CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. Eleonora Lisnic. În perioada caldă a anului, un copac răcorește aerul cu puterea a 10 aparate de aer condiționat ce funcționează neîntrerupt, susțin savanții. Pe timp de caniculă, anume arborii ne fac suportabilă viața în oraș, asigurându-ne umbră și neutralizând o parte a căldurii degajate de edificii, asfalt și traficul auto.
Orașele se încing mai tare decât satele pe timpul verii. Temperatura aerului în interiorul localităților urbane este sporită de clădirile și suprafețele asfaltate încinse la soare, caroseriile fierbinți ale vehiculelor din trafic și căldura degajată de motoarele în funcțiune, potrivit informațiilor furnizate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).
În plus, temperaturile din orașe cresc mai mult din cauza ventilației mai reduse - edificiile urbane înalte formează un zid în calea aerului.
Din aceste motive, pe timp de caniculă, temperaturile rămân înalte în oraș și după apusul Soarelui, până la miezul nopții chiar.
Atunci când meteorologii anunță Cod Galben de arșiță, cu temperaturi de 33..34 de grade Celsius pentru Chișinău, termometrele din stradă sau de la bordul vehiculelor indică 40-45 de grade Celsius sau chiar mai mult.
În cazul Codului Portocaliu de caniculă, când meteorologii anunțau temperaturi de 38..39 de grade Celsius, termometrele indicau peste 50 de grade Celsius la soare.
În asemenea situații, unii oameni trag concluzia că măsurătorile meteorologilor sunt greșite sau că aceștia nu anunță datele reale. Dar temperatura anunțată oficial de meteorologi este măsurată la umbră, în condiții științifice.
În Chișinău, temperatura aerului este măsurată pe strada Grenoble, 134, unde se află Stația meteorologică.
„Temperatura aerului se măsoară în Republica Moldova la 14 stații meteorologice, inclusiv la stația meteo din Chișinău, la înălțimea de 2 metri de la suprafața solului, cu un termometru numit „termometru ordinar”, care ne indică temperatura aerului în momentul de față. Acest termometru este instalat în adăpostul meteorologic, pentru a fi ferit de radiația solară, protejat de precipitații și vânt”, a explicat pentru Sputnik Moldova Mihaela Roponica, specialist la Stația Meteorologică din Chișinău.
Adăpostul meteorologic este o cutie din lemn, vopsită în alb la exterior și în negru la interior, cu pereții confecționați din jaluzele subțiri, înclinate sub un unghi de 45 de grade, pentru a permite libera circulație a aerului în jurul termometrului.
Adăpostul meteorologic este amplasat pe un teren acoperit cu vegetaţie, la o anumită distanţă de clădiri sau alte surse de căldură.
Serviciul Hidrometeorologic nu măsoară niciodată temperatura aerului la soare, dar operează, în schimb, cu noțiunea de „confort termic”.
Acest indicator, calculat printr-o metodă complicată, ar trebui să ne dezvăluie temperatura resimțită de om.
La calcularea „confortului termic” se ține cont de umiditatea relativă a aerului, viteza vântului și alți factori. Esența de bază a termenului este următoarea: în funcție de anotimp, vântul poate răcori, sufoca sau degera, iar 15°C pe timp de toamnă arată vreme caldă, iar pe timp de vară - vreme răcoroasă.
Uneori, temperatura aerului resimțită de om este de un confort termic mai plăcut decât temperatura reală. De exemplu, marți, 25 iunie, la ora 11:00, în Chișinău s-au înregistrat 28,4 grade Celsius la umbră, în timp ce indicatorul confortului termic era de 22,5 grade Celsius, cu descrierea „vreme caldă confortabilă”.
„Confortul termic” de 24-30 de grade Celsius anunță riscuri pentru sănătatea umană, fiind posibillă insolația. „Confortul termic” de peste 30 de grade Celsius semnalează riscuri sporite - impact termic puternic și probabilitate mare de insolaţie.
În ultimii 10 ani, valorile termice sunt permanent mai ridicate decât cele normale în Republica Moldova, a declarat pentru Sputnik șeful Direcției Prognoze Meteo al SHS, Ghenadie Roșca.
Potrivit lui, dacă, de exemplu, „temperatura medie ar trebui să fie între 18 și 20 de grade Celsius, la noi este cu 5-7 grade peste normă”.
Republica Moldova resimte realmente efectele schimbărilor climatice cu care se confruntă întreaga planetă, a subliniat, solicitat de Sputnik, ecologistul Anatolie Prohnițchi.
