Sistemele S-400 Triumf

Cale de întoarcere nu este: Turcia, a doua testare a S-400 împotriva avioanelor americane

289
(reînnoit 15:18 09.07.2020)
Rusia a realizat primul contract de livrare a patru divizii de S-400 Turciei, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în luna noiembrie trecut. În iunie 2020, Ankara și Moscova au încheiat un acord principial cu privire la livrarea celui de-al doilea complet “Triumf”.

Prin noua testare a sistemului de apărare antiaeriană S-400 “Triumf”, Ankara demonstrează o poziție fermă în ceea ce privește consolidarea propriei capacități de apărare și a suveranității reale a țării – fără alternativă revânzării celor mai bune arme din lume de producție rusească sau schimbului pentru anumite cedări ale SUA în domeniul cooperării tehnico-militare.

Din 4 iulie, Turcia desfășoară la baza aeriană Mürted noi teste ale sistemelor de apărare antiaeriană S-400 împotriva avioanelor de luptă F-16 și F-4 care efectuează zboruri la diverse altitudini și distanțe. Ankara a ignorat multiplele avertismente ale Washingtonului cu privire la sancțiuni din cauza exploatării sistemelor rusești de apărare antiaeriană și antirachetă.

Testarea “Triumf” împotriva avioanelor americane de luptă F-16 Viper și F-4 Phantom II nu este deloc întâmplătoare. Anul trecut, în ciuda îngrijorărilor exprimate de SUA, specialiștii turci au testat de asemenea S-400 împotriva avioanelor de luptă F-16 deasupra Ankara, la diverse altitudini. Testările în mai multe etape ale “Triumf” vor dura până în noiembrie 2020.

Livrările de sisteme S-400 au fost demarate vara trecută și au provocat o tensionare a relațiilor dintre Ankara și Washington. Americanii le-au cerut partenerilor turci să renunțe la afacere în schimbul procurării sistemelor Patriot. În caz contrar, au amenințat cu excluderea Turciei din programul comun al producției avioanelor F-35.

Ankara a rezistat presiunilor politice și militare, nu a cedat și a subliniat în mai multe rânduri că „Triumf” nu reprezintă o amenințare pentru alianță.

Rusia a realizat primul contract de livrare a patru divizii de S-400 Turciei, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, în luna noiembrie a anului trecut. În iunie 2020, Ankara și Moscova au încheiat un acord principial cu privire la livrarea celui de-al doilea complet (regiment) “Triumf”. Totodată, șeful secretariatului industriei apărării al Republicii Turce, Ismail Demir, a declarat: “Sistemul S-400 este cumpărat pentru a fi utilizat. Punct”. Statele Unite în continuare caută vreun mijloc pentru eliminarea sistemelor “Triumf” de pe teritoriul turc: propun răscumpărarea lor, înlocuirea lor cu sisteme americane și îi amenință cu sancțiuni.

“Triumf” pentru totdeauna

Testările S-400 din Turcia sunt efectuate pentru a preciza raza de detectare, durabilitatea însoțirii, eficiența lovirii și alte parametri de luptă. Amplasate în apropierea Ankara, la baza aeriană Mürted, sistemele rusești de rachetă sunt testate cu utilizarea unor ținte aerodinamice reale, inclusiv avioanele F-35 și F-22. Se cunoaște că, pretins secretele și invizibile pentru radare avioanele americane de generația a cincea, au apărut de trei ori în raza de detectare a și lovitură a sistemelor „Triumf”. În cadrul rotației și relocării prin Marea Neagră și teritoriul Turciei în statele din Orientul Mijlociu, traseele F-35 și F-22 ale forțelor aeriene ale SUA trec la o distanță de aproximativ 200 de kilometri de baza aeriană Mürted.

Propunere din Senatul SUA pentru achiziționarea sistemelor S 400 din Turcia
Ruptly / AP Photo/Andrew Harnik / Минобороны России

Potrivit publicației Fighter Jets World, specialiștii turci ai apărării antiaeriene verifică capacitățile radarelor în diverse regimuri și altitudini. Partea turcă nu dezvăluie detaliile testărilor S-400 împotriva avioanelor americane de luptă. Însă expertului militar Viktor Baraneț, unul din participanții la aceste verificări, a menționat într-o discuție cu reprezentantul “Rosoboronexport”: “Avioanele americane sunt vizibile pe ecranele radarelor ca niște muște pe tavan”. Luând în considerare lipsa reclamațiilor și perspectivele unor noi achiziții, ar fi logic să presupunem că Ankara este satisfăcută de sistemele “Triumf”.

