Центральный рынок

Video: Criza economică se preschimbă în sărăcie lucie Priviți ce se întâmplă în piață

7909
(reînnoit 10:13 19.06.2020)
Criza economică provocată de restricțiile impuse de epidemia de Coronavirus a dus la sărăcirea unor pături largi ale populației.

Lucrul acesta este evident pentru toți cei care au urechi ca să audă și ochi ca să vadă ce se întâmplă în jurul lor, chiar dacă despre asta nu se vorbește sau se vorbește mai puțin la televizor.

Oamenii au stat închiși în casă, unii din cauza fricii de Coronavirus, alții din cauza restricțiilor și amenzilor extrem de mari aplicate de autorități, iar alții din cauza blocajului din economie provocat de restricțiile ce au paralizat domenii economice întregi. Oamenii nu au lucrat mai bine de trei luni de zile, perioadă în care au consumat rezervele pe care le aveau.

Este vorba de producători agricoli, prestatori de servicii (HoReCa, frizerii, ateliere de reparație auto, de telefonie, de tehnică de uz casnic, de cei care fac reparații în apartamente sau alte imobile), comercianți, precupeți din piețe, intermediari, cei din sectorul construcțiilor, sute de categorii de angajați și angajatori din sectorul de producere, de prestare a serviciilor și din comerț, în special mici și mijlocii, au ajuns fără mijloace de trai.

Este vorba de o categorie însemnată de oameni, o pătură întreagă, care până acum se descurca pe cont propriu, nu aștepta pomană de la stat sau de la nu știu care donatori străini. Aici îi mai adăugăm și pe cei care au revenit de peste hotare și care au cam rămas fără bani în buzunare, cei pe care noi i-am chemat acasă, dar nu suntem în stare să le oferim un loc de muncă, cel puțin, plătit decent, dacă nu bine plătit.

Există foarte multă lume care a ajuns la disperare, oamenii nu au cu ce-și întreține copiii, bătrânii, rudele bolnave.

Este vorba de multă, de foarte multă lume. În acest moment este practic imposibil să contabilizăm numărul celor care au ajuns în pragul sărăciei sau chiar deja într-o fază avansată a acesteia. Dar ne putem da seama de amploarea sărăciei după un indice care nu minte și acesta este, oricât ar părea de staniu, piața. Iată ce se întâmplă la Piața Centrală din Chișinău, care este cea mai mare și indicatorul cel mai reprezentativ pentru întreaga țară.

Am spus că despre aceste lucruri vorbesc mai puțin mass-media, dar dacă mass-mediat tac, atunci nu tac social-media sau media de socializare online.

Toți îl cunoscu (dacă nu toți, atunci – mulți) pe activistul civic Alexandru Gâscă. Deja de mai mulți ani el încearcă să promoveze produsele autohtone și să apere drepturile producătorilor locali, naționali. Unele ieșiri ale lui ar putea să pară excentrice (el a fost cel care, mai mulți ani în urmă, a scos în semn de protest porcii în fața Guvernului, în Piața Marii Adunări Naționale), dar convingerea mea este că Alexandru nu doar că este sincer în ceea ce face, dar și înțelege cât de strâmb stau unele lucruri în țara noastră și cum ar trebuie să se revină la normalitate.

Iată că Alexandru Gâscă a mers la Piața Centrală din Chișinău și cu telefonul mobil (fără cameră profesională de luat vederi, satelit, rucsac) a filmat ce se întâmplă acolo. Mai bine zis, a filmat piața pustie în care sunt mai mulți comercianți și precupeți decât cumpărători. Și prețurile mici, foarte mici, de necrezut cât de mici sunt în Piața Centrală din Capitală, care până la epidemie era un adevărat furnicar, plin de oameni și de mărfuri.

Și toate acestea, lipsa cumpărătorilor și prețurile mici, au o singură explicație: oamenii nu mai au bani să facă piața, oamenii au ajuns sărăci. Oamenii nu au bani ca să cumpere un kilogram de ceafă de porc la doar 55 de lei, costiță de porc la doar 35 de lei kilogramul, cartofii noi se vând la doar 10 lei kg și nimeni nu-i cumpără, iar căpșunele la 35 de lei rămân nesolicitate pe tejghea.

