Putin la slujba de Crăciun

Misiunea istorică a lui Putin: Afirmarea Rusiei ca civilizație de alternativă

455
(reînnoit 09:16 18.02.2020)
Jurnalistul Iurie Roșca a comentat pentru Sputnik declarațiile făcute de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că Rusia nu va accepta termenii de "părintele nr.1" și "părintele nr.2".

Declarația liderului rus Vladimir Putin este de o importanță crucială nu doar pentru țara sa, ci și pentru întreaga lume. Ea vădește faptul că la ora actuală Rusia este printre puținele țări care și-a păstrat suveranitatea și, prin urmare, capacitatea de a se opune ofensivei totale a globalismului, pe care îl impune acea secta de plutocrați de tipul lui George Soros bazată în SUA. De altfel, este vorba despre aceleași forțe, care poartă un război total cu președintele american Trump.

Faptul că Putin a declarat că, atâta timp cât el se află în fruntea țării, ideea cu ”părintele numărul unu și părintele numărul doi” nu va fi admisă și că în procesul pregătirii modificărilor în Constituție trebuie ținut cont de nevoia de a se păstra noțiunile de tată și mamă merită să fie privit într-un context istoric și geopolitic mai larg.

În primul rând, ceea ce până acum câțiva ani era considerat absolut normal, de la un timp încoace a devenit subiectul unor contestări puternice, induse dinspre centrele de putere occidentale. Este vorba despre noțiuni precum identitatea nativă de bărbat sau femeie, declarate ca fiind opționale (”teoria genului”), despre familie ca uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie, despre atitudinea față de uniunile între persoanele de același sex, ”educația sexuală” etc. Aici avem de a face cu un război, în primul rând, de natură spirituală, a cărui înțelegere profundă e posibilă doar dintr-o perspectivă religioasă. Asta pentru că dimensiunea politico-diplomatică sau juridico-legislativă, precum și propaganda sub pretextul cultului drepturilor omului, reprezintă doar uneltele de realizare a acestui plan de desfigurare a ordinii firești a lucrurilor și de dezumanizare a omului.

Spre deosebire de majoritatea absolută a țărilor europene, care au fost vasalizate complet și determinate să urmeze agenda autorilor ”corectitudinii politice”, Rusia sub mandatul lui Putin se afirmă nu doar ca un stat independent și o putere mondială. Ea se manifestă și ca o civilizație de alternativă în raport cu un Occident global, ultimul urmărind să se impună pretutindeni  prin forța armelor, prin războaie economice, precum și prin inginerii sociale susținute de un dispozitiv propagandistic uriaș.

Articolul celebrului paleoconservator american Patrick J. Buchanan, publicat în primăvara lui 2014, rămâne a fi de o actualitate stringentă: moldovanews.md.  Rusia are toate șansele să se manifeste ca o putere spirituală de anvergură globală, care își întemeiază statul, Constituția și toate politicile sale pe fundamentele Ortodoxiei. Rusia poate și trebuie să devină un pol geopolitic puternic, în stare să-și afirme nu doar capacitatea de a rezista în fața ofensivei ”civilizației morții”, ci și să servească drept centru de gravitație pentru țările mai vulnerabile, desuveranizate, drept exemplu de afirmare a propriului model constituțional, economic, dar și, mai larg, civilizațional.

455
Tagurile:
Iurie Roșca, alternativă, Civilizaţie, putin, Rusia
Аурел Чокой

Ciocoi repetă greșeala fatală a lui Chicu, pentru care a plătit atât de scump Dodon

716
(reînnoit 16:50 22.04.2021)
Interzicerea accesului în biserici a enoriașilor în noaptea în care este ținută Slujba Învierii, dar până atunci - și la slujba de Florii, este, de departe, cea mai stupidă și mai revoltătoare restricție luată de actualele autorități.

