Casa Albă

Schema neagră: Dușmanul intern va duce America la pierzare, dar ar putea salveze Rusia

171
(reînnoit 21:45 30.07.2020)
Autorul RIA Novosti, Viktor Marahovski, analizează cine ar putea fi următorul președinte al Statelor Unite ale Americii.

Deja mâine, în cadrul Convenției Naționale a Partidului Democrat din SUA (care va avea loc online), fostul vicepreședinte Joe Biden s-ar putea ca să aleagă, de unul singur, viitorul președinte al Statelor Unite.

Iată de ce se poate întâmpla acest lucru: potrivit mai multor sondaje, Biden în prezent îl devansează pe rivalului său, actualul președinte american Donald Trump, cu două, patru, opt sau chiar zece la sută. Cei mai mulți dintre americanii chestionați îi acordă lui Trump un rating prost. Și (doar dacă Biden, în vârstă de 77 de ani, care apare extrem de rar în public, nici chiar pe Internet sau la TV, și este confuz periodic în declarații, motiv pentru care mulți vorbesc despre incapacitatea lui, nu va arăta accidental o deplină incompetență profesională înainte de alegeri) - viitorul său mandat de președinte pare să fie garantat.

"Pare să fie" — pentru că și victoria lui Hillary Clinton oprea să fie  garantată, dar realitatea și-a făcut propriile ajustări uimitoare.

Deci: când/dacă Joe Biden va ajunge la depunerea jurământului, va împlini 78 de ani. Nu numai că va deveni cel mai bătrân președinte care va ocupa Biroul Oval - ci îl va întrece și pe titularul recordului, Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, cu aproape un deceniu.

Adică, va ocupa un birou la o vârstă la care majoritatea (36 din 45) președinților americani erau deja morți. Ținând cont de ciudățeniile menționate deja în comportamentul candidatului democrat, toată lumea înțelege că el ar putea să se alăture acestei majorități chiar în timpul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu.

În cazul unei neplăceri tragice, vicepreședintele va deveni președinte (și nu doar „în calitate de interimar”, ci adevăratul președinte sută la sută al Statelor Unite) - până la sfârșitul mandatului de patru ani al lui Biden. Și dacă Joe se va regăsi într-o lume mai bună a doua zi după intrarea în birou, atunci în această lume, președintele absolut legitim, dar care nu va fi ales de popor, va guverna cea mai mare putere nucleară occidentală până în 2025.

Și aceasta este persoana pe care Biden o va numi în zilele următoare.

Un lucru este cunoscut dinainte: va fi o femeie, a promis Biden încă în primăvară. În ajunul Convenției Naționale, întrebarea ce femeie anume, a devenit principala pe agenda politică americană.

Printre cei mai populari candidați numiți se numără senatoarea Elizabeth Warren, care și-a cedat voturile în favoarea lui de Biden în cursa intra-democrată la începutul anului; Gretchen Whitmer, guvernatoarea statului Michigan („sânge tânăr și proaspăt” la 48 de ani); Senatorul Tammy Duckworth (veteran al războiului din Irak, unde și-a pierdut ambele picioare, în plus este pe jumătate chinezoaică thailandeză); Deputatul Val Demings (negresă și fost polițist); Karen Bass (negresă și luptătoare împotriva drogurilor); Susan Rice (negresă și fost consilier de securitate națională al lui Obama); Kamala Harris (pe jumătate negresă, jumătate indiană și fost procuror în California). Apropo, ultimele două sunt considerate tacit favorite în cursa pentru funcția de vicepreședinte al democraților.

De altfel, am enumerat plictisitor apartenența candidatelor la minorități rasiale și chiar am menționat dizabilitatea uneia dintre ele nu pentru a apropia situația de cunoscuta glumă „următorul președinte american va fi o negresă cu un picior”. Chestiunea constă în faptul că toate aceste caracteristici rasiale și de dizabilitate sunt luate în serios de analiștii americani ca fiind semnificative.

Femeile de culoare au un avantaj deoarece unul dintre factorii principali ai eșecul anului 2016 (numit „Catastrofa anului 2016”) în Partidul Democrat este sprijinul slab pentru Clinton și a candidatului ei alb la vicepreședinție din partea populației de culoare, care alcătuiesc 13% din populația SUA. Prin urmare, ei trebuie să fie ademeniți cu perspectiva unui vicepreședinte de culoare sau chiar a unui președinte cu drepturi depline.

