Lansarea rachetei Avangard

Sistemul hipersonic Avangard a fost introdus în servicul de luptă al armatei ruse

189
(reînnoit 08:11 19.11.2019)
Sistemele de rachete hipersonice Avangard au fost introduse în serviciul de luptă a forțelor armate rusești. Arma, care este una invicibilă în fața oricărui sistem de apărare antirachetă, este destinată menținerii unui echilibru și a păcii pe planetă.

Alexandr Hrolenko, observator militar

Politica de menținere a păcii promovată de Rusia se consolidează prin instrumentele de descurajare strategică. Blocurile hipersonice „Avangard”, care sunt introduse în serviciul de luptă în apropiere de Orenburg, reprezintă punctul tehnologic maximum al capacității de apărare al Federației Ruse și în același timp o umbrelă de securitate pentru toți aliații Rusiei. Totodată, spre deosebire de Washington în cadrul NATO, Moscova nu cere alocarea a celor 2 la sută din PIB pentru Apărare.

La sfârșitul lunii noiembrie vor fi introduse în serviciul de luptă, în regim de testare, două rachete dotate cu o unitate planată nucleară UR-100H UTTH din componența primului regiment al sistemului Agangard. În divizia Dombarovski a trupelor de rachetă cu destinație strategică are loc pregătirea și încărcarea rachetelor în siloz, sunt verificate sistemele punctului protejat de comandă. Urmează să fie verificată în practică conjugarea Avangad-ului și sistemului de avertizare cu privire la atacul cu rachete, să fie testată exploatarea în dependență de sezon. În viitorul apropiat vor fi introduse în serviciul de luptă două regimente, peste 12 sisteme de rachetă Avangard în instalațiile de siloz.

Testele de lansare a unității hipersonice au avut loc în decembrie 2018, fiind lovită o țintă convențională din poligonul Kura din Kamchatka. Anterior, 10 avioane de vânătoare MiG-31, dotate cu rachete hipersonice “Kinjal” care nu pot fi interceptate de sistemele antirachetă, au fost introduse în serviciul de luptă în distructul militar Sud.

Se dovedește că realizările Moscovei în domeniul armelor hipersonice nu sunt doar niște “desene animate” și acest lucru a provocat o panică la Washington. Pentru continuarea unei politici a forței Statele Unite sunt nevoite să ajungă din urmă Rusia, să-și dezvolte tehnologii similare.

Lumea va fi salvată de frumusețea armelor rusești

Unitatea Avangard se lansează cu ajutorul rachetei balistice intercontinentale UR-100H UTTH, care este capabilă să se afle o perioadă îndelungată în spațiul cosmic, făcând viraje în jurul Pământului. La un moment prestabilit Avangard se detașează de racheta baltistică intercontinentală și intră în atmosferă, la o distanță de 3 mii kilometric de țintă. Diferența ei esențială față de alte focoase intercontinentale constă în viteza enormă și impredictibilitatea traiectoriei zborului, dar și a perioadei de timp până la lovirea obiectivului inamicului.

Unitățile de luptă Avangard au capacitatea de a manevra în straturile dense ale atmosferei cu o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului (până la 24 mii de kilometric pe oră) și de a efectua zboruri la o distanță intercontinentală. În același timp, unitățile hipersonice sunt foarte eficiente și fără focoasa nucleară.

Viteza mare și precizia înaltă a unității convenționale de luptă Avangard permit (dacă este necesar) distrugerea garantată a celei mai protejate ținte din orice punct al planetei. Aici merită să ne amintim de forța distrugătoare a meteoritului din Chebarkul, cu o masa de 11 tone, care în 2013 a intrat în atmosfera terestră cu o viteză de 19 kilometri pe secundă.

La ora actuală nu există niciun mijloc de apărare împotriva sistemului Avangard. Capacitățile unității planate permite ocolirea zonei de acțiune a mijloacelor informaționale și de interceptare a sistemului global american de apărare antirachetă. Crearea unui interceptor al rachetelor hipersonice european se planifică abia spre anul 2030, până atunci arma hipersonică rusească poate avansa și mult mai mult.

