Centrul Chișinăului: Arcul de Triumf, Catedrala mitropolitană

Starea economiei și agriculturii la 30 de ani de la declararea Suveranității experți

102
Pe 23 iunie 2020 se împlinesc 30 de ani de la proclamarea Suveranității Republicii Moldova. Acum trei decenii, 30% din populație lucra în agricultură. Situația a rămas aceeași, fapt ce ne arată că nu s-a reușit o schimbare calitativă a economiei naționale.

CHIȘINĂU, 23 iun – Sputnik. În cei 30 de ani care s-au scurs de la proclamarea Suveranității, economia nu a atins un „nivel de dezvoltare sofisticat”, după cum s-a exprimat cu delicatețe, într-o discuție cu reporterul Sputnik Moldova, expertul economic Viorel Gîrbu.

Viorel Gârbu
© Sputnik / Miroslav Rotari
Viorel Gârbu

Dezolant: comerțul – locomotiva economiei

Cel mai important sector al economiei Republicii Moldova este comerțul. Ce poate fi mai elocvent de atât atunci când descriem starea economiei?

„Sectorul de comert este, de departe, cel mai important pentru economia națională, fapt care denotă incosistența modelului economic actual din țară”, a punctat Viorel Gîrbu.

Structura exporturilor arată că economia este puțin dezvoltată

Pe parcursul a trei decenii, economia moldovenească a depășit nivelul Produsului Intern Brut (PIB) pe care-l realiza RSSM, însă produsele pe care le exportăm au rămas cam aceleași, nu prea s-au înregistrat performanțe pe sectoare noi. 

„Structura exporturilor curente ale Republicii Moldova denotă faptul că, deși am recuperat și depășit în expresie monetară nivelul PIB-ului avut în anii 1989-1990, gradul de sofisticare a economiei naționale este încă redus”, a menționat expertul.

Nu mai producem electrocasnice și electronice

Structura economiei a făcut și pași înapoi: după destrămarea URSS, au dispărut sectoare pe care RSSM le avea în 1990. 

„Până la declararea Independenței, în economia națională erau prezente sectoare de produce a bunurilor electrocasnice, bunuri electronice, dar și sectorul aeronautic. Or, aceste sectoare nu sunt parte a economiei naționale acum”, a constatat Viorel Gîrbu.

Pentru a se salva de sărăcie, oamenii au plecat la muncă peste hotare

„Odată cu destrămarea URSS și declararea independenței, Moldova a trecut printr-un șoc economic de proporții. Conflictul militar de pe Nistru a dus la pierderea unei părți a economiei naționale - regiunea transnistreană înregistra un nivel de dezvoltare industrială mai înalt decât restul țării. Pentru recuperarea pierderilor exprimate numeric ca PIB per capita înregistrate pe durata primilor ani de independență, a fost necesar să treacă aproximativ 15 ani. Transformarea politică a țării a adus cu sine scăderea gradului de sofisticare a economiei naționale. Odata cu înrăutățirea termenelor de comerț au scăzut condițiile de trai ale cetățenilor țării”, a rezumat Viorel Gîrbu.

La începutul acestui mileniu, la un deceniu după declararea Suveranității și Independenței, în virtutea evoluțiilor de pe scena politică, economia Republicii Moldova a fost reorientată clar către partenerii din Occident. Între timp, șomajul crescuse, mărimea salariilor nu acoperea necesitățile cotidiene și uneori nu erau plătite cu lunile, așa că oamenii plecau peste hotare în căutarea unui loc de muncă, pentru a avea din ce trăi și cu ce-și crește copiii.

„Conflictele la nivel politic de începutul anilor 2000 au dus la reorientarea economică a țării către partenerii occidentali. Scăderea gradului de sofisticare economică a țării, ruinarea unor industrii tradiționale a dus la exodul populației începând cu precădere cu anii 1995-2000”, a menționat expertul economic.

În opinia sa, dorința oamenilor de a pleca peste hotare este în creștere și acum, în special în rândul tinerilor.

