Porțile orașului, Chișinău

Cum a evoluat infrastructura Moldovei timp de 30 de ani expert

221
(reînnoit 21:34 23.06.2020)
Pe 23 iunie 2020 se împlinesc 30 de ani de la proclamarea Suveranității Republicii Moldova. Cum a evoluat infrastructura țării în aceste trei decenii? Reporterul Sputnik a solicitat opinia expertului Oleg Tofilat.

În ultimele trei decenii, cea mai evidentă dezvoltare a înregistrat-o infrastructura logistică, în opinia expertului pe probleme de infrastructură și transport Oleg Tofilat. Aeroportul Internațional Chișinău a fost modernizat, iar drumurile au devenit în mod evident  mult mai bune.

„Aeroportul precis este mult mai bun, încă din 2002. Drumurile generalmente sunt mai bune – probabil, de aceea că pe timpurile sovietice nu excelau în calitate”, a comentat expertul.

Infrastructura feroviară – în stare proastă, cea navală – salvată de Portul Giurgiulești

„Într-o stare mult mai proastă” este infrastructura feroviară, în opinia lui Oleg Tofilat. Menționăm aici că transportul feroviar de pasageri este într-un trend de scădere de mai mulți ani. Potrivit expertului, acesta este un proces natural - pasagerii migrează din trenuri în avioane, pe cursele lungi, și în autoturisme și autobuze, pe „cursele domestice”.

În ultimii 30 de ani, „transportul naval intern a degradat, în schimb avem Portul Internațional Giurgiulești, care este un nod deosebit de important pentru comerțul internațional al Republicii Moldova”, a spus expertul.

Precizăm că în Republica Moldova activează câțiva agenți economici care prestează servicii în domeniul transportului naval pe plan intern și pe plan international: Instituția Publică „Căpitănia portului Giurgiulești”, Întreprinderea de Stat „Portul Fluvial Ungheni”, Întreprinderea de Stat „Registrul Naval” și Întreprinderea de Stat „Bacul Molovata”.

În afara acestor agenți economici cu capital de stat, prestează servicii în domeniul transportului naval intern și câțiva agenți economici cu capital privat, cel mai mare fiind „Danube Logistics” SRL, care este operatorul „Portului Internațional Liber Giurgiulești”.

Infrastructura socială – la pământ, iar cea informațională – la mare altitudine

„Infrastructura socială, probabil, e într-o stare mai proastă, mai ales în mediul rural - dacă e să vorbim despre școli și spitale”, a menționat Oleg Tofilat.

O dezvoltare spectaculoasă, grație dezvoltării tehnologiilor moderne pe plan global, a avut-o infrastructura informațională a Republicii Moldova, a adăugat expertul.

„Infrastructura informațională a apărut de la zero. Cu 30 de ani în urmă era un mare succes să ai telefon acasă, mai ales în sate. Astăzi avem acoperire universală cu telefonie mobilă și cu internet”, a constatat Oleg Tofilat.

Infrastructura urbană, culturală și sportivă - cel mai prost nivel

„Cel mai rău stăm cu infrastructura urbană și cea culturală”, potrivit expertului.

Infrastructura urbană include apeductele, canalizarea, evacuarea deseurilor, la care pot fi adăugate parcurile, scuarurile, havuzurile și alte locuri publice, iar cea culturală cuprinde muzeele, sălile de teatru, de concert, de sport, a precizat Oleg Tofilat.

Nici în anii ’80 ai secolului trecut nu era foarte avansată infrastructura urbană a Moldovei, „dar acum chiar e jalnic”, a apreciat expertul.

Infrastructura sportivă în speță - stadioane, bazine, săli de sport, terenuri de sport – de asemenea se află la un nivel „jalnic”, în opinia lui Oleg Tofilat.

Infrastructura industrială – greu de evaluat

Cât de mult s-a dezvoltat în ultimele trei decenii infrastructura industrilă a Moldovei?

