Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Jubileu, cu un NATO în moarte cerebrală: Ce are de câștigat Rusia - Detalii

139
În ce măsură summitul NATO de la Londra riscă să se transforme dintr-un jubileu în praznic? Răspunsul la această întrebare îl găsiți în materialul RIA Novosti.

CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik, Sofia Melenciuc. Liderii Alianței Nord Atlantice, organizație care, potrivit lui Emmanuel Macron, „se află în moarte cerebrală”, vor discuta cele mai vitale probleme. Ar fi greu acum să ghicim dacă aceștia vor reuși să păstreze atmosfera festivă la summitul prilejuit de aniversarea a 70 de ani de la fondarea NATO.

S-au acumulat atât de multe divergențe încât evenimentul, pentru orice eventualitate, se desfășoară departe de ochii lumii – la 30 de kilometri de centrul Londrei. RIA Novosti încearcă să afle dacă nu cumva acest eveniment se va transforma într-un praznic.

Moartea cerebrală la a 70-a aniversare

„Amplasat pe o suprafață de 30 de acre, într-un sat pitoresc al comitatului Hertfordshire, stațiunea balneară The Grove este un loc de vacanță de cinci stele”: așa sună publicitatea pentru hotelul situat la 28 de kilometri de centrul Londrei, unde se reunesc liderii statelor NATO.

La dispoziția acestora se vor afla complexele spa, terenurile de golf și restaurante. Totuși, se pare că oaspeții nu vor avea deloc la dispoziție timp pentru odihnă – s-au acumulat suficiente probleme care, dacă nu vor fi rezolvate, ar trebui să fie, cel puțin, puse în discuție.

“Europa se află la marginea prăpastiei”, spunea anterior liderul francez Emmanuel Macron, menționând că UE ar trebui să-și asume calitatea nu doar de forță economică, ci și de una geopolitică, în caz contrar “își va pierde controlul asupra propriului destin”.

Totodată, el a pus la îndoială articolul cinci al statutului NATO potrivit căruia “un atac armat împotriva uneia sau mai multor țări ale uniunii, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor”. În cei 70 de ani, această normă a fost aplicată doar o singură dată – după atacul terorist din SUA în 2001.

Aliații l-au contrazis pe Macron: Alianța este viabilă. Cu toate acestea, toți înțeleg că există destul de multe probleme.

“Summitul este unul jubiliar, însă acest lucru nu contribuie la eliminarea unor divergențe. Dimpotrivă, acestea s-au accentuat”, a declarat agenției RIA Novosti Dmitryi Danilov, profesor la Institutul de Stat de Relații Internaționale de la Moscova (MGIMO), șeful departamentului Securitate Europeană al Institutului Europei din cadrul Academiei de Științe din Rusia.

Problemele invocate au nevoie de soluții principiale. La reuniunea recentă a miniștrilor statelor NATO de la Bruxelles au existat niște reacții concrete la afirmațiile lui Macron, consideră Danilov.

Un jubileu cu năbădăi

Într-un interviu oferit publicației britanice The Economist, Macron l-a criticat și pe principalul partener transatlantic al Europei – SUA. Potrivit lui, Alianța există doar datorită “garantului în ultima instanță”. “Trebuie să reevaluăm realitățile NATO în lumina unui angajament (dubios n.r.) al Statelor Unite față de Alianță”, a menționat el.

Șeful Republicii franceze a amintit cum Donald Trump era pe cale să dea peste cap summitul anul trecut, năpustindu-se cu critici asuprta partenerilor privind cheltuielilor pentru apărare, apoi a amenințat cu părăsirea organizației.

Presa americană, cu referire la surse din Pentagon, a anunțat că Trump intenționează să-și reducă contribuțiile la bugetul Alianței, de la 22 la 16 la sută. Mijloacele economisite ar urma să fie redirecționate către Georgia și Ucraina, ceea ce corespunde intereselor Blocului.