Unii, cum ar fi Boston Globe, scriu răspicat: Biden ar trebui să aleagă în calitate de vicepreședinte o femeie de culoare.

Se presupune că o negresă va îndeplini în tandem funcția de denunțare agresivă a naturii rasiste a republicanilor și a lui Trump din punctul de vedere al minorității de culoare persecutate, iar Biden va mormăi pașnic că pe timpul lui și al lui Obama nu a existat o asemenea polarizare în societate și că misiunea sa este să consolideze țara.

...Dar iată ce este curios.

Se crede că un astfel de tandem va putea uni țara nu mai mult decât i-a reușit asta lui Trump. S-ar putea ca să se descurce chiar și mai rău, și iată de ce.

Profesorul recent menționat de la Universitatea din Connecticut, Peter Turchin, care a ieșit brusc din obscuritate ca un om care a prezis pentru 2020 apogeul instabilității politice în Statele Unite în urmă cu un deceniu, iar ca factor principal al instabilității a indicat asupra așa-numitei ”supraproducții de elite”.

Această supraproducție este o consecință extrem de insidioasă a unui lucru, aparent pozitiv, cum ar fi creșterea procentului de oameni bogați.

Ne-am obișnuit să ne gândim că cel mai rău lucru este decalajul dintre bogați și săraci.

Dar se pare că răul s-a ascuns și în schimbările aparent „pozitive”. Am scris deja că acea clasă de mijloc din SUA, care în 1970 constituia 62% din populație, iar în prezent abia jumătate, migrează atât la săraci, cât și la bogați. Și ceea ce este caracteristic - aproximativ două treimi dintre cei care au părăsit-o în ultimele decenii, s-au mutat nu la săraci, ci anume la elite.

Mai mult, chiar și super-bogații au devenit mai multi: convenționalul „procent de diamant” al celor mai bogați oameni din Statele Unite s-a transformat în două procente și jumătate. Numărul familiilor cu active de peste zece milioane de dolari, la prețurile din 1995, a crescut de cinci ori în perioada din 1983 până în 2010 (acum acesta este și mai mare). Elitari în Statele Unite acum sunt al dracului de mulți, sunt aproape 19 milioane de milionari (Cât toată România sau Kazahstanul), de decimilionari - o jumătate de milion, chiar și de miliardari - aproximativ 650 de suflete.

S-ar părea că acest lucru este unul bun.

Dar există o nuanță. Când oamenii se îmbogățesc, încep în mod firesc să dorească și puterea. Își simt puterea economică și sunt dornici să o convertească în politică. Aceștia pretind orașe, state, congres, Casa Albă.

Dar locurile în arcul guvernamental nu s-au înmulțit. Congresul are 450 de locuri, nu-i poate adăposti nici măcar pe toți miliardarii.

Din cauza unei asemenea îmbulzeli în rândul elitelor, orice solidaritate între ele dispare - și, dimpotrivă, se desfășoară o adevărată bătălie între acestea.

Și apropo, nu trebuie să credem cumva că la această bătălie participă doar cei bogați.

Chestiunea constă în faptul că atunci când restul - adică acea clasă de mijloc și săracii - au simțit că banii adevărați, puterea și prosperitatea pleacă de la ei undeva în sus, s-au grăbit și ei pe măsura capacităților lor spre ascensoarele sociale pentru a avea șansa de a intra în o lume strălucitoare a celor bogați și a celor mari.

Drept urmare, în ultimii ani, numărul avocaților, precum și a politologilor și a „specialiștilor în științe sociale” a crescut într-un ritm care depășește semnificativ creșterea populației din Statele Unite. Adică, deținătorii tuturor acestor specialități care teoretic ar fi putut și ar fi trebuit să se transforme apoi în cariere politice.

Cei mai mulți dintre acești oameni nu doar că nu au început o carieră politică, dar nici măcar nu s-au apropiat de succes.

Sunt înrăiți, jigniți, plini de resentimente și, în principiu, nu sunt contra ca America actuală să ia foc. Deoarece pentru unii este criză, iar pentru alții - o cale plină de oportunități.

