Lansarea rachetei Avangard

Sistemul hipersonic Avangard a fost introdus în servicul de luptă al armatei ruse

175
(reînnoit 08:11 19.11.2019)
Sistemele de rachete hipersonice Avangard au fost introduse în serviciul de luptă a forțelor armate rusești. Arma, care este una invicibilă în fața oricărui sistem de apărare antirachetă, este destinată menținerii unui echilibru și a păcii pe planetă.

Alexandr Hrolenko, observator militar

Politica de menținere a păcii promovată de Rusia se consolidează prin instrumentele de descurajare strategică. Blocurile hipersonice „Avangard”, care sunt introduse în serviciul de luptă în apropiere de Orenburg, reprezintă punctul tehnologic maximum al capacității de apărare al Federației Ruse și în același timp o umbrelă de securitate pentru toți aliații Rusiei. Totodată, spre deosebire de Washington în cadrul NATO, Moscova nu cere alocarea a celor 2 la sută din PIB pentru Apărare.

La sfârșitul lunii noiembrie vor fi introduse în serviciul de luptă, în regim de testare, două rachete dotate cu o unitate planată nucleară UR-100H UTTH din componența primului regiment al sistemului Agangard. În divizia Dombarovski a trupelor de rachetă cu destinație strategică are loc pregătirea și încărcarea rachetelor în siloz, sunt verificate sistemele punctului protejat de comandă. Urmează să fie verificată în practică conjugarea Avangad-ului și sistemului de avertizare cu privire la atacul cu rachete, să fie testată exploatarea în dependență de sezon. În viitorul apropiat vor fi introduse în serviciul de luptă două regimente, peste 12 sisteme de rachetă Avangard în instalațiile de siloz.

Testele de lansare a unității hipersonice au avut loc în decembrie 2018, fiind lovită o țintă convențională din poligonul Kura din Kamchatka. Anterior, 10 avioane de vânătoare MiG-31, dotate cu rachete hipersonice “Kinjal” care nu pot fi interceptate de sistemele antirachetă, au fost introduse în serviciul de luptă în distructul militar Sud.

Se dovedește că realizările Moscovei în domeniul armelor hipersonice nu sunt doar niște “desene animate” și acest lucru a provocat o panică la Washington. Pentru continuarea unei politici a forței Statele Unite sunt nevoite să ajungă din urmă Rusia, să-și dezvolte tehnologii similare.

Lumea va fi salvată de frumusețea armelor rusești

Unitatea Avangard se lansează cu ajutorul rachetei balistice intercontinentale UR-100H UTTH, care este capabilă să se afle o perioadă îndelungată în spațiul cosmic, făcând viraje în jurul Pământului. La un moment prestabilit Avangard se detașează de racheta baltistică intercontinentală și intră în atmosferă, la o distanță de 3 mii kilometric de țintă. Diferența ei esențială față de alte focoase intercontinentale constă în viteza enormă și impredictibilitatea traiectoriei zborului, dar și a perioadei de timp până la lovirea obiectivului inamicului.

Unitățile de luptă Avangard au capacitatea de a manevra în straturile dense ale atmosferei cu o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului (până la 24 mii de kilometric pe oră) și de a efectua zboruri la o distanță intercontinentală. În același timp, unitățile hipersonice sunt foarte eficiente și fără focoasa nucleară.

Viteza mare și precizia înaltă a unității convenționale de luptă Avangard permit (dacă este necesar) distrugerea garantată a celei mai protejate ținte din orice punct al planetei. Aici merită să ne amintim de forța distrugătoare a meteoritului din Chebarkul, cu o masa de 11 tone, care în 2013 a intrat în atmosfera terestră cu o viteză de 19 kilometri pe secundă.

La ora actuală nu există niciun mijloc de apărare împotriva sistemului Avangard. Capacitățile unității planate permite ocolirea zonei de acțiune a mijloacelor informaționale și de interceptare a sistemului global american de apărare antirachetă. Crearea unui interceptor al rachetelor hipersonice european se planifică abia spre anul 2030, până atunci arma hipersonică rusească poate avansa și mult mai mult.