Anterior, Ministerul Apărării al Turciei anunțase că S-400 sunt desfășurate cu succes, sistemul rusesc a detectat avionul de lupt F-16 Fighting Falcon la limita zonei de acțiune a radarelor – la 600 de kilometri, la altitudini foarte mici au fost detectate toate țintele.

„Triumf” nu doar detectează la o distanță mare cel mai popular avion de luptă de generația a 4-a, sistemul se află mereu pregătit să expedieze rachetele spre țintă până la intrarea navei aeriene în raza de acțiune.

Adică, în regim deluptă, avioanele F-16 Fighting Falcon vor fi distruse la o distanță de 400 de kilometri în mod automat. Reamintesc, prețul unui avion F-16 este de până la 50 milioane de dolari, iar avionul „invizibil” F-35 costă de două ori mai mult.

Noi oportunități

Testarea “Triumfală” la baza aeriană Mürted lovește dur în reputația aviației americane. Totuși, nu este în interesul Washingtonului să se certe prea tare cu Ankara. Pe teritoriul Turciei este amplasată baza aeriană Incirlik, cu un arsenal de focoase nucleare, este unul dintre bastioanele cheie ale forțelor aeriene SUA în regiunea ”fierbinte”.

Din punct de vedere geopolitic, Turcia este foarte importantă pentru SUA și NATO, iată de ce își poate permite să influențeze regulile de joc din Alianță fără mari riscuri. Apropierea paradoxală de Moscova o face pe Ankara mai puțin vulnerabilă pentru dictatul și presiunea partenerilor occidentali.

Din cauza procurării S-400, Washingtonul a înghețat participarea turcă în programul F-35 (Ankara a fost penalizată, însă nu a fost exclusă). După aplicarea acestor sancțiuni, ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a vorbit despre o posibilă achiziție a avioanelor de luptă Su-35 și Su-57 din Rusia. În cadrul salonului aeronautic MAKS-2019, probabilitatea unei astfel de turnuri istorice a fost confirmată și de directorul Serviciului federal pentru cooperarea tehnico-militară, Dmitri Șugaev. Intriga continuă să planeze în aer, însă anumite concluzii le putem trage de pe acum.

Dacă ar fi să apreciem potențialul militar al achizițiilor turce, este evidentă ascensiunea calitativă a capacității de apărare a țării: o baterie a sistemului „Triumf” are până la 72 de rachete orientate și are capacitatea de a lovi simultan până la 36 de ținte. Șirul de rachete de mai multe tipuri permite sistemului S-400 să lovească eficient și diferențiat bombardierele de luptă, dronele, rachetele de croazieră, tactice și balistice într-un diapazon al altitudinii de la 5 metri la 30 de kilometri (la o distanță de la 400 de metri la 2 kilometri). Sistemul „Triumf” poate integra complexe de rachetă cu o rază diversă de acțiune și poate controla o rețea semnificativă a mijloacelor de apărare antiaeriană (specialiștii turci ar trebui să atragă atenția la sistemele de rachetă Panțir-S1, Tor-M1).

Cupola invincibilă a apărării antiaeriene îi va permite Turciei să-și compenseze întârzierea în dezvoltare a forțelor aeriene.

Având la dispoziție o tehnologie avansată și o putere militară incontestabilă, sistemul „Triumf” din Turcia și din alte state, consolidează o lume multipolară fără a trage măcar un foc, pune la punct blocul militar anacronic și hegemonul lui autodeclarat.

Între timp, vine timpul unor noi oportunități și la Ankara se discută despre achiziția sistemului de rachetă S-500 “Prometei”. Sistemele rusești de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune vor continua să ”înghesuie” pe piața internațională sistemele analoage occidentale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

289
Tagurile:
avioane americane, testare, S-400, Turcia
Tematic
Federația Rusă a finalizat livrarea sistemelor „S-400” Turciei înainte de termen
Steagul SUA

Cum SUA au descoperit secretele „ecosistemului de propagandă și dezinformare” al Rusiei

104
Americanii au dat în vileag tactica rusească privind derularea unei campanii globale de dezinformare.

Ce-i drept, această dare în vileag este, de fapt, doar o încercare a Departamentului de Stat de a dezinforma populația americană și, în același timp, de a scoate mai mulți bani de la Guvern.