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale, în frunte cu premierul interimar Aureliu Ciocoi, au luat această decizie din raționamente doar de ei știute sub aspect medical, epidemiologic, dar foarte clare sub aspect politic - să aducă un afront creștinilor din Republica Moldova, să-și dea importanță lor, să-și etaleze puterea odată ce ei au mecanisme să intervină în activitatea Bisericii lui Hristos, în care nu a mai îndrăznit să intervină nimeni de două mii de ani. Dar iată că ei pot să o facă! Și cine sunt ei? Niște indivizi pe care lumea nici măcar nu-i cunoaște, pe care poporul nu i-a delegat cu niciun fel de împuterniciri, pentru care electoratul nu a votat, dar care s-au pricopsit cu astfel de împuterniciri de au acum puterea să le interzică oamenilor să treacă pragul bisericii în Noaptea Învierii.

Adevăratul motiv al decretării stării de urgență

Pentru toată lumea este clar că aceste restricții, această stare de urgență au fost anunțate de Parlament din raționamente mai mult politice decât din necesități cu adevărat reale de a combate pandemia.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
Și anume ca președintele Maia Sandu să nu poată dizolva Parlamentul și să anunțe alegeri parlamentare anticipate. Și asta pentru că unii dintre actualii deputați nu au nicio șansă să intre în Parlament în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, iar alții vor acumula mai puține sau cu mult mai puține voturi și respectiv mandate în cazul unui scrutin anticipat. Lucrul acesta îl recunosc cu nonșalanță în discuții private chiar și respectivii deputați.

E ok, lumea a înțeles ce jocuri politice se fac și le-a acceptat. Le-a acceptat pentru că toți cei care fac parte din actuala clasă politică sunt de-o baie, nu contează că e de stânga sau e de dreapta, toți sunt la fel: cum e Tanda așa-i și Manda. Unii nu desemnează candidatul la funcția de premier, deși există o majoritate formalizată care are un candidat anunțat - ca să determine dizolvarea Legislativului, iar alții declară stare de urgență ca să nu fie dizolvat același Legislativ. Și atunci ce rost are să te implici, dacă nu ai o alternativă?

Faceți-vă jocurile voastre politice murdare, dar nu vă atingeți de Biserică!

Dar, domnilor politicieni, faceți-vă jocurile voastre politice murdare, aveți mână liberă la asta, însă nu vă implicați în activitatea Bisericii, care este o instituție divino-umana, al cărei cap este Domnul nostru Iisus Hristos!

Nu credeți că prin această decizie ați depășit orice limită, că ați reeditat fărădelegile săvârșite de bezbojnicii din vremurile de tristă amintire?

Mă întreb dacă premierul interimar Aureliu Ciucoi este conștient de gravitatea deciziilor luate de această Comisiei pentru Situații Excepționale?

Ce taină îi poate destăinui Chicu lui Ciocoi

Dacă nu, i-aș recomanda să fie atent la un detaliu. Decizii similare a luat acum un an și fostul premier Ion Chicu, în baza cărora poliția a închis ușile bisericilor ca pe vremea lui Stalin, a împărțit amenzi la stânga și la dreapta - și preoților, și enoriașilor. Acum să observați că domnul Ion Chicu, când este invitat la un post de radio sau de TV și este evocat acel moment din mandatul său, declară că regretă ceea ce a făcut, că se căiește. Acum nu știu cu siguranță din ce motive face asta: că s-a înțelepțit sau pentru că și-a făcut partid și, în vederea asigurării succesului electoral în viitoarele alegeri parlamentare anticipate, vrea să se pună bine cu toată lumea. Altfel spus, după ce s-a pus bine cu Diavolul, acum vrea să se pună bine și cu Dumnezeu. Ar fi bine ca Ciocoi să-l întrebe pe fostul său șef de guvern Chicu de ce acum aste cuprins de regrete. Poate înțelege și el ceva.

Nu mă apuc să afirm aici că e adevărat sau nu, dar unii consideră că intervenția brutală a Guvernului Chicu în activitatea Bisericii în perioada Sărbătorilor Pascale de anul trecut ar fi una dintre cauzele care ar fi dus la înfrângerea lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale.   