Nu e vorba doar de atmosferă. Spre exemplu, rachetele hipersonice 3M22 “Țirkon” au intrat în dotarea flotei, a navelor militare și submarine.

Țirkon este capabilă să distrugă eficient grupările navelor purtătoare de rachetă ale inamicului.

Sistemul unificat de rachetă “Yars” a fost adaptat la diverse tipuri de bazare, inclusiv căi ferate. E mai ușor să găsești un ac în fân decât un vagon marfar cu racheta „Yars”, aflat în orice punct din toată întinderea rusească - de la Vladivostok și Habarovsk, până la Smolensk și Soci.

A fost creat un nou sistem cu bazare în siloz “Sarmat” cu o rachetă grea cu lichid propulsor (masa în momentul statului – 110 tone, 10-15 focoase detașabile cu câte 750 kilotone fiecare). Complexul Sarmat va înlocui Voevod în divizia de rachetă din Uzhur și raionul de poziționare Dombarovski.

Divizia a 13-a cu noroc

Din surse deschise se știe că a 62-a divizie de rachetă din Uzhur, este dislocată în ținutul Krasnoiarsk, iar raionul de dislocare Dombarovski se află în gestiunea diviziei a 13-a de rachetă. Amplasarea primelor sisteme Avangard în regiunea Orenburg nu este deloc întâmplătoare, probabil.

Aici se intersectează istoria și geografia. Unitățile armelor hipersonice se află la o distanță egală (aproximativ 8800 kilometri) de Washington și silozurile rachetelor balistice intercontinentale Minuteman III (450 de rachete în trei baze din statele Wyoming, Montana și  Dakota de Nord – e fundamentul triadei nucleare americane) și la o distanță semnificativă de pozițiilor rachetelor SUA și NATO (pe mare și uscat), așa cum se potrivește unei arme strategice de descurajare cu o traiectorie impredictibilă.

În afară de aceasta, cea de-a 13-a divize este considerată de o jumătaste de veac una din cele mai puternice și profesioniste dintre toate unitățile militare ale țării. Noul sistem Avangard va spori potențialul strategic al diviziei și a forțelor armate rusești în ansamblu.

Lansarea rachetelor balistice Topol-M
Министерство обороны РФ

Siguranța și eficiența sistemului de control al forțelor armate ruse (inclusiv a Forțelor de Rachete Strategice Ruse - RVSN) au fost verificate în octombrie în cadrul exercițiilor “Grom-2019”, în timpul cărora a fost simulat un conflict cu utilizarea armelor nucleare. Manevrele au fost efectuate cu implicarea Forțelor de Rachete Strategice Ruse, brigăzilor de rachetă ale forțelor terestre, aeronavelor cu rază lungă de acțiune și navelor cu rachetă ale forțelor navale rusești (triada nucleară) – peste 12 mii de militari, 213 instalații de lansare ale RVSN, peste 100 de aparate de zbor, până la 15 nave, cinci submarine, 310 unități ale tehnicii militare și speciale. Coordonarea a fost efectuată din Centrul Național de Control al Apărării, cu participarea comandantului suprem al armatei, președintele rus, Vladimir Putin.

A fost exersată situația când după un atac masiv cu rachete nucleare asupra Rusiei, forțele ei armate efectuează o operațiune strategică. Forțele de descurajare non-nucleară (brigăzile de rachetă ale forțelor terestre și navele cu rachete ale forțelor navale, dotate cu Kalibr), au exersat atacurile asupra sistemelor de apărare antirachetă și mijloacelor de avertizare a agresorului.

Apoi, forțele strategice nucleare (sistemele de rachetă ale Forțelor de Rachete Strategice Ruse, flota și forțele aero-spațiale) au efectuat lovituri decisive asupra obiectivelor „inamicului”.

