Oameni

Moldova - țara în care obțin dreptate în judecată doar cei cu bani și legături

592
(reînnoit 17:41 17.07.2019)
Moldova este țara în care legile sunt bune, dar nu funcționează, iar o bună parte din judecători și procurori fac business din funcția pe care o dețin.

CHIȘINĂU, 6 iul – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Despre corupția din sistemul judecătoresc și metehnele Procuraturii se vorbește de când Moldova și-a obținut independența. De-a lungul anilor, instituțiile de drept din țara noastră au trecut prin diferite reforme, reforme care au însemnat timp și foarte mulți bani.

Cert este că deși salariile procurorilor și a judecătorilor au fost majorate și chiar dublate, în ultimii ani, cu scopul de a eradica corupția, astăzi, situația din sistemul judecătoresc este catastrofală - legile nu funcționează nicicum, iar dreptate obțin doar cei cu bani și legături.

Cum îi responsabilizăm pe judecători și procurori?

Ne-am obișnuit ca în campaniile electorale combaterea corupției din sistemul de drept să fie promisiunea numărul unu a politicienilor. Și, totodată, ne-am obișnuit să nu se facă nimic în acest sens. Așa am ajuns ca Republica Moldova să fie condamnată de CEDO în aproape 400 de cauze. Și tot din banii noștri, ai cetățenilor, statul  a fost obligat să achite compensații de peste 16.300.000 de euro celor care au fost nedreptățiți de instanțele de la noi.

Respectiv, statul a pierdut 16.300.000 de euro din cauza unor judecători care au luat decizii fără a ține cont de prevederile legale.

Teodor Cârnat: Va fi dificil, dar nu imposibil

De mai bine de trei săptămâni, de când Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor au ajuns la un numitor comun și au semnat acel aranjament prin care și-au asumat să „dezoligarhizeze țara și să elibereze principalele instituții ale statului de controlul intereselor grupului oligarchic”, în societatea moldovenească a apărut un suflu de speranță, speranța că Moldova mai poate fi țara în care să-ți crești copiii și să îmbătrânești.

Și poate fi o astfel de țară, spune expertul în drept Teodor Cârnat. Doar că pentru asta este necesar ca judecătorii corupți să nu se mai regăsească în sistem și să răspundă în fața legii. 

„Acum, noi avem sarcina să-i identificăm pe acei judecători care au deservit sistemul oligarhic, acei judecători care sunt corupți, nu sunt verticali și care au făcut justiție selectivă. Dacă îi identificăm și vom face presiune asupra Consiliului Superior al Magistraturii ca să intenteze proceduri disciplinare și ulterior să fie eliberați din funcție, vom fi bravo la acest capitol”, a declarat Teodor Cârnaț pentru Radio Sputnik Moldova.

Expertul în drept spune că din cei peste 400 de magistrați, câți sunt în prezent, aproape jumătate trebuie să plece.

„Sunt de părerea că mai mult de jumătate din actualii judecători, de la Curtea Supremă de Justiție, Curțile de Apel și cam a treia parte din instanțele de fond trebuie să plece din sistem. Aceasta este o misiune grea, dar dacă nu facem acest pas, justiția va fi la fel de dependentă, iar judecătorii vor continua să facă dreptate selectiv”, adaugă Teodor Cârnaț.

Cert este că judecătorii care au comis infracțiuni nu trebuie să scape doar cu eliberarea din funcție, spune Teodor Cârnat.

„Eu sunt de părere că în cazul în care judecătorul a comis abateri disciplinare, atunci trebuie obligatoriu să identificăm aceste abateri disciplinare și să-l atragem la răspundere disciplinară cu eliberarea din funcție, iar dacă a comis infracțiuni, atunci trebuie deferit justiției ca să fie un exemplu pentru ceilalți magistrați, să știe că în Republica Moldova nu se joacă cu legea”, adaugă Teodor Cârnaț.

Cert este că așa zisul proces de „curățare” a sistemului judecătoresc necesită timp.

„Avem nevoie de doi, maxim trei ani de zile. S-ar putea și într-un an de zile. Foarte mult contează de poziția Consiliului Superior a Magistraturii, fiindcă organul abilitat de a numi în funcții judecători și de a elibera din funcții judecători este anume CSM. Depinde foarte mult de persoanele care vor fi în Consiliul Superior al Magistraturii și depinde de poziția societății în raport cu judecătorii. Dacă va fi o presiune față de judecători din partea societății, atunci judecătorii vor fi independenți și vor face justiție, dreptate, în favoarea cetățenilor”, conchide Teodor Cârnaț.