Și acești oameni - luați în parte, s-ar putea să fie niște patrioți ai Americii - dar toți împreună reprezintă principalul său inamic intern.

În același timp, spre deosebire de Rusia, unde cele mai ireconciliabile elite sau cele care doreau, dar nu au mai putut deveni, pur și simplu emigrează ca să pună like-uri la ororile rusești din Florida sau cel puțin din Colorado și, dacă nu au noroc, atunci de la Kiev - americanii nu au unde să plece. Sunt deja în America, au făcut deja tot ce le-a stat în puteri pentru a avea succes, iar acum li se refuză pur și simplu să-și valorifice investiția făcută.

Atenție, acum apare întrebarea: cum ar putea  „bunicul Joe” și doamna de fier de culoare să potolească sau să liniștească acești oameni? Încercarea de a imita în fața publicului țintă un fel de accedere a lui la puterea reală, schimbându-i unuia dintre cei doi oficiali de rang înalt gen și culoarea pielii? Va rezolva acest lucru oarecum problemele concurenței interne dintre elite?

Puterea rămâne a fi în continuare una limitată.

...Apropo, despre putere.

N-ar fi trebuit să credem că elitele din diverse țări sunt într-un fel foarte diferite. Vedem în patria noastră cum încep cu regularitate diverse părți ale boierimii autohtone, uitând de toate, încep să se joace cu bucurie de-a răzvrătirea, de fiecare dată și an după an - și de fiecare dată fac asta până când, figurat vorbind, vine pădurarul.

Și de aceea există motive să sperăm că soarta actuală și viitoare a Statelor Unite ca fiind una dintre cele mai semnificative puteri de pe glob (în plus și cea mai grăitoare - America, datorită puterii sale mediatice, atârnă peste noi ca un fel de televizor pe cer care nu poate fi deconectat) va servi drept o lecție bună și pentru elitele noastre.

Și astfel să ne salveze de repetarea experienței americane.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a Redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

171
Tagurile:
schema, Rusia, America
Tematic
Occidentul pierde cursa privind crearea vaccinului anti-COVID-19
„Un pas spre sfârșitul lumii” – ce va urma după expirarea New Start
”A confundat NATO cu comerțul”: De ce Rusia nu vrea în G7
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Cel mai experimentat doctor rupe tăcerea! Aruncă în aer toată politica anti-COVID!

1683
(reînnoit 07:56 04.08.2020)
”Trebuie ca ceea ce englezii vorbesc și spun common health, imunitatea de ciurdă, de grup, să ajungă la un alt nivel - virusul acesta, ca orice virus respirator, nu iartă pe nimeni…”

BUCUREȘTI, 4 aug – Sputnik. Cel mai experimentat epidemiolog român, prof. dr. Traian Ionescu, fost reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății, a acordat un interviu fulminant, în care face praf modul în care autoritățile și specialiștii noștri au gestionat epidemia.

Pe scurt, prof. Dr. Ionescu spune clar: trebuiau izolate sursele și focarele, apoi realizată imunizarea de turmă până la apariția unui vaccin împotriva coronavirusului.

Iată selecțiuni din interviul realizat de Alessandra Stoicescu pentru ”Observator”. Menționăm că sunt pasaje din interviu pe care îl puteți viziona la finalul textului.

”Felul cum s-au raportat mortalitățile și felul cum s-au referit la teste este total fals, este total greșit, total ducând în eroare treaba, spunând întâi bolnavi noi, apoi număr de teste. După aia?! Infectați şi număr de teste. Ei s-au apucat să numere ceea ce nu au ştiut. Nu au știut să dea întâi definiția”, explică Traian Ionescu.

Prof. dr. Traian Ionescu pune punctul pe ”i”: ”putem scăpa de virus doar prin imunitate de turmă”.

”Trebuie ca ceea ce englezii vorbesc și spun common health, imunitatea de ciurdă, de grup, să ajungă la un alt nivel”, spune Ionescu, arătând că ”Virusul acesta, ca orice virus respirator, nu iartă pe nimeni… și dacă se ascunde ăla în cotețul de gâini și acolo îl găsește virusul respectiv”.

