistematic verigi din arhitectura internațională de control al armelor și neproliferării”.

"Nebunie curată"

Retragerea SUA din ACD bate în primul rând aliații Washingtonului din Europa. Accesul la datele colectate de avioanele americane este important pentru ei. Reprezentanții mai multor țări europene și-au exprimat regretul pentru decizia Washingtonului. "Înțelegem că au existat dificultăți legate de respectarea reglementărilor din partea Rusiei. Cu toate acestea, în opinia noastră, acesta nu este un motiv pentru retragerea din tratat", a declarat ministrul german de Externe Heiko Maas.

Ministerul francez de Externe a indicat că Statele Unite nu au furnizat dovezi ale încălcării acordului de către Moscova. Într-o declarație comună, Spania, Belgia, Finlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Republica Cehă și Suedia au subliniat că ACD rămâne „funcțional și util”.

Nici chiar în SUA nu există unanimitate în această privință. De exemplu, iată cum evaluează   acțiunile Casei Albe Robert Menendez, membru al Comitetului pentru relații externe al Senatului: „Președintele Trump a ignorat flagrant legea și a făcut unilateral o retragere motivată politic chiar și după pierderea alegerilor prezidențiale”.

„Este nebunie curată”, a comentat generalul Forțelor Aeriene Americane și fost director al Agenției Naționale de Securitate, directorul CIA Michael Hayden. Șeful Departamentului de Stat pe timpul lui Ronald Reagan, George Shultz, ministrul Apărării sub conducerea lui George W. Bush, William Perry și fostul senator și consilier neoficial al lui Barack Obama, Samuel Nunn, au trimis o scrisoare la Casa Albă prin care solicita păstrarea Tratatului Cer Deschis.

Sfârșitul înțelegerilor

În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, toată lumea s-a convins că el nu este interesat de controlul armelor. În 2018, liderul american și-a anunțat retragerea din Planului Comun și Cuprinzător de Acțiune - acordul nuclear iranian din 2015 - sub pretextul că Teheranul nu îl respectă.

Un an mai târziu, aceeași soartă a avut-o și Tratatul privind rachetele cu rază intermediară și scurtă de acțiune, semnat de Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

În 2020, surse din cadrul Administrației au declarat că testarea nucleară a fost discutată la Casa Albă pentru prima dată din 1992. Acest lucru ar încălca moratoriul care se aplică în Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța.

Soarta Tratatului privind armele ofensive strategice din 2010 (START-3) nu este clară. A doua rundă de negocieri s-a încheiat în septembrie, Statele Unite propunând Rusiei o serie de condiții suplimentare, printre care una imposibilă: aderarea Chinei la acord. START-3 expiră în februarie, iar experții intervievați de RIA Novosti se îndoiesc că va putea fi prelungit.

Oricum ar fi, Acordul Cer Deschis este probabil ultima victimă a administrației Donald Trump. Este prea devreme pentru a-l felicita pe Joe Biden pentru victoria oficială, dar probabilitatea ca el să preia biroul oval crește pe zi ce trece.

Punct și de la capăt

Unii experți consideră că Biden ar trebui să ia în considerare întoarcerea la Acordul Cer Deschis. Cu toate acestea, este puțin probabil să se întâmple acest lucru, crede Dmitri Suslov, director adjunct al Centrului pentru Studii Internaționale Europene și Internaționale (CCEMI) a Școlii Superioare de Economie.

”În SUA, s-a dezvoltat o poziție clară de-a lungul mai multor decenii: dacă se retrag din acordul de control al armelor, nu se mai întorc acolo", spune el într-un interviu acordat pentru RIA Novosti. - „Mai mult decât atât, SUA a înaintat pretenții față de Rusia în privința ACD, pe parcursul a mai multor ani, chiar și în timpul Administrația Obama. Există un consens între Casa Albă, Pentagon și comunitatea de spionaj că Moscova nu respectă în totalitate și încalcă prevederile documentului".

În plus, subliniază expertul, revenirea la tratat va necesita ratificarea deciziei de către camera superioară a Congresului. Având în vedere că poate fi din nou sub controlul republicanilor, există riscul apariției unor noi probleme.

Cu toate acestea, chiar dacă Biden decide să anuleze decizia predecesorului său, va dura ceva timp. "În plus, Trump creează acum obstacole suplimentare", a declarat Oleg Șakirov, consultant al Centrului PIR și expert senior la Centrul pentru soluții avansate de gestionare, într-o discuție cu RIA Novosti. Este vorba despre intențiile Casei Albe de a obliga Forțele Aeriene ale țării să scape de aeronavele care sunt folosite pentru zborurile de observare.

"Pe parcursul unei lungi perioade, din cauza acțiunilor republicanilor, Congresul nu a alocat fonduri pentru modernizarea lor, iar această luptă a avut drept scop subminarea ACD", explică sursa agenției. - "Întoarcerea fără avioane de observare va fi mai dificilă".

În afară de aceasta, adaugă Șakirov, trebuie să ținem cont cine va ocupa locurile în vabinetul lui Biden. De exemplu, Michael Carpenter, fost consilier de politică externă, s-a opus participării SUA la ACD, deoarece Rusia ar fi colectat informații despre infrastructura americană pentru acțiuni rău intenționate.

La o scară mai mare, ideea principală a lui Biden este de a restabili încrederea în Europa, subliniază Șakirov. Și având în vedere că tratatul este important pentru ea, probabil Statele Unite se vor reveni la el, deși nu imediat - de dragul aliaților.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
Rusia, SUA, Open Skies
Tematic
Rusia condamnă intenția SUA de a părăsi Acordul ”Cer deschis”
Donald Trump anunță retragerea SUA din acordul „Cer deschis”


Загрузка...
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

0
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...