Video de mai sus a acumulat peste 20 mii de vizualizări în 24 de ore și încă o să acumuleze. Și nu-i nimic distractiv aici și nici film erotic nu este. De ce a luat atât de mult? Pentru că relatează despre o problemă cu care se confruntă mulți, mulți oameni. Autorul lui, Alexandru Gâscă, a pus degetul pe rană.

Alexandru Gâscă a mai scos în evidență o problemă: regimul de lucru, mai bine zis ziua de lucru prescurtată la Piața Centrală și la alte piețe agricole, inclusiv, angro, din țară. Toată lumea știe că Piața Centrală din Capitală are program doar până la ora 16:00, iar Piața Angro Revenco din Calea Basarabiei nu mai funcționează pe timp de noapte. Asta este o mare problemă pentru comercianți, dar mai ales pentru producători, dat fiind că ultimii veneau noaptea cu marfă proaspătă în piață și tot noaptea de la ei cumpărau marfa precupeții care mergeau dis-de-dimineață să o vândă proaspătă pe tarabele altor piețe care vând cu amănuntul. Acum lucrul acesta nu mai este posibil odată ce piața este închisă pe timp de noapte – un nou impediment în calea producătorului autohton și a cumpărătorului.

Vedeți că filmul de mai jos a acumulat peste 46 de vizualizări timp de 18 ore. Deci, este o problemă care îi afectează pe mulți.

În reportajele pe care le-a făcut în piețele din Chișinău, Alexandru Gâscă a abordat și o altă problemă extrem de importantă: importurile, protecția pieței interne, a producătorului local, național de mărfurile de import. Dar la acest subiect vom reveni cu altă ocazie. Doar atâta vreau să spun aici că eu nu văd o altă posibilitatea la care ar putea recurge autoritățile pentru redresarea economiei țării decât stăvilirea prin mecanisme fiscale a invaziei importurilor străine și înlocuirea mărfurilor de import, în special a celor agricole, cu cele autohtone (acolo unde se poate).

În finalul acestui text vreau să spun următoarele. Eu nu sunt dintre cei care afirmă că pericolul Coronavirusului chiar nu există și că măsurile restrictive care au fost luate constituie un atac premeditat, pentru a distruge economia țării. Deși acum este clar că multe dintre aceste măsuri au fost exagerate, mult exagerate și că a fost o mare greșeală să se pună frâie, piedici unei economii care și așa șchiopăta. Dar înțeleg că autoritățile au procedat astfel de frica de a avea spitalele pline cu bolnavi de COVID-19, de a avea oameni care mor de această infecție fără ca să fi fost internați în spital din cauza suprapopulării instituțiilor medicale, suprapopulare care nu s-a produs, dar care la început de epidemie părea foarte probabilă, constituind o reală amenințare. Cine știe, poate s-ar fi ajuns și în acest punct dacă nu s-ar fi luat niciun fel de măsuri de protecție, de prevenire.

Dar acum contează mai puțin ce s-a întâmplat, acum trebuie să vedem cum relansăm economia națională ca sărăcia să nu înghită întreaga societate. Acesta este obiectivul. Iar scoaterea tuturor piedicilor din calea, din activitatea producătorului autohton, atât în etapa de producere, cât și de comercializarea a mării, favorizarea lui în raport cu producătorii străini este, în opinia mea, singurul instrument pe care autoritățile îl au în acest moment la îndemână pentru a salva economia țării, pentru a salva țara, pentru a nu admite ca ea să se cufunde într-o sărăcie profundă. Avem nevoie de o astfel de reașezare a lucrurilor. Altfel ne așteaptă zile grele, mult mai rele decât cele de astăzi. Și din săraci cum suntem vom deveni și mai săraci, săraci lipiți pământului. Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să ne bucurăm că nu suntem muritori de foame doar pentru că beneficiem de pomana străinilor cărora li s-a făcut milă de noi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7909
Tagurile:
producătorii moldoveni, producătorii agricoli, producători autohtoni, Producător autohton, producător, COVID-19, coronavirus, economică, Criză, Sărăcie
Заброшенные здания Кишинева

Atunci când părinții pleacă peste hotare, iar copiii mor în locuri părăsite

73
(reînnoit 16:40 18.06.2021)
Ce se întâmplă cu țara în care un copil inconștient și cu traumatisme grave a stat în ploaie aproape 24 de ore lângă o clădire abandonată.