Forțele armate rusești au acționat fără probleme. Atacul de răspuns asupra agresorului arăta atât de convingător, încât secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a schimbat vădit tonalitatea: “În aceste vremuri complicate trebuie să evităm orice erori și neînțelegeri. Trebuie să restabilim încrederea, acolo unde este posibil. Tindem spre relații mult mai constructive cu Rusia”.

Reiese că Moscova nu în zadar a alocat peste 20 trilioane de ruble în ultimii nouă ani pentru modernizarea armatei și flotei. Se merită în numele menținerii păcii pe planetă.

189
Tagurile:
armata rusa, lupta, supersonic, sistem
Maia Sandu

Un alt Filat - primul "mare corupt" doborât de Maia Sandu

139
(reînnoit 17:32 24.06.2021)
Luca Filat, fiul lui Vladimir Filat, este singura victimă a luptei cu corupția anunțată cu surle și trâmbițe de președintele Maia Sandu la început de mandat. Acest lucru îl afirmă chiar ea.

În raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat, prezentat joi de șeful statului, Maia Sandu bifează două realizări la acest capitol. Prima: semnarea Decretului de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție și a doua: decizia Guvernului Marii Britanii de a reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.

Că decretul de constituire a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție nu constituie o realizare pe tărâmul luptei cu corupția este mai mult decât evident. Acest Comitet este o păcăleală, el nu va aduce roade și nici nu are cum să aducă dat fiind că este o făcătură, nu are nicio încadrare legală în sistemul de drept moldovenesc.

Pe când decizia Guvernului de la Londra ca cei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat, să fie transferate Moldovei este o realizare, doar că foarte măruntă. Infimă, aș spune.

În condițiile în care toți marii corupți, cel puțin pe care îi știm noi, sunt la libertate, sunt bine-mersi și nu au returnat statului practic nimic din ceea ce au furat - dar au furat miliarde, mi se pare oarecum neserios să te lauzi că ai recuperat, timp de jumătate de an, jumătate de milion de euro.

Iată care este tabloul: toți cei care au fost acuzați public de Maia Sandu și/sau de organele de drept de la noi sau din străinătate că ar fi corupți, că au delapidat banul public, că au furat statul și pe cetățenii acestuia (între ei Vladimir Filat, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatîi) sunt la libertate, unii fac politică chiar și se pregătesc să coguverneze după alegeri cu PAS, partidul Maia Sandu. Și în aceste condiții să te lauzi că l-au pus la respect pe Luca Filat, care nici măcar nu este un mare corupt, ci un fecior de bani gata, care a profitat de milioanele "câștigate în sudoarea frunții" de tăică-său este total neserios.

La fel de neserios cum este să te lauzi că în domeniul economic ai reușit să obții 600 de milioane de euro de la Uniunea Europeană și de 6000 de tone de motorină de la România. Toată performanța economică constă în a umbla cu cerșitul, în a te milogi! Bună treabă!  

De dragul adevărului trebuie să recunoaștem că Maia Sandu nici nu a prea avut instrumentele necesare ca să facă ceva în cele 6 luni de mandat: Parlamentul este dizolvat, iar Guvernul este interimar. Ce poate să facă în aceste condiții șeful statului? Evident, nu mare lucru. Doar că tot Maia Sandu se face vinovată de această situație, căci ea a dizolvat Parlamentului și, în felul acesta, a blocat activitatea Guvernului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

139
Tagurile:
lupta cu corupția, bilant, bilanţ, raport, Maia Sandu, Filat


Загрузка...
Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan

Experți: „Vizita ambasadorului SUA la CEC - imixtiune în alegerile parlamentare”

158
(reînnoit 17:24 23.06.2021)
Vizita ambasadorului SUA la Comisia Electorală Centrală a stârnit mai multe controverse în rândul societății. Mulți analiști politici au calificat gestul diplomatului drept o imixtiune în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Fostul deputat și vicepremier Victor Stepaniuc a remarcat în emisie la Radio Sputnik Moldova că vizita ambasadorului SUA la CEC Dereck Hogan chiar de Ziua Suveranității ne demonstrează că suveranitatea extrem de fragilă în Republica Moldova. Și asta pentru că pe agenda discuțiilor a fost organizarea procesului de vot la alegerile din 11 iulie, în special deschiderea secțiilor de votare în diasporă.