Surprize peste surprize

Recent, Centrul pentru Angajare Globală din cadrul Departamentului de Stat al SUA a publicat raportul „Bazele ecosistemului rusesc de propagandă și dezinformare”. Autorii acestei lucrări au avut ca obiectiv „să dezvăluie tactici rusești, astfel încât partenerii noștri, guvernele aliate, organizațiile societății civile, mediul academic, presa și publicul din întreaga lume să poată realiza analize suplimentare și să formuleze un răspuns colectiv la dezinformare și propagandă”.

La prima vedere, totul pare solid - 75 de pagini de text, 313 link-uri, grafică și tabele. Sincer, chiar mi-a luat timp să citesc acest studiu.

Și este cu adevărat unul de succes. De exemplu, în el găsim că autoritățile ruse încearcă să utilizeze mass-media pentru a-și promova punctul de vedere (!) - desigur, aceasta este o invenție genială a Kremlinului, alte țări trebuie să învețe să facă acest lucru.

O altă „descoperire” este aceea că informațiile publicate de presa rusească de stat (precum „Zvezda”) sunt preluate de o serie de alte publicații și distribuite în continuare pe Internet. Se pare că autorii abia acum au început să descopere particularitățile internetului și mediul actual de transmitere a informațiilor (în cadrul căruia nu este necesar să reflecte și să verifice veridicitatea acestora, ci să retransmită rapid noutățile și să obțină accesări).

Descrierile principalelor mass-media din Rusia și ale proprietarilor acestora, prezentate în raport, sunt de asemenea o valoare colosală pentru orice analist, deoarece, dintr-un anumit motiv, se dovedește că posturile de stat, publicațiile și site-urile de internet sunt conduse de persoane care împărtășesc o ideologie pro-guvernamentală. Ca să vezi!

În plus, am fost surprins să aflu că în elementele de limba engleză ale „ecosistemului propagandei rusești” apar autori străini care împărtășesc opiniile Rusiei cu privire la defectele strategiei de politică externă occidentală. Este pur și simplu uimitor!

Și, în sfârșit, principala valoare pentru cercetători este dată de ideea centrală a întregului raport: orice viziune a Moscovei privind problemele lumii, orice publicare a acestui punct de vedere nu este o manifestare a libertății de exprimare, ci un exemplu răuvoitor de propagandă rusă și minciuni care încețoșează mințile occidentalilor evlavioși.

Desigur, se poate spune că acest gând devalorizează numai valoarea științifică a raportului - cu toate acestea, raportul pur și simplu nu are vreo valoare.

De fapt, aceste 75 de pagini reprezintă un flux de conștiință și o listă de platitudini, al căror scop nu este să dea totul în vileag, ci să sprijine material cererea secretarului de stat, Mike Pompeo, de a dubla finanțarea Centrului pentru implicare globală. Chiar pentru lupta împotriva dezinformării din partea Rusiei și a altor țări.

Fericirea e în bani

Nu este deloc surprinzător că reacția politicienilor și experților ruși la acest raport ar putea fi catalogată ca ceva de mijloc între luare în derâdere și dispreț. Argumentele prezentate în el nu au fost luate în serios, au fost numite o altă „aberație rusofobă”. Însă, în același timp, au recunoscut că autorii raportului aveau motive destul de rezonabile pentru publicarea acestuia.

”O nouă doză de delir anti-rusesc, sub forma unui raport al rusofobilor de la Departamentul de Stat, demonstrează în mod clar frica panicardă a politicienilor americani față de un punct de vedere alternativ asupra a ceea ce se întâmplă în țară și în lume”, consideră deputatul rus Serghei Jelezniak. RT și Sputnik au mai puțini bani decât cele mai mari mijloace de comunicare occidentale - însă acestea au un punct de vedere de alternativă.

Unii ar putea crede că în Occident există libertate de exprimare, dar nu este așa. În privința unui șir întreg de aspecte (în special de natură ideologică), mass-media americană seamănă cu ziarele sovietice - acestea difuzează un punct de vedere unic, politic corect.