Și, atenție: ”Dacă nu există act medical să poți să ridici imunitatea populației, această imunitate trebuie să fie câștigată și nu poate fi câștigată apărându-te total și nevenind în contact cu infecția până nu apare vaccinul”.

De aceea, marele epidemiolog spune că ”această închidere a făcut să crească volumul de persoane neimune. Trebuia să dea drumul treptat, treptat, grupurilor de indivizi ca să vină în contact cu virusul”.

”Când ai dat drumul unei populații care deja începuse să fiarbă, fiind închisă în casă, oamenii nu au mai avut încredere și au rupt barajele”, a spus dr. Ionescu. ”O populație închisă, neimună, proaspătă le-au oferit-o virusurilor. Dăm drumul și apare o izbucnire și pe urmă iar închidem tot”.

În aceste condiții, dacă o ținem de această linie, ”anul 2022 va fi anul în care se va reuși să se izoleze acest virus”.

”Invențiile astea extraordinare, de a bloca, de a închide, de a sancționa, de a da cu biciul sunt formidabile la români!...  Carantina la noi înseamnă că oamenii stau închiși, dar în timpul acesta care este interesul tău? Să știi dacă sunt infecțioși sau neinfecțioși”, spune dr. Ionescu, subliniind ”Exact asta ar fi vrut să facă şi acum autorităţile române - studii despre virus. Să-l facă mai vizibil pe inamicul invizibil”.

Traian Ionescu, conchide – ”în Epidemiologie sunt timpi pe care nu-i pierzi… adică cei care au spus că serologia se face numai la sfârșitul unei epidemii habar nu au despre ce e vorba”.

”Serologia și analiza virusului se face în timpul procesului respectiv. Nu se face în coadă. Natura ne-a arătat că o mică vietate de 80-100 nanomicroni ne-a pus în genunchi și a pus tot globul în genunchi”, a spus Traian Ionescu.

Prof. dr. Traian Ionescu a fost peste 20 de ani reprezentant al României la OMS. A avut de-a face cu 107 epidemii, spune el.

Dr. Ionescu povestește că a folosit carantinarea în 1987, în timpul unei epidemii de holeră izbucnite în zona canalului Dunăre-Marea Neagră.

A povestit că Nicolae Ceauşescu i-a ordonat personal ”să ţină secret şi să împiedice boala să ajungă la Bucureşti - a închis atunci mai multe localităţi şi a testat, în repetate rânduri, toată populaţia din zonă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1683
Tagurile:
COVID-19, politică, doctor
Tematic
Ministerul rus al Apărării a anunțat că vaccinul împotriva COVID-19 este deja gata
OMS a anunțat când vor obține oamenii vaccinul împotriva coronavirusului


Загрузка...
lei moldovenești

Bani cu împrumut: Mare atenție, dacă apelați la organizațiile de creditare nebancară

446
Contractarea banilor de la organizațiile de creditare nebancară rămâne un subiect actual și controversat. Mulți moldoveni recurg la ofertele acestor companii, iar specialiștii le recomandă să fie atenți, ca să nu cadă în capcană.

În condițiile pandemiei, când mulți moldoveni au rămas fără un loc de muncă, iar alții au fost nevoiți să se întoarcă în țară sau nu mai pot pleca peste hotare, unii se confruntă cu dificultăți financiare. Ca să iasă din impas, mulți se gândesc să ia bani cu împrumut de la organizațiile de creditare nebancară. Specialiștii spun însă că cei care recurg la astfel de împrumuturi își asumă anumite riscuri. 

Ion Bălănuță este director al unei companii de consultanță în domeniul achitării datoriilor debitorilor și spune că persoanele care au nevoie de credite trebuie să atragă în primul rând atenția la ofertele băncilor comerciale, pentru că aici costurile și penalitățile de întârziere vor fi mult mai mici, întrucât activitatea lor este verificată de Banca Națională a Moldovei, iar abuzuri aproape că nu se înregistrează.

Totuși, dacă din anumite motive nu se reușește să se ia un credit de la bancă, atunci deseori se apelează la serviciile unei companii de creditare nebancară.