„Infrastructura industrială – îmi este greu să spun. S-a construit câte ceva în industrie, dar acele fabrici și uzine din anii ’80 au cam dispărut totalmente”, a menționat Oleg Tofilat.

Notăm că Guvernul a elaborat Strategia de industrializare a Republicii Moldova până în anul 2030. La începutul acestui an, reprezentanții mediului de afaceri din sectorul industrial au fost invitați la o discuție despre proiectul în cauză. Strategia presupune, în speță, retehnologizarea întreprinderilor, atragerea investițiilor externe și interne în industrie, dezvoltarea regiunilor, creșterea ponderii angajaților în domeniul industriei.

Infrastructura agricolă – în degradare profundă

Despre infrastructura agricolă, Oleg Tofilat a spus că aceasta „ar face competiție cu cea sportivă la profunzimea degradării”, a fost de părere expertul.

Subliniem că o problemă majoră pentru agricultură este lipsa sistemelor de irigare. Lipsa posibilităților de irigare a câmpurilor reduce dramatic recoltele care pot fi obținute de agricultorii moldoveni, mai ales în anii cu secetă prelungită.

În luna februarie, Ministerul Agriculturii a constatat că o soluție viabilă pentru reabilitarea stațiilor de irigare ar fi transmiterea lor în gestiunea asociațiilor Utilizatorilor de Apă din localități. Guvernul a îndemnat autoritățile locale să înființeze asemenea asociații.

Dacă la începutul anilor `90 ai secolului trecut în Moldova erau irigate aproximativ 300.000 de hectare, în 2019 erau irigate doar 4.000 de hectare, potrivit informațiilor oferite pentru Sputnik de conducerea Agenției „Apele Moldovei”.

Precizăm, în context, că sistemele de irigare sovietice erau proiectate pentru o rază mare de acțiune – pentru câmpurile colhozurilor și sovhozurilor. După ce pământurile au fost împărțite în loturi mici și atribuite oamenilor, sistemele puternice respective nu mai trebuiau nimănui. Atât doar că vechile sisteme de irigare au fost demontate, duse la „fier vechi”, dar crearea unor noi sisteme de irigare a fost o misiune peste puterile statului moldovean și ale deținătorilor de loturi de pământ.

Modernizarea infrastructurii necesită „multă muncă și multă răbdare”

„Ar urma să ne mobilizăm cu toții în a moderniza infrastructura - să identificăm necesitățile, să atragem finanțare, să implementăm proiectele. Aceasta înseamnă multă muncă și multă răbdare”, a menționat Oleg Tofilat.

În opinia expertului, actuala criză provocată de pandemia cu COVID-19 „ne arată că nu putem continua ca înainte”, pentru că riscăm să degradăm ca societate.

Cât de bună este calitatea vieții pe care ne-o oferă actuala infrastructură a Republicii Moldova? Oleg Tofilat a evitat să dea o apreciere tranșantă în răspunsul său, dar a menționat că „putem mult mai bine” și că speră „să și vrem”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

221
Tagurile:
expert, Moldova, infrastructura
Тема:
Moldova - 30 de ani de suveranitate (12)
Tematic
Economia țării, afectată de pandemie: Are însă „potențial de îmbunătățire”
Ce s-a întâmplat cu economia Moldovei de la Suveranitate încoace
Victor Gaiciuc

Gaiciuc: Rachetele Patriot nu vor aduce mai multă securitate României

86
(reînnoit 18:56 18.09.2020)
Fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc consideră că achiziționarea sistemului de rachete Patriot nu este de natură să sporească securitatea statului vecin.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că procurarea de la americani a sistemelor de rachetă Patriot pot transforma România într-o potențială țintă.  