Pavel Midrigan: Dacă vrei bani mulți, faci business, dar nu te faci judecător sau procuror!

Și fostul procuror Pavel Midrigan consideră că metehnele sistemului judecătoresc și a procuraturii pot fi eradicate, doar că pentru asta este necesară o intervenție radicală.

„Noi trebuie să renunță la această practică „ai noștri pleacă, ai noștri vin”, chiar dacă se fac concursuri nu știu de care. Fiindcă dacă ne uităm la cum sunt organizate aceste concursuri vedem că tot aceiași vin înapoi. Trebuie măsuri radicale, dacă vrem rezultate. Fiecare persoană trebuie analizată și angajată în funcție după criteriul meritocrației. Până ce, astfel de măsuri au fost doar la nivel de vorbă. De aceea avem ce avem”, spune avocatul Pavel Midrigan.

 

Pavel Midrigan consideră că doar atunci când angajații statului vor face închisoare dacă vor lua decizii părtinitoare, legea va fi lege în Moldova.

„Trebuie să fie o conștientizare și o responsabilizare a funcționarilor statului. Cel are vrea să ajungă în funcții precum judecător sau procuror trebuie să înțeleagă că dacă va încălca legea în mod conștient, va face 10 ani de închisoare. Și va face real. Dacă ne uităm în istorie, câți procurori sau judecători închiși avem pentru încălcarea legii? Serviciul public nu poate să fie business. Dacă vrei bani mulți, te duci în business, dar nu în organele de stat”, conchide Pavel Midrigan

De menționat este că prim-ministrul Maia Sandu a anunțat că a solicitat asistența experților din România și din Georgia pentru reformarea instituțiilor de drept din țara noastră. Ce se va face deja timpul va arăta.

592
Tagurile:
reforme, mita, coruptie, judecatorie, procurori
Tematic
Ce datorii are Maia Sandu față de Vlad Filat și când acesta va fi eliberat din pușcărie
Corupție de amploare în Sănătate: Contabila unei companii din Chișinău, reținută de CNA
Continuă curățarea instituțiilor statului: Iată ce anunță premierul Maia Sandu
Se furau miliarde de lei: Maia Sandu, despre schemele din instituțiile statului - Video
Imagine din arhivă

Ce este în neregulă cu declarațiile lui Pașinean privind complexul «Iskander»

60
Utilizarea în luptă a sistemelor de arme de înaltă tehnologie și precizie necesită o pregătire adecvată a operatorilor specialiști, necesită organizarea unui contur de spionaj și atac fiabil, precum și o înțelepciune politică și responsabilitate pentru deciziile luate.

Într-un sistem de coordonate divers, cele mai avansate rachete se pot «trezi» într-un «sistem greșit», nu pot fi lansate, pot să zboare pe lângă ținte sau să explodeze «în proporție de 10 la sută».

Evaluând rezultatele ostilităților recente din Nagorno-Karabah într-un interviu acordat publicației 1in.am, prim-ministrul Republicii Armenia, Nikol Pașinean, s-a îndoit de fiabilitatea și eficacitatea în luptă a armelor rusești. Potrivit acestuia, rachetele complexului operativ-tactic «Iskander» fie nu au explodat deloc, fie au explodat «în proporție de 10 la sută» (nu a urmat nicio precizare). În același timp, șeful statului și-a exprimat intenția de a efectua reforme semnificative în armată – structurale și privind armamentul.

Ministerul Apărării al Republicii Armenia a refuzat să comenteze declarația ambiguă a prim-ministrului despre complexul «Iskander». Poate că Pașinean nu a fost bine informat sau a fost indus în eroare de unul dintre consilieri. Caracteristicile tehnico-tactice și reputația sistemelor de rachete rusești sunt într-atât de mari încât nu au nevoie de protecție împotriva profanilor.

Nu întâmplător Rusia controlează o treime din piața mondială a armelor. Volumul exporturilor de arme rusești în 2020 a constituit 13 miliarde de dolari. Aceste cifre și fapte prezintă calitatea produselor de apărare, pe care majoritatea țărilor le achiziționează pe banii lor câștigați cu greu și la costuri depline.

În mâini capabile, complexul de rachete operativ-tactic «Iskander» distruge cu succes ținte în munții Caucazului și pe mare (în timpul exercițiilor), iar într-o situație de luptă – pe teritoriul Siriei și în nordul Africii. Zeci de țări ar dori să achiziționeze o astfel de armă, dar doar câteva au posibilitatea de a obține varianta de export – «Iskander-E». Armenia a fost norocoasă, întrucât nu există rachete cu traiectorie cvasi-balistică, care ocolesc evaziv mijloacele de apărare antiaeriană ale inamicului, similare în ceea ce privește raza de acțiune și precizia.

Rusia nu împarte armele de înaltă tehnologie cu toate țările la rând. În acest context, interviul lui Pașinean este ca un trăsnet. Complexul «Iskander-M» a fost adoptat de Armata Rusă în 2006, recunoscut ca fiind cel mai bun din clasa sa de pe planetă, iar calificarea «arma anilor '80» pare insultătoare.

Declarația deschis-acuzatoare a prim-ministrului Armeniei cu privire la complexul de rachete operativ-tactic rusesc ne permite să facem mai multe ipoteze și concluzii. Este posibil ca incompetența sau dezinformarea să nu fie scenariile cele mai rele (ele par prea simple). Poate că discreditarea publică a armelor rusești este «o chestiune de alegere strategică», care face parte dintr-un anumit program de reformă structurală și calitativă a Armatei Armene, dar atunci apar întrebări. Ce arme intenționează să achiziționeze Erevanul în viitorul apropiat, în conformitate cu ce standarde ar trebui să își consolideze capacitatea de apărare? Și, cel mai important, care este scopul final al noii etape în dezvoltarea militară?

Este logic să presupunem că, după bătăliile din toamnă din Karabah, au fost trase concluzii și au fost elaborate planuri. Cu toate acestea, vechiul adevăr spune: «Victoria are întotdeauna mulți tați, în timp ce înfrângerea este întotdeauna orfană». Din interviul cu Pașinean rezultă că se desfășoară o mulțime de lucrări analitice în Ministerul Apărării și în Statul Major General pentru a «demonstra, afla, vedea întregul adevăr despre război», cu peste 1000 de dosare penale iniţiate. Este dificil de înțeles ce este mai mult aici – căutarea adevărului și corectarea strategiei sau «numirea vinovaților» pentru represiunea ulterioară. Și pentru a-i elibera de responsabilitate pe principalii «tați» ai înfrângerii, ai căror număr este limitat, în mod obiectiv, la o cifră fără zerouri.

În textul deplin al interviului privind securitatea națională după reverența «angajamentele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) sunt formulate în granițele recunoscute la nivel internațional ale Armeniei”, relațiile cu CSTO nu sunt menționate mai departe nicăieri.

Dar CSTO este singurul sprijin de încredere pentru Armenia în condițiile turbulențelor post-război și păcii fragile din Karabah. Adesea cuvinte «Revoluție» și «Constituție» nu vor reglementa nimic de la sine, nici nu vor garanta securitatea țării. Armata este baza stabilității oricărui stat, dar discuțiile despre «reforme semnificative», fără un plan concret de acțiuni, par distructive. La fel și discuțiile superficiale despre potențialul scăzut de luptă al armelor rusești, cu aluzii la corupția din armata națională și sectorul alăturat de aprovizionare în ceea ce privește cooperarea tehnico-militară.

Evazive și irezistibile

Complexul de rachete «Iskander-M» este conceput pentru a distruge țintele inamice critice (baze militare, posturi de comandă și centre de comunicații, sisteme de rachete, aeronave și elicoptere) la o distanță de până la 500 km cu o precizie înaltă (Armenia dispune de varianta de export al complexului de rachete operativ-tactic «Iskander-E», care are o rază de acțiune de până la 300 km). Principalele avantaje ale complexului: mobilitate strategică, posibilitatea de a efectua în mod ascuns sarcini de luptă și de a ataca cu rachete, calcul automat și introducerea unei misiuni de zbor, o mare probabilitate de a finaliza sarcina de luptă în condiții de foc și contramăsuri radio-electronice.

Eficiența în luptă a fost sporită grație utilizării a două tipuri de rachete – balistice și de croazieră. Timpul de lansare a primei rachete din mers este de câteva minute, intervalul dintre lansări este de un minut. Viteza de zbor a rachetei este mai mare de 7200 km/h (adică zborul durează 3-4 minute). În secțiunile inițiale și finale ale traiectoriei, racheta 9M723K1 cu o greutate de lansare de aproximativ 4 tone, dezvoltă o viteză de peste 2000 m/s, se deplasează de-a lungul unei curbe cvasi-balistice (incalculabile) și manevrează cu suprasarcini de până la 30g (ceea ce face imposibilă interceptarea rachetei cu toate mijloacele de apărare antiaeriană și antirachetă existente).

Fiecare lansator al complexului «Iskander» este mobil și autonom. Poate funcționa oriunde și oricând, și chiar independent de sateliții sau avioanele de recunoaștere. Pentru a determina ținta este folosit programul, sistemul de navigație inerțială, semnalele de la sateliții GLONASS. Rachetele pot fi redirecționate în zbor, ceea ce permite atacarea țintelor în mișcare, inclusiv navele Marinei inamice. În porțiunea finală, se activează un cap căutător inteligent optic, care oferă o precizie unică. Focoasele 9M728 sau R-500 se abat de la țintă cu cel mult 1 metru. Rachetele de înaltă precizie ale complexului «Iskander» au o mică suprafață reflectorizantă și traiectorii de zbor complexe (controlate de cârme gazodinamice și aerodinamice). Complexul dispune de două tipuri de rachete: aerobalisticele 9M723 – zboară de-a lungul traiectoriilor cvasi-balistice la altitudini de până la 50 km, rachetele de croazieră 9M728 sau R-500 – zboară spre țintă la altitudini mici.

Complexul de rachete operativ-tactic «Iskander-M» depășește cele mai bune complexe operativ-tactice străine (LORA, Lance, ATACMS, Pluton) în ceea ce privește precizia, rapiditatea pregătirii rachetelor pentru lansare și alte caracteristici. Cel mai apropiat analog este complexul operativ-tactic israelian LORA, care este inferior în ceea ce privește raza de acțiune și precizia (mai mult, rachetele complexului LORA se deplasează de-a lungul unei traiectorii balistice previzibile). Americanii rămân în urmă – în 2020, au abandonat modernizarea complexului «antic» ATACMS și au început să dezvolte o rachetă de înaltă precizie pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă M270 MLRS și HIMARS, cu o rază de acțiune de până la 300 km. Conform previziunilor specialiștilor de frunte ai Federației Ruse, analogii străini ai complexului «Iskander» vor apărea nu mai devreme de 2025.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
Iskander-m, declarații, Nikol Pashinyan
Tematic
Cum a comentat Kremlinul situația din Armenia


Загрузка...
Юрий Рошка

Roșca: Sandu i-a mințit pe moldoveni - Detalii

1304
(reînnoit 11:56 25.02.2021)
Expertul Iurie Roșca a explicat cum s-a ajuns la situația ca președintele Republicii Moldova să depindă de structurile Occidentale și cum magnații financiari din Washington influențează în mod direct asupra șefului statului.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Președintele Maia Sandu a comentat hotărârea Curții Constituționale prin care a fost declarat neconstituțional decretul ei de numire repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Maia Sandu a spus că decizia din 23 februarie a Curții Constituționale descrie competențele instituțiilor statului într-o situație de „normalitate” pe care țara, în opinia ei, n-o are la ora actuală.

„Noi astăzi n-avem o situație de normalitate”, a spus președintele. Situația actuală, a apreciat Maia Sandu, seamănă cu situația din 2014 - 2015, când oligarhul Plahotniuc, cumpărând deputați, și-a încropit o majoritate de buzunar”.

De ce președintele țării, care are împuterniciri limitate, își permite să-și impună voința majorității parlamentare? Este cineva din afară care influențează deciziile șefului statului? Răspunsurile la aceste întrebări le-a oferit în studioul Sputnik Moldova politologul și publicistul Iurie Roșca, care anterior a deținut funcția de vicepremier și de adjunct al președintelui Parlamentului.

"Trebuie să ne întrebăm: de ce un astfel de om a putut să devină președinte? Chiar dacă sună dur, dar în această funcție, cu același succes putea fi instalat un scaun fără spetează, nimic nu s-ar fi schimbat. Oamenii au votat pentru integrarea europeană - adică pentru un mit, pentru "o viață reușită și sătulă", care nu există  nici în Europa de vest", a declarat Iurie Roșca.

El a spus că cetățenii moldoveni anume așa au perceput "cursul european" anunțat de Maia Sandu, dat fiind că nu sunt integrați în societatea uniunii europene și văd în asta doar posibilitatea de a lucra acolo și de a obține un salariu mai bun ca în Republica Moldova.

"Uniunea Europeană are milioane de șomeri care nu pot să-și facă publică propria opinie pentru că ei, pur și simplu, nu sunt admiși la posturile de televiziune", a spus Iurie Roșca.

Făcând referire la Maia Sandu, expertul spune că aceasta nu are nicio identitate politică. Toți știu că ea a ocupat niște funcții, în rest nu pot spune nimic mai mult despre dânsa.     

Roșca mai spune că, după ce a devenit președinte, Sandu dă dovadă de nervozitate. Mai ales în încercarea de a ocoli prevederile Constituției Republicii Moldova. Expertul nu exclude că patronii occidentali ai Maiei Sandu ar putea să o expună, să o compromită, punând-o într-o lumină proastă.

Iurie Roșca a mai spus că noul președinte al țării este ghidat din exterior, în primul rând - din Statele Unite ale Americii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1304
Tagurile:
Iurie Rosca, Moldova, SUA, Maia Sandu


Загрузка...
Topor

A ucis doi copii și un tânăr cu toporul, apoi a incendiat casa în care se aflau cadavrele

0
O crimă teribilă a fost săvârșită în satul Mereșeni, raionul Hâncești. Un tânăr de 23 de ani a ucis cu cruzime trei amici, inclusiv doi minori, după ce i-a lovit pe toți cu toporul în cap. După ce a săvârșit triplul omor, a dat foc la casa în care se aflau cadavrele. 

CHIȘINĂU 25 feb - Sputnik. Făptașul care a fost inițial condamnat la 20 de ani de pușcărie își va petrece tot restul vieții după gratii. Curtea de Apel Chișinău a înăsprit pedeapsa pentru triplul omor. 

Potrivit Procuraturii, crima a fost săvârșită în 2018. Oamenii legii și pompierii au fost anunțați că în satul Mereșeni arde o casă. Imediat după ce au fost stinse flăcările, pompierii au depistat în locuință cadavrele a doi minori de 15 și, respectiv, 17 ani. Totodată, poliția a găsit încă în viață un tânăr de 18 ani care avea mai multe leziuni la cap și a fost transportat de urgență la spitalul din Hâncești, unde a și decedat peste câteva zile. În timpul cercetării s-a stabilit că de la domiciliu au dispărut telefoanele mobile ale victimelor și un topor.

Astfel, în urma investigațiilor, a fost identificat şi reţinut presupusul făptaș - un locuitor al satului Caracui, în vârstă de 23 de ani. Oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul lui. El a returnat de bună voie bunurile furate de la victime - telefoanele mobile, iar ulterior a fost găsit și toporul cu care a fost comisă crima.

Tânărul și-a recunoscut vina în totalitate. El le-a declarat oamenilor legii că a făcut cunoștință cu victimele prin intermediul rețelelor de socializare. Ulterior, ei au convenit să se întâlnească pe 24 noiembrie 2018 la domiciliul unuia dintre tinerii din satul Mereșeni. După ce au stat la masă și au consumat alcool, între ei s-a iscat un conflict, iar inculpatul le-a aplicat celor trei tineri câteva lovituri cu toporul în regiunea capului, după care a incendiat casa.

Pentru cele săvârșite, instanța a decis să-i aplice o pedeapsă pe un termen de 20 de ani de închisoare, dar procurorii nu au fost de acord cu decizia primei instanțe și au contestat-o la Curtea de Apel Chișinău. Astfel, tânărul a fost condamnat la detenție pe viață. 

Decizia Curții de Apel este executorie, însă poate fi supusă recursului la Curtea Supremă de Justiție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Curtea de Apel Chișinău, tânăr, detenție pe viață, Hâncești, omor
Tematic
Crimă învăluită de mister la Drochia: Ce s-a întâmplat


Загрузка...