Totuși, potrivit lui Macron, Trump este primul lider american care nu împărtășește ideea “proiectului european”. Toate acestea se întâmplă, subliniază el, în timp ce Europa încearcă să reziste ascensiunii Chinei, repoziționării Rusiei și Turciei spre autoritarism și instabilității interne, ceea ce era de neconceput acum cinci ani, s-a plâns Macron.

Unitatea este pusă la îndoială tot mai des și Alianța, ca organizație care asigură securitatea, pleacă ”în neființă”, i-a explicat agenției RIA Novosti Natalia Eriomina, doctor în științe politice, profesor la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.

„Pe de o parte, NATO rămâne cel mai mare bloc militar-politic din lume, însă în interiorul organizației se intersectează o multitudine de interese, afirmă expertul. Atâta timp cât a exista o situație internațională și geopolitică clară, confruntarea între două tabere ideologice, Alianța a fost unită, nu existau probleme legate de resurse financiare, nu exista o divizare a atribuțiilor, SUA se afirmau ca un lider incontestabil”. Acum situația este alta.

Factorul turc

Unul din principalele subiecte ale summitului este Turcia. Cel care toarnă gaz pe foc este liderul turc Recep Tayyip Erdogan. Acesta s-a adresat stăpânului Palatului Élysée “la per tu”, punând la îndoială ponderea Parisului în cadrul organizației.

“Nu știu ce reprezintă pentru NATO Franța, însă Turcia este foarte importantă pentru Alianță”, a declarat el, continuând: “Macron a vorbit despre moartea cerebrală a NATO. Stimate Macron, mai întâi de toate supune-ți controlului propriul tău creier, pentru că astfel de afirmații le pot face doar cei ca tine, cu creierul mort”.

Înaintând pretenții față de NATO, Macron se referă inclusiv la retragerea trupelor americane din Nord-Estul Siriei și dezicerea Washingtonului de aliații kurzi din regiune. Acest pas nu a fost coordonat cu partenerii europeni și a provocat o ofensivă a trupelor turce în nordul Siriei.

Ankara, drept răspuns la tentativele aliaților de a se opune acțiunilor armatei turce, a anunțat că nu va susține planul de apărare a Poloniei și Statelor Baltice, atât timp cât Turcia nu va fi lăsată să desfășoare operațiuni împotriva kurzilor. Totodată, e cunoscută reacția Washingtonului la achiziționarea sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400, în locul sistemelor americane “Patriot”.

Turcia, potrivit lui Dmitryi Danilov, e un nod important al divergenților din interiorul organizației. „Turcii și-au exprimat opinia că NATO trebuie să-și respecte atribuțiile de asigurare a unei apărări colective, având în vedere securitatea tuturor aliaților, nu doar pe flancul estic”, spune el. Ankara este gata să blocheze eforturilor Alianței de consolidare a potențialului și activității operaționale în Est.

„E o chestie serioasă pentru că aici sunt implicate mai multe probleme: și relațiile cu Rusia, și triunghiul Europa–SUA–Turcia, și noua planificare militară NATO, luând în considerație faptul că Ankara este un aliat de neînlocuit”, a adăugat expertul, subliniind că deocamdată nu este clar cum va fi dezlegat acest nod.

China, spațiul cosmic și terorismul

Liderii statelor membre ale Alianței Atlanticului de Nord au recunoscut spațiul cosmic drept o nouă sferă operațională.

Acest lucru vizează nu doar domeniul tehnico-militar. Sistemele spațiale vor fi întreținute, acum și în viitor, de Statele Unite. “Pe fundalul divergențelor transatlantice profunde, luarea unei astfel de decizii, probabil, ar presupune că Europa va deveni mai dependentă de strategia Washingtonului”, subliniază expertul.

