grâu

Vom avea făină moldovenească pentru pâine? Iată cât grâu recoltăm acum - Foto

376
(reînnoit 14:34 15.07.2020)
În acest an, recolta medie de grâu per hectar va fi de 2 tone în Republica Moldova. În nord, recolta va fi de două ori mai mare – de până la 4 tone per hectar. Regiunile de centru și de sud au fost afectate dramatic de secetă și înghețuri.

CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. În Republica Moldova este în toi secerișul grâului. Potrivit prognozelor anunțate oficial de responsabili guvernamentali, în 2020 vom recolta doar aproximativ 600 de mii de tone de grâu, de aproape două ori mai puțin decât în anul trecut.

Precizăm că, în 2019, recolta globală de grâu a Republicii Moldova a constituit 1,13 milioane de tone - o recoltă medie de 3,3 tone la hectar. Anul acesta media va fi de 2 tone per hectar.

Va crește prețul grâului? Formarea prețurilor depinde nu doar de situația din Republica Moldova, dar și de prețurile de pe piața regiunii și cea mondială, de recoltele obținute de țările supranumite „grânare”. Vom vedea.  

Important este următorul fapt: chiar dacă obținem o recoltă de grâu de numai 600 de mii de tone, tot ne acoperim necesitățile interne, care sunt aproape de două ori mai mici. Evident, pentru export ne rămâne mai puțin grâu.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a subliniat acest aspect fiind invitatul unei emisiuni în studioul Sputnik Moldova.

„Pentru asigurarea securității alimentare avem nevoie de aproximativ 350 de mii de tone de grâu, inclusiv vreo 90 de mii de tone necesare pentru semințe. Dacă vom strânge 600 de mii de tone, așa cum prognozăm, securitatea alimentară a țării va fi asigurată. Da, va rămâne mai puțin grâu pentru export, dar pentru necesarul intern noi vom avea grâu suficient. Ceea ce înseamnă că nici prețurile la făină și produsele de panificație nu vor fi afectate”, a declarat Ion Perju.

Zilele acestea, ministrul Agriculturii, Ion Perju, s-a deplasat în raioanele Sângerei și Florești, pentru a vedea la fața locului cum decurge campania de recoltare a cerealelor din prima grupă și a afla de la producătorii agricoli ce roade avem șanse să obținem după seceta prelungită de anul trecut și de la începutul anului curent. 

Agricultorii i-au spus ministrului Ion Perju că impactul secetei hidrologice poate fi observat în fiecare câmp și că ei prognozează o roadă înjumătățită, comparativ cu anul 2019.

Totuși, au menționat ei, precipitațiile din luna mai au influențat pozitiv suprafețele de cereale, așa că nici foarte pesimiști nu sunt. Speranța lor pentru acest an este să obțină o cantitate medie de grâu de până la 3,5-4 tone per hectar și o cantitate medie de orz de circa 2 tone per hectar.

Ion Perju a vizitat și câteva terenuri semănate cu triticale – acestea au avut o toleranță mai mare față de secetă, iar prognoza de roadă este de circa 3-4 tone per hectar, potrivit Ministerului Agriculturii.

„Săptămâna trecută am vizitat câteva localități din raionul Basarabeasca. În sudul țării, seceta a afectat terenurile agricole în proporție de 80%, roada va fi mult mai mică comparativ cu anul trecut. Iar după cele observate în nordul Moldovei, situația este îmbucurătoare și optimistă. În acest an vom avea o recoltă medie de grâu pe țară de circa 2 tone per ha”, a declarat ministrul Ion Perju.

Potrivit precizărilor Ministerului Agriculturii, în anul agricol 2019-2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 400 de mii de hectare de teren. Seceta și înghețurile de primăvară au afectat în jur de 215 mii de hectare. Regiunea de nord a fost afectată în proporție de 25%, cea de centru - în proporție de până la 60%, iar cea de nord - în proporție devastatoare, de tocmai 80%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

376
Tagurile:
Moldoveneasca, Făină, paine, recoltă, Grâu
Tematic
Agricultor din raionul Orhei: Chiar de plouă cu lapte, grâul nu mai poate fi salvat
Monede de lei moldovenești

Din ce motiv se poate prăbuși leul moldovenesc expert

152
(reînnoit 14:07 17.09.2020)
Stabilitatea leului depinde de banii trimiși de moldoveni de peste hotare. Dacă transferurile ar înceta brusc, leul s-ar prăbuși, a spus expertul economic Viorel Gîrbu, invitat în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. Viorel Gîrbu este un expert economic în opinia căruia Banca Națională a Moldovei (BNM) ar trebui să adopte o strategie de „depreciere lentă a leului”, care ne-ar permite să ne pregătim „de eventuale șocuri valutare în viitor”.

„Nu știe încă nimeni care va fi impactul epidemiei în perioada următoare, spre finele anului”, a punctat Viorel Gîrbu într-o discuție cu reporterul Sputnik Moldova.

