Pavel Midrigan

Midrigan: Juridic hotărârea Curții Constituționale este corectă, deși favorizează opoziția

143
(reînnoit 07:35 09.07.2020)
Juristul Pavel Midrigan susține că, sub aspect juridic, decizia Curții Constituționale care interzice desfășurarea în aceeași zi și în aceeași perioadă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este corectă, chiar dacă favorizează opoziția.

- Pe ce s-a bazat Curtea Constituțională când a decis că alegerile prezidențiale și parlamentare (ordinare sau extraordinare) nu pot să se desfășoare în aceeași zi sau în aceeași perioadă? Nu am găsit niciun articol în Constituție sau o lege care să prevadă lucrul acesta. Toți știm că Înalta Instanță interpretează norma legală, nu emite normele legale și constituționale în locul Parlamentului.

- Așa este, dar avem o excepție în cazul în care a mai fost o sesizare de acest gen la Curte. Dar o astfel de sesizare a mai fost făcută prin anul 2000, atunci Curtea a fost întrebată dacă pot avea loc în aceeași zi alegeri locale și parlamentare. Și atunci Curtea a dat un răspuns negativ. Acum magistrații Curții au evitat să menționeze în hotărâre că Înalta Instanță deja s-a pronunțat pe acest subiect, dar, în principiu, hotărârea este corectă. Ea nu lezează drepturile nimănui. Luând astăzi această hotărâre, Curtea a demonstrat consecvență și nu a avut niciun motiv să-și schimbe decizia.

- Dar nu se bagă Curtea peste competențele Parlamentului? În acest caz, impresia mea este că Înalta Instanță stabilește o normă, nu interpretează norma constituțională, nu și-a depășit împuternicirile?

- Nu, fiindcă Articolul 135 al Constituției prevede că Curtea Constituțională interpretează Constituția. Iar alegerile Parlamentului și ale Președintelui sunt reglementate prin norme constituționale. O altă competență a Curții este că, dacă apare un vid juridic, dacă există o neclaritate, atunci Curtea, în spiritul legiuitorului și al Constituției, dă o soluție.

Până nu demult, Curtea noastră crea noi norme constituționale, ceea este ilegal, dar nu este cazul hotărârii de marți.  

Spre deosebire de PSRM, partidele de opoziție nu sunt gata de alegeri  

- Sunteți de acord că această hotărâre a Curții este cumva în interesul unor formațiuni politice care sunt în opoziție față de președintele Dodon și socialiști? Nu este un secret că PSRM și șeful statului ar fi avut interesul să aibă loc în aceeași zi cu scrutinul prezidențial ordinar și cel parlamentar anticipat?

- Unele partide de opoziție vor să facă impresia că sunt nemulțumite de hotărârea Înaltei Instanțe, dar în realitate nu este așa. Și asta pentru că partidele de opoziție nu sunt gata de alegeri. Dacă Curtea anunța că alegerile parlamentare și prezidențiale pot să aibă loc concomitent, partidele de opoziție nu sunt pregătite. Spre exemplu, acum Pro Moldova are doar o ștampilă. Dar și celelalte partide de opoziție nu sunt gata de alegeri. PSRM este mai organizat. Președintele Dodon deja a declanșat campania electorală. Și lui i-ar fi convenit ca alegerile pentru președinte să fie desfășurate odată cu cele pentru partid (parlamentare).

Evident că acest Parlament nu mai are credibilitate, că sunt necesare alegeri parlamentare anticipate. Pentru noi, cetățenii, este mai bine ca alegerile prezidențiale și cele parlamentare să fie organizate separat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

143
Tagurile:
decizie, Curtea Constitutionala
Curtea Constituțională

Expert, despre decizia CCM: Pot apărea mari probleme

125
(reînnoit 07:32 30.10.2020)
Hotărârea de astăzi a Curții Constituționale, care limitează accesul la informație pentru Consiliul Suprem de Securitate, implică mai multe riscuri. Iată cum o comentează unii juriști.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Hotărârea Curții Constituționale care le permite instituțiilor statului să refuze prezentarea informațiilor care nu se referă la secrete de stat Consiliului Suprem de Securitate poate genera abuzuri. De asemenea, ar putea paraliza activitatea Consiliului Suprem de Securitate și ar putea împiedica exercitarea atribuțiilor președintelui. Astfel a comentat pentru Sputnik Moldova doctorul în drept și expertul constituțional Teodor Cârnaț. 

Pe de altă parte, cel care a sesizat Curtea Constituțională, deputatul independent (anterior membru al Partidului Democrat, apoi al grupului PRO Moldova) Sergiu Sîrbu este convins că hotărârea CCM va preveni abuzurile din partea CSS și a președintelui țării.

În opinia lui Sîrbu, prevederea legală privind furnizarea oricăror informații de către organele autonome, inclusiv cele care reprezintă secrete de investigație și comerciale, încalcă prevederile Constituției privind principiul separării puterilor, principiul independenței procuraturii și altor organe autonome. 