Viorel Gîrbu a apreciat că „subțierea păturii intelectuale a țării, incapacitatea creării unei clase de mijloc robuste în societate reprezintă chiar și pentru moment un factor ce face ca numărul celor dornici să plece peste hotare să fie tot mai mare, în special în rândul tinerilor.

Stop-cadru pe agricultură: mai puține legume decât acum 30 de ani

Economia moldovenească a reușit să egaleze abia către sfârșitul anului 2018 volumul producției de fructe, pomușoare și nuci din anii 1990, din momentul destrămării URSS.

În același timp, producția de ouă și legume a Republicii Moldova este mult inferioară volumelor de acum 30 de ani. Expertul economic Viorel Gîrbu a remarcat acest fapt într-un comentariu pentru infodebit.md.

În 2018, comparativ cu 2012, producția globală de fructe, pomușoare și nuci s-a majorat de 2,3 ori. În același timp, producția globală de ouă a crescut cu doar 11% în 2018, comparativ cu 2012, iar producția de legume s-a majorat cu 22%, a evidențiat Viorel Gîrbu.

Este știut că în Republica Moldova rata inflației crește mai ales din cauza scumpirii produselor alimentare.

Expertul economic Viorel Gîrbu a constatat că este nefiresc ca „într-o țară caracterizată printr-un sector agricol cu un potențial înalt de dezvoltare, precum este Republica Moldova, să se înregistreze o presiune inflaționistă mare venită chiar din domeniul agricol al economiei”.

Infrastructura agricolă, în degradare profundă  

Expertul economic Oleg Tofilat a comentat pentru Sputnik Moldova că infrastructura agricolă „ar face competiție cu cea sportivă la profunzimea degradării”. 

Subliniem că o problemă majoră pentru agricultură este lipsa sistemelor de irigare. Lipsa posibilităților de irigare a câmpurilor reduce dramatic recoltele care pot fi obținute de agricultorii moldoveni, mai ales în anii cu secetă prelungită.

În luna februarie, Ministerul Agriculturii a constatat că o soluție viabilă pentru reabilitarea stațiilor de irigare ar fi transmiterea lor în gestiunea asociațiilor Utilizatorilor de Apă din localități. Guvernul a îndemnat autoritățile locale să înființeze asemenea asociații.

Dacă la începutul anilor `90 ai secolului trecut în Moldova erau irigate aproximativ 300.000 de hectare, în 2019 erau irigate doar 4.000 de hectare, potrivit informațiilor oferite pentru Sputnik de conducerea Agenției „Apele Moldovei”.

Precizăm, în context, că sistemele de irigare sovietice erau proiectate pentru o rază mare de acțiune – pentru câmpurile colhozurilor și sovhozurilor.

După ce pământurile au fost împărțite în loturi mici și atribuite oamenilor, sistemele puternice respective nu mai trebuiau nimănui.

Atât doar că vechile sisteme de irigare au fost demontate, duse la „fier vechi”, dar crearea unor noi sisteme de irigare a fost o misiune peste puterile statului moldovean și ale deținătorilor de loturi de pământ.

Exportăm cetățeni și importăm produse 

Anterior, Viorel Gîrbu a constatat într-un comentariu pentru Sputnik Moldova că „modelul nostru economic” este „o gunoiște de ambalaje ale bunurilor de import”.

De la Proclamarea Independenței, în 1991 și până acum, autoritățile de la Chișinău „nu au găsit cheia pentru dezvoltarea economică”, a comentat, intervievat de reporterul Sputnik, expertul economic Viorel Gîrbu.

În opinia sa, economia Republicii Moldova aproape că nu s-a dezvoltat după 1991, iar „în ultimii 10 ani s-a mers mai mult pe hoție, decât pe schimbări”.

„În esență, hoție a fost și „revoluția din 2009”, hoție a fost și tot ceea ce a urmat după aceea, toate lozincile care s-au soldat în final cu furturi masive în sectorul bancar, dar nu doar acolo”, a spus Viorel Gîrbu.     