Nu e vorba doar de atmosferă. Spre exemplu, rachetele hipersonice 3M22 “Țirkon” au intrat în dotarea flotei, a navelor militare și submarine.

Țirkon este capabilă să distrugă eficient grupările navelor purtătoare de rachetă ale inamicului.

Sistemul unificat de rachetă “Yars” a fost adaptat la diverse tipuri de bazare, inclusiv căi ferate. E mai ușor să găsești un ac în fân decât un vagon marfar cu racheta „Yars”, aflat în orice punct din toată întinderea rusească - de la Vladivostok și Habarovsk, până la Smolensk și Soci.

A fost creat un nou sistem cu bazare în siloz “Sarmat” cu o rachetă grea cu lichid propulsor (masa în momentul statului – 110 tone, 10-15 focoase detașabile cu câte 750 kilotone fiecare). Complexul Sarmat va înlocui Voevod în divizia de rachetă din Uzhur și raionul de poziționare Dombarovski.

Divizia a 13-a cu noroc

Din surse deschise se știe că a 62-a divizie de rachetă din Uzhur, este dislocată în ținutul Krasnoiarsk, iar raionul de dislocare Dombarovski se află în gestiunea diviziei a 13-a de rachetă. Amplasarea primelor sisteme Avangard în regiunea Orenburg nu este deloc întâmplătoare, probabil.

Aici se intersectează istoria și geografia. Unitățile armelor hipersonice se află la o distanță egală (aproximativ 8800 kilometri) de Washington și silozurile rachetelor balistice intercontinentale Minuteman III (450 de rachete în trei baze din statele Wyoming, Montana și  Dakota de Nord – e fundamentul triadei nucleare americane) și la o distanță semnificativă de pozițiilor rachetelor SUA și NATO (pe mare și uscat), așa cum se potrivește unei arme strategice de descurajare cu o traiectorie impredictibilă.

În afară de aceasta, cea de-a 13-a divize este considerată de o jumătaste de veac una din cele mai puternice și profesioniste dintre toate unitățile militare ale țării. Noul sistem Avangard va spori potențialul strategic al diviziei și a forțelor armate rusești în ansamblu.

Lansarea rachetelor balistice Topol-M
Министерство обороны РФ

Siguranța și eficiența sistemului de control al forțelor armate ruse (inclusiv a Forțelor de Rachete Strategice Ruse - RVSN) au fost verificate în octombrie în cadrul exercițiilor “Grom-2019”, în timpul cărora a fost simulat un conflict cu utilizarea armelor nucleare. Manevrele au fost efectuate cu implicarea Forțelor de Rachete Strategice Ruse, brigăzilor de rachetă ale forțelor terestre, aeronavelor cu rază lungă de acțiune și navelor cu rachetă ale forțelor navale rusești (triada nucleară) – peste 12 mii de militari, 213 instalații de lansare ale RVSN, peste 100 de aparate de zbor, până la 15 nave, cinci submarine, 310 unități ale tehnicii militare și speciale. Coordonarea a fost efectuată din Centrul Național de Control al Apărării, cu participarea comandantului suprem al armatei, președintele rus, Vladimir Putin.

A fost exersată situația când după un atac masiv cu rachete nucleare asupra Rusiei, forțele ei armate efectuează o operațiune strategică. Forțele de descurajare non-nucleară (brigăzile de rachetă ale forțelor terestre și navele cu rachete ale forțelor navale, dotate cu Kalibr), au exersat atacurile asupra sistemelor de apărare antirachetă și mijloacelor de avertizare a agresorului.

Apoi, forțele strategice nucleare (sistemele de rachetă ale Forțelor de Rachete Strategice Ruse, flota și forțele aero-spațiale) au efectuat lovituri decisive asupra obiectivelor „inamicului”.

Forțele armate rusești au acționat fără probleme. Atacul de răspuns asupra agresorului arăta atât de convingător, încât secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a schimbat vădit tonalitatea: “În aceste vremuri complicate trebuie să evităm orice erori și neînțelegeri. Trebuie să restabilim încrederea, acolo unde este posibil. Tindem spre relații mult mai constructive cu Rusia”.

Reiese că Moscova nu în zadar a alocat peste 20 trilioane de ruble în ultimii nouă ani pentru modernizarea armatei și flotei. Se merită în numele menținerii păcii pe planetă.