După verdictul Curții Constituționale, deputatul a scris pe Facebook că „nici CSS, nici președintele nu-și vor putea permite acum o ingerință nepermisă în activitățile altor ramuri ale puterii”.

Curtea a stabilit astăzi că autoritățile publice centrale și instituțiile subordonate Executivului sunt obligate să prezinte Consiliului Suprem de Securitate doar informații care reprezintă „secret de stat”, iar în această sintagmă se pot încadra inclusiv datele bancare sau comerciale. 

CSS nu poate însă solicita informații care nu se referă la securitatea statului. 

Expertul Teodor Cârnaț consideră că reversul medaliei poate implica anumite riscuri. 

"Instituțiile de stat independente și acele organe a căror conducere este numită de o altă putere politică, neprietenoasă cu președintele, pot abuza dreptul său și pot refuza furnizarea de date sub pretextul că informațiile nu au legătură cu securitatea națională", a remarcat Cârnaț. 

Potrivit expertului, situația se va agrava atunci când președintele se va afla în opoziție în raport cu majoritatea parlamentară.

"Moldova va avea mari probleme la acest capitol. Majoritatea parlamentară va numi conducătorii la practic toate structurile de stat, care vor sabota activitatea CSS. Am văzut acest lucru în 2017-2019", a menționat Cârnaț. 

Potrivit juristului, țara s-ar putea pomeni din nou în situația în care Consiliul Suprem de Securitate și președintele nu vor avea niciun fel de pârghie pentru a-și exercita atribuțiile legale în ceea ce privește asigurarea independenței și integrității teritoriale a țării.

Amendamentele, care au fost examinate de Curtea Constituțională la ședința de astăzi, au fost adoptate de Parlament la începutul lunii iulie a anului 2019.

Autorii inițiativei au justificat introducerea acestor modificări prin necesitatea consolidării competențelor Consiliului Suprem de Securitate pe fondul crizei constituționale din iunie 2019, adoptării declarației privind capturarea statului și necesității de a a avansa în investigarea cazurilor penale de rezonanță. 

În 2017-2019, Banca Națională a Moldovei și Procuratura Generală au refuzat în repetate rânduri să furnizeze informațiile solicitate de Consiliul Suprem de Securitate și președintele Republicii Moldova.

Era vorba în special de detaliile anchetei privind dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar și de prezentarea raportului Kroll către CSS.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
probleme, Curtea constituțională, decizie, expert
Tematic
Chicu: Declarație-trăsnet despre Curtea Constituțională
Igor Dodon: Curtea Constituțională adoptă decizii politice


Загрузка...
Fotografie simbol: Piața de vechituri

Iată ce ne așteaptă după alegeri, indiferent de rezultatul votării

983
(reînnoit 07:42 30.10.2020)
Să nu ne facem iluzii pornind de la simpatiile și preferințele noastre electorale: indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale, minuni nu se vor produce, criza economică se va adânci, iar nivelul sărăciei va crește.

Asta o arată datele statistice și analiștii economici care știu se le citească fără părtinire. Printre aceștia este economistul Viorel Gîrbu, care într-o analiză (realizată pentru infodebit.md și bazată pe datele fiscului) constată că de la începutul anului până în prezent s-a înrăutățit evident situația agenților economici din Republica Moldova.

Cresc restanțele agenților economici la plata impozitelor

Și anume, Gîrbu a urmărit indicatorii conținuți în datele făcute publice de Serviciului Fiscal de Stat, care, în opinia lui, "descriu o înrăutățire substanțială a situației agenților economici în anul curent". Și asta pentru că au crescut restanțele agenților economici la plata impozitelor, ceea ce înseamnă că afacerilor acestora merg prost.

"Pe durata primelor 6 luni ale anului, volumul restanțelor la plățile de bază la bugetul public național, aferente plăților administrate de Inspectoratul Fiscal de Stat, a atins valoarea de 1,2 miliarde de lei, față de 0,9 miliarde de lei înregistrate în perioada raportată din anul 2019", constată Viorel Gîrbu.

Au crescut nu doar restanțele la plata impozitelor, dar și numărul infracțiunilor de diminuare a impozitelor la care recurg agenții economici.

"Numărul infracțiunilor de diminuarea a impozitelor s-a majorat, de asemenea, pe durata primelor șase luni ale anului de la 31, în anul 2019, la 48 înregistrate în anul curent, iar suma cazurilor constatate a crescut cu aproape 60% până la valoarea de 109,7 milioane de lei în 2020, față de 68,de milioane de lei cât a fost în perioada vizată a anului 2019", constată economistul.

Veniturile din impozitele pe venit, în scădere cu 300 de milioane de lei 

Și evoluția încasărilor impozitelor pe venit denotă că în economia națională avem o situație dificilă, constată Gîrbu.