Poliția încă determină data exactă în care a avut loc tragedia. Dar fata de 13 ani a fost găsită abia pe 15 iunie, cu traumatisme grave și inconștientă, în mijlocul ruinelor Centrului de Tineret ʺIuri Gagarinʺ, construit în 1970. Poliția nu exclude faptul că ea se putea afla sub influența drogurilor- ʺsăruri de baieʺ, populare în rândul tinerilor datorită prețului redus.

Fata a zăcut în clădirea abandonată aproximativ 24 de ore, unde, pe perete, este încă prezent vechiul mozaic sovietic "Cuceritorilor spațiului cosmic". În ploaie, în lenjerie intimă, cu traumatism vertebro-medular. Nu se știe ce s-a mai întâmplat cu sărmanul copil printre ruinele de beton, care sunt favorizate de narcomani și de oamenii fără locuință.

Dacă respectăm cronologia, atunci ar fi mai corect să spunem că au găsit-o pe terenul clubului de noapte părăsit Mals. Acesta a fost deschis în clădirea fostului centru ʺGagarinʺ, când și-au șters de pe picioare cenușa trecutului sovietic blestemat, care a interferat atât de mult cu renașterea națională.

Cu toate acestea, în timpul procesul de renaștere, așa și nu au mai construit un alt centru de tineret, pe parcursul tuturor celor 30 de ani de independență. Au devenit inutile centrele de tineret și Gagarin. În schimb, au devenit necesare cluburile de noapte cu dansuri bețive, cu ʺdroguriʺ la prețuri accesibile și cu fete îmbrăcate indecent.

De asemenea, au avut nevoie urgent de noi monumente, care sunt atât de convenabile pentru a blestema era sovietică. Aceea, în cadrul căreia, pe teritoriul întregii țări, s-au construit centre de tineret, precum și școli și spitale, fabrici și ferme, sisteme de irigații și drumuri. Există chiar și un "monument al ocupației sovietice" (în limbajul comun – "piatra lui Ghimpu"), care se află lângă clădirea guvernului, legat cu grijă cu panglici tricolore.

La unul dintre aceste monumente, cu o zi înainte de tragedie, președintele Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a depus flori la monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist (așa se numește). La acela care a fost ridicat în scuarul gării feroviare atunci când Dorin Chirtoacă era primarul capitalei. De fapt, în Moldova, "Ziua Comemorării Victimelor Deportărilor Staliniste" este marcată pe 6 iulie, începând cu anul 2016. Dar trebuie să înțelegem că 6 iulie este exact înainte de alegeri, când campania preelectorală va fi foarte tensionată și vor exista multe alte pretexte. Iar aici o dată atât de convenabilă, începutul primului val de deportări.

Fata nu își va recăpăta niciodată cunoștința, nu va ieși din comă. Și va muri în spital, fără să fi ajuns în mica sa viață nici până la 14 ani. Dar viața va continua. Și campania electorală va continua, iar deputații vor continua să țină discursuri incendiare din tribune, fluturând steaguri și cerând deschiderea mai multor secții de votare în străinătate. De parcă totul este bine în țară, toată lumea este fericită, iar singura problemă este numărul de secții pentru cei care au reușit să scape de o asemenea fericire.

Și tatăl fetei decedate a plecat la timpul său la muncă în Italia. Familia ei a repetat soarta multor familii din Moldova, ruinate și distruse din cauza fenomenului ʺgastarbeiterilorʺ (la noi asta se numește ʺemigrare în scop de muncăʺ, ca și cum fuga noastră de sărăcie ar fi aceeași cu mutarea unui lucrător dintr-o țară UE în alta, mai prosperă).

Există multe astfel de destine în Moldova, prea multe. Statistica oficială, care ia în considerare mii de copii nesupravegheați, vagabonzi și social vulnerabili, reprezintă doar vârful aisbergului. Câți copii au rămas sub tutela unui singur părinte prin satele Moldovei? Și acest lucru este în cel mai bun caz, deoarece adesea atât mama, cât și tatăl pleacă la muncă, lăsându-și copiii cu bunicile în vârstă sau pur și simplu cu frații și surorile mai mari. Câți copii au rămas fără o copilărie normală? Calculați câți gastarbeiteri au părăsit Moldova și veți obține o cifră aproximativă.

Acum se scriu tot felul de lucruri despre fata decedată. Se scrie că a consumat droguri (ca mulți dintre copiii de vârsta ei). Că a fugit de acasă, că a trăit cu bărbați adulți la vârsta de 13 ani. Ca de obicei, pe rețelele de socializare se ceartă cu privire la cine este vinovat și cum ar trebui educați copiii.

