Oameni

Moldova - țara în care obțin dreptate în judecată doar cei cu bani și legături

584
(reînnoit 17:41 17.07.2019)
Moldova este țara în care legile sunt bune, dar nu funcționează, iar o bună parte din judecători și procurori fac business din funcția pe care o dețin.

CHIȘINĂU, 6 iul – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Despre corupția din sistemul judecătoresc și metehnele Procuraturii se vorbește de când Moldova și-a obținut independența. De-a lungul anilor, instituțiile de drept din țara noastră au trecut prin diferite reforme, reforme care au însemnat timp și foarte mulți bani.

Cert este că deși salariile procurorilor și a judecătorilor au fost majorate și chiar dublate, în ultimii ani, cu scopul de a eradica corupția, astăzi, situația din sistemul judecătoresc este catastrofală - legile nu funcționează nicicum, iar dreptate obțin doar cei cu bani și legături.

Cum îi responsabilizăm pe judecători și procurori?

Ne-am obișnuit ca în campaniile electorale combaterea corupției din sistemul de drept să fie promisiunea numărul unu a politicienilor. Și, totodată, ne-am obișnuit să nu se facă nimic în acest sens. Așa am ajuns ca Republica Moldova să fie condamnată de CEDO în aproape 400 de cauze. Și tot din banii noștri, ai cetățenilor, statul  a fost obligat să achite compensații de peste 16.300.000 de euro celor care au fost nedreptățiți de instanțele de la noi.

Respectiv, statul a pierdut 16.300.000 de euro din cauza unor judecători care au luat decizii fără a ține cont de prevederile legale.

Teodor Cârnat: Va fi dificil, dar nu imposibil

De mai bine de trei săptămâni, de când Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor au ajuns la un numitor comun și au semnat acel aranjament prin care și-au asumat să „dezoligarhizeze țara și să elibereze principalele instituții ale statului de controlul intereselor grupului oligarchic”, în societatea moldovenească a apărut un suflu de speranță, speranța că Moldova mai poate fi țara în care să-ți crești copiii și să îmbătrânești.

Și poate fi o astfel de țară, spune expertul în drept Teodor Cârnat. Doar că pentru asta este necesar ca judecătorii corupți să nu se mai regăsească în sistem și să răspundă în fața legii. 

„Acum, noi avem sarcina să-i identificăm pe acei judecători care au deservit sistemul oligarhic, acei judecători care sunt corupți, nu sunt verticali și care au făcut justiție selectivă. Dacă îi identificăm și vom face presiune asupra Consiliului Superior al Magistraturii ca să intenteze proceduri disciplinare și ulterior să fie eliberați din funcție, vom fi bravo la acest capitol”, a declarat Teodor Cârnaț pentru Radio Sputnik Moldova.

Expertul în drept spune că din cei peste 400 de magistrați, câți sunt în prezent, aproape jumătate trebuie să plece.

„Sunt de părerea că mai mult de jumătate din actualii judecători, de la Curtea Supremă de Justiție, Curțile de Apel și cam a treia parte din instanțele de fond trebuie să plece din sistem. Aceasta este o misiune grea, dar dacă nu facem acest pas, justiția va fi la fel de dependentă, iar judecătorii vor continua să facă dreptate selectiv”, adaugă Teodor Cârnaț.

Cert este că judecătorii care au comis infracțiuni nu trebuie să scape doar cu eliberarea din funcție, spune Teodor Cârnat.

„Eu sunt de părere că în cazul în care judecătorul a comis abateri disciplinare, atunci trebuie obligatoriu să identificăm aceste abateri disciplinare și să-l atragem la răspundere disciplinară cu eliberarea din funcție, iar dacă a comis infracțiuni, atunci trebuie deferit justiției ca să fie un exemplu pentru ceilalți magistrați, să știe că în Republica Moldova nu se joacă cu legea”, adaugă Teodor Cârnaț.

Cert este că așa zisul proces de „curățare” a sistemului judecătoresc necesită timp.

„Avem nevoie de doi, maxim trei ani de zile. S-ar putea și într-un an de zile. Foarte mult contează de poziția Consiliului Superior a Magistraturii, fiindcă organul abilitat de a numi în funcții judecători și de a elibera din funcții judecători este anume CSM. Depinde foarte mult de persoanele care vor fi în Consiliul Superior al Magistraturii și depinde de poziția societății în raport cu judecătorii. Dacă va fi o presiune față de judecători din partea societății, atunci judecătorii vor fi independenți și vor face justiție, dreptate, în favoarea cetățenilor”, conchide Teodor Cârnaț.