Ascensiunea Chinei este o problemă strategică care nu va fi trecută cu vederea. Consolidarea pozițiilor Beijingului pe arena internațională îngrijorează statele NATO de pe ambele maluri ale Atlanticului. SUA au inclus China în lista principalelor amenințări pentru securitate, iar Uniunea Europeană a calificat China drept principalul oponent strategic și economic.

În ajunul summitului a fost evocată și problema terorismului. Pe 29 noiembrie, pe London Bridge au murit doi absolvenți ai Cambridge-ului, uciși de un extremist înarmat cu un cuțit. Asasinul de 29 de ani a fost condamnat anterior pentru terorism, apoi eliberat înainte de termen acum un an.

S-ar părea că o astfel de amenințare ar trebui să-i unească. Totuși, conjugarea eforturilor este împiedicată de contradicțiile ideologice cu Moscova, menționează Natalia Eriomina.

Rusia continuă să reprezinte o amenințare

“Anume Rusia se opune eficient radicalismului islamist, în special, în Siria. De voie, de nevoie vor fi nevoiți să coopereze cu țara considerată periculoasă, continuă interlocutoarea agenției. Însă limitele ideologice în care s-a blocat NATO împiedică acest lucru.

“În afară de aceasta, Blocul a devenit mult mai eterogen. La Alianță au aderat statele fostului lagăr socialist cu experiența lor istorică, care contravine în multe privințe ideologiei Europei de Vest”, menționează Eriomina. Astfel de state aspiră la o cooperarea mai strânsă cu Washingtonul, în timp ce liderii europeni, dimpotrivă, își doresc mai multă independență în ceea ce privește securitatea.

De aceeași părere este și Dmitryi Danilov. “Ideologia nu permite schimbarea abordării Rusiei drept o amenințare pentru că această decizie trebuie să fie una comună, inclusiv din punct de vedere al cooperării practice”, presupune el.

Expertul reamintește: la summitul precedent liderul american a insistat asupra alăturării NATO la coaliția antiteroristă. Acum liderul francez vorbește despre o exagerare a amenințării rusești. Există provocări mult mai serioase – cum ar fi combaterea terorismului. În opinia lui Macron, în cazul dat este imposibilă o coordonare fără Rusia.

Pentru Moscova, această situație este una ambiguă. Pe de o parte – contradicțiile contribuie la accentuarea isteriei antirusești. Pe de altă parte – dacă alianța are probleme, înseamnă că în anumite direcții Rusia devine un actor și jucător principal pe arena politicii internaționale.

139
Tagurile:
Londra, Rusia, Jubileu, NATO
Tematic
Turcia a demarat testarea radarelor rusești S 400
O sarcină complicată: Opinia expertului despre contrele dintre Erdogan și Trump
Владимир Брутер

Expert: Vom avea sau nu un "maidan" după alegeri

63
(reînnoit 09:23 27.10.2020)
Peste câteva zile, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. În societate se vorbește tot mai mult că după aceste alegeri, la Chișinău ar putea avea loc proteste, care ar putea fi organizate nu fără ajutorul Occidentului.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Evenimentele din Belarus și Kîrgîzstan îi fac pe mulți să creadă, nu fără temei, că acestea ar putea fi organizate și în Moldova, nu fără ajutorul Occidentului, mai ales că în perioada de până la alegeri candidații de dreapta au anunțat că sunt gata să scoată lumea în stradă în cazul în care vor pierde alegerile. De această părere este expertul Institutului de Cercetări politice și umanitare Vladimir Bruter.

"Putem avea aceste suspecții că este pus la cale scenariu unui "maidan", deși nu există motive pentru o asemenea evoluție a lucrurilor. Totul depinde de felul în care se vor desfășura alegerile din 1 și 15 noiembrie. Niște acțiuni de protest ar putea avea loc, dar situația din Moldova este alta decât cea din Belarus și Kîrgîzstan. Și asta pentru cp Moldova este o republică parlamentară, astfel alegerile parlamentare sunt mult mai importante decât cele prezidențiale", a declarat Bruter pentru studioul radio Sputnik Moldova.