Viorel Gîrbu a semnalat că, în unele situații, pentru a menține poziția leului, BNM „a intervenit semnificativ pe piața valutară, fără a fi o necesitate stringentă în acest sens”. Leul puternic este și un factor care contribuie la diminuarea exporturilor, a subliniat Viorel Gîrbu.

Invitat în studioul Sputnik Moldova, Viorel Gîrbu, a comentat situația și comportamentul leului moldovenesc la ora actuală.

Viorel Gîrbu
© Sputnik / Miroslav Rotari
Viorel Gîrbu

În opinia expertului economic, nu avem în prezent motive de îngrijorare cu privire la stabilitatea leului moldovenesc, dar acesta poate fi comparat cu un „colos pe picioare de lut”, pentru că se sprijină în mare măsură pe transferurile de bani ale sutelor de mii de cetățeni care lucrează peste hotare.

„Leul moldovenesc a primit o primă lovitură în 1998, când s-a produs criza economică în Rusia. La acea vreme, leul depindea puternic de relațiile economice moldo-ruse. Până la acest moment, Moldova nu reușise să-și diversifice relațiile comerciale externe. Acum leul are un comportament demn, moneda noastră s-a întărit pe fundalul unei economii slabe pe ansamblu”, a comentat Viorel Gîrbu.

Leul moldovenesc este puternic acum, dar nu se bazează pe factori ce i-ar asigura stabilitatea într-o perspectivă următoare, în opinia expertului economic. Viorel Gîrbu a fost de părere că în Moldova sunt puțin folosite mecanismele monetare în promovarea intereselor economice naționale. Economia moldovenească este atipică: se bazează în mare parte pe consum, dar nu pe o bază solidă a capacităților de producție, a adăugat expertul.

„Stabilitatea leului depinde în mod direct de banii transferați de concetățenii noștri din străinătate. Importăm mai mult decât exportăm. În mare măsură, Bugetul țării este menținut pe linia de plutire pe baza acestor transferuri din străinătate. Economia țării s-ar prăbuși pur și simplu dacă aceste transferuri s-ar opri brusc”, a subliniat Viorel Gîrbu.

Posibilitatea unui asemenea scenariu nu poate fi neglijată cu desăvârșire, ținând cont de criza economică provocată de COVID-19. Din cauza pandemiei, un număr semnificativ de cetățeni au revenit în Republica Moldova, pentru că nu mai aveau un loc de muncă peste hotare.

În situația în care economia este foarte slabă, dacă transferurile de bani de peste hotare ar înceta la un moment dat, prăbușirea leului se poate produce foarte rapid, a concluzionat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
expert, Leul moldovenesc
Tematic
Impactul COVID-19 asupra pieței de asigurări din Moldova: Prăbușire la nivelul lui 2016
Impactul COVID-19: Volumul creditelor acordate de bănci a scăzut în luna mai
Impactul COVID-19 asupra pieței valutare din Moldova – opinia expertului economic


Загрузка...
Aleksei Navalnîi. Arhivă

Germania vrea să-i închidă gura lui Navalnîi

273
(reînnoit 08:30 17.09.2020)
Bloggerul rus Aleksei Navalnîi ar fi declarat că vrea să revină în Rusia după ce se va însănătoși. Ce consecințe ar putea avea această decizie pentru Germania?

MOSCOVA, 16 sep – Sputnik. Aleksei Navalnîi a publicat pe rețele de socializare prima sa imagine după internare, notând că mai are anumite probleme de sănătate, chiar dacă înregistrează o dinamică pozitivă.

Între timp, la conferința de presă de luni, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a cerut să se înceteze orice critici față de concluziile legate de otrăvirea bloggerului rus cu Noviciok, din momentul în care anumite laboratoare din Franța și Suedia au confirmat rezultatele specialiștilor armatei germane. Nu e clar despre ce laboratoare este vorba pentru că toată informația despre ele a fost secretizată.

E puțin probabil ca doleanțele șefului diplomației germane să se împlinească. Însă sunt posibile niște efecte inverse, din momentul în care chiar Aleksei Navalnîi le-a dat o țeapă autorităților germane.

Publicația New York Times, cu referință la un înalt demnitar din structurile de informații ale Germaniei, a anunțat că bloggerul rus intenționează să revină în Rusia după vindecare, “pentru a-și continua activitatea”.

Dacă această informație pe sursă corespunde realității, atunci ne putem bucura pentru Navalnîi, pentru că o astfel de decizie vorbește despre păstrarea unor funcții cognitive, fapt care, potrivit comentariilor medicilor, nu era una garantată, luând în considerație starea gravă în care se afla.

În ultimele câteva decenii mai multe persoane, foste figuri publice și politice, au părăsit Rusia, trântind ușa. Rezultatele au fost mereu aceleași: își pierdeau din autoritate, se integrau în masa comună a emigranților de care nu-i pasă nimănui. Odată cu renunțarea la poziția de luptători cu Kremlinul, aceștia pierdeau și resursele financiare, oferite de acest statut. Oameni cu adevărat bogați, de genul lui Hodorkovski, sunt foarte puțini printre opozanții ruși.