Iar acest punct de vedere - despre pogromurile organizate de protestatarii de culoare și de stângiști în SUA, despre corectitudinea distrugerii moștenirii istorice americane, despre disprețul prezumției de nevinovăție (amintiți-vă despre persecuția unui număr însemnat de oameni celebri din cauza acuzațiilor de hărțuire), precum și despre demonizarea Rusiei - începe să-i obosească pe cititorii occidentali. Ei caută un punct de vedere alternativ - și îl găsesc în mass-media rusească de limba engleză.

Și aceasta este deja o problemă serioasă pentru SUA, deoarece controlul asupra sferei informaționale mondiale stă la baza dominanței americane. De aceea, după cum menționează Ministerul rus de Externe, „Washingtonul critică orice surse de informații care difuzează puncte de vedere alternative, încearcă să înăbușe orice voce care contravine abordărilor și atitudinilor americane”. Iar când critica nu ajută, introduce sancțiuni și (ca în cazul TikTok-ului chinez) încearcă să le intercepteze prin intermediul tehnologiilor raider.

Astfel de persecuții slăbesc de fapt potențialul geopolitic al Statelor Unite. De exemplu, în ceea ce privește folosirea Rusiei în politica de îngrădire a Chinei, precum și în rezolvarea altor probleme globale. Tot mai mulți experți americani cer Washington-ului să adopte o abordare mai pragmatică a dialogului său cu Moscova. Un exemplu în acest sens este scrisoarea deschisă a 103 experți americani proeminenți, inclusiv foști diplomați și politicieni, publicată în Politiko.

”Cu toate acestea, astfel de documente ale opozanților de peste ocean, precum raportul Centrului de Dezvoltare Globală, pot atinge doar un singur obiectiv - să deterioreze definitiv dialogul ruso-american în privința problemelor de ordin global și să excludă posibilitatea de a depăși în următorii ani criza de neîncredere între țările noastre”, spune Jelezniak.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova

104
Tagurile:
Rusia, dezinformare, propagandă, SUA
Tematic
Washingtonul nu poate prezenta nicio dovadă despre presupusele ştiri false ale Rusiei
Zaharova: Declarațiile privind implicarea Rusiei în protestele din SUA, o manipulare
Propagandă împotriva știrilor: De ce mass-media occidentală pierde teren


Загрузка...
Poliția Militară a Rusiei în nord-estul provinciei Aleppo din Siria

Este pentru prima dată când Occidentul recunoaște succesul militar al rușilor în Siria

147
Serviciul de cercetări al Congresului publică un raport de 49 de pagini - ”Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”.

CHIȘINĂU, 7 aug - Sputnik, Andrei Koț. Dacă nu ar fi existat ajutorul rușilor, Bashar al-Assad ar fi pierdut războiul - americanii au recunoscut că anume intervenția Moscovei, precum și a Iranului și Hezbollahului i-a permis armatei siriene să recucerească cea mai mare parte a țării, aflată sub controlul grupurilor armate ilegale. Aceasta este concluzia la care a ajuns Serviciul de Cercetări al Congresului într-un raport de 49 de pagini - „Prezentare generală a conflictului armat din Siria și reacția SUA”. Asupra căror fapte au mai atras atenția analiștii militari și care sunt prognozele lor aflați din materialul RIA Novosti.

Alinierea forțelor

Documentul este ilustrat cu o hartă a Siriei. Zonele centrale, vestice și de sud ale țării sunt controlate de guvernul Bashar al-Assad, cu excepția unei mici enclave aflate la granița cu Iordania, unde se află baza militară americană At-Tanf. Muhafaza Idlib din nord-vest se află sub controlul grupărilor extremiste și al Turciei. Teritoriile de nord și est de Eufrat - aproximativ o treime din Siria - sunt controlate de kurzi.

În acest caz analiștii sunt vicleni, deoarece, de fapt, Washingtonul controlează aceste pământuri. Nu există mulți americani acolo - potrivit raportului, sunt aproximativ 600 de soldați. Cu toate acestea, ei ocupă poziții în jurul principalelor câmpuri petroliere din această regiune bogată în hidrocarburi. În plus, câteva sute de luptători din companii militare private acționează în estul Siriei. Documentul precizează că guvernul legitim consideră prezența militară a SUA în regiune drept una ilegală. Cu toate acestea, Washingtonul subliniază că câmpurile petroliere trebuie protejate de teroriști.

