Qatar

O nouă amenințare: Qatarul ar putea declanșa un război al gazelor

208
Qatarul va fi nevoit să aleagă între reducerea producției de gaz lichefiat și declanșarea unui război al prețurilor. Cum va fi afectată Rusia.

CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Prețurile mondiale la gaz au scăzut - după o iarnă caldă rezervoarele sunt pline, iar pandemia a redus și mai mult cererea. În cea mai dificilă situație se află Qatarul, principalul furnizor de gaz lichefiat. Analiștii avertizează: pentru a face față urmărilor crizei, regatul ar putea să declanșeze un război al prețurilor, exact așa cum a făcut Arabia Saudită în cazul pieței petroliere. Ce riscuri implică această situație pentru Rusia, aflați în materialul publicat de RIA Novosti.

O alegere complicată

De la începutul anului ,prețurile s-au micșorat de două ori: în Europa și SUA gazul se vinde la cele mai mici prețuri din 1999.

“Piața gazelor nu poate asimila în același timp excesul de oferte și vremea caldă”, avertiza în ianuarie fondatorul fondului de hedging de gaz din New York “Statar Capital”, Ron Ozer.

Pandemia a aplicat o lovitură și cererii, punând Qatarul într-o situație complicată.

Regatul suferă pierderi enorme și în curând va fi pus în fața unei alegeri complicate: să-și reducă producția sau să declanșeze un război al prețurilor, propunând consumatorilor reduceri mari. În caz contrar, din cauza unor prețuri înalte pentru combustibilul său, Qatarul riscă să-și piardă cota de pe piață, cedând locul de frunte Australiei.

“Presat de o cerere slabă și cheltuieli mari pentru depozitare, cel mai mare exportator din lume de gaz lichefiat s-ar putea aventura în curând într-o luptă pentru piață”, avertizează Bloomberg.

În luna februarie, Doha și-a redirecționat fluxul de gaz lichefiat din Asia cuprinsă de epidemie spre Europa. Nu i-a ajutat. Pandemia a ajuns și în Lumea Veche, unde au scăzut brusc achizițiile de resurse energetice.

Una din variante pentru Qatar este reducerea producției, însă acest lucru presupune eșuarea mai multor planuri ambițioase. În ianuarie trecut, regatul anunțase despre părăsirea OPEC – anume pentru a se concentra pe sectorul gazului lichefiat. Se planifica sporirea livrărilor de la 77 la 110 milioane de tone pe an în 2024, iar către 2027 – până la 126 milioane de tone.

Rusia salută reducerea producției de petrol de către Arabia Saudită - detalii>>>

Ministrul Energeticii, Saad al-Kaabi, declarase atunci că țara dispune de toate resursele necesare pentru realizarea acestui scop. În special, implicarea a noilor investitori în exploatarea rezervelor din preajma orașului Ras Laffan. În afară de aceasta, către anul 2024 Qatar intenționează să lanseze patru linii noi de producție a gazului lichefiat.

“Reducerea exportului lipsește bugetul de stat de venituri și Australia, într-adevăr, este capabilă să ”înghesuie” Qatarul”, afirmă Bloomberg.

Totuși, analiștii nu exclud faptul că regatul, în cele din urmă, va fi nevoit să-și reducă apetitul. “Deficitul transportatorilor de gaz, care a provocat o creștere a tarifelor pentru transportarea mărfii se resimte din anul 2018. Iar acum Qatar s-ar putea confrunta cu deficitul lor. În această situație diminuarea prețurilor de către Qatar la gazul lichefiat va avea drept consecințe o scumpire, pentru că acestea includ și cheltuielile pentru arendarea navelor”, menționează expertul independent Alexei Hazanov.

În cazul în care Qatar va declanșa un război al prețurilor, cotațiile ar putea coborî sub zero, așa cum s-a întâmplat în cazul petrolului în aprilie. Însă marea neplăcere constă în faptul că producția va deveni una nerentabilă chiar și în condițiile unor costuri scăzute de producție.

Cine va avea de pierdut

Experții subliniază: tentativa Qatarului de a recurge la o micșorare fără precedent a prețurilor pentru gazul lichefiat va influența negativ piața globală, care și așa este supraîncărcată. Totuși, Rusia va avea de suferit mai puțin decât ceilalți.

“Rolul gazului lichefiat în structura exporturilor rusești este mică. În ceea ce privește gazul natural din conducte, acesta este livrat în baza unor contracte pe termen lung și în cazul renunțării la acesta sunt prevăzute penalități foarte mari. Iată de ce este prea devreme să vorbim despre o catastrofă pentru bugetul rusesc, care se formează preponderent din venituri obținute de pe urma vânzării hidrocarburilor”, consideră Hazanov.

