TIR-uri

Brînzan vina pe fostul guvern, Chicu spune că-i sabotare a exporturilor în Rusia

216
(reînnoit 21:38 01.11.2019)
La Chișinău va sosi o delegație din Federația Rusă, pentru a discuta subiectul autorizațiilor de export pe piața rusă pentru transportatorii moldoveni. Consilierul prezidenția Ion Chicu suspectează Guvernul de „sabotarea exporturilor noastre pe piețele răsăritene”.

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a comentat protestul pe care transportatorii l-au declanșat vineri, 1 noiembrie, din motivul că nu pot obține autorizații pentru transportarea în Rusia a fructelor și legumelor.

„Îmi pare rău că trebuie să sufere transportatorii, să pierdem producția și, mai ales, să pierdem din economia țării pentru greșelile guvernării precedente, care a admis renunțarea la liberalizarea transportului și impunerea unei cote limită. Ne vom asuma responsabilitatea ca să depășim și acest obstacol”, a scris ministrul pe Facebook.

Vadim Brînzan mai adaugă că „săptămâna viitoare, pe 6 noiembrie, ca urmare a invitației Ministerului Economiei și Infrastructurii, vine în vizită la Chișinău o delegație din Federația Rusă. Pe ordinea de zi a ședinței comisei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier se va discuta, prioritar, subiectul autorizațiilor”.

Pe de altă parte, consilierul prezidențial pe probleme economice, Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor în guvernul anterior, a învinuit ministerul condus de Vadim Brînzan de situația creată.

Mai mult, consilierul președintelui Igor Dodon suspectează o încercare de a sabota exporturile Republicii Moldova către Rusia și alte piețe din CSI.

Iată ce a scris Ion Chicu pe Facebook acum o săptămână: „Din informația pe care o deținem, ministerul nostru de resort n-a mai comunicat cu autoritățile ruse, iar în rezultat autorizațiile obținute de șeful statului s-au epuizat. Din ce cauză se încearcă sabotarea exporturilor noastre pe piețele răsăritene, după ce cu atâtă dificultate au fost deblocate, se poate de intuit... Nu cred că-i o poziție foarte înțeleaptă din partea ministerului responsabil”.

Igor Dodon a anunțat, pe 31 octombrie, că Federația Rusă va elibera în regim de urgență 500 de autorizații suplimentare pentru transportarea mărfurilor moldovenești în Rusia, prin teritoriul Ucrainei. Șeful statului a precizat că s-a ajuns la o asemenea înțelegere în urma unei convorbiri telefonice pe care a avut-o cu vicepremierul rus Dmitri Kozak.

216
Tagurile:
Rusia, exporturi, Guvern, Vadim Brînzan
Tematic
După o pauză de 30 de ani, fructele moldovenești revin pe piețele din Siberia -Detalii
Merele și strugurii moldovenești: Producătorii dau faliment, dacă nu le vând în Rusia
Topul țărilor în care Moldova exportă vin: Producătorii și-au schimbat planurile
Un adevăr trist: Iată de ce Moldova nu exportă carne și ouă de găină în Uniunea Europeană


Загрузка...