Import-export, TIR-uri

Importuri duble față de exporturi: Ce mărfuri oferă Moldova și ce cumpără de la alții

779
(reînnoit 11:45 17.01.2020)
Bilanț pentru ianuarie – noiembrie 2019: exporturi de 2,6 miliarde dolari și importuri de 5,3 miliarde dolari. Exporturile în UE - 65,7%, iar către CSI – 15,8%. Importurile din UE - 50%, iar din CSI – 24%. Deficitul balanței comerciale: 2,7 miliarde dolari.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. În ianuarie-noiembrie 2019, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 2,6 miliarde dolari SUA – un volum cu 3% superior celui din intervalul corespunzător al anului 2018, potrivit datelor anunțate de Biroul Național de Statistică (BNS). Ponderea mărfurilor reexportate în totalul exporturilor s-a redus cu 7%. 

Importurile au fost de peste două ori mai mari. În primele 11 luni ale anului 2019, Republica Moldova a importat mărfuri în valoare de 5,3 miliarde dolari, volum superior cu 1,2% celui înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2018.

Decalajul considerabil dintre exporturi și importuri a produs un deficit al balanței comerciale de 2,7 miliarde de dolari. Totuși, deficitul balaneței comerciale este cu 12,5 milioane de dolari sau cu 0,5% mai mic față de cel înregistrat în ianuarie-noiembrie 2018.

În comerțul cu țările Uniunii Europene, gradul de acoperire a importurilor cu exporturi a constituit 63,7% 9 (în ianuarie-noiembrie 2018 era de 66%), iar cu țările CSI – 31,7% (în ianuarie-noiembrie 2018 era de 29,7%).

În structura exporturilor, primele trei poziții arată astfel: articole manufacturate (22,9%), produse alimentare și animale vii (22,4%), mașini și echipament pentru transport (21,7%).  

În structura importurilor, primele trei poziții se prezintă astfel: mașini și echipamente pentru transport (23,6%), produse alimentare (22,65), articole manufacturate (21%).  

Au scăzut exporturile către UE, dar au crescut către CSI  

Din totalul de 2,6 miliarde de dolari, exporturile de mărfuri autohtone au constituit 1,8 miliarde dolari SUA - 71,3%, în creștere cu 7,6% față de ianuarie-noiembrie 2018. 

Exporturile către UE au deținut o cotă de 65,7%, iar către CSI – 15,8%. Exporturile moldovenești către UE au scăzut cu 2,5% în ianuarie-noiembrie 2019, iar către CSI au crescut cu 4,7%.

Astfel, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–28) au însumat 1,7 miliarde dolari SUA (cu 2,5% mai puțin față de ianuarie-noiembrie 2018), deținând o cotă de 65,7% în totalul exporturilor (69,4% - în ianuarie-noiembrie 2018).

Țările CSI au fost prezente în exporturile Republicii Moldova cu o pondere de 15,8% (în ianuarie-noiembrie 2018 – 15,5%), ceea ce corespunde unei valori de 404,4 milioane dolari SUA.

Reexporturile de mărfuri străine au avut o pondere de 28,7% în totalul exporturilor moldovenești, însumând 735,4 milioane de dolari. Reexporturile au fost în scădere cu 7%, comparativ cu perioada lunilor ianuarie-noiembrie 2018.

Mărfurile reexportate după prelucrare includ îmbrăcăminte, încălțăminte, seturi de piese auto, cabluri, conductoare și transformatoare electrice, piese de mobilier, jucării, medicamente, țigarete, distilate de vin, bere, băuturi alcoolice tari, motorină, uleiuri esențiale, autoturisme.  

Republica Moldova exportă preponderent articole manufacturate (22,9%), produse alimentare și animale vii (22,4%), mașini și echipament pentru transport (21,7%).  
Structura exporturilor
Structura exporturilor

Importurile din UE au constituit 50%, iar din CSI – 24%

Din totalul importurilor făcute de Republica Moldova în primele 11 luni ale anului 2019, în valoare de 5,3 miliarde dolari, mărfurile aduse din UE au avut o pondere de 2,6 miliarde dolari SUA (cu 1,1% mai mult, comparativ cu ianuarie-noiembrie 2018), deținând o pondere de 49,8% în total importuri (49,9% - în ianuarie-noiembrie 2018).  

Republica Moldova a importat mai ales mașini și echipamente pentru transport (23,6%), produse alimentare (22,65), articole manufacturate (21%).  
Structura importurilor
Structura importurilor

Leul moldovenesc s-a întărit - exporturile s-au diminuat ușor

Deși deficitul în comerțul exterior a crescut pe durata anului 2019, leul moldovenesc s-a apreciat în raport cu principalele valute de referință, observă analistul economic Viorel Gîrbu într-un comentariu scris pentru infodebit.md la mijlocul acestei săptămâni.

Aprecierea monedei naționale față de euro, comparativ cu 2018, a constituit 0,9%, față de leul românesc - 2,8%. Pe de altă parte, arată expertul economic, leul moldovenesc s-a depreciat în ianuarie-noiembrie 2019 cu 10,3% față de hrivna ucraineană, cu 4,6% față de dolarul american și 1% față de rubla rusească.