175
Tagurile:
armata rusa, lupta, supersonic, sistem
Владимир Брутер

Expert: Vom avea sau nu un "maidan" după alegeri

51
(reînnoit 09:23 27.10.2020)
Peste câteva zile, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. În societate se vorbește tot mai mult că după aceste alegeri, la Chișinău ar putea avea loc proteste, care ar putea fi organizate nu fără ajutorul Occidentului.

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Evenimentele din Belarus și Kîrgîzstan îi fac pe mulți să creadă, nu fără temei, că acestea ar putea fi organizate și în Moldova, nu fără ajutorul Occidentului, mai ales că în perioada de până la alegeri candidații de dreapta au anunțat că sunt gata să scoată lumea în stradă în cazul în care vor pierde alegerile. De această părere este expertul Institutului de Cercetări politice și umanitare Vladimir Bruter.

"Putem avea aceste suspecții că este pus la cale scenariu unui "maidan", deși nu există motive pentru o asemenea evoluție a lucrurilor. Totul depinde de felul în care se vor desfășura alegerile din 1 și 15 noiembrie. Niște acțiuni de protest ar putea avea loc, dar situația din Moldova este alta decât cea din Belarus și Kîrgîzstan. Și asta pentru cp Moldova este o republică parlamentară, astfel alegerile parlamentare sunt mult mai importante decât cele prezidențiale", a declarat Bruter pentru studioul radio Sputnik Moldova.

Bruter amintește că în Parlament există o majoritate la limită.

"Admit că dacă diferența de voturi dintre cel care se va clasa pe locul întâi și cel de pe locul doi va fi mică, ar putea să fie desfășurate acțiuni de protest", a spus Bruter.

Amintim că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie participă opt concurenți: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin. Numele lor sunt tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în ordinea de mai sus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
proteste, prezidențiale, Maidan, alegeri


Загрузка...
Exerciții NATO

Afirmații demente despre ”atacul Rusiei asupra României”

105
(reînnoit 21:39 26.10.2020)
Lobbiștii NATO se pretează la afirmații aberante și la ipoteze demente, menite să țină sub tensiune românii – totul cu un scop: să ne pună la cheltuieli din ce în ce mai mari!

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Cheltuielile aberante alocate de România pentru înarmare în plină criză economică și de sănătate sunt din ce în ce mai contestate.

Tot mai mulți analiști, dar mai ales simpli cetățeni, consideră că aceste cheltuieli sunt nu numai greu de argumentat, dar afectează și investițiile în domenii de maximă necesitate și urgență – în primul rând Sănătatea, Economia și infrastructura rutieră!

Ei bine, în acest context diverse ONG-uri de lobby și propagandiști NATO depun toate eforturile pentru a convinge românii că sunt în pericolul ca Rusia să atace România, deși această situație nu s-a întâmplat în toată istoria statului român!

Sub egida CEPA -  Center for European Policy Analysis - un grup de ”militari români și americani” au făcut ”o simulare”  pentru a afla…  punctul slab al defensivei României în eventualitatea unui atac al Rusiei!

Și, ce să vezi, problema României nu este reprezentată de uriașa aviație militară rusă, nici de puternica flotă rusă de la Marea Neagră, nici măcar arsenalul uriaș de rachete de toate felurile și capabilitățile ale marii puteri – ci de… ”Poarta Focşanilor”!

Ca o glumă – acum e limpede de ce Zuckerman a insistat atât cu bătălia contra baronilor roșii – dorea să scape de ”paznicul roșu” al ”Porții Focșanilor”, Marian Oprișan!

Revenind la acest ”Dungeons and Dragons” adaptat, să citim o aberație: ”Fără sprijinul NATO, în cazul unui atac al Rusiei prin „Poarta Focşanilor”, Armata Română ar rezista cel mult 24 de ore”.

De fapt, concluzia la care vor ei să ajungă este că ”pericolul” acesta se datorează lipsei unei infrastructuri pe care să se poată deplasa… trupele NATO, în caz de atac al Rusiei! 

Afirmația dementă este: ”Dacă Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către București și către Balcani ar fi prin „Poarta Focșanilor””.