Expertul economic a apreciat că Republica Moldova are o economie bazată pe exportul cetățenilor, „consum din import, servicii primitive de comerț, ce nu sunt competitive pe plan exterior, un sector industrial subdezvoltat”.

„Este un model economic care poate fi generic descris ca o gunoiște de ambalaje ale bunurilor de import, pentru că doar cu aceasta și ne alegem – cu ambalajele tuturor bunurilor pe care le importăm din străinătate și le consumăm”, a accentuat Viorel Gîrbu.

Pentru a dezvolta economia, avem nevoie de o minte lucidă în fruntea țării

„Economia Republicii Moldova nu s-a schimbat mult față de cum a fost în anii ‘90 ai secolului trecut, cel puțin din punct de vedere al ponderii populației antrenate în agricultură. Și atunci lucrau 30% în agricultură, și acum. Aceasta înseamnă că Moldova a irosit 30 de ani, nu a reușit o schimbare calitativă a economiei naționale”, a punctat Viorel Gîrbu.

Expertul economic a spus că, pentru a dezvolta economia, „trebuie să fie o minte lucidă în fruntea țării și o armată mare de specialiști în diverse domenii care să execute indicațiile.

Viorel Gîrbu a accentuat că planul de acțiuni și obiectivele trebuie făcute „de sus”, iar cei de la nivelul inferior trebuie să le execute.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
Suveranitate, agricultura, economia
Тема:
Moldova - 30 de ani de suveranitate (12)
Tematic
Expert: Cum pot fi adaptate străzile Chișinăului la traficul rutier în creștere constantă
Impactul COVID-19: Volumul creditelor acordate de bănci a scăzut în luna mai
Impactul COVID-19 asupra pieței valutare din Moldova – opinia expertului economic
Oficial: COVID-19 a lovit puternic în piața muncii – cu cât a crescut șomajul în Moldova
Victor Gaiciuc

Gaiciuc: Rachetele Patriot nu vor aduce mai multă securitate României

90
(reînnoit 18:56 18.09.2020)
Fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc consideră că achiziționarea sistemului de rachete Patriot nu este de natură să sporească securitatea statului vecin.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că procurarea de la americani a sistemelor de rachetă Patriot pot transforma România într-o potențială țintă.  

"Din puncte de vedere pur militar, desigur că orice armament este binevenit. Dar, în cazul de față nu sunt ferm convins că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Sistemul Patriot este antiaerian care are destinația să asigure securitatea țării. Însă aici trebuie să răspundem la câteva întrebări. Prima: cine este potențialul atacator, inamic? A doua: Care este situația cu fostele echipamente pe apărare antiaeriană, erau ele în stare să asigure securitatea spațiului aerian? A treia: Care sunt costurile?

Nu aș vrea să mă dau cu părerea în toate aceste aspecte, sunt treburile interne ale României, însă mie mi se pare că înarmarea României duce la ideea că ea s-ar pregăti de război și ar face-o să devină țintă în acel ipotetic război. Eu ca cetățean al Republicii Moldova nu cred că, după achiziționarea acest sistem de rachete Patriot, România ar fi în mai multă siguranță. Din contra, consider că într-un eventual conflict România ar deveni o țară țintă și acest lucru ne-ar afecta și pe noi", a declarat Gaiciuc.

El spune că România a făcut acest pas pentru a demonstra Washingtonului că este un partener loial.

"În viziunea mea, România vrea să convingă Washingtonul că este o țară credibilă și că ea va acționa în strictă conformitate cu deciziile luate de Washington, că este un partener absolut loial. Dar eu nu sunt convins că aceasta i-ar aduce avantaje pe termen lung. România va instala aceste rachete, dar eu ca militar cred că negocierile, acordurile de neagresiune sunt mai bune decât înarmarea și tensionarea situației din regiune. Dar noi avem tot mai mult armament și asta duce la ideea că acest armament ar putea fi folosit. Eu nu sunt bucuros că vecinii noștri se înarmează sau se pregătesc de război, sau au relații tensionate între ei. Asta nu este bine", a mai spus generalul de brigadă în rezervă Gaiucuc.   