Și încă una, dacă tot l-am pomenit pe Igor Dodon. Cred că suntem în drept să aflăm care este poziția liderului PSRM în această chestiune - interzicerea accesului în biserici a enoriașilor în Noaptea de Înviere. Este adevărat că Igor Dodon nu mai ocupă nicio funcție, că Ciocoi și Guvernul interimar nu i se subordonează, cel puțin formal, dar ar putea, cel mult, să țină cont de părerea lui, că el, Dodon, este acum un om simplu, ca și noi. Apoi iată vrem să aflăm ce crede acest om simplu, care a aprins ceva lumânări în biserici și a mers în câteva rânduri în pelerinaj pe Muntele Athos, susține sau nu închiderea accesului în biserici a enoriașilor în noaptea în care este ținută Slujba Învierii?

Atât.

Ciocoi interzice accesul în biserici, dar îl permite în teatre și cinematografe

Apropo, încă un detaliu. În ședința din 22 aprilie 2021, Comisia pentru Situații Excepționale a interzis accesul oamenilor în biserici în noaptea de 2 mai, dar a permis, tot din data de 2 mai, ca instituțiile teatral-concertistice din Republica Moldova să își reia activitatea cu un număr de spectatori nu mai mare de 30% din numărul de locuri disponibile în sălile de teatru și concerte. Curat murdar, domnilor! Adică în biserici - ba, dar la cabaret - da!

NOTĂ: Opinia autorului ar putea să nu corespundă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

716
Tagurile:
Iisus Hristos, Învierea Domnului, Înviere, Noaptea de Paști, Igor Dodon, Ion Chicu, Aureliu Ciocoi, Aurel CIOCOI, biserici, închidere


Загрузка...
Александр Хроленко, обозреватель МИА Россия сегодня

Hrolenko, despre participarea pacificatorilor din Transnistria în conflicte militare

156
(reînnoit 20:11 21.04.2021)
Trupele rusește de menținere a păcii nu vor participa la nici un fel de acțiuni militare, iar discuțiile pe acest subiect sunt din domeniul fantasticii, a declarat pentru Sputnik Moldova expertul militar Alexandr Hrolenko.

CHIȘINĂU, 21 apr – Sputnik. În cadrul Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului, au fost audiați au fost audiați reprezentanții Ministerului Apărării, SIS, MAI și ai Biroului de Reintegrare. La ședință s-a vorbit de mobilizarea militară în regiune.

Președintele Comisiei, Sergiu Sîrbu, și-a exprimat speranța, miercuri, la un briefing de presă, că forțele ruse din regiunea transnistreană nu vor fi implicate în eventual conflict care eventual al putea izbucni între Ucraina și Rusia.  

Expertul militar rus Alexandr Hrolenko a declarat într-un interviu Sputnik Moldova că nu există nici măcar obiectul pentru o astfel de discuție privind participarea contingentului de trupe ruse și de menținere a păcii la oricare acțiuni militare.

"Grupul de trupe ruse din regiunea transnistreană nu poate să participe la niciun fel de conflicte sub aspect tehnologic. În primul rând, este puțin numeros, acum acolo sunt dislocați nu mai mult de 2 000 de militari și nu dispune nici măcar de tehnică și armament greu. În la doilea rând, el are două obiective clar definite, - misiunea de menținere a păcii și de pază a depozitelor cu muniții. Trebuie să ai un fel de fantezie hipertrofiată ca să-ți imaginezi că un mic contingent se va porni în ofensivă spre Odesa, Kiev și nu mai știu unde își imaginează deputații parlamentului moldovean", afirmă Hrolenko.

Expertul rus spune că nu există nici un temei să așteptăm un conflict armat ruso-ucrainean de proporții.

"Discuția privind o posibilă contrapunere armată între Rusia și Ucraina vine de la cel viclean. Cred că acum tuturor le este clar că Federația Rusă nu are nevoie de un astfel de conflict, iar Ucraina a pierdut orice spirit de luptă. Da, la sfârșitul anului trecut, pe fondalul evenimentelor din Nagorno Karabah, cuiva în Kierv i-au venit idei cum ar fi "dar să nu lovim oare și noi cu drone turcești asupra Donbasului". Dar a fost suficient ca Rusia să verifice pregătirea în luptă a trupelor, dislocând în mod rapid două armate și trei divizii aeropurtate în sud-vestul țării și peninsula Crimeea, ca nimeni să nu mai aibă îndoieli cu ce se va sfârși în mod inevitabil aventura generalilor ucraineni. Și astăzi într- o astfel de evoluție a situației nu este interesat nici la Washington, nici la Bruxelles, și nici măcar la Kiev", se arată convins Hrolenko.