În acest sens, Ion Bălănuță a remarcat câteva aspecte la care trebuie să atragă atenția potențialii debitori. Mai întâi de toate aceștia trebuie să analizeze toate ofertele companiilor de creditare nebancară și să o identifice pe cea mai avantajoasă. Conform legislației, persoanele fizice pot cere o informație precontractuală despre un anumit tip de credit și un model de contract.

"Conform legii, persoana are la dispoziție 15 zile pentru a examina minuțios fiecare clauză din contract și a analiza alte oferte de pe piață. Dacă este de acord, pentru contractarea creditului ar trebui să fie atentă la costul total al creditului – dobânda anuală efectivă. Companiile separă elementele costului unui împrumut: dobândă, comision de acordare, comision de gestiune lunară și alte taxe aferente contractului de credit. Persoana nu trebuie să atragă atenția la faptul că compania oferă un contract de credit la dobândă de 10 procente pe an, ci trebuie să vadă dobânda anuală efectivă, pentru că diferența este destul de mare", a explicat într-un interviu pentru Sputnik Ion Bălănuță.

De asemenea, specialistul a remarcat că potențialii debitori trebuie să atragă o atenție sporită la mărimea comisionului de acordare, de gestiune lunară, dobânda, penalitățile în caz de întârziere și metoda de închidere anticipată a creditului.

Acțiuni la care recurg unii colectori pentru a recupera banii

Ion Bălănuță susține că nu de puține ori debitorii ajung în impas, pentru că nu mai pot plăti dobânzile și penalitățile. Este și cazul unui moldovean care a ajuns în prag de suicid, după ce a luat bani cu împrumut de la o organizație de creditare nebancară. Și asta pentru că ar fi fost anunțat de către reprezentanții companiei că va fi evacuat din casă atât el, cât și familia lui.

"Bărbatul a luat un credit în sumă de 4000 de lei, iar în fiecare lună încerca să întoarcă o anumită sumă de bani. Bărbatul a plecat peste hotare, însă din cauza pandemiei a fost nevoit să se reîntoarcă în Moldova, unde nu avea niciun venit, motiv pentru care nu putea să achite creditul, iar penalitățile de întârziere creșteau de la o zi la alta. Familia nu cunoștea că bărbatul are această datorie. El a încercat să împrumute bani de la prieteni, însă nu a reușit să strângă toată suma. Bărbatul a decis să se sinucidă, însă din fericire a fost găsit de apropiați, a fost internat la spital și a fost salvat", a relatat el.

Ion Bălănuță spune că pe acest caz a fost intentat un dosar penal pentru determinarea la sinucidere, iar compania pe care o reprezintă întreprinde toate acțiunile pentru a anula toate dobânzile și penalitățile bărbatului.

„Credeți că veți scăpa de probleme, însă acestea abia încep”

Și specialiștii din domeniul jurisprudenței spun că împrumuturile de consum contractate de la organizații de creditare nebancară dau uneori mari bătăi de cap.

Inițial oamenii sunt atrași de ofertele avantajoase - eliberarea banilor se face imediat, este nevoie doar de prezentarea unui act de identitate. Ofertele sunt însoțite de slogane precum "întorci cât iai", "fără gaj".

Potrivit avocatului Boris Druță, contractele de împrumut ascund niște subtilități pe care nu toți oamenii le pot sesiza de la început.

"Aceste companii dispun de avocați și juriști care formulează conținutul contractului de împrumut în așa fel încât împrumutații nu înțeleg pe deplin sau nu doresc să înțeleagă toate clauzele. Aceștia sunt încântați de faptul că au obținut o sumă de bani pentru a-și soluționa o problemă, însă problemele abia încep", a spus avocatul.

Astfel, de cele mai multe ori, un împrumut relativ mic de 2000 de lei generează în doar câteva luni datorii ce pot depăși de două sau chiar de patru ori suma împrumutului contractat. Acest lucru are loc datorită declanșării unui mecanism de sancționare a debitorului restanțier, format din dobânzi de întârziere, comisioane, penalități în cote fixe și/sau procentuale, de cele mai multe ori fiind exagerat de mari.

Doar în luna februarie curent, pe rol erau circa 20 de mii de litigii în instanța de judecată între organizațiile de creditare nebancară și consumatori.