În opinia sa, este absolut necesar ca Republica Moldova să-și extindă suprafețele împădurite, suprafețele de fâșii forestiere, care au rol de zid de protecție natural, precum și „zonele verzi” din orașe, pentru a ne asigura condiții optime de viață în pofida încălzirii globale.
CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. În mai-iunie, Alianța va organiza cele mai ample manevre de după Războiul Rece – Defender Europe 2021. Răspunsul la acestea vor fi nu mai puțin amplele exerciții comune ale Rusiei și Belarusului "Zapad – 2021", programate pentru septembrie. Despre cum s-ar putea încheia toate acestea – în materialul Sputnik.
În timpul manevrelor Defender Europe 2021, ca și până acum, se vor practica acțiuni defensive și ofensive în Europa de Est și în țările baltice. Conform legendei exercițiilor, forțele NATO vor trebui să asalteze regiunea Kaliningrad, să blocheze regiunile vestice ale Rusiei și, de asemenea, să reflecte "ofensiva masivă rusă". Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 o atenție specială va fi acordată nu Europei de Est, ci de Sud. Manevrele sunt planificate în Muntenegru, Kosovo și Albania. În Bulgaria și România vor avea loc exerciții de apărare antiaeriană și de lansare de rachete din clasa "sol – sol". Iar Ungaria va oferi mijlooace și forțe pentru desfășurarea "războiului".
Americanii vor transfera forțe semnificative în Europa, inclusiv unități din Divizia 1 Cavalerie și Divizia 82 Airbone. Sute de unități de echipament militar în diverse scopuri vor fi transportate peste Atlantic. De asemenea, din statul Florida va fi adusă Brigada 53 Infanterie. Este posibil ca, după exerciții, americanii să "uite" din nou o parte din armamente în Europa, așa cum sa întâmplat de mai multe ori. Potrivit experților, în acest fel, Pentagonul, din an în an, își consolidează capacitățile ofensive în regiune.
Drept răspuns la Defender Europe 2021, Rusia și Belarus vor organiza manevrele "Zapad – 2021" în septembrie. După cum a declarat luni ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Hrenin, "exercițiile comune vor permite testarea unor noi metode de acțiune comună a unităților de asalt combinate într-o zonă extrem de urbanizată", precum și "evaluarea eficacității armelor și echipamentelor noi și modernizate". Minskul a subliniat că manevrele strategice reflectă "relațiile puternice de alianță și unitatea punctelor de vedere ale instituțiilor de apărare din Belarus și Rusia privind asigurarea securității militare a ambelor țări".
Ambele părți nu au folosit limbajul diplomatic obișnuit în legătură cu manevrele împotriva vreunui stat sau bloc militar. Practicarea asaltului asupra Kaliningradului de către forțele NATO și pregătirea militarilor ruși pentru bătăliile urbane indică clar cine va lupta cu cine. Desigur, probabilitatea unui conflict armat la scară largă este mică, dar foarte reală.
Potrivit experților, schimbarea puterii în Statele Unite va afecta direct acțiunile NATO în 2021. În cei patru ani de președinție a lui Donald Trump, unitatea blocului Atlanticului de Nord a slăbit semnificativ. Proprietarul Casei Albe nu a ascuns că urmărește, în primul rând, interesele americane și nu a exclus posibilitatea de a părăsi Alianța. O astfel de retorică a provocat o mare îngrijorare în Europa, reapărând problema armatei UE. Noul președinte va încerca evident să remedieze totul.
"Relațiile dintre Rusia și NATO se vor deteriora în acest an", a spus Konstantin Sivkov, prim-vicepreședinte al Academiei pentru Probleme Geopolitice. "Biden vrea să restabilească și să mobilizeze Alianța. Și pentru a face acest lucru are nevoie de un inamic extern. Rusia este cea mai potrivită pentru acest rol, întrucât China este prea departe. Washingtonul are nevoie de imaginea unui dușman extern și pentru a consolida societatea americană".
Cu toate acestea, experții consideră că, în realitate, NATO nu are planuri agresive evidente împotriva Rusiei. Iar extinderea ulterioară a Alianței pentru americani este o modalitate de a face bani și de a lega Europa de sine și mai mult. Washingtonul se va întoarce la era pre-Trump și își va crește interferența în treburile Lumii Vechi.