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
Victor Gaiciuc, Patriot, rachetele balistice


Загрузка...
Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

Rachetele Patriot în România: Nu vor lupte, vor ruineze Rusia

94
Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. De această părere este directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

El a fost solicitat de Sputnik Moldova să comenteze evenimentul care a avut loc ieri peste Prut și anume festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

Întrebat cu ce scop au întreprins acest pas americanii, Dmitri Juravliov a spus că în evident nu pentru a lupta cu rușii.

"Este evident că americanii nu au de gând să lupte, dar este o astfel de lege: cu cât mai aproape sunt armele de țara ta, cu atât de mai multe arme ai nevoie pentru a riposta. Cu cât mai mic este timpul de zbor, cu atât mai puternică trebuie să fie apărarea. Iată de ce apropiind complexele lor militare mai aproape de hotarele rusești, ei provoacă Federația Rusă la cursa înarmării. Ca rușii să răspundă la acest pas cu altul similar, care este extrem de costisitor, ca economia rusească să se prăbușească".

Americanii au reluat tactica din perioada războiului rece

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova afirmă că SUA a reluat tactica pe care a aplicat-o în perioada războiului rece.

"E aceeași tactică ca în timpul războiului rece. Această tactică a avut-o și Obama, chiar dacă acesta declara că este împotriva războiului rece. Dar și actualul președinte american, care reprezintă blocul militar american. Iată de ce încă atunci URSS cerea scoaterea rachetelor americane din Europa de vest și din același motiv NATO a intrat în fostele state ale Tratatului de la Varșovia. Și din același motiv SUA au declanșat o adevărată isterică când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba: cu cât mai aproape este amplasat armamentul, cu atât mai multe eforturi sunt necesare pentru a te apăra de el".

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, spune că, din păcate, țările în care SUA își amplasează rachetele strategice nu înțeleg în ce joc periculos sunt implicate.

"Deci, este evident: nimeni nu vrea să lupte. Ei nu vor să lupte cu Rusia, ei vor să ruineze Rusia. De asta procedează astfel. Păcat că țările pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste complexe sunt antrenate în această contrapunere. Dacă rachetele americanilor sunt îndreptate împotriva noastră și sunt amplasate în România, atunci noi suntem nevoiți să îndreptăm rachetele noastre spre România. Și asta nu pentru că noi vrem să luptăm cu România, ci pentru că așa este acest mecanism tehnologic. Iată germanii și francezii au înțeles acest lucru și au cerut scoaterea rachetelor americane din Europa occidentală. Și asta nu pentru că îi iubesc pe ruși, ci pentru că ei se iubesc pe ei înșiși", a spus expertul.

El a precizat că, din păcate, acest lucru nu îl înțeleg țările din Europa de est.

Prezența armamentului american nu sporește, ci afectează securitatea

"Din păcate, țările Europei de est sunt atât de ahtiate de marea Americă, încât nu pot să înțeleagă acest lucru. Lor le pare că simpla prezență a armamentului american pe teritoriul lor le sporește securitatea. Aceasta este o mare iluzie. De fapt, lucrurile stau invers. Securitatea acestor țări este puternic afectată odată cu prezența armamentului american în ele, mai ales când este vorba de arme strategice", a menționat Juravliov.

"Asta înseamnă că ele singure, în mod conștient își revendică rolul de țintă într-un eventual război. Nu mă apuc acum să judec dacă ei fac acest lucru conștient sau nu pentru că nu mă apuc să judec care este nivelul de calificare al politicienilor români. Înțeleg ei, intuiesc ei cât este de periculos ceea ce fac ei? Nu știu", a mai precizat expertul rus.

Euforie în Europa de est

"Acum românii, polonezii sunt în euforie: a venit marea Americă și acum rușii au să-și închidă gura. Dar nu poți să iei decizii într-o stare euforică, euforia este mai curând o stare de beție. Trebuie ca ei să iasă din această beție și pe urmă să se gândească dacă le trebuie aceste rachete. Dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă", a conchis directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
armament, Rusia, europa, Rachete, Patriot, Dmitri Juravliov


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...