Cum intervine statul

În data de 27 februarie curent, Parlamentul a votat proiectul de lege care are drept scop îmbunătățirea cadrului legal ce reglementează activitatea organizațiilor de creditare nebancară.

Astfel, acestea nu mai au dreptul să perceapă de la solicitanții de credite dobânzi, penalități și comisioane care să depășească valoarea împrumutului acordat pe un termen nu mai mare de doi ani de zile. Totodată, organizațiilor de creditare li se interzice semnarea unui contract de acordare a unui nou împrumut unui debitor, dacă acesta a demonstrat incapacitate de plată și supraîndatorare.

În cazul acordării creditelor consumatorilor pentru care suma inițială debursată este de până la 50 mii de lei, se interzice schimbarea prevederilor contractuale, care măresc obligația pecuniară inițială a consumatorului respectiv.

Mai mult, pentru a evita supraîndatorarea persoanelor fizice care solicită credite de consum, organizațiile de creditare nebancară vor fi obligate să se asocieze cu un birou al istoriilor de credite, care va crea o bază de date cu privire la toate împrumuturile contractate de cetățeni.

Chiar dacă statul a luat act de aceste aspecte, specialiștii le recomandă cetățenilor să fie foarte prudenți și să examineze minuțios condițiile contractării unor astfel de împrumuturi.

Conform datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în primul trimestru al anului curent erau înregistrate 169 de organizații de creditare nebancară, inclusiv de leasing, care au acordat împrumuturi în sumă de 9,7 de miliarde de lei - în creștere cu 2 miliarde față de perioada similară a anului trecut. Mărimea medie a unui împrumut nebancar a constituit 17.760 de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

446
Tagurile:
avocat, bani, împrumut, credit
Tematic
Creditele fără dobândă sunt un mit? De ce a fost amendată o companie de microfinanțare
Gata cu creditele-capcană și supraîndatorarea: Ce face statul cu firmele de microfinanțare


Загрузка...
Igor Dodon

Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia

24
(reînnoit 11:32 04.08.2020)
Șeful statului a informat că, printre alte chestiuni, intenționează să discute despre reluarea negocierilor cu Rusia privind obținerea împrumutului de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Președintele Moldovei, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova unde urmează să aibă o serie de întrevederi cu mai mulți oficiali ruși.

Șeful statului intenționează să discute chestiuni ce țin de aprofundarea cooperării moldo-ruse în toate domeniile de interes reciproc.

”Planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Vineri, 31 iulie, Guvernul Moldovei a decis reluarea negocierilor privind acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse.

Viceprim-ministrul, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, a declarat atunci că la data de 23 iunie 2020, Ministerul Finanțelor al Federației Ruse a confirmat disponibilitatea de a relua consultările bilaterale pentru oferirea unui împrumut financiar de stat Guvernului Republicii Moldova, în sumă de 200 milioane de euro. ”Voi aminti că în legea bugetului de stat pentru anul 2020, suma împrumutului de 200 de milioane de euro este prevăzută ca sumă de finanțare a deficitului bugetar”, a declarat Pușcuța.

În ce constă problema acordării crediului

Anterior, Guvernul Chicu a ajuns la o înțelegere cu Rusia privind acordarea unui credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferată în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia. Creditul oferit trebuia să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Însă în data de șapte mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Sesizarea a fost depusă la CC de către de deputatul din grupul parlamentar PRO Moldova Sergiu Sîrbu. Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din PAS și PPPDA. 

Decizia Curții Constituționale de a recunoaște drept neconstituțional Acordul privind acordarea unui împrumut Chișinăului, în Rusia a fost considerată drept una politizată.

”Această decizie provoacă nedumerire și regret. Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și, în al doilea rând, negocierile privind acordul au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Acestea au fost mediatizate de mass-media din Moldova. Din anumite motive, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a declarat vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko.

Pe 25 iunie, în urma unei întâlniri cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea comerțului și relațiilor economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, la Moscova, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că Chișinăul și Moscova vor relua negocierile privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

24
Tagurile:
Credit, Moscova, Dodon
Tematic
Rusia va susține exportul moldovenesc și va relua negocierile cu privire la credit
Negocierile cu Federația Rusă privind împrumutul de 200 de milioane de euro vor fi reluate


Загрузка...