”România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO, care nu poate ajunge destul de repede din cauza lipsei infrastructurii” – consemnează Radio Europa Liberă concluzia ”experților” americani.

Aceeași sursă consideră că pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, ”pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu”.

Ei, aici apare problema: lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani, care avertizează România că… ”trebuie să investească în infrastructură pentru a putea fi apărată de trupele NATO”.

Și, atenție – nu e vorba de infrastructură normală, ci una destinată tancurilor!

Cu alte cuvinte, România, care nu e în stare să facă nici măcar drumuri rapide, ar trebui să se apuce acum de șosele strategice, tip autostrăzi cu structură de rezistență capabilă să suporte deplasarea unităților de tancuri! Pentru că e pericolul… atacului Rusiei!

Deși formula propusă de americani pare o aberație, ea ar putea deveni, parțial, o realitate: în sensul că s-ar aplica ”metoda Cernavodă”! România ”va primi” un credit, pe care îl va accepta cu plăcere, iar companii americane vor construi! Mă rog, de fapt vor construi cam ca Bechtel – sau chiar se vor limita la studii de fezabilitate.  

Dar poate mă înșel eu și nu e vorba nici măcar de atât.

Cert este că aceste „Think Tank” au o misiune clară: să mențină starea de tensiune, să aibă românii impresia că sunt mereu amenințați, pentru a veni NATO să apere… adică să ne ia banii!

Și încă o informație ciudată, de data asta de la un personaj care nu gafează prima dată – Costin Georgescu, ajuns prin grația ”schimbării” în fruntea SRI!

”Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României“, spune Georgescu.

De fapt, nu sunt autostrăzi, cu șosele strategice, cu o singură bandă pe sens, cu porțiuni mai late. Iar acestea trec prin Ucraina – Odessa, respectiv Poltava,  Deci, nicio legătură cu autostrăzile de care are nevoie România. Decât dacă… americanii vor să facă vreo nouă nebunie militară pe aici – și să ne mai pună ala alte cheltuieli inutile, așa cum menționam.

Oricum, asemenea afirmații aberante ar trebui combătute, pentru că într-o populație oricum panicată de controversatele anunțuri despre pandemie, numai asemenea gogomănii cu atacurile Rusiei mai trebuie!

Cred că Radu Tudor a exprimat cel mai bine situația, mai bine decât Caragiale:

”Cred că posibilitatea unui atac din partea Rusiei este una cât se poate de mică (...)  Nu se pune problema unui atac, dar se pune foarte serios problema modului în care ne apărăm”!

Să repetăm atent: nu se pune problema să ne atace cineva, dar noi trebuie să ne apărarăm! Este chintesența parteneriatului strategic, metoda cea mai simplă de a face bani pe spinarea săracilor din Est1.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105
Tagurile:
Românai, Rusia
Tematic
România: Rachete Patriot pentru o țară fără lideri patrioți?


Загрузка...
Comisia Electorală Centrală

Câți observatori vor monitoriza alegerile din 1 noiembrie

0
Alegerile prezidențiale de duminică, 1 noiembrie 2020, vor fi monitorizate de 2 193 de observatori care au fost acreditați de Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 27 aug – Sputnik. Comisia Electorală Centrală anunță că alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 884 de observatori naționali și 309 observatori internaționali.

În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenților electorali, câte un observator național.

CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.

Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, la toate ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale și să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.

Lista observatorilor acreditați de Comisie poate fi consultată pe pagina web oficială a instituției, anunță într-un comunicat de presă Direcția Comunicare, Relații Publice și Mass-Media a Comisiei Electorale Centrale.

Detalii despre alegerile prezidențiale din 1 noiembrie

Pentru scrutinul prezidențial vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare. Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Mai mult de 60 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru participarea la aceste alegeri.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 21:00.

Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar.

Numele celor opt concurenţi electorali vor fi tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19: să poarte măști de protecție; să respecte distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale; să-și dezinfecteze mâinile la intrarea în secția de votare; să-și efectueze termometria la intrarea în secția de votare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
monitorizat, monitorizare, 1 noiembrie, Comisia Electorală Centrală, observatori, alegeri


Загрузка...