Bruter amintește că în Parlament există o majoritate la limită.

"Admit că dacă diferența de voturi dintre cel care se va clasa pe locul întâi și cel de pe locul doi va fi mică, ar putea să fie desfășurate acțiuni de protest", a spus Bruter.

Amintim că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie participă opt concurenți: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin. Numele lor sunt tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în ordinea de mai sus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
proteste, prezidențiale, Maidan, alegeri


Загрузка...
Exerciții NATO

Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”

118
(reînnoit 21:39 26.10.2020)
Lobbiștii NATO se pretează la afirmații aberante și la ipoteze demente, menite să țină sub tensiune românii – totul cu un scop: să ne pună la cheltuieli din ce în ce mai mari!

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cheltuielile aberante alocate de România pentru înarmare în plină criză economică și de sănătate sunt din ce în ce mai contestate.

Tot mai mulți analiști, dar mai ales simpli cetățeni, consideră că aceste cheltuieli sunt nu numai greu de argumentat, dar afectează și investițiile în domenii de maximă necesitate și urgență – în primul rând Sănătatea, Economia și infrastructura rutieră!

Ei bine, în acest context diverse ONG-uri de lobby și propagandiști NATO depun toate eforturile pentru a convinge românii că sunt în pericolul ca Rusia să atace România, deși această situație nu s-a întâmplat în toată istoria statului român!

Sub egida CEPA -  Center for European Policy Analysis - un grup de ”militari români și americani” au făcut ”o simulare”  pentru a afla…  punctul slab al defensivei României în eventualitatea unui atac al Rusiei!

Și, ce să vezi, problema României nu este reprezentată de uriașa aviație militară rusă, nici de puternica flotă rusă de la Marea Neagră, nici măcar arsenalul uriaș de rachete de toate felurile și capabilitățile ale marii puteri – ci de… ”Poarta Focşanilor”!

Ca o glumă – acum e limpede de ce Zuckerman a insistat atât cu bătălia contra baronilor roșii – dorea să scape de ”paznicul roșu” al ”Porții Focșanilor”, Marian Oprișan!

Revenind la acest ”Dungeons and Dragons” adaptat, să citim o aberație: ”Fără sprijinul NATO, în cazul unui atac al Rusiei prin „Poarta Focşanilor”, Armata Română ar rezista cel mult 24 de ore”.

De fapt, concluzia la care vor ei să ajungă este că ”pericolul” acesta se datorează lipsei unei infrastructuri pe care să se poată deplasa… trupele NATO, în caz de atac al Rusiei! 

Afirmația dementă este: ”Dacă Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către București și către Balcani ar fi prin „Poarta Focșanilor””.

”România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO, care nu poate ajunge destul de repede din cauza lipsei infrastructurii” – consemnează Radio Europa Liberă concluzia ”experților” americani.

Aceeași sursă consideră că pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, ”pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu”.

Ei, aici apare problema: lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani, care avertizează România că… ”trebuie să investească în infrastructură pentru a putea fi apărată de trupele NATO”.

Și, atenție – nu e vorba de infrastructură normală, ci una destinată tancurilor!

Cu alte cuvinte, România, care nu e în stare să facă nici măcar drumuri rapide, ar trebui să se apuce acum de șosele strategice, tip autostrăzi cu structură de rezistență capabilă să suporte deplasarea unităților de tancuri! Pentru că e pericolul… atacului Rusiei!

Deși formula propusă de americani pare o aberație, ea ar putea deveni, parțial, o realitate: în sensul că s-ar aplica ”metoda Cernavodă”! România ”va primi” un credit, pe care îl va accepta cu plăcere, iar companii americane vor construi! Mă rog, de fapt vor construi cam ca Bechtel – sau chiar se vor limita la studii de fezabilitate.  

Dar poate mă înșel eu și nu e vorba nici măcar de atât.