Autorii raportului nu ascund faptul că uneori se iscă conflicte cu armata lui Assad. Așadar, aceștia susțin că în luna februarie a acestui an, la un punct de control din satul Qamishli, militarii sirieni au deschis focul asupra unei patrule a forțelor armate americane. Nimeni nu a avut de suferit. În plus, sunt menționate cazurile mai frecvente de confruntări directe între personalul militar rus și cel american din nord-estul țării.

Aproximativ câteva zeci de videoclipuri au fost deja publicate pe rețelele de socializare, unde vehiculele blindate ale armatei americane încearcă să blocheze trecerea vehiculelor poliției militare ruse. Din fericire, nu s-a ajuns să se tragă focuri de armă.

Rusia nu va pleca

În general, americanii recunosc că atacurile aeriene israeliene asupra țintelor iraniene din țară și sancțiunile antirusești nu au forțat Moscova și Teheranul să renunțe la sprijinul acordat lui Bashar al-Assad sau, cel puțin, într-o oarecare măsură, să îi acorde sprijin.

”SUA au subestimat capacitățile Moscovei și dorința de a folosi Siria ca pe un cap de pod pentru extinderea influenței sale în Orientul Mijlociu”, notează analiștii. - ”Nu poate fi exclusă o confruntare militară directă cu Rusia, Iran sau cu cei din ”proximitatea” lor. În plus, este necesar să înțelegem cât de departe este gata să meargă Moscova pentru a-și sprijini aliatul său sirian”.

Autorii raportului constată cu regret că este din ce în ce mai dificil să faci presiuni asupra Damascului. A fost posibilă îndepărtarea de Capitală Siriei a liniei frontului datorită ajutorului aviației rusești și al forțelor speciale, majoritatea teritoriului țării se află sub controlul „regimului”. Adversarii politici ai lui Bashar al-Assad au rămas practic fără niciun as în mâneci. În același timp, kurzii se apropie treptat de Damasc. Aceasta înseamnă că guvernul central ar putea recăpăta controlul asupra estului și nordului.


ISIS* continuă să reprezinte pericol

În decembrie 2018, Donald Trump a anunțat victoria asupra ISIS*. Cu toate acestea, analiștii consideră că gruparea nu a fost încă învinsă. Aliații americani au capturat ultimele fortărețe ISIS* din Siria în martie 2019. Dar islamiștii au păstrat structura de comandă și control a rebelilor atât în ​​Siria, cât și în Irak. Acest lucru înseamnă că pot continua să aplice lovituri importante.

”Pe termen lung, soarta ISIS* în Siria depinde de capacitatea noastră de a crea structuri de securitate în țară, care vor împiedica grupul să capete din nou forță”, subliniază autorii raportului. - ”Însă amenințarea ISIS - se va menține încă mult timp. Trebuie să sprijinim în continuare kurzii pentru a lupta împotriva teroriștilor”.

O altă amenințare reprezintă taberele de prizonieri de război, în care se află aproximativ 10 mii de luptători ai ISIS*. Acestea sunt situate mai ales în nordul țării și sunt păzite de unitățile kurde. În plus, există și tabere ale membrilor familiilor extremiștilor. În cea mai mare dintre acestea - Al-Khol - sunt aproximativ 66 de mii de soții și copii ai teroriștilor. Potrivit analiștilor, militanții își continuă propaganda acolo, păstrând moralul prizonierilor, iar ISIS* pune la cale noi atacuri pentru a-i elibera pe adepții lor.

Conducerea kurdă a vorbit în mod repetat despre lipsa forțelor pentru a-i proteja pe prizonieri. Americanii nu se grăbesc să-i ajute - Washingtonul insistă ca țările de origine ale luptătorilor să-i repatrieze acasă pentru a-și ispăși sentința. Dar nimeni nu este dornic să-și întoarcă „teroriștii” lor și toată lumea vine cu diverse pretexte pentru evita acest lucru.

Provincia problematică

Grupul aerian de luptă rusesc de pe aeroportul Khmeimim din Siria
© Sputnik / Дмитрий Виноградов
Cel mai fierbinte loc este provincia Idlib. Acum, acolo operează Siria, Rusia, Iranul și Turcia. Nu există trupe americane, dar americanii au atacat în mod repetat unități legate cu al-Qaeda*. Formațiunile nestatale sunt reprezentate de Hayat Tahrir al-Sham*, Khuras al-Din*, Armata Națională Siriană, Hezbollah și alții. Există, de asemenea, luptători ai ISIS*.