Aș vrea să înțeleg cum cei care se ceartă au de gând să-și crească copii într-o țară în care trăiau aproape patru milioane de oameni în urmă cu treizeci de ani – iar acum au rămas 2,6 milioane? Într-o țară, din care oamenii pleacă unde văd cu ochii, doar că să găsească o altă viață, normală și prosperă.

Fotografiile de la scena tragediei – vechiul mozaic "Cuceritorilor spațiului cosmic", care s-a schimbat la culoare datorită timpului, iar alături – panoul ruginit "clubul de noapte Mals" – ilustrează perfect ceea ce se întâmplă în Moldova. Aceasta este esența timpului nostru, a tuturor schimbărilor pe care clasa politică a țării a reușit să le facă și a tuturor "reformelor" pe care le-a întreprins. Ei au avut la dispoziție trei decenii pentru asta și ce timp suplimentar mai vor? Ajunge să vorbiți inteligent despre integrarea europeană, gândiți-vă la ceva astfel încât copiii să nu moară în noroi, inconștienți, în cel mai întunecat moment al vieții lor scurte și nefericite.

Probabil că a venit timpul să vorbim nu despre educație, ci despre supraviețuirea copiilor într-un stat în care, în locul centrelor de tineret, se deschid doar cluburi de noapte.

Puteți spune orice doriți, să alegeți orice cuvinte doriți, dar în "blestematul trecut sovietic" copiii nu mureau, incapabili să facă față problemelor "adulte", cu care se confruntau prea devreme. Iar trupurile lor nu zăceau în ploaie zile întregi, în clădiri abandonate. Pentru că în acel îndepărtat 1970, când la Chișinău a fost construit Centrul de tineret ʺIuri Gagarinʺ, autoritățile dintr-o țară imensă nu puneau întrebări – cât costă construcția unei vieți sigure, calme și corecte pentru copii. Câți bani vor fi necesari, atâta și va costa, și gata. Și punct, aceasta era abordarea.

Au existat întotdeauna copii problematici. Nu a existat un sistem disfuncțional în care copiii sunt acum obligați să lupte pentru supraviețuire. Fata nefericită decedată nu ar fi putut să alunece în prăpastie în acel îndepărtat 1970. Undeva, dar ar fi prins-o, nu acasă, atunci la școală, nu la școală, atunci în camera copiilor a poliției. Și s-ar fi apucat de ea mașina gigantică a tutelei, care nu îi lasă pe copii fără supraveghere nicio secundă. Și dacă s-ar fi întâmplat ceva – capetele ar fi zburat cu o forță cumplită, de-a lungul întregii verticale, de la Chișinău până la Moscova.

"Droguri la școală", "vânzare de copii", "exploatare sexuală a minorilor"? În același 1970, ar fi sunat ca o fantasmagorie sălbatică, ca un produs al unei minți bolnave și pervertite. Viața era aranjată divers și chiar pentru crearea unei situații în care copiii puteau fi amenințați, făptașii erau pedepsiți imediat, în același moment, rapid și eficient.

Spun că trecutul nu poate fi întors. Nici nu trebuie, domnilor politicieni. Dar au promis că vor face mai bine decât a fost – de dragul acestui lucru, pentru toți cei treizeci de ani, continuă o luptă neîncetată, altruistă. Pentru aceasta, au început reformele și integrarea europeană, s-au stropit cu apă din carafe în parlament și au mers pe tractoare în jurul Chișinăului.

Cum, au reușit?

Încă câteva cuvinte despre monumente. Aș dori să văd – și nu numai la gara feroviară, ci și la aeroport și la fiecare punct de control vamal de la frontiera Moldovei – monumente pentru cele un milion și jumătate de victime ale "emigrării în scop de muncă". O serie nesfârșită de oameni care au fost de fapt expulzați din Moldova în anii de independență.

Construiți monumente familiilor distruse și speranțelor distruse, viitorului spulberat și dorului de patrie. Monumente copiilor morți, ale căror vieți mici au fost mototolite, distruse și aruncate în pustiu, sub ploaie, într-o grămadă murdară de gunoi – sub un panou ruginit "Club de noapte" și un mozaic estompat "Cuceritorilor spațiului cosmic".

Construiți astfel de monumente. Ar fi corect.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
independent, Moldova


Загрузка...

Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden