Adjunctul redactorului-șef al AIȘ „Rossia segodnia” Andrei Blagodîrenko

Blagodîrenko, despre "specificul național” în activitatea Sputnik în Estonia

65
(reînnoit 16:48 27.11.2019)
Despre greutățile pe care le întâmpină angajații Sputnik Estonia în raport cu autoritățile estoniene, aflați de la redactorul-șef adjunct al Agenției și Radio Sputnik, Andrei Blagodîrenko.

CHIȘINĂU, 27 nov — Sputnik. Obstacolele puse de autoritățile estoniene redacției Sputnik Estonia, care își desfășoară activitatea în Tallinn, ar putea fi parte a unui nou val de sancțiuni, consideră redactorul-șef adjunct al agenției și Radio Sputnik Adrei Blagodîrenko.

Vizita lui Zelenski ar fi afectat activitatea Sputnik

Blagodîrenko și-a spus punctul de vedere în cadrul emisiunii "Своя правда" (Propriul adevăr - n.r.), realizată la postul de televiziune NTV. El a atras atenția asupra faptului că evenimentele legate de activitatea redacției Sputnik în Țările Baltice nu sunt deloc întâmplătoare și ar putea fi legate inclusiv de vizita președintelui Ucrainei Vladimir Zelenscki în Estonia și Эстонию и Lituania, comunică Sputnik Estonia.

Potrivit lui, pentru președintele ucrainean este extrem de important să-și coordoneze acțiunile cu Țările Baltice, din acest motiv vizita sa la Tallinn și Vilnius este un pas pe cât se poate de logic.

”Am un deplin sentiment că ne aflăm în ajunul unui nou val de sancțiuni. În opinia mea, ieri WADA a emis o declarație privind lipsirea Rusiei de dreptul de a participa în cadrul Jocurilor Olimpice, la Campionatul Mondial de Fotbal, - ceea ce a fost acum doi-patru ani”, a amintit el.

”În ceea ce privește evenimentele care au loc în jurul redacțiilor noastre din Țările Baltice, dacă punem totul cap-coadă, întrevăd formarea unui lanț logic, și că tot ce se întâmplă nu este deloc întâmplător. Și vizita lui Zelenski în Țările Baltice se încadrează în acest șir", a spus Blagodîrenko.

Coincidență? Nu cred

Adjunctul redactorului-șef al Agenției și Radio Sputnik a subliniat că, din cele trei țări baltice, doar în Estonia Sputnik dispune de o redacție ”reală”, care activează nemijlocit ”în țară”. Și dacă pe parcursul ultimilor patru ani nu au existat probleme la plata salariilor pentru angajați, la achitarea impozitelor și închirierea biroului, atunci recent, situația s-a complicat brusc.

"Cu doar câteva săptămâni în urmă, ne-au fost tăiate toate căile posibile de a efectua plățile. Reclamațiile sunt foarte simple, acestea se repetă de fiecare dată, în special în Țările Baltice. Ei ne înaintează pretenția precum că banii cu care îi plătește agenția de stat ”AIȘ Rossia Segodnia” pe angajații săi din Țările Baltice nu ar fi curați, că ar proveni din activitate ”teroristă”, a declarat el.

Comentând cazul Sputnik din Țările baltice, Blagodîrenko a subliniat că oficialii țării refuză din principiu să comunice cu jurnaliștii agenției. Mai mult, Sputnik nu primește nici măcar comunicatele de presă emise de instituțiile de stat, și nici acreditări la evenimente și conferințe de presă organizate la nivel de stat.

”Întrucât în Estonia nu există o lege privind Mass-media, nu există nici o procedură oficială de acreditare. Ei îi pot considera propagandiști pe oricine, în funcție de ce-i trece prin minte vreunui funcționar sau altul”, a precizat el.

Comentând cazul Sputnik din Țările Baltice, Blagodîrenko a amintit despre reținerea redactorului-șef al Sputnik Lituania, Marat Kasem și al Sputnik Letonia, Valentins Rojențovk.

Kasem a fost reținut pe aeroportul din Vilnius, în luna mai 2019 și i-a fost interzis accesul în țară pentru 5 ani, anunțând că reprezintă "pericol la adresa securității naționale".

Шеф-редактор новостного сайта Sputnik Латвия Валентинс Роженцовс
© Sputnik / Алексей Гуленко
Redactorul-șef al Sputnik Letonia, Valentins Rojențovk

Rojențovk a fost reținut de Poliția securității Letoniei în 2018, ulterior fiind interogat pe parcursul a 12 ore. Cu toateă că ambii redactori-șefi sunt cetățeni ai Letoniei.

Libertate de exprimare în Țările Baltice nu se extinde asupra Sputnik

Sputnik Estonia a scris despre faptul că mass-media rusească și jurnaliștii cu regularitate ajung ținta atacurilor și constrângerilor din partea autorităților din Țările Baltice. Potrivit Ministerului rus de Externe, acest fapt face dovada unor decizii și campanii coordonate între aceste state care urmăresc discreditarea mediilor de informare rusești.