Pavel Midrigan: Dacă vrei bani mulți, faci business, dar nu te faci judecător sau procuror!

Și fostul procuror Pavel Midrigan consideră că metehnele sistemului judecătoresc și a procuraturii pot fi eradicate, doar că pentru asta este necesară o intervenție radicală.

„Noi trebuie să renunță la această practică „ai noștri pleacă, ai noștri vin”, chiar dacă se fac concursuri nu știu de care. Fiindcă dacă ne uităm la cum sunt organizate aceste concursuri vedem că tot aceiași vin înapoi. Trebuie măsuri radicale, dacă vrem rezultate. Fiecare persoană trebuie analizată și angajată în funcție după criteriul meritocrației. Până ce, astfel de măsuri au fost doar la nivel de vorbă. De aceea avem ce avem”, spune avocatul Pavel Midrigan.

 

Pavel Midrigan consideră că doar atunci când angajații statului vor face închisoare dacă vor lua decizii părtinitoare, legea va fi lege în Moldova.

„Trebuie să fie o conștientizare și o responsabilizare a funcționarilor statului. Cel are vrea să ajungă în funcții precum judecător sau procuror trebuie să înțeleagă că dacă va încălca legea în mod conștient, va face 10 ani de închisoare. Și va face real. Dacă ne uităm în istorie, câți procurori sau judecători închiși avem pentru încălcarea legii? Serviciul public nu poate să fie business. Dacă vrei bani mulți, te duci în business, dar nu în organele de stat”, conchide Pavel Midrigan

De menționat este că prim-ministrul Maia Sandu a anunțat că a solicitat asistența experților din România și din Georgia pentru reformarea instituțiilor de drept din țara noastră. Ce se va face deja timpul va arăta.

584
Tagurile:
reforme, mita, coruptie, judecatorie, procurori
Tematic
Ce datorii are Maia Sandu față de Vlad Filat și când acesta va fi eliberat din pușcărie
Corupție de amploare în Sănătate: Contabila unei companii din Chișinău, reținută de CNA
Continuă curățarea instituțiilor statului: Iată ce anunță premierul Maia Sandu
Se furau miliarde de lei: Maia Sandu, despre schemele din instituțiile statului - Video
Gazoduct

Cât de mult ar putea pierde Moldova cumpărând gazul din Europa

88
(reînnoit 12:51 15.08.2020)
Piața gazelor naturale europene pare mai profitabilă pentru Moldova doar la prima vedere. În realitate, aceasta i-ar aduce „Moldovagaz” pierderi de milioane de dolari. Sputnik a studiat detaliile contractelor.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik, Danara Kurmanova. „Moldovagaz” dorește să investească aproximativ 280 de mii de dolari în gazificarea localităților din Găgăuzia. Acest fapt a fost anunțat pe 14 august de către serviciul de presă al societății pe acțiuni. Anterior, compania a anunțat că până la sfârșitul anului 2020 rețeaua de distribuție a gazelor a „Moldovagaz” se va extinde cu 123 de kilometri.

Această investiție a devenit posibilă, parțial, datorită abordării raționale a companiei în ceea ce privește importurile de gaze naturale. Pe 13 august, „Moldovagaz” a publicat detaliile acordului cu Concernul rus „Gazprom”.

Comparând contractul rus cu condițiile Hub-ului central-european, se constată că, în cazul unei tranzacții cu Europa, Moldova ar plăti cu 32 de dolari mai mult pentru fiecare mie de metri cubi de gaze. Acesta, în situația în care Europa oferă gaz la prețul de 108 dolari pe mia de metri cubi, în timp ce prețul mediu al gazelor rusești este de 146 dolari.

De ce, în această situație, gazul rusesc s-a dovedit a fi mai profitabil pentru Moldova decât gazul european? Igor Iușkov, expert de la Universitatea Financiară de pe lângă guvernul Federației Ruse, un analist de frunte la Fondul Național de Securitate Energetică, răspunde la această întrebare.

În ce constă viclenia pieței spot

Cooperarea cu hub-ul european nu i se potrivește „Moldovagaz” din cauza principiului de activitate a pieței spot, consideră expertul.

„Piața spot este o piață pentru contractele pe termen scurt, unde prețurile se schimbă în fiecare zi. Astăzi - un preț, mâine - altul, în funcție de soldul ofertei și cererii. Adică este o bursă tipică, la care totul se schimbă chiar și sub influența știrilor. De exemplu, au construit o nouă fabrică pentru producerea de gaze naturale lichefiate - în consecință, oferta a depășit cererea și prețurile au scăzut”, explică Igor Iușkov.