Cert este că aceste „Think Tank” au o misiune clară: să mențină starea de tensiune, să aibă românii impresia că sunt mereu amenințați, pentru a veni NATO să apere… adică să ne ia banii!

Și încă o informație ciudată, de data asta de la un personaj care nu gafează prima dată – Costin Georgescu, ajuns prin grația ”schimbării” în fruntea SRI!

”Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României“, spune Georgescu.

De fapt, nu sunt autostrăzi, cu șosele strategice, cu o singură bandă pe sens, cu porțiuni mai late. Iar acestea trec prin Ucraina – Odessa, respectiv Poltava,  Deci, nicio legătură cu autostrăzile de care are nevoie România. Decât dacă… americanii vor să facă vreo nouă nebunie militară pe aici – și să ne mai pună ala alte cheltuieli inutile, așa cum menționam.

Oricum, asemenea afirmații aberante ar trebui combătute, pentru că într-o populație oricum panicată de controversatele anunțuri despre pandemie, numai asemenea gogomănii cu atacurile Rusiei mai trebuie!

Cred că Radu Tudor a exprimat cel mai bine situația, mai bine decât Caragiale:

”Cred că posibilitatea unui atac din partea Rusiei este una cât se poate de mică (...)  Nu se pune problema unui atac, dar se pune foarte serios problema modului în care ne apărăm”!

Să repetăm atent: nu se pune problema să ne atace cineva, dar noi trebuie să ne apărarăm! Este chintesența parteneriatului strategic, metoda cea mai simplă de a face bani pe spinarea săracilor din Est1.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

118
Tagurile:
Românai, Rusia
Tematic
România: Rachete Patriot pentru o țară fără lideri patrioți?


Загрузка...
Otaci

Când va fi demolat blocul de la Otaci: Câți bani se vor cheltui

0
(reînnoit 11:33 27.10.2020)
De astăzi începe demolarea clădirii avariate din orașul Otaci. La fața locului a fost creat Statul Major al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care va coordona acțiunile și va monitoriza intervenția.

CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se vor afla în aceste zile la Otaci, acolo unde vor demola clădirea avariată din acest oraș. Lucrările vor începe chiar de astăzi, iar specialiștii au venit la fața locului cu tehnica specială: două manipulatoare și un excavator. Pompierii au amenajat corturi, în care vor fi cazați în această perioadă.

La mijlocul lunii octombrie, Cabinetul de Miniștri a anunțat că vor fi alocate 2,2 milioane de lei pentru demolarea blocului.

Amintim că în data de 19 iunie 2019 o parte a unui bloc de locuințe s-a prăbușit la Otaci. În urma surpării blocului nu au fost înregistrate victime. În schimb, 45 de oameni au rămas fără acoperiș deasupra capului. Procuratura raionului Otaci a inițiat o cauză penală pe faptul executării necalitative a construcţiilor, în urma prăbușirii clădirii.

O lună mai târziu Guvernul a decis să aloce peste opt milioane opt sute de mii de lei (8 823 179,3 lei) pentru despăgubirea persoanelor rămase fără locuinţe. Banii urmau să acopere valoarea locuințelor distruse, prejudiciul material cauzat de pierderea bunurilor materiale, dar și cheltuielile de primă necesitate ale sinistraților.

Au avut de suferit însă și locatarii blocului alăturat celui care s-a prăbușit. S-a constatat că în urma accidentului clădirea și-a pierdut rezistența și prezenta pericol pentru viață. 

Astfel, din fondul de rezervă al Guvernului au fost alocate, în luna august a anului trecut, 6 889 167 de lei, pentru ca locatarii să-și poată cumpăra alte locuințe. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
construcţie, Ocnița, bloc
Tematic
Blocul prăbușit la Otaci anul trecut va fi demolat
Scene de groază: Accident cumplit pe șoseaua Ocnița-Otaci


Загрузка...