"Mărimea încasărilor din această sursă s-a diminuat cu 300 de milioane de lei pe durata primelor nouă luni ale anului față de situația din perioada similară a anului trecut. În acest sens, încasările din aplicarea impozitului pe venit obținut din activitatea de întreprinzător s-au cifrat în această perioadă în sumă de 2,6 miliarde de lei, față de 2,8 miliarde de lei în anul 2019. În primele șase luni ale anului au fost încheiate 43 de contracte de amânare/eșalonare a stingerii obligației fiscale în suma de 3 milioane 278,7 mii de lei, în creștere față de datele anului trecut, când au fost încheiate doar două contracte de amânare/eșalonare a stingerii obligației fiscale în suma de două milioane 674,4 mii lei".

16 miliarde lei, pierderi ale veniturilor potențiale ale întreprinzătorilor și salariaților

Evoluțiile de moment ale încasărilor din aplicarea impozitelor pe venit, față de estimările făcute anterior declanșării crizei epidemiologice, indică asupra unor pierderi ale veniturilor potențiale ale întreprinzătorilor și salariaților din economia națională de ordinul a 16 miliarde de lei.

Viorel Gîrbu afirmă că deocamdată situația complicată în care se află agenții economici nu a dus la creșterea numărului de afaceri care au intrat în faliment. 

"La sfârșitul trimestrului III al anului, un număr total de 2 846 de agenți economici au fost declarați în stare de insolvabilitate. Această cifră este puțin inferioară față de datele anului trecut pentru perioada de raportare, atunci când numărul agenților economici declarați în stare de insolvabilitate a fost de 2 688. Evoluția evenimentelor la acest capitol nu denotă vreo influență negativă a crizei economice din anul curent", constată Gîrbu.

Dar tot el precizează mai jos că numărul afacerilor care intră în faliment ar putea să crească în următoarele luni.

"Este de menționat în acest sens că numărul insolvenților, dat fiind specificului organizării activităților economice, ar putea să crească în perioada următoare. În același timp este de notat că reglementările naționale în acest domeniu nu sunt suficient de flexibile față de necesitățile mediului de afaceri, astfel agenții economici aflați în dificultate își reorientează anevoios resursele în vederea schimbării domeniului de activitate și lansării unei afaceri noi", a spus el.

Criza economică i-a afectat nu doar pe angajatori, dar evident că și pe angajați.

La începutul lunii septembrie, Biroul Național de Statistică a prezentat un raport privind ocuparea forței de muncă în care sunt citate concluziile unei cercetări sociologice.

Potrivit acestei cercetări, peste 217 mii de moldoveni (fiecare a zecea persoană în vârstă de 15 ani și peste) au declarat că munca le-a fost afectată de pandemia COVID-19 în intervalul lunilor aprilie-iunie 2020. Din numărul total, 7% au declarat că au devenit inactivi pe piața muncii din cauza pandemiei.

Numărul persoanelor care au avut un loc de muncă, dar în aprilie-iunie nu au lucrat deloc este de 163 de mii de persoane – aceasta înseamnă o rată a inactivității de 8 ori mai mare, comparativ cu intervalul aprilie-iunie 2019.

În comparație cu al doilea trimestru din 2019, numărul persoanelor aflate în concedii anuale a sporit de 4 ori, iar al celor în concedii fără plată și în șomaj tehnic a crescut cu 90%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

983
Tagurile:
alegeri, prognoze, economie


Загрузка...
Ambulanță, Medic

Număr mare de infectări și decese cauzate de COVID într-o singură zi

0
(reînnoit 18:10 30.10.2020)
Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 75 201 cazuri. 18 persoane au murit astăzi din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că astăzi au fost confirmate în țară 968 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Bilanțul vine în urma efectuării a 3463 de teste, dintre care primar – 3124 şi repetat – 339.
Din numărul total de cazuri, patru sunt de import (Turcia-1, Rusia-1, Polonia-1, Republica Elenă-1).

Cu regret, din numărul total de cazuri 50 sunt lucrători medicali: 15 medici, 23 de asistenți medicali și 12 angajați din cadrul personalului auxiliar.

Dintre persoanele infectate,  789 sunt în stare gravă (dintre care 40 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1423 – în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

Ministerul informează că alte 695 de persoane au fost tratate și externate. În total, 55 190 persoane s-au vindecat de COVID-19.

În tratament la domiciliu sunt 6 322 de persoane cu forme ușoare de COVID-19, iar 24 163 sunt sub supraveghere la domiciliu.
În ultimele 24 de ore a fost înregistrat un număr mare de decese – 18 oameni cu vârste cuprinse între 53 și 85 de ani au murit în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
decese, infectare, Ministerul Sănătăți, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Pierdere imensă: Un cunoscut medic a fost răpus de COVID-19
Expert: Va fi învins COVID-19 în Moldova și în lume?


Загрузка...