"Din puncte de vedere pur militar, desigur că orice armament este binevenit. Dar, în cazul de față nu sunt ferm convins că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Sistemul Patriot este antiaerian care are destinația să asigure securitatea țării. Însă aici trebuie să răspundem la câteva întrebări. Prima: cine este potențialul atacator, inamic? A doua: Care este situația cu fostele echipamente pe apărare antiaeriană, erau ele în stare să asigure securitatea spațiului aerian? A treia: Care sunt costurile?

Nu aș vrea să mă dau cu părerea în toate aceste aspecte, sunt treburile interne ale României, însă mie mi se pare că înarmarea României duce la ideea că ea s-ar pregăti de război și ar face-o să devină țintă în acel ipotetic război. Eu ca cetățean al Republicii Moldova nu cred că, după achiziționarea acest sistem de rachete Patriot, România ar fi în mai multă siguranță. Din contra, consider că într-un eventual conflict România ar deveni o țară țintă și acest lucru ne-ar afecta și pe noi", a declarat Gaiciuc.

El spune că România a făcut acest pas pentru a demonstra Washingtonului că este un partener loial.

"În viziunea mea, România vrea să convingă Washingtonul că este o țară credibilă și că ea va acționa în strictă conformitate cu deciziile luate de Washington, că este un partener absolut loial. Dar eu nu sunt convins că aceasta i-ar aduce avantaje pe termen lung. România va instala aceste rachete, dar eu ca militar cred că negocierile, acordurile de neagresiune sunt mai bune decât înarmarea și tensionarea situației din regiune. Dar noi avem tot mai mult armament și asta duce la ideea că acest armament ar putea fi folosit. Eu nu sunt bucuros că vecinii noștri se înarmează sau se pregătesc de război, sau au relații tensionate între ei. Asta nu este bine", a mai spus generalul de brigadă în rezervă Gaiucuc.   

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Victor Gaiciuc, Patriot, rachetele balistice


Загрузка...
Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

Rachetele Patriot în România: Nu vor lupte, vor ruineze Rusia

91
Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. De această părere este directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

El a fost solicitat de Sputnik Moldova să comenteze evenimentul care a avut loc ieri peste Prut și anume festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

Întrebat cu ce scop au întreprins acest pas americanii, Dmitri Juravliov a spus că în evident nu pentru a lupta cu rușii.

"Este evident că americanii nu au de gând să lupte, dar este o astfel de lege: cu cât mai aproape sunt armele de țara ta, cu atât de mai multe arme ai nevoie pentru a riposta. Cu cât mai mic este timpul de zbor, cu atât mai puternică trebuie să fie apărarea. Iată de ce apropiind complexele lor militare mai aproape de hotarele rusești, ei provoacă Federația Rusă la cursa înarmării. Ca rușii să răspundă la acest pas cu altul similar, care este extrem de costisitor, ca economia rusească să se prăbușească".

Americanii au reluat tactica din perioada războiului rece

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova afirmă că SUA a reluat tactica pe care a aplicat-o în perioada războiului rece.

"E aceeași tactică ca în timpul războiului rece. Această tactică a avut-o și Obama, chiar dacă acesta declara că este împotriva războiului rece. Dar și actualul președinte american, care reprezintă blocul militar american. Iată de ce încă atunci URSS cerea scoaterea rachetelor americane din Europa de vest și din același motiv NATO a intrat în fostele state ale Tratatului de la Varșovia. Și din același motiv SUA au declanșat o adevărată isterică când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba: cu cât mai aproape este amplasat armamentul, cu atât mai multe eforturi sunt necesare pentru a te apăra de el".

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, spune că, din păcate, țările în care SUA își amplasează rachetele strategice nu înțeleg în ce joc periculos sunt implicate.