"Cred că în 2021 NATO va demonstra cum se transformă dintr-o organizație militară într-un fel de corporație globală", explică politologul-americanist Serghei Sudakov. "Problema cheie a Alianței rămâne a fi finanțarea. Se știe că cel care plătește, acela și comandă muzica. Două treimi din buget sunt asigurate de către Statele Unite, acest lucru nefiind pentru nimeni un secret. Știm foarte bine că costurile au depășit deja un trilion de dolari. În special, datorită Washingtonului. Statele europene se bazează pe aprovizionarea din Statele Unite – până la rațiile uscate. Acest lucru susține bugetul colosal al SUA pentru apărare – corporațiile, care acționează în interesele NATO, câștigă sume uriașe de bani".
Expertul a menționat că deja astăzi activitatea Alianței Atlanticului de Nord arată ca un transfer de bani dintr-un buzunar în altul. Washingtonul alocă fonduri NATO, aliații le folosesc pentru a cumpăra echipamente și arme americane și cercul se închide.
Europa pentru Statele Unite sub Biden va rămâne una dintre principalele piețe pentru produsele militare. Acest lucru înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a retoricii antirusești de peste ocean. Dar majoritatea experților sunt siguri: Washingtonul și Bruxelles-ul nu vor îndrăzni să testeze cu adevărat puterea celei de-a doua celei mai puternice armate din lume.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. O veste extrem de importantă a fost transmisă de la Washington – preşedintele Joe Biden doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice – ”New START” - încheiat între SUA şi Rusia.
Tratatul, în forma actuală, urmează să expire la începutul lui februarie, transmite Russia Today.
Anunțul a fost făcut de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, care a spus că Biden va căuta să negocieze o prelungire a acordului înainte ca acesta să înceteze în 5 februarie.
”Președintele spus clar de mult timp că tratatul ”New START” este în interesul securității naționale a Statelor Unite și această prelungire are și mai mult sens atunci când relația cu Rusia este contradictorie, așa cum este și în acest moment”, a declarat Psaki, numind acordul ”o ancoră a stabilității strategice” între cele două țări.
Dar, Casa Albă mai transmite un semnal, în același timp: Biden va urmări și o evaluare a informațiilor despre ceea ce Psaki a numit „acțiuni nesăbuite și contradictorii” ale Moscovei.
„Chiar dacă lucrăm cu Rusia pentru a promova interesele SUA, tot așa lucrăm pentru a cere Rusiei să dea socoteală pentru acțiunile sale nesăbuite și contradictorii”, a spus Psaki.De asemenea, Biden va cere comunității de informații pentru evaluarea completă a cazul penetrării cibernetice de la ”SolarWinds” dar și a interferenței rusești în alegerile din 2020, a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziției Alexey Navalny și a pretinselor recompense asupra soldaților americani în Afganistan.
Deci, o întreagă listă de alegații și acuzații care au fost deja dovedite ca false – dar și un aspect contradictoriu: nimic despre introducerea Chinei în acest tratat, cu toate că superputerea de la Răsărit dorea acest lucru.
Cum poate fi interpretată această ”omisiune”? Ca o intenție specială față de China a noii administrații democrat-globaliste?
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Satul Rogojeni din raionul Șoldănești se află la 92 de km distanță de Chișinău. Este o localitate poziționată pe malul râului Răut, între stâncile din piatră. Pe timpuri, nu era gospodar care să nu aibă în curte un bordei. Iarna acesta se încălzea mai repede, iar vara ținea răcoare localnicilor. Și acum mai găsim oameni care locuiesc în bordeie, însă sunt și colibe care se ruinează.
În reportajul de mai jos puteți afla istoria satului și a oamenilor din Rogojeni.
Video: Viața în bordei - Colibele de sute de ani din Rogojeni
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Satul Rogojeni, raionul Șoldănești - o așezare pitorească între dealurile stâncoase din lunca râului Răut
Bordeiul familiei Țara din satul Rogojeni, raionul Șodănești, care va deveni muze al localității
Mihail și Vera Țara au construit bordeiul în secolul al XVIII-lea
În această cameră mică, soții Mihail și Vera Țara au crescut cinci copii
Bordeiul familiei Țara a început să fie reabilitat pentru că va fi transformat în muze al satului Rogojeni
Maria Aredeleanu, o pensionară de 81 de ani din satul Rogojeni, în fața bordeiului ei
Maria Ardeleanu a primit bordeiul de la socrii săi și a crescut aici patru copii
Un alt bordei funcțional din satul Rogojeni, construit acum o sută de ani
Multe din bordeiele din sat au fost abandonate de proprietari
În acest bordei a locuit o familie, iar acum se ruinează pentru că nu mai este îngrijit
Multe din bordeiele din Rogojeni se ruinează
Bordeiele din Rogojeni au fost construite din piatră în stânci
Unii oameni dărâmă bordeiele și folosesc piatra la construcția altor clădiri