Donald Trump

SUA - dovadă de alienare totală! Manevrele democraților țin, Trump în mare dificultate

89
(reînnoit 13:21 04.06.2020)
În ciuda tuturor mega scandalurilor în care sunt implicați democrații și familia Biden, acesta continuă să conducă în sondaje.

BUCUREȘTI, 4 iun – Sputnik. Ciudata situație din SUA pare să compromită definitiv ideea alegerilor bazate pe logică și analiză. În ciuda tuturor mega scandalurilor în care sunt implicați democrații și familia Biden, acesta continuă să conducă în sondaje.

Reamintim că, recent, democrații au fost implicați - cu probe! - în cel mai mare scandal din istoria contemporană a politicii americane – cazul Michael Flynn. Scandalul ajunge până la vârful Partidului Democrat, dar asta pare să nu conteze.

Nici faptul că Biden și familia sa sunt implicate în mai multe scandaluri de corupție, în Ucraina și China, nu contează.

Nici implicarea unor personaje dubioase în favoarea democraților - cazul Soros – nu e luat în considerare.

Nici faptul că George Floyd a fost ucis de un polițist din subordinea unui primar democrat nu contează. De fapt, revedem scenarii care, la o scară mică, s-au produs și în România.

Cert este că sondaje recente – presa română citează pe cel efectuat de Universitatea Monmouth, citat agenţia Bloomberg – îl creditează pe Joe Biden cu 52% din intenţiile de vot, iar pe Donald Trump cu 41%.

Aceeași sursă îl cota în mai pe Joe Biden cu 50%, iar Donald Trump cu 41. În aprilie, scorul era de 48% la 44%.

Reamintim un alt fapt ciudat: în ciuda adversității față de China, care ar fi declanșat pandemia, după cum spun mediile americane și oameni din servicii, inclusiv din zona NATO (favorabilă lui Biden), se uită un fapt: democrații au permis Chinei să intre masiv în SUA, să cumpere enorm de multe active americane – în timp ce Trump a încercat să stopeze preluarea economică de către chinezi!

Se uită și nebunia declanșată de democrați în Orient și Africa de Nord – deci dezlănțuirea noului val de terorism și de migrație masivă.

În ciuda comportamentului său ciudat, Trump e cel care a încercat să aducă pace – și să redea SUA americanilor. Ceea ce nu contează, se pare!

Deci, să nu ne mai mirăm că în România se votează aiurea – uitați-vă la ”cea mai mare democrație din lume”!

Și da, preferința pentru Biden – care ca om și reprezentant al democraților a adus numai deservicii americanilor – e dovada unei alienări totale a electoratului american.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
Trump, Sua
Curtea Constituțională

Expert, despre decizia CCM: Pot apărea mari probleme

110
(reînnoit 07:32 30.10.2020)
Hotărârea de astăzi a Curții Constituționale, care limitează accesul la informație pentru Consiliul Suprem de Securitate, implică mai multe riscuri. Iată cum o comentează unii juriști.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Hotărârea Curții Constituționale care le permite instituțiilor statului să refuze prezentarea informațiilor care nu se referă la secrete de stat Consiliului Suprem de Securitate poate genera abuzuri. De asemenea, ar putea paraliza activitatea Consiliului Suprem de Securitate și ar putea împiedica exercitarea atribuțiilor președintelui. Astfel a comentat pentru Sputnik Moldova doctorul în drept și expertul constituțional Teodor Cârnaț. 

Pe de altă parte, cel care a sesizat Curtea Constituțională, deputatul independent (anterior membru al Partidului Democrat, apoi al grupului PRO Moldova) Sergiu Sîrbu este convins că hotărârea CCM va preveni abuzurile din partea CSS și a președintelui țării.

În opinia lui Sîrbu, prevederea legală privind furnizarea oricăror informații de către organele autonome, inclusiv cele care reprezintă secrete de investigație și comerciale, încalcă prevederile Constituției privind principiul separării puterilor, principiul independenței procuraturii și altor organe autonome. 

După verdictul Curții Constituționale, deputatul a scris pe Facebook că „nici CSS, nici președintele nu-și vor putea permite acum o ingerință nepermisă în activitățile altor ramuri ale puterii”.

Curtea a stabilit astăzi că autoritățile publice centrale și instituțiile subordonate Executivului sunt obligate să prezinte Consiliului Suprem de Securitate doar informații care reprezintă „secret de stat”, iar în această sintagmă se pot încadra inclusiv datele bancare sau comerciale. 

CSS nu poate însă solicita informații care nu se referă la securitatea statului. 

Expertul Teodor Cârnaț consideră că reversul medaliei poate implica anumite riscuri. 

