Generalul Andrei Vlasov

În ciuda rușilor și a comuniștilor: Praga ar putea avea un monument al ”vlasoviștilor”

154
(reînnoit 09:46 20.11.2019)
De obicei, în țările care au decis să lupte împotriva memoriei Victoriei, după distrugerea monumentelor înălțate în cinstea învingătorilor începe, inevitabil, reabilitarea naziștilor și a colaboraționiștilor naziști.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Campania de profanare și demolare a monumentelor eliberatorilor sovietici în Cehia și-a găsit continuare. Cum se întâmplă de obicei în țările care au decis să lupte împotriva amintirii Victoriei, după distrugerea monumentelor înălțate în cinstea învingătorilor începe, inevitabil, reabilitarea naziștilor și a colaboraționiștilor naziști.

Nicăieri nu se întâmplă altfel. Prin urmare, și la Praga, unde nu chiar demult a fost adoptată o decizie cu privire la demontarea monumentului mareșalului Konev, a fost propusă înălțarea unui monument al generalului Vlasov, liderul colaboraționiștilor ruși.

Inițiativa scandaloasă a fost făcută publică de către Pavel Novotny, șeful celui mai vestic sector din Praga. Chiar în cadrul unei festivități dedicate celei de-a 75-a aniversări a așa-numitului Manifest al Comitetului de la Praga pentru eliberarea popoarelor Rusiei – structură creată de generalul Vlasov.

Novotny a promis că deja la anul (probabil, către aniversarea a 75-a a eliberării orașului Praga) va înălța în sectorul pe care-l administrează primul monument din Cehia consacrat ”vlasoviștilor”, deoarece îi consideră pe aceștia adevărații eliberatori ai capitalei Cehiei de sub ocupația naziștilor.

Explicația sa a fost foarte simplă: „Comuniștii vor face pe ei”. Totodată, el a vorbit în termeni jignitori despre mareșalului Konev, a cărui armată a salvat cu adevărat Praga de la distrugere, în mai 1945, și a susținut demolarea monumentului.

© Sputnik / Сергей Пятаков
Generalul Andrei Vlasov, alături de ofițeri germani. Foto din arhiva FSB

Pavel Novotny este o personalitate destul de cunoscută în Cehia. În context scandalos. Până anul trecut a activat în cadrul unor tabloide de kankan, a participat la talk-show-uri zgomotoase, a pozat la televiziune în ochelari cu penis. Iar ulterior a aderat la una dintre forțele politice de dreapta (Partidul Civil Democrat) și a câștigat alegerile pentru șefia sectorului.

Poate că nu ar fi cazul ca ideea acestui showman scandalos și politician începător să fie discutată în serios, dacă în spatele lui nu s-ar afla unele persoane mai cu greutate. Astfel, chiar Novotny recunoaște că ideea i-a fost sugerată de colegul său de partid Pavel Žáček, fondatorul Institutului de Studiere a Regimurilor Totalitare, actualmente deputat în Parlament și unul dintre conducătorii Comitetului de Apărare.

Citiți materialul integral pe ru.sputnik.md

154
Tagurile:
monument, Praga
Tematic
Faptă eroică pe pământul Moldovei: Strănepotul privește lumea prin ochii străbunicului


Загрузка...