„Atunci când un stat se declară suveran și independent, trebuie să respecte suveranitatea, să ceară de la alții respectarea ei. (...) Acum suntem membri ai diferitor organizații internaționale, ONU, OSCE și altor, dar, pe de altă parte, țara noastră săracă din punct de vedere social-economic și al divizării forțelor politice pe principii geopolitice le permite partenerilor externi să se implice cu tupeu. Asta își permite să facă ambasadorul SUA, precum și alții - uneori ambasadorul României și cel al Uniunii Europene. Asta vorbește despre faptul că noi suntem o țară slăbită, că acele idei progresiste care au fost incluse în Declarația de Suveranitate au rămas doar pe hârtie”, a spus Victor Stepaniuc.

El a vorbit și despre scopul ascuns al vizitei ambasadorului Hogan la CEC în prag de alegeri 

„Dacă ambasadorul SUA își permite acest lucru, evident că are interese. America are interese în toată lumea. Este foarte important ca echipa noastră politică - președintele țării, prim-ministrul, președintele Parlamentului - să aibă un cuvânt de spus în această situație, să-și exprime atitudinea, mai ales dacă este vorba despre o implicare crasă”, a declarat Victor Stepaniuc pentru Sputnik Moldova

„Democrația perversă se întoarce împotriva unei democrații în constituire”

La rândul său, și analistul politic Corneliu Ciurea vorbește despre interese voalate și exercitarea influenței Occidentului asupra instituțiilor din Republica Moldova. 

„Aș vrea să cred că a fost o simplă discuție la o ceașcă de cafea, dar realitățile Republicii Moldova din ultimul timp, subordonarea politicului, în special a partidelor de dreapta, în fața intereselor occidentale, este prea izbitoare și, din această cauză, cred că a existat un interes specific al ambasadorilor occidentali în a-i convinge pe reprezentanții CEC-ului să cedeze în fața presiunilor care vin din afară și din interior”, a remarcat expertul.

Ciurea consideră totuși că CEC nu va ceda în fața presiunilor. 

„CEC este singura instituție care nu s-a frânt. Vedem că sistemul judecătoresc mult prea ușor cedează. CEC-ul în prezent este singura instituție care rezistă în fața acestor presiuni. Totuși, lucrurile se complică în Republica Moldova și vedem că democrația poate deveni un sistem politic de creație proprie care să reziste în fața unor presiuni care vin din ceea ce se crede a fi „patria democrației”

Democrația perversă se întoarce împotriva unei democrații în constituire și pe care astăzi CEC-ul o reprezintă deocamdată cu brio în Republica Moldova, dar există riscul ca CEC-ul să se frângă”, a menționat Ciurea. 

„Ceea ce a făcut Hogan este o încălcare”

Și comentatorul politic Ian Lisnevschi este de părere că întrevederea ambasadorului american la Chișinău cu câțiva membri ai Comisie Electorale Centrale are anumite conotații ascunse.

”Faptul că cineva din interior și din exterior încearcă să preseze situația și membrii CEC este un lucru negativ. Este o implicare din exterior care dă motive de discuții și presupuneri despre o eventuală implicare a factorului extern. Domnul Hogan trebuie să își amintească că are un statut de observator al alegerilor din 11 iulie. Ceea ce a făcut astăzi este mai degrabă o încălcare”, susține Ian Lisnevschi.

Totodată, expertul adaugă că astfel de discuții nu trebuie să fie purtate în campaniile electorale.

„Deja sunt încălcări grave ce ține de principiile democratice. Ambasadorii, nu contează, din ce țară, nu ar trebui să se implice într-o astfel de manieră”, a menționat Ian Lisnevschi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

158
Tagurile:
CEC, Comisia Electorală Centrală, vizită, Rrepublica Moldova, ambasadorul SUA


Загрузка...