"Deci, este evident: nimeni nu vrea să lupte. Ei nu vor să lupte cu Rusia, ei vor să ruineze Rusia. De asta procedează astfel. Păcat că țările pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste complexe sunt antrenate în această contrapunere. Dacă rachetele americanilor sunt îndreptate împotriva noastră și sunt amplasate în România, atunci noi suntem nevoiți să îndreptăm rachetele noastre spre România. Și asta nu pentru că noi vrem să luptăm cu România, ci pentru că așa este acest mecanism tehnologic. Iată germanii și francezii au înțeles acest lucru și au cerut scoaterea rachetelor americane din Europa occidentală. Și asta nu pentru că îi iubesc pe ruși, ci pentru că ei se iubesc pe ei înșiși", a spus expertul.

El a precizat că, din păcate, acest lucru nu îl înțeleg țările din Europa de est.

Prezența armamentului american nu sporește, ci afectează securitatea

"Din păcate, țările Europei de est sunt atât de ahtiate de marea Americă, încât nu pot să înțeleagă acest lucru. Lor le pare că simpla prezență a armamentului american pe teritoriul lor le sporește securitatea. Aceasta este o mare iluzie. De fapt, lucrurile stau invers. Securitatea acestor țări este puternic afectată odată cu prezența armamentului american în ele, mai ales când este vorba de arme strategice", a menționat Juravliov.

"Asta înseamnă că ele singure, în mod conștient își revendică rolul de țintă într-un eventual război. Nu mă apuc acum să judec dacă ei fac acest lucru conștient sau nu pentru că nu mă apuc să judec care este nivelul de calificare al politicienilor români. Înțeleg ei, intuiesc ei cât este de periculos ceea ce fac ei? Nu știu", a mai precizat expertul rus.

Euforie în Europa de est

"Acum românii, polonezii sunt în euforie: a venit marea Americă și acum rușii au să-și închidă gura. Dar nu poți să iei decizii într-o stare euforică, euforia este mai curând o stare de beție. Trebuie ca ei să iasă din această beție și pe urmă să se gândească dacă le trebuie aceste rachete. Dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă", a conchis directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
armament, Rusia, europa, Rachete, Patriot, Dmitri Juravliov


Загрузка...
Clinica Charite în Berlin

Unde e sticla din care a băut Navalnîi? Răspunsul Berlinului

0
(reînnoit 22:15 18.09.2020)
Reprezentantul guvernului de la Berlin a refuzat să spună dacă sticla din care a băut Navalnîi într-un hotel din Tomsk se află în Germania.

BUCUREȘTI, 18 sep – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a refuzat să spună unde se află sticla din hotelul din Tomsk, unde a locuit Aleksei Navalnîi, sugerând să fie adresată această întrebare colegilor activistului rus.

Alexei Navalnîi
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Joi, pe contul oficial al lui Navalnîi din Instagram a fost publicată o declarație în care se afirmă că “Noviciok”, cu care ar fi fost otrăvit acesta, a fost descoperit în sticlele din camera din Xander Hotel din Tomsk. De asemenea, se anunță că după ce colaboratorii Fundației pentru Combaterea Corupției (FBK, organizația lui Navalnîi, n.r.) au aflat despre internarea lui Navalnîi, au chemat un avocat, au intrat în cameră, au strâns și au împachetat totul, inclusiv sticlele cu apă.

“Guvernul federal a luat act de înregistrarea video pe care echipa lui Navalnîi le-a publicat. În legătură cu acest video, adresați-vă echipei lui Navalnîi. Tot ce am vrut să spunem am exprimat în comunicatele de presă, în declarații, inclusiv ale cancelarului. Nu mai avem ce adăuga”, a declarat Seibert în cadrul unui briefing organizat vineri. 

Fiind întrebat dacă autoritățile Germaniei vor transmite Rusiei sticla în calitate de „potențială probă”, Seibert a declarat că “la ceea ce au declarat toxicologii din Germania, precum și cei din Franța și Suedia despre natura și originea toxinului nu mai are ce adăuga”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Aleksei Navalnîi, sticlă, Berlin
Tematic
Reacția Moscovei la ideea UE de a numi sancțiunile “Navalnîi”


Загрузка...