În cele din urmă, singurul lucru care le mai rămane este să-și reverse furia pe rețelele de socializare din mici apartamente din Praga, Riga sau Londra. Alții ar risca chiar să ajungă pe mâna “organelor represive” și “psihiatriei punitive” în noua țară gazdă, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Piotr Pavlenski.

Și-au însușit această lecție. În fiecare an, mesajul “plec pentru totdeauna din Rusia, să piară fără mine” se aude tot mai rar.

Pentru Navalnîi un astfel de scenariu ar fi unul cu totul jignitor. Nu e suficient că a devenit cel mai cunoscut opozant din Rusia, dar a reușit să-și construiască un sistem eficient de atragere a resurselor financiare din partea susținătorilor lui. Toate acestea îi asigură în ultimii ani mai multe beneficii și un nivel înalt al bunăstării – de la vacanțe scumpe peste hotare, până la studiile fiicei la Universitatea din Stanford.

Nu e surprinzător faptul că bloggerul nu are nicio dorință să-și lase tot ce a construit în sudoarea frunții, pentru a se transforma într-un nou Skripal, trimis de serviciile britanice într-un loc uitat de lume, în loc să-și trăiască viața în Salisbury – totul de dragul menținerii legendei unei salvări miraculoase de asasinii din GRU.

Anume aici apar contradicțiile principiale între interesele personale ale lui Aleksei Navalnîi și imaginea suferinței lui, prezentate de Occident. Diagnoza anunțata de nemți ar trebui să însemne inadmisibilitatea revenirii lui acasă din considerente de securitate. Însă, faptul că bloggerul vrea să revină cu orice preț, presupune că acest nu crede în otrăvirea cu Noviciok și nici în existența unui pericol pentru viața lui din partea autorităților ruse.

Mai grav: Navalnîi va reveni în țara lui cu epicriza de externare, iar partea germană, din câte se cunoaște, refuză să ofere Moscovei orice informație care i-ar confirma diagnoza. Procuratura generală a Rusiei a expediat o nouă solicitare colegilor săi germani, pentru a studia tot cazul bloggerului rus, însă Berlinul refuză orice cooperare. În schimb, foaia de externare din clinica Charite, cu care va veni Navalnîi acasă, va putea oferi o sumedenie de informații utile organelor competente din Rusia.

Cu alte cuvinte, dorința lui Aleksei Navalnîi de a se întoarce neapărat în Rusia va pune nemții într-o situație foarte neplăcută și dificilă, pentru că riscă să spulbere toate aberațiile pe care le-au organizat în ultimele săptămâni.

Apropo, britanicii au ticluit scenariul mult mai bine. Nu doar spectacolul legat de otrăvirea celor doi Skripal a avut niște proporții impresionante, cu multe detalieri, inclusiv demolarea clădirilor, dar și “victima” a fost aleasă ca la carte: un spion inutil și lipsit de orice valoare, care va executa orice îi vor dicta protectorii. E elocvent faptul că Londra nu a oferit lui Skripal o minimă libertate în acțiuni, nici măcar o comunicare cu jurnaliștii sau diplomații.

A convinge pe Aleksei Navalnîi să se lepede de bună voie, împreună cu familia lui, de toată viața dulce în calitatea lui de principal opozant rus va fi o misiune destul de complicată pentru nemți.

Pentru bloggerul rus știrea proastă constă în faptul că revenirea lui în Rusia va avea niște consecințe foarte neplăcute pentru cineva care a participat la tot acest scandal al Berlinului, încât acolo, pentru a rezolva această problemă, ar putea apela la metode fără a utiliza noțiuni precum “convingere” și “voluntar”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

273
Tagurile:
Germania, Aleksei Navalnîi
Tematic
Peskov a răspuns la apelurile ca Rusia să investigheze cazul Navalnîi


Загрузка...
Ion Nicolaescu

Ion Nicolaescu reușește o dublă de senzație în Liga Europei

0
DAC Dunajska Streda s-a calificat în runda a treia preliminară a Ligii Europa după 5-3 cu Jablonec. Omul meciului a fost atacantul moldovean Ion Nicolaescu, transferat o zi mai devreme la campioana Slovaciei.

CHIȘINĂU, 18 sep – Sputnik, Ștefan Ursu. Intrat pe teren în minutul 78, Nicolaescu a dus meciul în prelungiri în minutul 85 și a marcat pentru 4-3, în minutul 96, cu un șut superb din interiorul careului. În runda următoare, DAC va juca cu LASK.

Un alt internațional moldovean, Mihail Caimacov a pasat decisiv la primul gol al echipei Olimpija Ljubljana, dar vicecampioana Sloveniei a cedat în prelungiri în fața lui Zrinjski cu 2-3.

De prelungiri a avut nevoie și Partizan Belgrad pentru a trece de Sfântul Gheorghe.

Singurul gol al partidei de la Chișinău a fost marcat din penalty de fostul jucător a lui CSKA Moscova, Bibras Natcho, în minutul 104.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Liga Europei, fotbal
Tematic
Ion Nicolaescu nu va fi golgheter în Belarus: Iată cu cine a semnat


Загрузка...