”Raioanele din nordul Idlibului sunt singura regiune aflată sub controlul forțelor de opoziție, subliniază analiștii. Grupurile locale sunt ceea ce a mai rămas din cei care au contestat Damascul în 2011. Începând cu 5 martie, a fost încheiat un armistițiu în Idlib, care a fost convenit de președinții Turciei și Rusiei. Trupele lor patrulează în comun autostrada strategică M4".

Autorii raportului precizează faptul că până în prezent se reușește să fie respectat armistițiul, în pofida atacurilor venite din partea militanților. Cu toate acestea, Turcia nu a încetat mutarea trupelor către Idlib și și-a exprimat recent disponibilitatea de a relua ostilitățile, în caz de necesitate. Aceasta înseamnă că războiul din Siria este departe de a se termina.

* Statul Islamic (ISIS) - este o organizație teroristă interzisă în multe țări ale lumii, inclusiv în Rusia și Statele Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

147
Tagurile:
succes, Occident, Siria
Tematic
Siria și Turcia respectă regimul de încetare a focului în Idlib
SUA profită de coronavirus pentru a-i ajuta pe teroriștii din Siria


Загрузка...
Spital

Avertisment OMS: Tinerii se pot îmbolnăvi de forme grave ale infecției COVID–19

0
(reînnoit 17:31 09.08.2020)
Organizația Mondială a Sănătății vine cu un îndemn reiterat față de tineră să respecte strict măsurile de protecție împotriva noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Chiar dacă cele mai vulnerabile persoane la noul tip de coronavirus sunt vârstnicii, nici tinerii nu sunt scutiți de diferite forme clinice ale infecției. Precizarea a fost făcută recent de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a îndemnat tinerii să întreprindă măsuri de precauție, precum igiena mâinilor, distanțarea fizică, purtarea măștii, autoizolarea în caz de boală, evitarea locurile aglomerate și adunările în masă pentru a reduce răspândirea infecției COVID – 19.

Potrivit acestuia și tinerii pot suporta forme severe de boală. Mai mult, aceștia sunt o sursă de transmitere a infecției pentru un număr mare de oameni, agravând astfel situația epidemiologică.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, cumulativ până la 31 iulie, au fost diagnosticați cu COVID – 19 7616 de persoane tinere, ceea ce constituie aproape o treime din toate cazurile înregistrate.

Astfel, 876 cazuri au fost înregistrate printre adolescenții de 10 – 19 de ani, iar alte 2 627 – printre tineri de  20 – 29 de ani. Printre cei de 30-39 de ani 4 113 persoane au fost confirmate pozitiv la COVID-19. Autoritățile de la Chișinău informează că în rândul tinerilor au fost înregistrate și decese. Patru persoane din grupul de vârstă 20 – 29 ani și 13 persoane au decedat la vârsta de 30 – 39 de ani.

Specialișii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică reitearează îndemnul către cetățenii de toate vârstele să întreprindă măsurile de prevenire necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus;

  • evitați locurile aglomerate și evenimentele cu un număr mare de persoane
  • respectați distanța socială de minim 1 metru față de cei din jur
  • respectați igiena mâinilor și eticheta tusei sau a strănutului
  • spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool
  • tușiți și strănutați într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit. Șervețelul trebuie aruncat imediat, nu depozitat. La final, nu uitați să vă igienizați mâinile
  • purtați mască în spațiile închise și în transportul public. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată în mod regulat sau spălată zilnic (în cazul măștilor din bumbac) și trebuie să acopere atât nasul, cât și gura. Nu atingeți masca, ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
  • ajutați persoanele în etate să facă cumpărături și implicați-vă în activitățile de voluntariat. Totodată, nu le vizitați, stați acasă și apelați la serviciul 112 dacă vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus;
  • respectați autoizolarea la domiciliu în cazul testului COVID-19 pozitiv și urmați toate indicațiile medicului;

Autoritățile îndeamnă cetățenii să raporteze cazurile de nerespectare a normelor antiepidemiologice, astfel vor putea contribui la stoparea răspândirii COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Spital, coronavirus, COVID-19
Tematic
Mesaj important, corect al OMS – prezentat într-o formă controversată


Загрузка...