De fapt, de cele mai multe ori, prețurile nu scad, dar cresc, inclusiv în funcție de vreme, continuă Iușkov.

„Vremea s-a înrăutățit - se consumă mai mult gaz pentru încălzire, iar prețurile cresc”, spune el. Între timp, pentru Moldova, problema vremii este deosebit de relevantă. Dacă în iulie a acestui an locuitorii Moldovei au folosit doar 24,2 milioane de metri cubi de gaze, iarna au nevoie de un volum de 7 ori mai mare, de aproximativ 170 de milioane de metri cubi.

În primăvară, cererea de gaz scade - în martie 2020, Moldova a consumat deja 110,4 milioane de metri cubi, potrivit „Moldovagaz”. Toate aceste fluctuații sezoniere conduc la situația că, în timpul iernii, gazul de pe piața spot ar costa compania foarte scump - mai mult de 150 dolari americani pentru fiecare mie de metri cubi.

În contractul „Gazprom”, de regulă, există legături pe termen lung, iar acest lucru nivelează prețul de-a lungul perioadei, spune Igor Iușkov.

Adică, în condițiile acordului, prețul gazelor este revizuit trimestrial. Și dacă pe timp de vară prețul estimat al gazelor furnizate din Rusia în Moldova este de 133,56 dolari pe mia de metri cubi, atunci în al patrulea trimestru, exact în perioada rece a anului, va scădea până la 100 de dolari. Prin urmare, consumul de volume mari de gaz nu va fi ruina bugetul.

Mai ieftin nu se poate

O altă problemă a piețelor spot este următoarea: țara nu poate achiziționa imediat atât gaz de cât are nevoie, spune expertul. Piața spot nu este calculată pentru volume mari de combustibil de care Moldova are atât de multă nevoie. În perioada ianuarie - iulie a acestui an, volumul consumului de gaz în Moldova s-a ridicat la 592,9 milioane de metri cubi.

Gazoduct
© Sputnik / Павел Паламарчук

În plus, potrivit rapoartelor „Moldovagaz„, hub-urile europene solicită plăți în avans, spre deosebire de „Gazprom”, care-i vinde combustibil Moldovei la prețuri mult mai mici decât altor țări.

Pentru comparație: prețul mediu al gazelor rusești la mia de metri cubi pentru Azerbaidjan este de 180,7 USD, iar pentru Iran - de 191,7 USD. În același timp, prețul mediu pentru Moldova este în limita a 146 USD - cu cel puțin 34,7 dolari mai ieftin. Și dacă prețul cu ridicata al gazelor rusești este de 54 de dolari pentru o mie de metri cubi, atunci în luna august a acestui an Moldova a achiziționat gaze de la Federația Rusă la prețul de 48 de dolari, în urma tranzacționării la Bursa din Sankt Petersburg.

După cum anunță „Moldovagaz” pe rețelele de socializare, contractul cu „Gazprom” i-a permis să economisească peste 13 milioane de dolari în 2019.

Achizițiile de gaze rusești pentru un an s-au ridicat la 247 de milioane de dolari.

Tranzacționările similare pe piețele spot europene ar fi costat Moldova peste 260 milioane USD.

Iar de livrare au uitat

Cel mai important fapt, cotațiile la bursele europene nu includ costurile de transportare a gazelor naturale. Este important să înțelegem cum se formează prețul combustibilului albastru, notează administrația „Moldovagaz”.

De exemplu, De exemplu, costul final al gazelor rusești în luna august va fi pentru Moldova de 114 dolari pe mia de metri cubi – la prețul de 48 de dolari se adaugă costul transportării gazelor prin Rusia și Ucraina.

La câți dolari se va ridica importul unui mii de metri cubi de gaze din Europa?

Conform hub-ului austriac din Bambarten, la începutul lunii august, prețul pe piața spot al gazelor a fost de 102,4 dolari la mia de metri cubi. Dar cotația nu ține cont de costul livrării de gaze prin Ucraina - 29,01 USD. Mai mult, gazul ar trebui să fie transportat și prin Rusia, fapt ce ar adăuga alți 37 de dolari la costul total. Rezultatul ar fi un preț de 146,4 USD.

Reiese că Moldova i-ar plăti Europei un preț cu 32 de dolari mai mare pentru fiecare mie de metri cubi de gaze. Iar supraplata din ianuarie până în iulie ar depăși 3,5 milioane de dolari. Această sumă, de 3,5 milioane de dolari, permite gazificarea a 12 teritorii comparabile ca dimensiune cu localitățile din Găgăuzia.

Cu cât ar putea să plătească Moldova mai scump pentru gazul european
© Sputnik / Moldova
Cu cât ar putea să plătească Moldova mai scump pentru gazul european

Mai mult, absența unor costuri suplimentare în 2019 a oferit Moldovei locul cinci în clasamentul referitor la disponibilitatea gazelor pentru populație. După cum notează „Moldovagaz”, printre țările europene, Republica Moldova depășește în respectivul clasament Luxemburgul (locul 14), Marea Britanie (locul 19), Germania (locul 22) și Suedia (locul 33).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
Europa, Moldova, gaz
Tematic
Datoriile față de Gazprom: Cine le va plăti - răspunsul președintelui Moldovagaz


Загрузка...
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

Protestele agricultorilor și protestele PAS Care este miza

352
Situația de la Chișinău se anunță una, cel puțin, complicată. În definitiv, deznodământul ei va depinde, în mare parte, de rezultatele dialogului dintre guvernanți și agricultorii protestatari.

Pentru că astăzi toată lumea a fost cu ochii pe acțiunile agricultorilor protestatari și pe ping-pong-ul lor cu poliția, puțin au tras atenție la faptul că Partidul Democrat i-a exclus astăzi din rândurile acestei formațiuni politice pe doi deputați, care, potrivit liderilor democrați, de o vreme nu mai participau la ședințele și activitățile formațiunii. Este vorba de Vladimir Andronachi şi Eugeniu Nichiforciuc.

Decizia a fost luată într-o ședință comună a Biroului Executiv al Partidului Democrat şi a fracțiunii PDM, la care s-a constatat că cei doi „de mult nu mai iau parte la şedinţele fracţiunii PDM în Parlament şi nici la acţiunile Partidului Democrat”.

Formal, dacă doi deputați au plecat din PDM, la Chișinău nu mai există o majoritate parlamentară. Este adevărat că potrivit unor zvonuri, pe care anterior le-a comentat chiar liderul PDM, Pavel Filip, Vladimir Andronachi şi Eugeniu Nichiforciuc ar putea adera la Partidul Socialiștilor și că aceștia ar fi apropiați de socialiști. Dacă este așa atunci coaliția de guvernământ păstrează o majoritate, șubredă, la limită, dar totuși o majoritate de 51 de deputați.

Situația se anunță complicată și prin faptul că cea mai influentă formațiune politică extraparlamentară – PAS-ul Maiei Sandu – a anunțat o acțiune de protest în centrul Capitalei. În mod sigur, agricultorii nu vor pleca acasă nici astăzi, nici sâmbătă acasă, chiar dacă ei nu pot rămâne mult timp în Capitală, dat fiind că trebuie să înceapă campania de recoltare la floarea soarelui.

Una dintre revendicările agricultorilor, chiar una e bază, este desfășurarea ședinței extraordinare a Parlamentului. Demersul este susținut și de opoziția parlamentară care, nu mă îndoiesc de asta, privește această ședință și ca o șansă de a lăsa Guvernul fără susținere în Parlament. Lucrul acesta va fi lesne de realizat dacă din PDM vor pleca alți deputați sau dacă cei doi democrați recent excluși din partidul lui Filip vor acosta la bordul altei formațiuni politice decât cea a socialiștilor.

Opoziția parlamentară va încerca prin toate mijloacele să folosească în interes politic protestul agricultorilor pentru că, dacă acum nu se întâmple ceva, nu are cum să-l oprească pe Igor Dodon să câștige cel de-al doilea mandat de președinte la alegerile din toamnă.   

În acest moment, avem o ecuație cu mai multe necunoscute.

S-ar putea să nu să se întâmple nimic deosebit. Situația poate fi dezamorsată de guvernanți dacă vor găsi repede un numitor comun cu agricultorii protestatari, care, din câte înțelegem, nu au nici o dorință ca acțiunile lor să fie folosite în interes politic de Maia Sandu și Andrei Năstase. Așa că nu este exclus ca, în urma unui compromis făcut de guvernanți, apele să se liniștească și agricultorii să-și scoate tehnica din Capitală și să plece acasă.

În acest caz, acțiunile stradale pe care PAS vrea să le desfășoare duminică nu vor avea nicio miză și nicio relevanță.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

352
Tagurile:
Pavel Filip, Igor Dodon, Andrei Năstase, Maia Sandu, agricultori, proteste, majoritate parlamentară


Загрузка...
Agricultorii protestează la intrarea în Chișinău cu tehnica agricolă

Ion Chicu, după discuția cu protestatarii: Urmează decidă dacă-și retrag tehnica

0
(reînnoit 16:51 15.08.2020)
Astăzi Ion Chicu a propus o compensație de 1.500 de lei pentru fiecare hectar afectat. Luni, reprezentanți ai agricultorilor protestatari se vor întâlni cu autoritățile, pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Agricultorii protestatari vor decide după discuția cu premierul Ion Chicu și promisiunile care le-au fost făcute dacă vor mai bloca drumurile.

„Ei urmează să decidă dacă îşi retrag tehnica”, a declarat prim-ministrul astăzi, după discuțiile cu reprezentanți ai agricultorilor protestatari, la Guvern.

Corespondentul Sputnik transmite din teren că două autocare cu angajați ai forțelor speciale de poliție, care, posibil, le-au blocat și ieri drumul agricultorilor, stau parcate în preajma Autogării de Sud. Este de presupus că forțele de ordine sunt gata să le blocheze din nou calea protestatarilor, dacă aceștia vor decide să meargă cu tehnica agricolă spre centrul Capitalei.

Ce au convenit părțile în urma discuțiilor? Luni, 17 august, reprezentanți ai agricultorilor protestatari se vor întâlni cu autoritățile, la Ministerul Finanțelor,  pentru a discuta despre facilitățile fiscale.

Astăzi Ion Chicu a propus o compensație de 1.500 de lei pentru fiecare hectar afectat. Pentru facilitățile fiscale vor fi alocate suplimentar 100 de milioane de lei din Buget. Precizăm că încă ieri Ion Chicu a subliniat că Guvernul nu poate satisface revendicarea protestatarilor de majorare până la 3.000 de lei pentru fiecare hectar a subvenției promise de 1.050 lei per hectar.

Corespondentul Sputnik transmite că, potrivit unor protestatari, ei insistă asupra sumei de 3.000 de lei și nu s-au grăbit să accepte propunerea de 1.500 de lei anunțată de premier. La această oră, protestatarii spun că rămân cu tractoarele la intrarea în Chișinău, lângă Dănceni, până „vor vedea pe foaie ceea ce li se propune la ședințe”.

Unii agricultori spun că vor protesta aici și mâine, pentru că au primit doar promisiuni și nimic concret încă. 

Ion Chicu a declarat pentru presă, după negocieri, că statul îi va susține pe agricultori pe măsura acumulărilor la buget. Prim-ministrul a menționat că le-a prezentat protestatarilor situația reală a Bugetului, cu un deficit de 17,5 miliarde de lei, și aceștia ar fi înțeles.

Serviciul de presă al Guvernului a difuzat un comunicat cu titlul „Premierul și agricultorii au găsit consens”.

Sursa oficială relatează că prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit astăzi cu protestatarii, reprezentanți ai sectorului agricol afectati de seceta severă din acest an și că „părțile au ajuns la un numitor comun pe mai multe acțiuni ce pot fi întreprinse pentru susținerea agricultorilor”.

Acțiunile agreate de către ambele părți se referă, potrivit comunicatului, la „diminuarea problemelor fiscale, ceea ce ar putea crea condiții pentru majorarea compensației financiare la hectar”.

„Am discutat despre utilizarea sumelor TVA acumulate de agricultori, despre reeșalonarea creditelor și a datoriilor pe 12 luni față de instituțiile statului pentru livrarea tehnicii – este vorba de aproape 200 milioane lei. Am agreat următorii pași privind reeșalonarea datoriilor pe care le au față de instituțiile financiare, simplificarea Regulamentului cu privire la subvenționare. Vrem ca Legea cu privire la principiile subvenționării să fie cât mai eficientă. Am găsit numitor comun pe toate aceste subiecte”, a declarat Ion Chicu, citat în comunicatul de presă.

Premierul adaugă că „a fost posibil să ajungem la această înțelegere exclusiv datorită faptului că politica a rămas în afara ușii acestei săli”.

„Acest lucru confirmă faptul că dacă lași politica ajungi foarte ușor la înțelegere. Dacă vom continua în asemenea manieră să discutăm și să colaborăm, orice problemă, cât de dificilă, pe care o avem în acest an poate fi depășită”, a  mai menționat premierul.

Reamintim că în seara zilei de vineri, 14 august, în a patra zi a protestelor, după negocierile purtate de reprezentanții agricultorilor la Guvern, protestatarii au reușit să intre în Chișinău și cu tehnica agricolă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
agricultori, Ion Chicu
Tematic
Protest din disperare: Unii agricultori se îmbolnăvesc văzând că seceta i-a ruinat
Ce vor agricultorii de la Guvern: Explicația unui participant la protest
Poze cu drona: Agricultorii protestatari și polițiștii, față în față


Загрузка...