"Instituțiile de stat independente și acele organe a căror conducere este numită de o altă putere politică, neprietenoasă cu președintele, pot abuza dreptul său și pot refuza furnizarea de date sub pretextul că informațiile nu au legătură cu securitatea națională", a remarcat Cârnaț. 

Potrivit expertului, situația se va agrava atunci când președintele se va afla în opoziție în raport cu majoritatea parlamentară.

"Moldova va avea mari probleme la acest capitol. Majoritatea parlamentară va numi conducătorii la practic toate structurile de stat, care vor sabota activitatea CSS. Am văzut acest lucru în 2017-2019", a menționat Cârnaț. 

Potrivit juristului, țara s-ar putea pomeni din nou în situația în care Consiliul Suprem de Securitate și președintele nu vor avea niciun fel de pârghie pentru a-și exercita atribuțiile legale în ceea ce privește asigurarea independenței și integrității teritoriale a țării.

Amendamentele, care au fost examinate de Curtea Constituțională la ședința de astăzi, au fost adoptate de Parlament la începutul lunii iulie a anului 2019.

Autorii inițiativei au justificat introducerea acestor modificări prin necesitatea consolidării competențelor Consiliului Suprem de Securitate pe fondul crizei constituționale din iunie 2019, adoptării declarației privind capturarea statului și necesității de a a avansa în investigarea cazurilor penale de rezonanță. 

În 2017-2019, Banca Națională a Moldovei și Procuratura Generală au refuzat în repetate rânduri să furnizeze informațiile solicitate de Consiliul Suprem de Securitate și președintele Republicii Moldova.

Era vorba în special de detaliile anchetei privind dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar și de prezentarea raportului Kroll către CSS.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

110
Tagurile:
probleme, Curtea constituțională, decizie, expert
Tematic
Chicu: Declarație-trăsnet despre Curtea Constituțională
Igor Dodon: Curtea Constituțională adoptă decizii politice


Загрузка...
Fotografie simbol: Piața de vechituri

Iată ce ne așteaptă după alegeri, indiferent de rezultatul votării

594
(reînnoit 07:42 30.10.2020)
Să nu ne facem iluzii pornind de la simpatiile și preferințele noastre electorale: indiferent de cine va câștiga alegerile prezidențiale, minuni nu se vor produce, criza economică se va adânci, iar nivelul sărăciei va crește.

Asta o arată datele statistice și analiștii economici care știu se le citească fără părtinire. Printre aceștia este economistul Viorel Gîrbu, care într-o analiză (realizată pentru infodebit.md și bazată pe datele fiscului) constată că de la începutul anului până în prezent s-a înrăutățit evident situația agenților economici din Republica Moldova.

Cresc restanțele agenților economici la plata impozitelor

Și anume, Gîrbu a urmărit indicatorii conținuți în datele făcute publice de Serviciului Fiscal de Stat, care, în opinia lui, "descriu o înrăutățire substanțială a situației agenților economici în anul curent". Și asta pentru că au crescut restanțele agenților economici la plata impozitelor, ceea ce înseamnă că afacerilor acestora merg prost.

"Pe durata primelor 6 luni ale anului, volumul restanțelor la plățile de bază la bugetul public național, aferente plăților administrate de Inspectoratul Fiscal de Stat, a atins valoarea de 1,2 miliarde de lei, față de 0,9 miliarde de lei înregistrate în perioada raportată din anul 2019", constată Viorel Gîrbu.

Au crescut nu doar restanțele la plata impozitelor, dar și numărul infracțiunilor de diminuare a impozitelor la care recurg agenții economici.

"Numărul infracțiunilor de diminuarea a impozitelor s-a majorat, de asemenea, pe durata primelor șase luni ale anului de la 31, în anul 2019, la 48 înregistrate în anul curent, iar suma cazurilor constatate a crescut cu aproape 60% până la valoarea de 109,7 milioane de lei în 2020, față de 68,de milioane de lei cât a fost în perioada vizată a anului 2019", constată economistul.

Veniturile din impozitele pe venit, în scădere cu 300 de milioane de lei 

Și evoluția încasărilor impozitelor pe venit denotă că în economia națională avem o situație dificilă, constată Gîrbu.

"Mărimea încasărilor din această sursă s-a diminuat cu 300 de milioane de lei pe durata primelor nouă luni ale anului față de situația din perioada similară a anului trecut. În acest sens, încasările din aplicarea impozitului pe venit obținut din activitatea de întreprinzător s-au cifrat în această perioadă în sumă de 2,6 miliarde de lei, față de 2,8 miliarde de lei în anul 2019. În primele șase luni ale anului au fost încheiate 43 de contracte de amânare/eșalonare a stingerii obligației fiscale în suma de 3 milioane 278,7 mii de lei, în creștere față de datele anului trecut, când au fost încheiate doar două contracte de amânare/eșalonare a stingerii obligației fiscale în suma de două milioane 674,4 mii lei".

16 miliarde lei, pierderi ale veniturilor potențiale ale întreprinzătorilor și salariaților

Evoluțiile de moment ale încasărilor din aplicarea impozitelor pe venit, față de estimările făcute anterior declanșării crizei epidemiologice, indică asupra unor pierderi ale veniturilor potențiale ale întreprinzătorilor și salariaților din economia națională de ordinul a 16 miliarde de lei.

Viorel Gîrbu afirmă că deocamdată situația complicată în care se află agenții economici nu a dus la creșterea numărului de afaceri care au intrat în faliment. 

"La sfârșitul trimestrului III al anului, un număr total de 2 846 de agenți economici au fost declarați în stare de insolvabilitate. Această cifră este puțin inferioară față de datele anului trecut pentru perioada de raportare, atunci când numărul agenților economici declarați în stare de insolvabilitate a fost de 2 688. Evoluția evenimentelor la acest capitol nu denotă vreo influență negativă a crizei economice din anul curent", constată Gîrbu.

Dar tot el precizează mai jos că numărul afacerilor care intră în faliment ar putea să crească în următoarele luni.

"Este de menționat în acest sens că numărul insolvenților, dat fiind specificului organizării activităților economice, ar putea să crească în perioada următoare. În același timp este de notat că reglementările naționale în acest domeniu nu sunt suficient de flexibile față de necesitățile mediului de afaceri, astfel agenții economici aflați în dificultate își reorientează anevoios resursele în vederea schimbării domeniului de activitate și lansării unei afaceri noi", a spus el.

Criza economică i-a afectat nu doar pe angajatori, dar evident că și pe angajați.

La începutul lunii septembrie, Biroul Național de Statistică a prezentat un raport privind ocuparea forței de muncă în care sunt citate concluziile unei cercetări sociologice.

Potrivit acestei cercetări, peste 217 mii de moldoveni (fiecare a zecea persoană în vârstă de 15 ani și peste) au declarat că munca le-a fost afectată de pandemia COVID-19 în intervalul lunilor aprilie-iunie 2020. Din numărul total, 7% au declarat că au devenit inactivi pe piața muncii din cauza pandemiei.

Numărul persoanelor care au avut un loc de muncă, dar în aprilie-iunie nu au lucrat deloc este de 163 de mii de persoane – aceasta înseamnă o rată a inactivității de 8 ori mai mare, comparativ cu intervalul aprilie-iunie 2019.

În comparație cu al doilea trimestru din 2019, numărul persoanelor aflate în concedii anuale a sporit de 4 ori, iar al celor în concedii fără plată și în șomaj tehnic a crescut cu 90%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

594
Tagurile:
alegeri, prognoze, economie


Загрузка...
Alertă cu bombă la Primăria Chișinău

Imagini de la Primăria Chișinău: Alertă cu bombă

46
(reînnoit 09:25 30.10.2020)
Corespondenții Sputnik Moldova se află la sediul Primăriei Chișinău care este încercuită și securizată după ce un necunoscut a anunțat că în clădirea Primăriei, dar și în a Ambasadei Ucrainei se află plasate obiecte explozive. Iată ce se întâmplă acolo.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Oamenii legii au fost alertați în această dimineață după ce un bărbat a sunat la Serviciul de Urgență 112 și a spus că în incinta Primăriei Chișinău și la Ambasada Ucrainei se află obiecte explozibile.

Alertă cu bombă la Primăria Chișinău
© Sputnik / Mihai Caraus
Alertă cu bombă la Primăria Chișinău

Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție Chișinău, Natalia Stati, apelul a fost înregistrat la ora 07:00.

Alertă cu bombă la Primăria Chișinău
© Sputnik / Mihai Caraus
Alertă cu bombă la Primăria Chișinău

La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate, zonele fiind încercuite, securizate, iar transportul a fost redirecționat.

Alertă cu bombă la Primăria Chișinău
© Sputnik / Mihai Caraus
Alertă cu bombă la Primăria Chișinău

”La momentul actual toate serviciile specializate activează, sediile sunt verificate. Angajații poliției întreprind toate măsurile în identificarea persoanei care a efectuat apelul, toate circumstanțele urmează a fi stabilite”, a precizat Natalia Stati.

Alertă cu bombă la Primăria Chișinău
© Sputnik / Mihai Caraus
Alertă cu bombă la Primăria Chișinău

Deocamdată, nu a fost stabilită identitatea persoanei care a anunțat. Oamenii legii vor reveni ulterior cu informații.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
Ucrainei, ambasada, primăria Chişinău, Primăria, bombă, Alertă


Загрузка...