De exemplu, funcționarii estonieni recomandă cu insistență să nu ofere vreun comentariu mediilor de informarea rusești ”incorecte”, inclusiv Sputnik Estonia. Cei care încalcă aceste ”recomandări” sunt aspru pedepsiți și supuși criticilor și oprobiului public, așa cum s-a întâmplat în cazul ministrului Mailis Reps.

În iulie 2019, Judecătoria din Vilnius a permis blocarea site-ului Sputnik Lituania pe teritoriul țării din cauza plângerii companiei de radio și tv LRT care a invocat că Sputnik ar fi "încălcat drepturile de autor". Mai târziu accesul spre pagină a fost restabilit.

65
Tagurile:
Estonia, sputnik
Tematic
Lavrov: Discriminarea Sputnik și RT încalcă angajamentele asumate în cadrul OSCE
Facebook a lichidat o pagină RT cu rețete din bucătăria rusească
Владимир Брутер

Expert: Vom avea sau nu un "maidan" după alegeri

54
(reînnoit 09:23 27.10.2020)
Peste câteva zile, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. În societate se vorbește tot mai mult că după aceste alegeri, la Chișinău ar putea avea loc proteste, care ar putea fi organizate nu fără ajutorul Occidentului.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Evenimentele din Belarus și Kîrgîzstan îi fac pe mulți să creadă, nu fără temei, că acestea ar putea fi organizate și în Moldova, nu fără ajutorul Occidentului, mai ales că în perioada de până la alegeri candidații de dreapta au anunțat că sunt gata să scoată lumea în stradă în cazul în care vor pierde alegerile. De această părere este expertul Institutului de Cercetări politice și umanitare Vladimir Bruter.

"Putem avea aceste suspecții că este pus la cale scenariu unui "maidan", deși nu există motive pentru o asemenea evoluție a lucrurilor. Totul depinde de felul în care se vor desfășura alegerile din 1 și 15 noiembrie. Niște acțiuni de protest ar putea avea loc, dar situația din Moldova este alta decât cea din Belarus și Kîrgîzstan. Și asta pentru cp Moldova este o republică parlamentară, astfel alegerile parlamentare sunt mult mai importante decât cele prezidențiale", a declarat Bruter pentru studioul radio Sputnik Moldova.

Bruter amintește că în Parlament există o majoritate la limită.

"Admit că dacă diferența de voturi dintre cel care se va clasa pe locul întâi și cel de pe locul doi va fi mică, ar putea să fie desfășurate acțiuni de protest", a spus Bruter.

Amintim că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie participă opt concurenți: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin. Numele lor sunt tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în ordinea de mai sus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
proteste, prezidențiale, Maidan, alegeri


Загрузка...
Exerciții NATO

Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”

109
(reînnoit 21:39 26.10.2020)
Lobbiștii NATO se pretează la afirmații aberante și la ipoteze demente, menite să țină sub tensiune românii – totul cu un scop: să ne pună la cheltuieli din ce în ce mai mari!

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cheltuielile aberante alocate de România pentru înarmare în plină criză economică și de sănătate sunt din ce în ce mai contestate.

Tot mai mulți analiști, dar mai ales simpli cetățeni, consideră că aceste cheltuieli sunt nu numai greu de argumentat, dar afectează și investițiile în domenii de maximă necesitate și urgență – în primul rând Sănătatea, Economia și infrastructura rutieră!

Ei bine, în acest context diverse ONG-uri de lobby și propagandiști NATO depun toate eforturile pentru a convinge românii că sunt în pericolul ca Rusia să atace România, deși această situație nu s-a întâmplat în toată istoria statului român!

Sub egida CEPA -  Center for European Policy Analysis - un grup de ”militari români și americani” au făcut ”o simulare”  pentru a afla…  punctul slab al defensivei României în eventualitatea unui atac al Rusiei!

Și, ce să vezi, problema României nu este reprezentată de uriașa aviație militară rusă, nici de puternica flotă rusă de la Marea Neagră, nici măcar arsenalul uriaș de rachete de toate felurile și capabilitățile ale marii puteri – ci de… ”Poarta Focşanilor”!

Ca o glumă – acum e limpede de ce Zuckerman a insistat atât cu bătălia contra baronilor roșii – dorea să scape de ”paznicul roșu” al ”Porții Focșanilor”, Marian Oprișan!

Revenind la acest ”Dungeons and Dragons” adaptat, să citim o aberație: ”Fără sprijinul NATO, în cazul unui atac al Rusiei prin „Poarta Focşanilor”, Armata Română ar rezista cel mult 24 de ore”.

De fapt, concluzia la care vor ei să ajungă este că ”pericolul” acesta se datorează lipsei unei infrastructuri pe care să se poată deplasa… trupele NATO, în caz de atac al Rusiei! 

Afirmația dementă este: ”Dacă Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către București și către Balcani ar fi prin „Poarta Focșanilor””.

”România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO, care nu poate ajunge destul de repede din cauza lipsei infrastructurii” – consemnează Radio Europa Liberă concluzia ”experților” americani.

Aceeași sursă consideră că pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, ”pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu”.