Economistul a specificat că Qatar ar fi în stare să diminueze veniturile Rusiei din exportul gazului dacă ar construi o conductă de gaz din regat în Turcia și l-ar uni acolo cu proiectul Nabucco, așa cum se intenționa în primul deceniu al secolului XXI. Însă realizarea proiectului a fost împiedicată de divergențele dintre Qatar și Arabia Saudită, precum și de războiul civil din Siria. Inclusiv Nabucco a eșuat, cedându-i locul gazoductului “Turkish Stream”.

Primii care vor avea de suferit de pe urma acțiunilor Qatarului vor fi americanii, care în ultimii ani au promovat activ gazul lichefiat în țările europene. Această strategie a ajuns într-un impas: consumatorii europenii renunță la combustibilul de peste ocean pentru că le convine mai mult să cumpere gazul natural din Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

208
Tagurile:
reducere, gaze, amenințare, Qatar
Tematic
Surpriză: Criza gazelor urmează crizei petrolului - Ce va fi de acum înainte
Victor Gaiciuc

Gaiciuc: Rachetele Patriot nu vor aduce mai multă securitate României

38
(reînnoit 18:56 18.09.2020)
Fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc consideră că achiziționarea sistemului de rachete Patriot nu este de natură să sporească securitatea statului vecin.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că procurarea de la americani a sistemelor de rachetă Patriot pot transforma România într-o potențială țintă.  

"Din puncte de vedere pur militar, desigur că orice armament este binevenit. Dar, în cazul de față nu sunt ferm convins că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Sistemul Patriot este antiaerian care are destinația să asigure securitatea țării. Însă aici trebuie să răspundem la câteva întrebări. Prima: cine este potențialul atacator, inamic? A doua: Care este situația cu fostele echipamente pe apărare antiaeriană, erau ele în stare să asigure securitatea spațiului aerian? A treia: Care sunt costurile?

Nu aș vrea să mă dau cu părerea în toate aceste aspecte, sunt treburile interne ale României, însă mie mi se pare că înarmarea României duce la ideea că ea s-ar pregăti de război și ar face-o să devină țintă în acel ipotetic război. Eu ca cetățean al Republicii Moldova nu cred că, după achiziționarea acest sistem de rachete Patriot, România ar fi în mai multă siguranță. Din contra, consider că într-un eventual conflict România ar deveni o țară țintă și acest lucru ne-ar afecta și pe noi", a declarat Gaiciuc.

El spune că România a făcut acest pas pentru a demonstra Washingtonului că este un partener loial.

"În viziunea mea, România vrea să convingă Washingtonul că este o țară credibilă și că ea va acționa în strictă conformitate cu deciziile luate de Washington, că este un partener absolut loial. Dar eu nu sunt convins că aceasta i-ar aduce avantaje pe termen lung. România va instala aceste rachete, dar eu ca militar cred că negocierile, acordurile de neagresiune sunt mai bune decât înarmarea și tensionarea situației din regiune. Dar noi avem tot mai mult armament și asta duce la ideea că acest armament ar putea fi folosit. Eu nu sunt bucuros că vecinii noștri se înarmează sau se pregătesc de război, sau au relații tensionate între ei. Asta nu este bine", a mai spus generalul de brigadă în rezervă Gaiucuc.   

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
Victor Gaiciuc, Patriot, rachetele balistice


Загрузка...
Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

Rachetele Patriot în România: Nu vor lupte, vor ruineze Rusia

66
Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. De această părere este directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

El a fost solicitat de Sputnik Moldova să comenteze evenimentul care a avut loc ieri peste Prut și anume festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

Întrebat cu ce scop au întreprins acest pas americanii, Dmitri Juravliov a spus că în evident nu pentru a lupta cu rușii.

"Este evident că americanii nu au de gând să lupte, dar este o astfel de lege: cu cât mai aproape sunt armele de țara ta, cu atât de mai multe arme ai nevoie pentru a riposta. Cu cât mai mic este timpul de zbor, cu atât mai puternică trebuie să fie apărarea. Iată de ce apropiind complexele lor militare mai aproape de hotarele rusești, ei provoacă Federația Rusă la cursa înarmării. Ca rușii să răspundă la acest pas cu altul similar, care este extrem de costisitor, ca economia rusească să se prăbușească".

Americanii au reluat tactica din perioada războiului rece

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova afirmă că SUA a reluat tactica pe care a aplicat-o în perioada războiului rece.

"E aceeași tactică ca în timpul războiului rece. Această tactică a avut-o și Obama, chiar dacă acesta declara că este împotriva războiului rece. Dar și actualul președinte american, care reprezintă blocul militar american. Iată de ce încă atunci URSS cerea scoaterea rachetelor americane din Europa de vest și din același motiv NATO a intrat în fostele state ale Tratatului de la Varșovia. Și din același motiv SUA au declanșat o adevărată isterică când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba: cu cât mai aproape este amplasat armamentul, cu atât mai multe eforturi sunt necesare pentru a te apăra de el".

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, spune că, din păcate, țările în care SUA își amplasează rachetele strategice nu înțeleg în ce joc periculos sunt implicate.

"Deci, este evident: nimeni nu vrea să lupte. Ei nu vor să lupte cu Rusia, ei vor să ruineze Rusia. De asta procedează astfel. Păcat că țările pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste complexe sunt antrenate în această contrapunere. Dacă rachetele americanilor sunt îndreptate împotriva noastră și sunt amplasate în România, atunci noi suntem nevoiți să îndreptăm rachetele noastre spre România. Și asta nu pentru că noi vrem să luptăm cu România, ci pentru că așa este acest mecanism tehnologic. Iată germanii și francezii au înțeles acest lucru și au cerut scoaterea rachetelor americane din Europa occidentală. Și asta nu pentru că îi iubesc pe ruși, ci pentru că ei se iubesc pe ei înșiși", a spus expertul.

El a precizat că, din păcate, acest lucru nu îl înțeleg țările din Europa de est.

Prezența armamentului american nu sporește, ci afectează securitatea

"Din păcate, țările Europei de est sunt atât de ahtiate de marea Americă, încât nu pot să înțeleagă acest lucru. Lor le pare că simpla prezență a armamentului american pe teritoriul lor le sporește securitatea. Aceasta este o mare iluzie. De fapt, lucrurile stau invers. Securitatea acestor țări este puternic afectată odată cu prezența armamentului american în ele, mai ales când este vorba de arme strategice", a menționat Juravliov.

"Asta înseamnă că ele singure, în mod conștient își revendică rolul de țintă într-un eventual război. Nu mă apuc acum să judec dacă ei fac acest lucru conștient sau nu pentru că nu mă apuc să judec care este nivelul de calificare al politicienilor români. Înțeleg ei, intuiesc ei cât este de periculos ceea ce fac ei? Nu știu", a mai precizat expertul rus.

Euforie în Europa de est

"Acum românii, polonezii sunt în euforie: a venit marea Americă și acum rușii au să-și închidă gura. Dar nu poți să iei decizii într-o stare euforică, euforia este mai curând o stare de beție. Trebuie ca ei să iasă din această beție și pe urmă să se gândească dacă le trebuie aceste rachete. Dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă", a conchis directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

66
Tagurile:
armament, Rusia, europa, Rachete, Patriot, Dmitri Juravliov


Загрузка...
Victor Nichituș

Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

0
(reînnoit 19:17 18.09.2020)
Comentatorul politic și jurnalistul Victor Nichituș spune că actuala campanie prezidențială va fi pentru candidați una scumpă și murdară, iar dacă vor fi depășite anumite linii roșii, în prezidențiale, ea ar putea genera o criză politică de lungă durată.
Ce surprize îi așteaptă pe candidați în campania prezidențială

Victor Nichituș a declarat pentru Sputnik Moldova că actuala campanie prezidențială va fi dificilă și scumpă din motiv că se organizează pe timp de pandemie.

„ Candidații vor avea dificultăți să capteze cât mai mulți simpatizanți în cadrul întălniilor din teritoriu, pentru că există restricții la numărul de oameni în cadrul întrunirilor. Din acest considerent mulți concurenți vor încerca să plaseze în media mai multe spoturi electorale, iar asta implică anumite costuri”, a spus Nichituș.

Tot el afirmă că actuala campanie prezidențială va fi una murdară atât pe stînga cât și pe dreapta, iar dacă vor fi depășite liniile roșii aceste confruntări ar putea genera o criză politică după alegeri.

„ Există schelete în dulapul fiecăruia dintre candidați și ele vor fi scoase la suprafață. Dacă va fi o campanie extraordinar de murdară și vor fi depășite liniile roșii, ea va genera o criză politică de lungă durată. Din acest considerent va fi complicat ca în actualul legislativ să existe o altă configurație parlamentară pentru încropirea unui nou Guvern”, a precizat Victor Nichituș.

Republica Moldova a intrat, din 25 august, în perioada electorală înainte de alegerile prezidențiale, care vor avea loc la 1 noiembrie curent. Din momentul înregistrării la Comisia Electorală Centrală, candidații  pot demara campania electorală. Conform Codului Electoral, durata perioadei electorale este de 90 de zile și se finalizează odată cu confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte de către Curtea Constituțională.

 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
candidați electorali, alegri prezidențiale
Tematic
Pentru cine ar vota moldovenii la prezidențiale dacă duminică am avea alegeri
Expert: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate după prezidențiale?


Загрузка...