Întărirea leului a avut ca efect diminuarea exporturilor, a scris anterior Sputnik. Pe durata primelor 10 luni din anul 2019, semnala Viorel Gîrbu, deficitul în comerțul extern cu statele UE a crescut cu 6,4%, iar volumul exporturilor în România s-a diminuat cu 0,7%. 

779
Tagurile:
Republica Moldova, CSI, UE, Comerț, Exporturi, Importuri
Tematic
Locul Republicii Moldova pe piața de vinuri a lumii – Infografic
Exportul de struguri: Rusia rămâne principala piață de desfacere pentru Moldova
Piața Federației Ruse – salvarea producătorilor de mere din Republica Moldova - Video
Topul țărilor care importă vinuri moldovenești
Victor Gaiciuc

Gaiciuc: Rachetele Patriot nu vor aduce mai multă securitate României

152
(reînnoit 18:56 18.09.2020)
Fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc consideră că achiziționarea sistemului de rachete Patriot nu este de natură să sporească securitatea statului vecin.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, Generalul de brigadă în rezervă Victor Gaiciuc, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, a declarat că procurarea de la americani a sistemelor de rachetă Patriot pot transforma România într-o potențială țintă.  

"Din puncte de vedere pur militar, desigur că orice armament este binevenit. Dar, în cazul de față nu sunt ferm convins că acest sistem ar mări securitatea în zonă. Sistemul Patriot este antiaerian care are destinația să asigure securitatea țării. Însă aici trebuie să răspundem la câteva întrebări. Prima: cine este potențialul atacator, inamic? A doua: Care este situația cu fostele echipamente pe apărare antiaeriană, erau ele în stare să asigure securitatea spațiului aerian? A treia: Care sunt costurile?

Nu aș vrea să mă dau cu părerea în toate aceste aspecte, sunt treburile interne ale României, însă mie mi se pare că înarmarea României duce la ideea că ea s-ar pregăti de război și ar face-o să devină țintă în acel ipotetic război. Eu ca cetățean al Republicii Moldova nu cred că, după achiziționarea acest sistem de rachete Patriot, România ar fi în mai multă siguranță. Din contra, consider că într-un eventual conflict România ar deveni o țară țintă și acest lucru ne-ar afecta și pe noi", a declarat Gaiciuc.

El spune că România a făcut acest pas pentru a demonstra Washingtonului că este un partener loial.

"În viziunea mea, România vrea să convingă Washingtonul că este o țară credibilă și că ea va acționa în strictă conformitate cu deciziile luate de Washington, că este un partener absolut loial. Dar eu nu sunt convins că aceasta i-ar aduce avantaje pe termen lung. România va instala aceste rachete, dar eu ca militar cred că negocierile, acordurile de neagresiune sunt mai bune decât înarmarea și tensionarea situației din regiune. Dar noi avem tot mai mult armament și asta duce la ideea că acest armament ar putea fi folosit. Eu nu sunt bucuros că vecinii noștri se înarmează sau se pregătesc de război, sau au relații tensionate între ei. Asta nu este bine", a mai spus generalul de brigadă în rezervă Gaiucuc.   

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
Victor Gaiciuc, Patriot, rachetele balistice


Загрузка...
Sistemul american de apărare antirachetă Patriot

Rachetele Patriot în România: Nu vor lupte, vor ruineze Rusia

139
Americanii și-am amplasat rachetele sol-aer Patriot în România nu pentru intenționează să lupte cu Rusia, ci pentru că vor să ruineze economia acestei țări antrenând-o în goana înarmării, ca pe timpul războiului rece.

CHUȘINĂU, 18 sept – Sputnik. De această părere este directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

El a fost solicitat de Sputnik Moldova să comenteze evenimentul care a avut loc ieri peste Prut și anume festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

Întrebat cu ce scop au întreprins acest pas americanii, Dmitri Juravliov a spus că în evident nu pentru a lupta cu rușii.

"Este evident că americanii nu au de gând să lupte, dar este o astfel de lege: cu cât mai aproape sunt armele de țara ta, cu atât de mai multe arme ai nevoie pentru a riposta. Cu cât mai mic este timpul de zbor, cu atât mai puternică trebuie să fie apărarea. Iată de ce apropiind complexele lor militare mai aproape de hotarele rusești, ei provoacă Federația Rusă la cursa înarmării. Ca rușii să răspundă la acest pas cu altul similar, care este extrem de costisitor, ca economia rusească să se prăbușească".

Americanii au reluat tactica din perioada războiului rece

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova afirmă că SUA a reluat tactica pe care a aplicat-o în perioada războiului rece.

"E aceeași tactică ca în timpul războiului rece. Această tactică a avut-o și Obama, chiar dacă acesta declara că este împotriva războiului rece. Dar și actualul președinte american, care reprezintă blocul militar american. Iată de ce încă atunci URSS cerea scoaterea rachetelor americane din Europa de vest și din același motiv NATO a intrat în fostele state ale Tratatului de la Varșovia. Și din același motiv SUA au declanșat o adevărată isterică când rachetele sovietice au fost instalate în Cuba: cu cât mai aproape este amplasat armamentul, cu atât mai multe eforturi sunt necesare pentru a te apăra de el".

Directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov, spune că, din păcate, țările în care SUA își amplasează rachetele strategice nu înțeleg în ce joc periculos sunt implicate.

"Deci, este evident: nimeni nu vrea să lupte. Ei nu vor să lupte cu Rusia, ei vor să ruineze Rusia. De asta procedează astfel. Păcat că țările pe teritoriul cărora sunt amplasate aceste complexe sunt antrenate în această contrapunere. Dacă rachetele americanilor sunt îndreptate împotriva noastră și sunt amplasate în România, atunci noi suntem nevoiți să îndreptăm rachetele noastre spre România. Și asta nu pentru că noi vrem să luptăm cu România, ci pentru că așa este acest mecanism tehnologic. Iată germanii și francezii au înțeles acest lucru și au cerut scoaterea rachetelor americane din Europa occidentală. Și asta nu pentru că îi iubesc pe ruși, ci pentru că ei se iubesc pe ei înșiși", a spus expertul.

El a precizat că, din păcate, acest lucru nu îl înțeleg țările din Europa de est.

Prezența armamentului american nu sporește, ci afectează securitatea

"Din păcate, țările Europei de est sunt atât de ahtiate de marea Americă, încât nu pot să înțeleagă acest lucru. Lor le pare că simpla prezență a armamentului american pe teritoriul lor le sporește securitatea. Aceasta este o mare iluzie. De fapt, lucrurile stau invers. Securitatea acestor țări este puternic afectată odată cu prezența armamentului american în ele, mai ales când este vorba de arme strategice", a menționat Juravliov.

"Asta înseamnă că ele singure, în mod conștient își revendică rolul de țintă într-un eventual război. Nu mă apuc acum să judec dacă ei fac acest lucru conștient sau nu pentru că nu mă apuc să judec care este nivelul de calificare al politicienilor români. Înțeleg ei, intuiesc ei cât este de periculos ceea ce fac ei? Nu știu", a mai precizat expertul rus.

Euforie în Europa de est

"Acum românii, polonezii sunt în euforie: a venit marea Americă și acum rușii au să-și închidă gura. Dar nu poți să iei decizii într-o stare euforică, euforia este mai curând o stare de beție. Trebuie ca ei să iasă din această beție și pe urmă să se gândească dacă le trebuie aceste rachete. Dar deocamdată acest lucru nu se întâmplă", a conchis directorul Institutului pentru Probleme Regionale din Moscova, Dmitri Juravliov.

Amintim că după cinci ani de la semnarea contractului, ieri a avut loc festivitatea de recepție a primului sistem de rachete PATRIOT – din cele 4 cumpărate de România.

În prezența premierului Orban, a ministrului Nicolae Ciucă și a ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, a avut loc ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot.

Într-o atmosferă festivă, vorbitorii au subliniat importanța acestor sisteme de rachete, insistând că România a achiziționat cele mai moderne sisteme, pe care le utilizează acum și armata SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
armament, Rusia, europa, Rachete, Patriot, Dmitri Juravliov


Загрузка...
Luminița Suveică

Dureri de cap și oboseală: Cum înfrunți astenia de toamnă

0
(reînnoit 20:48 19.09.2020)
Toamna este sezonul asteniei - afecțiune caracterizată printr-o stare de epuizare și oboseală a organismului, cauzată de schimbarea anotimpului, căreia i se adaugă stări de melancolie și, în cazurile mai grave, chiar episoade depresive.
Dureri de cap și oboseală: Cum să depășiți astenia de toamnă

Zile mai scurte, temperaturi tot mai scăzute şi peisaje care îndeamnă la melancolie. Reducerea intensităţii luminii provoacă diverse schimbări în organism: scade producţia de serotonină, considerat hormon al fericirii, vitamina D se asimilează mai greu, iar deficitul ei este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii. Lipsa acestei vitamine stimulează producţia de melatonină, considerat hormon al somnului. 

Somnolenţa prelungită, insomniile, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă.

Deși această afecțiune poate trece în câteva săptămâni, când organismul se obișnuiește cu noul anotimp, există câteva posibilități de a grăbi acest proces de adaptare și de a preveni simptomele care pot afecta activitatea zilnică.

"În această perioadă imunitatea este mai scăzută, de aceea principalul mod prin care putem influența lucrurile spre bine este alimentația. Recomandarea mea este să consumați cât mai multe alimente bogate în vitamina C, magneziu, Vitamina E, fier și calciu. Consumați legume și fructe proaspete și respectați un regim echilibrat de somn", a menționat doctorul în medicină Luminița Suveică.

Ea menținează că plimbările în aer liber, activitățile sportive, gândirea pozitivă și practicarea unui hobby pot fi cele mai bune remedii pentru astenia de toamnă.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Vitamine, simptome, dureri de cap, astenie, toamnă
Tematic
Vitamina B modulează un răspuns imun: ar putea trata COVID-19 - studiu


Загрузка...