Ei, aici apare problema: lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani, care avertizează România că… ”trebuie să investească în infrastructură pentru a putea fi apărată de trupele NATO”.

Și, atenție – nu e vorba de infrastructură normală, ci una destinată tancurilor!

Cu alte cuvinte, România, care nu e în stare să facă nici măcar drumuri rapide, ar trebui să se apuce acum de șosele strategice, tip autostrăzi cu structură de rezistență capabilă să suporte deplasarea unităților de tancuri! Pentru că e pericolul… atacului Rusiei!

Deși formula propusă de americani pare o aberație, ea ar putea deveni, parțial, o realitate: în sensul că s-ar aplica ”metoda Cernavodă”! România ”va primi” un credit, pe care îl va accepta cu plăcere, iar companii americane vor construi! Mă rog, de fapt vor construi cam ca Bechtel – sau chiar se vor limita la studii de fezabilitate.  

Dar poate mă înșel eu și nu e vorba nici măcar de atât.

Cert este că aceste „Think Tank” au o misiune clară: să mențină starea de tensiune, să aibă românii impresia că sunt mereu amenințați, pentru a veni NATO să apere… adică să ne ia banii!

Și încă o informație ciudată, de data asta de la un personaj care nu gafează prima dată – Costin Georgescu, ajuns prin grația ”schimbării” în fruntea SRI!

”Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României“, spune Georgescu.

De fapt, nu sunt autostrăzi, cu șosele strategice, cu o singură bandă pe sens, cu porțiuni mai late. Iar acestea trec prin Ucraina – Odessa, respectiv Poltava,  Deci, nicio legătură cu autostrăzile de care are nevoie România. Decât dacă… americanii vor să facă vreo nouă nebunie militară pe aici – și să ne mai pună ala alte cheltuieli inutile, așa cum menționam.

Oricum, asemenea afirmații aberante ar trebui combătute, pentru că într-o populație oricum panicată de controversatele anunțuri despre pandemie, numai asemenea gogomănii cu atacurile Rusiei mai trebuie!

Cred că Radu Tudor a exprimat cel mai bine situația, mai bine decât Caragiale:

”Cred că posibilitatea unui atac din partea Rusiei este una cât se poate de mică (...)  Nu se pune problema unui atac, dar se pune foarte serios problema modului în care ne apărăm”!

Să repetăm atent: nu se pune problema să ne atace cineva, dar noi trebuie să ne apărarăm! Este chintesența parteneriatului strategic, metoda cea mai simplă de a face bani pe spinarea săracilor din Est1.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
Românai, Rusia
Tematic
România: Rachete Patriot pentru o țară fără lideri patrioți?


Загрузка...
AC Milan v AS Roma

Video: Milan - Roma 3-3 - debutul lui Tătărușanu

0
(reînnoit 10:42 27.10.2020)
AC Milan a pierdut primele puncte în noul sezon din Serie A. ”Rossonerii” au remizat cu AS Roma, scor 3-3, în ultimul meci al etapei a 5-a.

Portarul naționalei României, Ciprian Tătărușanu, a fost titular. El a profitat de faptul că titularul postului, Gianluigi Donnarumma, a fost diagnosticat cu COVID-19.

Debutul portarului de 34 de ani nu a fost cel mai bun. Tătărușanu a greșit la golul egalizator al oaspeților din minutul 14, când a ieșit pe sub centrare la un corner, iar Djeko a marcat.

Milan a mai condus de două ori în acest meci. Saelemaekers a făcut 2-1 imediat după pauză, dar, după un penalty uşor acordat de arbitru, s-a restabilit egalitatea de la punctul cu var: prin Veretout. Zlatan Ibrahimovici, aflat într-o formă fabuloasă la 39 de ani - are 9 goluri în Serie A, în cinci etape - a reușit dubla, înscriind de această dată din penalty, dar partida s-a încheiat 3-3, după ce a înscris şi Kumbulla pentru AS Roma în minutul 84.

”Tătăruşanu? Greşelile fac parte din fotbal, la orice nivel. Tătăruşanu a ratat momentul ieşirii . E un portar puternic. A fost debutul său, ceva ce s-ar putea să fi avut un impact”, a declarat antrenorul lui AC Milan, Stefano Pioli.

Tătărușanu a primit nota 5, cea mai mică din echipa lui AC Milan, iar italienii de la Gazzetta Dello Sport se așteaptă ca Stefano Pioli să îl ia în calcul pe Antonio Donnarumma, fratele lui Gianluigi, pentru următoarele meciuri.

După cinci etape, AC Milan e lider în Serie A cu 13 puncte. Podiumul e completat de Napoli (11 puncte) şi de Sassuolo (11 puncte).

Următorul meci a lui Milan va fi joi, 29 octombrie, acasă, împotriva lui Sparta Praga, în cadrul Ligii Europa. Până atunci, marți și miercuri se vor disputa meciurile din Liga Campionilor. Astăzi, de la ora 19:55 se vor întâlni perechile Lokomotiv - Bayern și Șahtior - Internazionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Milano, Roma, Fotbal


Загрузка...