Bloc de locuit în Chișinău

Ce cumpără moldovenii: Sectorul economic care înflorește Video

473
(reînnoit 08:19 15.11.2019)
Sectorul construcțiilor înregistrează cel mai dinamic ritm de creștere a volumului de credite contractate de la bănci. Totuși, cei mai importanți beneficiari ai creditelor bancare sunt, la fel ca în anii trecuți, comerțul, industria alimentară și agricultura.

CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Volumul de credite acordate sectorului construcțiilor a depășit 909 milioane de lei la sfârșitul lunii septembrie 2019. Creșterea creditelor contractate de acest sector a constituit 26% față de septembrie 2018, potrivit datelor făcute publice de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Expertul economic Viorel Gîrbu constată, într-o analiză publicată pe infodebit.md, că sectorul construcțiilor este cel mai dinamic sector economic pentru creditarea bancară în 2019.

În ianuarie-septembrie 2019, creditarea industriei energetice și industriei productive a înregistrat ritmuri negative de (-) 27% și respectiv (-) 2%. Iar volumul împrumuturilor bancare acordate industriei alimentare a crescut cu doar 1% în intervalul indicat.

Sputnik a scris anterior că în vara lui 2019 s-a înregistrat un record pe piața imobiliară: moldovenii au cumpărat un număr dublu de apartamente, comparativ cu media ultimilor ani.

În trimestrul trei al anului 2019, au fost vândute 8,5 mii de apartamente, inclusiv peste 6 mii în Chișinău. Este un număr dublu față de media din ultimii ani, semnala expertul economic Veaceslav Ioniță.

„Totuși, sub aspectul volumului creditelor acordate, domeniul construcțiilor se situează abia pe poziția a 4-a, cu o creștere de 184,7 mil. lei, fiind depășit de sectorul agricol (+376,4 mil. lei), comerț (+292,6 mil. lei) și mediul financiar nebancar (+275,6 mil. lei)”, arată Viorel Gîrbu. 

După sectorul construcțiilor, sectorul financiar nebancar este cel care a înregistrat cea mai mare rată de creștere a creditării bancare pe durata primelor 9 ale anului 2019 – volumul de împrumuturi alocate acestuia a crescut cu 23%.

Pe locul trei, conform ratei de creștere a creditării bancare, se află sectorul agricol, care a contractat cu 14% mai multe împrumuturi decât în 2018.

Totuși, cei mai importanți beneficiari ai creditelor acordate de bănci rămân a fi, ca în anii trecuți, comerțul (41%), industria alimentară (15%) și agricultura (14%).

„Evoluția structurii portofoliului de credite oferite economiei naționale de către sectorul bancar autohton denotă starea precară a economiei naționale, care înregistrează o dinamică pozitivă doar în sectoarele ce generează o valoare adăugată mică, or, sectoarele industriale stagnează sau chiar înregistrează scăderi semnificative”, apreciază expertul economic Viorel Gîrbu.

Expertul economic mai evidențiază sectoarele neproductive ale economiei Republicii Moldova care au înregistrat în 2019 o creștere rapidă a volumului creditelor atrase: de peste 28 de ori a crescut volumul creditelor acordate organizațiilor necomerciale, cu 67% au sporit creditele acordate pentru procurarea/construcția imobilului și cu 46% a sporit creditarea unităţilor administrativ-teritoriale/instituţiilor subordonate unităţilor administrativ-teritoriale.

473
Tagurile:
sectorul, economic, moldovenii
Tematic
Viața în Chișinău: Cât costă pantofii care i-au scos din sărite pe moldoveni
N-o să-ți vină să crezi: Greșeala pe care o fac moldovenii atunci când merg la cumpărături
De unde cumpără moldovenii haine și încălțăminte: Un sondaj le dezvăluie preferințele
Hoție, export de cetățeni și consum de importuri: Expert, despre economia Moldovei


Загрузка...