alegeri

Luptă strânsă în circumscripția Hâncești: Cine ar putea câștiga fotoliul de parlamentar

169
Câteva săptămâni au mai rămas până la alegerile parlamentare noi de la Hâncești. Lupta va fi una strânsă, iar rezultatul este imprevizibil, cred unii analiști. Și asta pentru că în acest scrutin nu există favoriți - mulți candidați au în egală măsură șanse să câștige.

CHIȘINĂU, 13 feb - Sputnik. În cursa pentru fotoliul de deputat în circumscripția nr.38, Hâncești, s-au înscris până astăzi șapte candidați.

În data de 15 martie, când se vor desfășura alegerile parlamentare noi, vor lupta ca să ajungă în Parlament juriștii Ion Mereuță din partea Partidului Democrat, Anatolie Postolachi din partea PLDM, Vitalie Balinschi de la Partidul ”ȘOR” și Olesea Stamate, care va reprezenta formațiunea PAS. 

Vor candida și oameni din afara politicii, cum este medicul obstetrician Ștefan Gațcan. El va concura din partea Partidului Socialiștilor la scrutinul din circumscripția nr.38. În cursă s-a înscris și fostul deputat liberal-democrat Grigore Cobzac, precum și fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă. 

Analistul politic Ian Lisnevschi consideră că alegerile de la Hâncești sunt un test important pentru alegerile prezidențiale din toamna acestui an și chiar pentru următoarele parlamentare. 

Expertul consideră că rezultatele scrutinului din circumscripția nr. 38 sunt imprevizibile, pentru că mulți candidați au șanse egale să câștige.

”Farmecul alegerilor în circumscripțiile uninominale este că un politician cu nume cunoscut la nivel național poate să piardă în fața unei persoane simple, care este stimată și respectată într-o anumită circumscripție. Șanse au toți candidații. Această circumscripție este destul de interesantă. Electoratul care votează principial pentru stânga sau pentru dreapta este destul de mic. Este un electorat foarte mare, care își face alegerea în funcție de încrederea în anumite persoane, în funcție de cât de stimați sunt în raionul Hâncești, a declarat Ian Lisnevschi pentru Sputnik Moldova.

Potrivit expertului, candidatul Partidul Democrat Ion Mereuță are șanse mari să câștige, pentru că oamenii din această circumscripție cunosc bine formațiunea PDM.

Iar Grigore Cobzac provine din fosta echipă a PLDM, care avea o prezență puternică în această circumscripție și are propriul electorat. În egală măsură poate câștiga candidatul PAS Olesea Stamate, precum și cunoscutul medic Ștefan Gațcan, care va candida din partea Partidului Socialiștilor, afirmă analistul politic. 

Ian Lisnevschi îi creditează cu mai puține șanse pe candidați Anatolie Postolachi din partea PLDM, liberalul Dorin Chirtoacă și Vitalie Balinschi din partea Partidului ”Șor”. Totuși, crede expertul, în aceste alegeri fiecare are ceva de câștigat, chiar dacă nu va obține mandatul râvnit de parlamentar.

”Este și un fel de exercițiu pentru prezidențiale, pentru că în această circumscripție luptă trei partide - PDM, PSRM și PAS, care în mare parte vor da bătălia și în alegerile prezidențiale. Este un preludiu al alegerilor prezidențiale”, a declarat Linsnevschi. 

În circumscripția nr.38 din Hâncești vor fi deschise 44 de secții de votare pentru alegerile parlamentare noi, care se vor desfășura pe 15 martie. 

Amintim că funcția de deputat pentru această circumscripție a rămas vacantă cupă ce Alexandru Botnari și-a depus mandatul, preferând să fotoliul de primar al orașului Hâncești.

169
Tagurile:
Favoriţi, candidați, Hâncești, alegeri
Tematic
Motivul pentru care voturile exprimate la alegeri vor fi renumărate în 17 localități
Trei partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare am avea alegeri: Iată care sunt


Загрузка...