Maia Sandu la APCE
© Photo : Aparatul Președintelui Republicii Moldova
Președintele Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului, a criticat-o pe președintele Maia Sandu, care este comandantul suprem al armatei, că nu acordă suficientă atenție acestui subiect și evită să-l discute la ședințele Consiliului Suprem de Securitate.

Potrivit lui Sîrbu, autoritățile au confirmat o mobilizare militară fără precedent la frontiera Ucrainei cu Federației Ruse, însă au dat asigurări că, în acest moment, nu există premise pentru declanșarea unui conflict militar în zonă care ar putea să ne afecteze.

„Sperăm foarte mult să nu existe un conflict între cele două țări. Și pentru noi este foarte important acest lucru, deoarece știm că în regiunea transnistreană există un contingent militar al Federației Ruse și există un risc mare ca, în cazul în care ar putea începe acest conflict, să nu fie implicate și forțele rusești din regiunea transnistreană, or Transnistria este parte a teritoriului Republicii Moldova”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Fiodor Lukianov, redactor-șef al revistei „Rusia în afaceri globale”
© Sputnik / Михаил Воскресенский
Grupul operativ de trupe ruse, dislocat pe malul stâng al Nistrului, îndeplinește două sarcini principale: desfășoară o misiune de menținere a păcii împreună cu forțele de menținere a păcii transnistrene și moldovenești, precum și paza depozitelor militare din zona așezării Cobasna.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a spus că Rusia nu este interesată să provoace un război civil în Donbas și va face tot posibilul pentru a-i proteja pe locuitorii regiunii.

Confruntarea armată din Donbas se desfășoară de șapte ani, iar aproximativ 13 mii de persoane au murit. Reglementarea conflictului este discutată în cadrul reuniunilor grupului de contact de la Minsk. Participanții la acest dialog au adoptat mai multe documente menite să rezolve conflictul, dar împușcăturile continuă.

Un regim cuprinzător de încetare a focului a intrat în vigoare în iulie 2020. Cu toate acestea, din februarie, luptele s-au intensificat, iar în aprilie DPR a raportat moartea unui copil după ce a fost lovit de o dronă ucraineană. În plus, Forțele Armate ale Ucrainei trag asupra celor două republici autoproclamate cu armel interzise în cadrul înțelegerilor Minsk-2.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

156
Tagurile:
forțele de menținere a păcii, trupe de menținere a păcii, Menținerea păcii, trupe, Forțe armate, Transnistria, Aleksandr Hrolenko


Загрузка...
Curtea Constituțională

Curtea Constituțională are un nou judecător: Cine este el

0
(reînnoit 14:52 23.04.2021)
Deputații au votat numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Boris Lupașco, care a fost ales pentru un termen de șase ani.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Deputații din Parlament au votat acum câteva clipe în urmă numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Candidatul propus este Boris Lupașco și după procedura de vot, el urmează să depună jurământul la ora 15:00. 

„Comisia juridică numiri și imunități a constatat că Boris Lupașco întrunește cerințele legale pentru funcția de judecător al Curții Constituționale prevăzute de Constituție și de legea cu privire la Curtea Constituțională. În rezultatul celor expuse, Comisia juridică numiri și imunități a decis cu votul unanim a membrilor prezenți, șase voturi pentru, și a hotărât să propună Parlamentului pentru examinarea și adoptarea proiectul de hotărâre privind numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un termen de șase ani”, a menționat președintele Comisiei juridice numiri și imunități Vasile Bolea. 

Pentru candidatura lui Boris Lupașco au votat 56 de deputați. 

Știrea se actualizează ....

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Parlament, judecător, Curtea Constituțională


Загрузка...